Google Analytics

vasárnap, november 27, 2005

Buli vaaaaan!

Az utobbi hetekben kisse fellendult a tarsasagi eletunk... Eddig sem unatkoztunk mondjuk, de most - biztos a nyar miatt is - annyira besurusodtek a meghivasok-vendegsegek-barbik-osszejovetelek, hogy alig gyozzuk! :o)

Az itteni magyar barataink kozott egy het alatt jelentosen megnott az egy fore eso ingatlanok szama, mert eddig csak nekunk volt sajat hazunk, de most a mult heten Berciek is vettek egy townhouse-t, es Rekaek is egy lakast!

Jajaj, csomot akartam irni, de most meg teljesen bebizisedtem, csorog a telefon is, majd folytatom! Bye! :)

szerda, november 23, 2005

Sikeres(?) interju technikak 2.

Onnan folytatom hogy penteken hazajottem elkeseredve az egyhetes probamunkamrol. Rendben, kovetkezzen a B terv. Remelem nem kell vegig mennem a teljes abecen az elkovetkezendo par honapban...

Szombaton nekilattam a munkakeresesnek ismet. Talaltam is 3 munkat az elmult hetrol es gyorsan jelentkeztem is. Nagy meglepetesemre par ora mulva jott a valasz (szombat este volt!), hogy mikor tudok interjura menni. Irtam, hogy barmikor. Valasz: Kedd 11 ora, cim.
Rendben, tehat ugy latszik az oneletrajzom jo, a kisero levelem jo, lassuk a medvet, mar nagyon meg akarom inni a medve levet, jo lenne inni a borere vegre.

Kicsit aggasztott, hogy hetvegen is dolgoznak, legalabb is a fonok, aki intezi az interjut.

A ceg EmuDesign egy designer ceg a belvarosban. Parkolo nem volt a kozelben, ugyhogy 10 percre arrebb hagytam a kocsit egy bevasarlokozpontban. Legkozelebb inkabb fizetek azt hiszem, ugyanis 10 perc seta novemberben Brisbane-ben 10 orakor nem tesz nagyon jot a frissen vasalt ingnek. Se nekem. Volt meg par percem gyorsan bementem a kozeli legkondicionalt bevasarlo kozpontba a leszaritkozni. Aztan fel a ceghez. Szerencsemre a fonok epp a telefonon volt, ugyhogy volt ujabb 5 percem szaradni.

Bemutatkozas, majd a szokasos kerdes honnan jottem, majd - csak hogy oldja a feszultseget - elmeselte, hogy o is volt Magyarorszagon nem reg. Erdeklodve kerdeztem hogy es milyen volt. Kb ezeket mondta: "Hat nem is tudom, ket eve voltam ott, sajnos az utazasi ugynokom elfelejtett figyelmeztetni, hogy vizum kell Magyarorszagra, ugyhogy erkezesem utan a repteri fogdaban toltottem az elso 8 orat. Innentol kezdve az egesz elmeny pocsek volt, a szalloda is, meg a varba sem mentem fel, masnap mentem is tovabb Becsbe, az gyonyoru volt."

Hhmm.... mondtam is, hogy jo kezdes, felajanlottam ha gondolja, akkor en most el is mennek, de mondta hogy csak maradjak batran. Aztan elmeselte, hogy ez neha stresszes munkahely es 25 nm-en vannak 8-an, de ha jol dolgozok, akkor jo penzt lehet keresni.
Es van esely a tovabblepesre. Ez pozitiv, de mas nem, csak a penz. Aztan a szokasos szakmai kerdesek.

Szoval most varok, hogy irjon, hogy mi ujsag. Ugyhogy hamarosan irok hogy mi ujsag :-)

hétfő, november 21, 2005

Sikeres(?) interju technikak 1. - A fejlemenyek

Proba munka elso cegnel sikeres volt hetfon. Penteken hivtak hogy kovetkezo heten varnak az egy hetes probamunkara. Szuper!!! Hetvegen bevasarlas, ingek, nadrag, nyakkendok, szakmai konyvek.

A het viszonylag hamar eltelt. Szerda reggeltol elkezdtem dolgozni az elso projekteken. Viszonylag idoben kesz lettem mindennel, meg voltak elegedve velem. A kollegak is nagyon kedvesek es segitokeszek voltak. Komoly terveim voltak a jovot illetoen, hogy mit fogok megtanulni meg, es milyen tanfolyamokra akarok elmenni, amiket aztan hasznosithatok a cegnel. Szoval minden tokeletesnek tunt egeszen pentek 11 oraig, amikor is behivattak a nagyfonokok, hogy megbeszeljek mit gondolok a munkarol, hogy latom a jovot es hogy ok hogy latjak. A fonoknonek csak fel oraja volt, ugyhogy sietnunk kellett. Mindenki boldog volt es elegedett, es akkor bejelentettek, hogy akkor az alapjan, amit ezen a heten lattak, es osszevetve azzal ami penzt kertem (orabert adtam meg es 5 dollaros tartomanyt), megadjak a kozepet annak, amit kertem, plusz nyugdijjarulek. A problema csak az volt, hogy amit en orabernek kertem, azt ok eves fizetesnek gondoltak. Es ennek eredmenyekeppen felajanlottak kicsivel kevesebbet (!), mint amit az Ikea-ban kerestem eladokent. Szepen udvariasan megemlitettem,hogy en nem egeszen erre gondoltam, es ugy gondolom, hogy nem fogadnam el az Ausztral minimal berhez igen kozeli, talan kicsivel alatta levo fizetest.

Innentol kezdve mar nem is igazan akartam napi 9 orat dolgozni, plusz estenkent 2-3 orat tanulni es fejleszteni magam.

Kesobb vissza hivtak es elnezest kertek a felreertesert, es mondtak, hogy esetleg hetfoig meg gondolkoznak. De engem mar nem nagyon erdekelt a dolog. A csapat nagyon szuper volt, de hogy kepesek voltak felajanlani ilyen nevetseges osszeget a tobb mint ot ev gyakorlatomra es azok utan, hogy lattak hogy harom nap utan minden gond nelkul vettem az akadalyokat. Azert mert kicsit torom az angolt es meg ujnak szamitok, ez nem gondolom, hogy azt jelenti, hogy gyakorlat nelkuli friss egyetemista kezdo fizeteset akarjak megadni. Raadasul nem is igen van emeles az elso evben.

Szoval itt veget is ert a karrierem ennel a cegnel.

Hogy mi tortent a masik interjun? Hat az is tanulsagos volt :-)

A ceg egy vilag ceg, Nickel banyaszattal foglalkozik, kb 10,000 fot foglalkoztat szerte a vilagon. Mondhatom, hogy nagy ceg. Coldfusion programozot kerestek, pontosan nem tudom, mit akartak, mert nem lattam a munkaleirast (mert a fejvadasz ceg kuldott oda engem), de ok lattak az oneletrajzom, es ugy dontottek hogy behivnak.

Egy dadogos, kb 27 eves srac interjuztatott egy masik 50 ev koruli informatikus fickoval. Mar nem okoz kulonosebb gondot az angol szoveg ertese, de amikor egy dadogos gyerek kerdezi hogy ".. es do-do-do-lgo-zta-m-m-m-ee o-o-o-r-a-cl-cl-cl-e-vv-ell?" Nem akarom bantani szegeny gyereket, biztos nem direkt csinalta, de az biztos hogy a szakszavakat teljesen maskepp ejtik, mint ahogy otthon hasznaljuk es ennek koszonhetoen meg akkor is nehez megerteni, hogy mirol beszel, ha egy szoban mondja. Szoval minden harmadik kerdeset meg kellett ismeteltetni. Ez nem javitotta az eselyeimet. Mindemellett olyan tudast vartak el, amirol meg csak emlitest sem tettek a hirdetesben, meg en sem tettem emlitest az oneletrajzomban. Es amikor a harmadik dologra vagtam ra hogy "Nem, ezzel nem dolgoztam de tudom rola hogy ... " innentol kezdve nyeregben ereztek magukat, es csak olyan dolgokrol kerdeztek, ami nem szerepelt az oneletrajzomban. Ennek koszonhetoen az utolso ot percben adott nemleges valaszaimmal azt hiszem eldontottem a sorsomat.

Raadasul a fejvadasz, aki kikozvetitett, megadta hogy mennyi penzt kerek. A kerdesekbol szamomra viszont az derult ki, hogy erre az allasra minimum dupla ennyi penzert sem talalnak embert, annyira magasak voltak az elvarasaik, es annyira keves penzt kinaltak. A hirdetesuk azota ketszer is megjelent az interneten azota az elmult 3 hetben. Azt hiszem, meg mindig nem talaltak meg a megfelelo embert.

Hat ezek voltak a mult het esemenyei.

péntek, november 04, 2005

Sikeres(?) interju technikak 1.

Ahogy en csinaltam.

Eloszor is a legfontosabb dolog hogy igyekezz minnel tobb munkara jelentkezni kozel egy idoben hogy a valasz teleofonhivasok viszonylag egyszerre jojjenek. Egy kis csikos fuzetbe erdemes leirni a poziciot a datumot amikor hirdettek es a ceg nevet. Lehet Excel tablazatban is vezetni de szamomra a fuzetet meg mindig hamarabb megnyitom mint a munkalapot az Excelben. Ha csorog a telefon rohanas a fuzethez. legyen keznel toll es papir amire rogton le tudod irni a nev es ceg foszlanyokat mikozben gyorsan kikeresed a naplobol es megprobalsz visszaemlekezni mi is volt a munka. Ha ez megvan fogadd el az ajanlatot egy interjura es ird le az adatokat egy papirra.

Es most kovetkezik a fontos dolog!

Fogd az idopontokat es csereld meg, de a napokat ne se a helyszint. Vegyuk az en peldamat. Valosagban csutortok 1 ora es pentek 11 ora a ket interju idopontja. A csutortoki maga a ceg mig a penteki egy fejvadasz. Ha ez megvan jelenj meg az 1 oras interjun 11 kor. Erre ki fognak jonni hozzad es megmondjak hogy meg hatra van 20 perc az elozo interjubol es gyere vissza kesobb. Jelenj meg pontosan 20 perc mulva ulj le a varoban es varj tovabbi 20 percet amig befejezik az interjut. Majd amikor azt mondjak hogy elnezest amiert elhuzodott mondd meg hogy nem problema meg szora sem erdemes.

Az interjun meselj el minden felet meg nem szakmai dolgokat is. Sot ha nem kerdezik meg idoben a szokasos interju kerdeseket, hozd fel egy hasonlo temanal hogy "bar nem kerdeztek de ha kerdeznek hogy pl mi a legrosszabb tulajdonsagod akkor arra a valasz ..." Persze illenie kell a kerdesre.

Ha ez meg van koszond meg hogy idot szakitottak rad es kivanj jo napot. A bejaratnal mar varakozo kovetkezo jelentkezonek (akinek az idejet ugyesen elhasznaltad kuldj egy How are you-t.

A kovetkezo nap amikor a 11 oras interju lett volna ucsulj otthon es szamitogepezz, majd ha csorog a telefon 11.06-kor vedd fel es legyel meglepodve amikor azt kerdezi a fejvadasz hogy uton vagy-e mar. Es mondd meg hogy bocsanat de ugy emlekeztel hogy 1-re kell menned de 1 oran belul ott tudsz lenni, erre felajanlja hogy jo akkor menjel 1-re de mast kell keresni mert o mar nem lesz ott.

Jelenj meg az 1 ora interjun es kerjel bocsanatot hogy osszekeverted az idopontokat, es amikor azt mondja hogy mirol beszelek (mert persze a kollega nem mondta el a sztorit hogy ne legyen ciki) meseld el reszletesen hogy mi is tortent.

Az oneletrajzodban sok mindent le fog majd huzni a fejvadasz neni es mondjad hogy igaza van tenyleg nem tudsz annyit amenyit mondtal, mert persze egy kicsit tobbet raktal az oneletrajzba mint a valosag, de igazabol meg tudod csinalni.

Koszond meg a segitseget majd bucsuzz el, kivanj jo hetveget es hagyd a telefonod kikapcsolva tovabbi ket orat hogy hangposta uzenetet kelljen hagynia arrol hogy van egy ceg aki pont engem keres.

Szoval most ott tartok hogy hetfon proba munka az elso cegnel es hetfore ki kell egesziteni tobb reszlettel az oneletrajzom hogy a fejvadasz elkuldje a cegnek aki erdekelt. Mindez 2 het alatt. Ha osszejonne akkor egy idore felrerakhatom a munkakeresos csikos fuzetet.

A fejlemenyekrol hamarosan beszamolok.

csütörtök, november 03, 2005

MELBOURNE CUP

Kedden unnepnap volt. Melbourne Cup. Ez egy nagyon-nagyon-nagyon nepszeru loverseny itt, midnen november elso keddjen tartjak. Korulbelul ugyanolyan nagy felhajtas van korulotte, mint a State of Origin focimeccs korul. Melbourne-ben munkaszuneti nap is ez a kedd, pedig maga a verseny csak 3 perc. Itt mondjuk nem munkaszuneti nap konkretan, de az biztos, hogy az egesz varos (orszag?) tele van vele, es mindenki ezzel foglalkozik, fogadasokat kotnek mindenhol, a cegek Melborune cup ebedeket tartanak a dolgozoknak, stb... Egy csomo bolt nem is tart nyitva a meccs estéjén... Én mar tavaly is meg voltam lepodve a korhazban a State of Origin alatt, amikor a noverek bordora festett arccal jottek dolgozni (bordo a Brisbane-i csapat szine - GO MAROONS!), es meg az orvosokon is kis bordo karszalag volt, meg minden, bordo terdzoknik a rendes 'komoly' nadragon KIVUL, stb.
Aztan meg masnap, mikor szegeny Queensland kikapott, minden apolon fekete karszalag volt a bordo helyett... :o) Szoval, az egesz varos be volt zsongva mar attol is. (State of Origin egyebkent egy nagy rugby meccs New South Wales es Queensland kozott, afféle "Örök rangadó". Nok, ferfiak, fiatalok, oregek, beosztastol es tarsadalmi helyzettol fuggetlenul orulten drukkolnak, es egy lelek nincs az utcan ezen az esten. De szo szerint. Mindenhol tévéket allitanak fel, es mindenhol lehet nezni a meccset. En dolgoztam aznap a Bunningsban, es persze nalunk is volt ket teve is, plusz rendeltek vagy 15 pizzat a dolgozoknak, es 8 orakor megallt a munka, mindenki leult a tevek ele, kajaltunk, es neztuk a meccset. 3 oran at. Persze fizetett munkaidoben. :o)

Na, es most ugyanez volt a Melbourne Cup-pal. Mar napokkal elotte elkezdtek szervezni, hogy akkor aznap ki milyen kajat hoz (en tortat sutottem, a szamomra szokasossa valt munkahelyi sutimet, a narancsos-makos tortat, aminek aztan nagyon nagy sikere volt - mint mindig :o). Tovabba fogadasokat kotottek mindenfele szerte a korhazban. Igazabol az volt, hogy mindenki beadott $3 dollart, es akkor bekerult a neve haromszor egy kalapba. A verseny napjan szepen kihuzgaltak mindenki nevehez egy-egy lovat. (3 lovat ebben az esetben.) Es a vegen, akinek a lova nyert, az vitte a penzt. Kapott valamennyit a masodik, meg a harmadik helyezett is, valamint az utolso is. Vicces volt. En mondjuk tokre nem nyertem (en csak egy 'sweep'-be szalltam be, a penzugyi osztalyeba, de jatszhattam volna a tobbi osztaly fogadasaban is, nem volt korlatozas), Mindenesetre nagyon jo hangulatu volt az egesz, Balazzsal el is hataroztuk, hogy valamikor kimegyunk majd egy igazi loversenyre eloben, mert nagyon jopofan csinaljak ezt is. Nem is annyira a lovak a lenyeg, mint inkabb maga az _esemeny_. A nok tradicionalisan valami hatalmas vagy nagyon erdekes kalapban mennek es koktel ruhaban, a ferfiak pedig vagy frakkban, vagy szinten valami exkluziv viseletben. Es persze ezt nem csak a meccsre csinaljak, hanem az utcan is meg a munkahelyen is igy oltoznek Melbourne Cup napjan. Azt beszeltuk bent a kollegakkal, hogy ez azert jo, mert az ember vesz egy koktelruhat, mondjuk egy kerti eskuvore, amit aztan soha tobbet az eletben nem tud felvenni. Es erre talaltak ki a Melbourne Cup-ot, hogy akkor legalabb felveheti az ember a legextremebb ruhajat is. :o)

Ennek megfeleloen a korhaz tele volt malomkerek kalapos nokkel, es frakkos fickokkal. En is kosztumben voltam, es aggodtam, hogy majd nehogy tul legyek oltozve, de nem kellett aggodnom, mert abszolut fel sem tuntem a nagy rozsaszin fatylas kalapot viselo apolonok kozott... :o) Mindenesetre tenyleg nagyon jo hangulat volt mindenhol. Az egesz nap a verseny jegyeben telt, holott valojaban tenyleg csak 3 perc volt maga a futam, delutan 2-kor. Egesz delelott kis statisztikakat gyartottunk, hogy melyik lonak milyenek az eselyei, plusz keszitgettuk a mindenki altal hozott kajakat, plusz az osztalyok egymassal beszelgettek, hgoy melyik osztalyon mi a helyzet, szoval "elvoltunk" egesz nap.

Aztan a futam elott nehany perccel a telefonkozpontba kezdtek befutni a telefonok az orvosoktol, hogy a kovetkezo 10 percben senki nem fogad hivast. (=mindenki a futamot nezi...) Vicces volt. Mondjuk nem is telefonalt senki. Amugy folyamatosan egnek a telefonok, de azalatt a 10 perc alatt nem akart mentot senki... ;o)

Ez volt a Melbourne Cup. Csak a pontossag kedveert: a futamot egy Makybe Diva nevu lo nyerte, iden egymasutan harmadszor, ami sosem fordult meg elo azelott, tortenelmi pillanatnak lehettuk tanui, ugyhogy extra nagy unneples volt. Rogton a verseny utan be is jelentettek, hogy ezennel nyugdijazzak is szegeny kis locit.

BALÁZS, AZ INTERJÚ HALMOZÓ

Balazs egesz jol halad az allaskeresessel szerintem. Ugy igazan meg csak a mult heten vagott bele a munkakeresesbe, es 2 nap mulva rogton be is hivtak egy interjura a city-be. Ugy erezte, hogy jol sikerult, es ugyan vegul azt a munkat nem kapta meg, de a fejvadasz megszerethette, mert azota mar ketszer is beszeltek, es keresnek neki valami mast.

Aztan ma is volt egy interjun, es holnap is megy! Szoval, remeljuk, hogy hamar talal valamit, es akkor vegre visszaterhetunk a normalis kerekvagasba, es csak napi 8 orat dolgozunk majd fejenkent.

VIZPARTI - SUNSHINE COAST

Mas ujsag nincsen egyelore. Hetvegen megyunk Noosara strandolni meg sarkanyozni a tobbiekkel, plusz piknikelunk is kint ott valahol a parton, aztan este nagy palacsinta parti nalunk. :o) Errol remelem lesz fenykepes beszamolo is! Ja, elkeszultek a kepek Balazs szulinapi bulijarol, de meg nem volt idom feltenni oket. Next time. Most mar megyek vasalni, hogy a kis interjúhalmozómnak legyen mi felvennie holnap... :o)