Google Analytics

kedd, október 14, 2003

Mar azota Brisbane-ben vagyunk! :o) Ugyhogy ha barki erkezik Brisbane-be, akkor csak dobjon egy e-mailt, es szivesen kimegyunk erte a repterre, vagy 1-2 ejszakat is ki lehet huzni nalunk, mert megtapasztaltuk, hogy az a legnehezebb, hogy hol toltsd az elso
2-3 ejszakat, amig talalsz lakast, ha nincs egyetlen ismerosod. Szoval, a korulmenyek nem luxusak meg, de szivesen latunk barkit.

> mar egy magyar latogatas utan. Milyen volt itthon es milyen volt
> visszamenni?

Haaaaaaaat, errol mar akartam irni korabban...
Osszesen 2,5 hetet voltunk otthon. Ha barki hazautazast tervez, 3-4 hetnel rovidebb idore nem erdemes menni. Egy nagy kapkodas volt az egesz, meg ki se hevertuk az odautat, mar indulni is kellett vissza. Alig volt idonk valamire, csak rohantunk egyik helyrol a masikra.
Mindenesetre: a csaladot es a baratokat NAGYON JO VOLT LATNI VEGRE!!!!!!!
Elmondhatatlanul jo volt. Ha anyagilag nem lenne problema, most rogton felulnek a gepre, es megint hazamennek nehany hetre, gondolkodas nelkul.
(Annak ellenere, hogy az ut tenyleg ******* hosszu, ahogy Istvan is irta, de azert a sok mozi meg a jatekok sokat segitenek.)

Az elet igy visszanezve eleg szokatlan volt...

*Altalanos tapasztalatok: szurkeseg, piszok. Rossz, hogy ezt irom, mert meg a hazafele uton elhataroztuk, hogy barmit is tapasztalunk, nem fogunk rosszakat mondani, es nem fogunk panaszkodni sem, (leginkabb azert, hogy ne bantsuk meg az otthon eloket), de most igy nektek mindnekepp el kell mondanom, hogy amikor majd innen mentek vissza, sokkal tobb mindent eszrevesztek, ami eddig fel sem tunt. Pl. amig otthon eltunk, nem volt _annyira_ szornyen feltuno a kosz, vagy a szurkeseg, hiszen hozza voltunk szokva valamennyire, de amikor innen mesz vissza, ahol zoldben laksz, tisztasagban, akkor hirtelen felnagyitodnak ezek a dolgok.

*Kozlekedes: Itt (illetve meg Sydneyben) gyakorlatilag teljesen leszoktunk a tomegkozledekesrol, igy a buszozas (4-es busz), metro, dobbenet volt.
Tapasztalat: negativ.

*Klima: Meg kell mondjam, hogy az utobbi idok legkellemetlenebb nyari klimaja otthon volt... Sydneyben sokkal melegebb volt egesz nyaron, mint Pesten, szinte mindig 35-40 fok kozott ingadozott, de sosem izzadtunk, vagy sosem viselt meg igazan a meleg. Pesten szakadt rolunk a viz vegig... Azt hiszem, ez lehet a paratartalom kulonbsege... (Szoval, lehet, hogy visszasirjuk meg Sydney-t. :o))))

*Az arak: DOBBENET. A cuccok 90%-a olcsobb itt Ausztraliaban, mint otthon.
Nem csak relativ szamitva (a fizeteshez kepest), hanem egyebkent is, siman atszamolva. Szinte minden olcsobb itt. Egy ev utan mentunk haza, es az arak kb. 30%-kal emelkedtek ez alatt az egy ev alatt. Az egyetlen, ami osszehasonlitva olcsobb otthon, az az etterem. Otthon fejenkent $20 dollarbol mar eleg jo etteremben ehetsz egy vacsorat. Itt ugyanezt $30 alatt nem igen uszod meg. Viszont ha szeretsz fozni, akkor MINDENT meg lehet kapni, es minden ugyanugy el lehet kesziteni otthon is. Mi eddig is szerettunk fozni meg enni, de miota itt vagyunk igazi nagy gourmand-ok lettunk! :o) Szinte minden etkezes unnepszamba megy nalunk, gyertyaval, szep teritessel, eloetellel, desszerttel. (Na jo, nem mindig, de tobbnyire.)

Gyakorlatilag azonkivul, hogy vegre talalkozhattunk azokkal, akik olyan nagyon hianyoztak egy evig, ezen kivul inkabb csak rossz elmenyeink voltak.
Az mondjuk jo, hogy az itteni keresetedhez kepest minden joval elerhetobbnek tunik. Pl.: szuleimmel elmentunk a Hosok terere, es ott van a Varosligetben a Robinson etterem. Pestiek biztos tudjak, ami a tavon van, nagyon szep es draga etterem. Megneztuk az etlapot, es mondtuk a szuleimnek, hogy menjunk be, vacsorazzunk meg. Ok meg elhultek, hogy ez borzaszto draga, es kulonben is. Az elso randvunkon annak idejen mi is elhultunk, es el is vetettuk az otletet, de most mar siman megengedhetnenk magunknak. De itt - Ausztraliaban - azert ugyanugy nem nagyon jarunk etterembe, mert tenyleg eleg draga. De a nagyobb bevasarlokozpontokban nagyon asz Food Court-ok vannak, ahol nagyszerueket lehet enni!
Augusztusan megpalyaztunk egy-egy allast a Brisbane-i Ikeaba, szeptember elso heteben felrepultunk interjura (1 ora Sydney-tol kb, es ez most $180 volt fejenkent), kovetkezo heten megtudtuk, hogy felvettek, es ket het mulva elkoltoztunk. Roviden ennyi a tortenet.
Bereltunk egy lakast, egy townhouse-t, ket szintes, 3 szobas, garazzsal, kertecskevel, nagyon szep kis lak, Springwoodban.
$180/het a rent, ami a Sydney-i arakkal osszehasonlitva nevetseges ar egy ekkora lakasert.
(Csak azoknak irom biztataskent, akik Brisbane-be terveznek jonni. (TIB!)

Az idojaras viszont tartogatott meglepeteseket szamunkra... Az elso heten vegig szakadt az eso! Mintha dezsabol ontenek... Idejottunk a Sunshine State-be, es a napot nem is lattuk egy hetig. De aztan most mar helyreallt a rend, es szepen sut a nap, ahogy kell. :o)

Elkezdtem kitartoan munkat is keresni, hamarosan errol is be fogok tudni majd szamolni, hogy tobb sikerrel jarok-e itt szakmabeli munka talalasaval, mint Sydneyben. (Remelem!!!!)