Google Analytics

kedd, június 27, 2006

Kiestünk

Kiestünk. Szomorkodunk. Turo az olaszok fulebe, meg a biroeba is. :o(

Gyaszba borult a nemzet, de a kollegaim szerint "majd jovore megmutatjuk nekik"! Teljesen hidegzuhanykent erte oket, hogy a VB csak 4 evente van. Nem orultek. Most megjobban utaljak az olaszokat. Ma reggel a fel iroda kesve jott be, mert mind elaludtak, mert mind neztek a meccset ejjel 1-kor. (En is akartam, de elaludtam, es inkabb sajat megbizhato, Edesapa fedonevu belso hirforrasomra tamaszkodtam, aki kuldte is az sms-t a szomoru eredmennyel hajnal 3-kor, mint az oramu.)

Turo az olaszokba. Nem is eszem tobb pizzat. :o(((

péntek, június 23, 2006

Socceroos a legjobb 16 kozott!

Tiszta foci-szurkolo lettem! Most mar nem is erdekel a pizza, most mar csak a gyozelem hajt! :oDDD Na jo, nem, azert a pizza is johet.

Reggel epp csak felebredtem, es probaltam nyitogatni a szemem, mikor jott az sms otthonrol apukamtol, hogy Ausztralia-Horvatorszag 2:2! Jipiii! Teljesen felvillanyozodtam, mar jol is indult a reggel! (Mondjuk annyira azert nem villanyozodtam fel, mert igy is egy negyed oraig tartott, mire kikaszalodtam az agybol, es elvonszoltam magam a zuhanyig…)
Szoval az ausztralok ezzel a dontettel bejutottak a legjobb 16 koze. Nagy unneplesek vannak persze orszagszerte, itt a miniszteriumban is tobben jottek a nemzeti sarga-zold fociegyenruhaban - kiegeszitve persze sallal, sapkaval a most mar altalanosnak mondhato téli ‘minuszok’ miatt. (Mindig cikizem ezeket a szegenyeket, de a mult heten en is vettem egy salat, mert tenyleg hideg van, raadasul a szine is szep oszies, ugyhogy nem tudtam ellenallni. De azt megigerhetem, hogy nem fogom miniszoknyaval, ujjatlan toppal es szõrös hótaposóval kombinalni…)

szerda, június 21, 2006

Y Generacio

Ma az egesz napot egy Smart Future (~Okos, tudatos jovo) cimu konferencian toltottem, ahova a miniszterium kuldott - leven az egyetlen valamelyest gyakorlati munkatars az osztalyon. Az uuuuugy volt, hogy Research & Planning (Kutatas & Tervezes) osztaly munkatarsai négyen mentek valami konferenciara, de irtak egy emailt a mi igazgatonknak, hogy ha legalabb oten mennének, akkor kapnanak kedvezmenyt, ugyhogy erdeklodnek, hogy kozulunk nem akar-e menni valaki. Es akkor a mi dirink kerdezte, hogy en nem akarok-e menni erre a modern technologiarol es egyeb ehhez hasonlokrol szolo konferenciara, es en mondtam, hogy dede. Es ugy is lett. Nagyon erdekes volt, szegeny Balazsnak egesz hazafele azokat meseltem, amiket ott hallottam.

Szamomra a legerdekesebb annak a szociologusnak az eloadasa volt, aki a mostani munkaeropiacon levo baby-boomer, X es Y generaciokat hasonlitotta egymassal, mindenfele szempontbol. (Baby boomer-ek 1946-1962 kozott szulettek, X generacio 1963-78, Y generacio 1979-1994) A csajszi fokent munkaero megvilagitasbol elemezte a helyzetet, valamint elorevetitette, hogy azok alapjan korulbelul mi varhato az elkovetkezo nehany evben. Ebbol kiderul, hogy peldaul en az Y generaciohoz tartozom, mig Balazs az X-hez, tehat generacios kulonbsegekkel kell megkuzdenunk nap mint nap! :o)

Es hogy peldaul mig a mostani idosebb korosztaly (baby-boomers) altalaban csak 1-2-3-szor valtoztat munkahelyet elete folyaman, addig az Y generacioba tartozoak akar karriert is valtoztatnak 3-4-szer. A mi generacionk (Y) sokkal 'turelmetlenebb', es hamarabb is ervenyesul, nagyon tiszta es kreativ gondolkodasu, nem ragaszkodik a regi modszerekhez, hanem uj megoldasokat keres, innovativ es nagyon hatekony munkaero, mig peldaul az X-esek - bar szinten innovativak - "félosebbek", jobban biztonsagi jatekosok, de ezaltal a vallalatok szempontjabol megbizhatobbak is. (Mert mi kis ipszilonosok siman ott hagyjuk a munkahelyet, ha valami nem tetszik, es nem akarunk eletunk vegeig egy munkahelyre jarni.) Viszont peldaul azt is mondtak, hogy a baby-boomer-ekkel szemben az ipszilonosok eleg elviselhetetlen tarsasag, mert arrogansak, de szerintem hatha nem mindenki... :o) Meg hogy mig a regiek nagyon komolyan vettek a hierarchiat, addig az ujak mar siman elmennek sorozni a vezerigazgatoval is, es nem erzik feszengve magukat.

Az peldaul egy nagyon jo osszegzes volt a kulonbozo generaciok munkahoz valo viszonyarol, hogy a baby-boomerek még azt kerdeztek a kapott feladatrol, hogy 'hogyan' kell megoldani, az X generacioba tartozoknak csak annyit kell mondani, hogy 'mit' kell csinalni, a hogyant mar tudjak ok is, az Y-osok viszont inkabb azt firtatjak, hogy 'miert' vagy 'miert ugy' kell az adott feladatot megcsinalni, amikor lehetne mashogy is, jobban, gyorsabban, stb. Meg hogy a BB-sok altalaban csak egyfele feladatkort latnak el, az X-esek mar komplexet, az Y-osok pedig mar multitask-osak, azaz tobbfele feladatot, feladatkort vegeznek parhuzamosan. Szoval erdekes volt.

Meg szo volt egy csomo masrol is, de mar lefagy a labam itt gepnel, mert ugye tel van es hideg, es most mar inkabb megyek es fozok egy jo meleg csipkebogyo teat, amit most vettunk. :o) Balazs szerint jellybean szagu. Pedig nem is.

hétfő, június 19, 2006

Brazilia – Ausztralia 2:0 :o(

Lehet, hogy nem is kellene irnom errol, (hatha akkor nem tudna meg senki :o), de sajnos ma hajnalban kikaptunk a Braziloktol. :o( Persze az ausztralok eleg optimistak most is, mint mindig, es nem vesztettek lelkesedesuket, azt mondjak, most mar ‘csak’ a horvatokat kell megverni, es akkor bent vagyunk a kovetkezo forduloban. Csak…! :o)

Ma reggel, amikor jottunk a vonaton, nem messze tolem egy ficko olvasta a mai ujsagot, de diszno modon nem ugy tartotta, hogy en is el tudjam olvasni a cimlapot rendesen, ugyhogy csak azt lattam, hogy a cimlapon egy bazira unneplo ausztral tomeg fenykepe van, es azt is lattam, hogy a VB-rol van szo. Szoval teljesen azt hittem, hogy megvertuk a Brazilokat!!!!! De aztan beertem, es megneztem a neten, hogy mi a helyzet, es lattam, hogy vesztettunk. :o( Na de akkor meg mit fesztivaloznak az ausztralok a cimlapon?!? Mondjuk biztos azt, hogy nem 15:0-ra kaptunk ki, csak mondjuk 2:0-ra… Vagy inkabb azt, hogy meg mindig van esely a tovabbjutasra. Vagy csak ugy altalaban oromkodnek, ha mar ott vannak Munchenben. :o) Vagy valami.

Mas. Suti biznisz. (Eleg egysiku vagyok mostanaban, gyakorlatilag a suti bizniszemen meg a sporthireken kivul alig irok valamirol… Na jo, meg Balint gazda hirei is meg-megjelennek elvetve…) Szoval tegnap megitn sutottem egy kis macadam dios-feher csokis sutit, es hoztam be belole egy tepsivel, es kitettem egy tanyerra, majd korbekuldtem egy emailt, hogy 80 cent darabja, es hogy uj hutore gyujtok. :o) Es mar tok sokat megvettek!!! :o) Jovo heten orias malnas muffint sutok! :o) Balazs meg most irt, hogy a tegnaprol maradt tejfolos csirket nokedlival, amit ma bevitt ebedre, teljesen korulalltak a kollegai es ugy neztek, ahogy ette. :o) Ugyhogy a ‘terjesszuk a magyar konyhat’ missziom kereteben fozok is egy kis adagot hetvegen nekik megkostolasra.

Tegnap Lidijaek voltak nalunk vendegsegben, nekik foztem ezt az igazi jo magyar kajat, es izlett is nekik elegge, ugyhogy legkozelebb mar lehet valami extremebbel is keszulni. (Bar most, hogy terhes, nem nagyon merek a fuszerekkel trukkozni, nehogy beteg legyen ott nalunk…) Felhivas: ezuton varom a jol bevalt csaladi recepteket magyaros etelekre. (Egyszer mar kaptam gesztenyepure receptet innen! :o))). Szoval hajra!!!!
Majd jol kiprobalom a recepteket, aztan majd kozos ossznepi fogyokurat leszek kenytelen hirdetni… ;o)

péntek, június 16, 2006

Ájkengetnó Szetiszfeksön

A multkori vasarnapi nagy bogracsos bulin egy ponton egy ötvenes eveiben jaro figura melle keveredtunk, es beszedbe elegyedtunk vele. Mar ranezesre is latszott, hogy nem egy szegeny ficko, vitte itt valamire, es nagy dumas leven rogton el is meselte a tortenét, hogy a ‘80-as evekben ugy jott ide Magyarorszagrol, hogy egy szot sem beszelt angolul, es csak nagy slagerek szovegeit tudta (dobos volt otthon asszem), ugyhogy akarkivel talalkozott, ilyeneket mondott, hogy Ájkengetnó Szetiszfeksön, meg hogy Bébi, ju ken drájv máj kár, meg ilyenek, es hogy ezzel egesz jol el is boldogult egy jodarabig! :oDDD Ausztralia (is) a korlatlan lehetosegek hazaja!!!!
(Mindemellett tovabbra is arra batoritok mindenkit, aik ide keszul, hogy tanuljon meg angolul, mielott kijon, mert azert nem minden angolul nem beszelobol lesz milliomos…)

Egyebkent mi is mindig ezt mondogattuk Balazzsal, amikor elvallaltuk az ejszakai munkat, meg még Sydneyben Balazs a munka raktarepuletben, hogy minden oreg milliardos azt meseli, hogy milyen alulrol kezdte annak idejen, hogy szenet lapatolt, meg ilyenek, es igy aztan jo is, hogy mi is igy kezdtuk, mert akkor ez azt jelenti ugye, hogy a vegen majd mi is milliomosok leszunk (ertelemszeruen) :o), es akkor majd mi is mondhatjuk, hogy “pedig bizony mi is diplomas dokkmunkaskent kezdtuk!” :o)

csütörtök, június 15, 2006

Queensland nyert!

Csak egy rovid hir azoknak, akik a multkori irasom nyoman esetlegesen State-of-Origin-megszallottakka valtak: QUEENSLAND NYERT, 30:6-ra! Ez oriasi eredmeny, mivel az esetek tulnyomo tobbsegeben Qld csufos vereseget szenved, es masnap fejunket lehajtva kullogunk az utcan :o), de most mindenki buszken viselhette a bordo polokat! :o)
(Csak a felreertesek elkerulese vegett irom, meg mielott valaki azt hinne rolunk, hogy valami orult foci (rögbi?) drukkerek vagyunk, hogy fogalmunk sincs se a szabalyokrol, se a csapatok,rol, jatekosokrol, siman csak a ‘közhangulat’ sodor minket magaval. :o) (Es persze a remeny, hogy ha jobban szurkolunk, akkor tobb pizza jut a vallalati kozos meccs-nézéseken.) :oD

szerda, június 14, 2006

Australia – Japan 3:1 :oD

Mar tegnap is akartam irni ezt a fenomenalis hirt, de aztan elfelejtettem. :o) Minden varakozas ellenere Ausztralia megverte Japant! :o) Nem is kicsit! :o) Most olvastam, hogy raadasul az az egy gol, amit kaptak, az se volt jogos, es a biro bocsanatot is kert utana. (Valami egyiptomi ficko volt, es azt nyilatkozta, hogy vegig azon rettegett, hogy mi lesz a kovetkezmenye a hibajanak, nem fogjak-e megverni az ausztralok, vagy ilyesmi. Az ausztralok pedig csak bugtak (boo), de eszuk agaba sem jutott verekedni… Nem jellemzo… :o)

Mondanom sem kell, hogy az orszag orommamorban uszik! :o) Tegnapelott meg olyan nyilatkozatokat lehetett olvasni, hogy “jo, jo az ausztral csapat, de hat a japanok ellen nincs eselyunk”, erre most meg, hogy nyertunk, mar arrol beszelnek, hogy mennyi eselye van Ausztralianak megnyerni (!) a VBt. :o) Vicces tarsasag. Szerintem mar ez az egy nyert meccs is nagyszeru eredmeny, tekintve, hogy ’74 ota be se jutott az orszag a vébére, raadasul amugy se nagyon ismert jatek itt ez a fajta foci, a ‘soccer’. (Bar most mar egyre inkabb fellenduloben van, mar az iskolakban is valaszthato sportag, stb…) Arra, hogy mennyire nincsenek az emberek kepben a focit tekintve, nagyszeru pelda az, hogy amikor bejutott Ausztralia a VB-re, tobben azt hittek, hogy megnyertuk a VB-t. :o))))

Ma State of Origin is van, (errol mar irtam korabban, Queensland es New South Wales kozotti orok rangado, minden evben megrendezik, haromfordulos, most lesz a masodik fordulo iden. Ilyenkor mindenki beoltozik – hovatartozastol fuggoen bordoba vagy kekbe – es az egesz orszag drukkol, a munkahelyeken nagy kivetitokon nezik a meccset, munka ilyenkor sincs, bar be kell menni, de mindenki a meccsel van elfoglalva. A Bunningsban ilyenkor szoktunk kapni mindig vacsorat is, es persze az egyenruhat sem kell hordani, hanem bordoba oltozik a varos.) Mult heten kikaptunk NSW-tol, remelem, ma nyerunk. (A tavalyi kupa alatt még a korhazban dolgoztam, es a vesztett meccs masnapjan a noverek meg az orvosok is mind fekete karszalagot hordtak… :o)

De hatha ma mashogy alakul. Go Maroons! :o)

kedd, június 13, 2006

Isten aldja a kiralynot!

Ausztraliaban mar tobbszor volt nepszavazas arrol, hogy levaljon-e az orszag formalisan is Angliarol mint anyaorszagrol es onallo koztarsasag legyen, vagy maradjunk a kiralyno ‘fennhatosaga’ alatt. Eddig mindig ugy szavaztak az emberek, hogy maradjon csak a kiralyno, abbol baj nem lehet. Ezutan persze mindig nagy talalgatasok es elemzesek kovetkeztek vilagszerte, hogy miert is nem akarnak az emberek onallosodni, pedig mennyivel jobb lenne gazdasagilag, politikailag, mindenhogy, meg hogy a kiralyno fennhatosaga amugy is csak formasag, stb… Egyertelmuen ezek a kulfoldi – amerikai es europai – elemzok egyaltalan nem ismerik az ausztralokat. Szerintem tok egyertelmu, hogy egeszen egyszeruen azert akarnak tovabbra is a kiralynohoz tartozni, mert igy megmarad nekunk a kiralyno szuletesnapja nemzeti unnepnek, azaz munkaszuneti napnak!!!! Tuti, hogy a szavazok felenel ez a fo motivacio. :o) (Egyebkent reszemrol en is remelem, hogy akarhogy is alakul a kesobbiekben az allamformankkal kapcsolatos helyzet, tovabbra is munkaszuneti nap marad a kiralnyo szulije, mar csak tiszteletbol is.)

Ezen a hetvegen volt egyebkent a szulinap, Queens birthday, ennek megfeleloen mindenfele voltak kulonbozo szabadteri rendezvenyek, de mi nem mentunk ezek kozul egyikre sem, hanem sajat ‘belso’ bulikra mentunk. Szombat delelott a szokasos eves bogracsos bulira mentunk a Gap-be, amit egy regota itt elo magyar festo hazaspar szervez minden evben itt elo magyaroknak, es meghivasos alapon megy a dolog, mi még csak most voltunk masodszor. Nagyon jol sikerult a dolog, bar sajnos eleg esos volt az ido, de ez a hangulatot egyaltalan nem rontotta. Meg aznap este Zoli es Gyula szuletesnapi bulijara mentunk, (a felreertesek elkerulese vegett tisztazando, hogy nem Zoli a kiralyno!), itt szinten bogracsgulyas volt a menu, de ez minket egyaltalan nem zavart, egyik finomabb volt mint a masik, ugyhogy gyakorlatilag csak elvezkedtunk egesz nap a finomabbnal finomabb etelekben+sutikben. :o)

Vasarnap pedig Mesch Ritaekhoz mentunk ebedre, Rekaekkal, Tibekkel es Tamas Andiekkal kozosen. Itt tejfolos csirket ettunk (kicsit mar hianyoltam a gulyast), de nagyon finom volt minden, es isteni jot beszelgettunk es rohogtunk igy kozosen. :o)

Visszaterve a szulinapra, ez is jellemzo, hogy igazabol mindegy, hogy ki a kiralyno, vagy hogy mikor is szuletett pontosan, Queens Birthday-t mindig junius masodik szombatjan unneplik, fokent idojarasi szempontbol. Mert pl. a mostani kiralyno aprilis 21-en szuletett szegeny, de akkor ugyis olyan csunya esos ido van, ugyhogy inkabb juniusban unneplik. :o) Es persze amikor valami unnep hetvegere esik - jelen esetben szombatra - akkor persze kiadjak a hetfot szabadnapnak, nehogy mar megroviduljon egy szabadnappal a szegeny dolgozo. Hat, igy jartunk.

Most aztan elmult az osszes hosszu hetvege egy idore, a legkozelebbi munkaszuneti nap majd csak augusztusban lesz, Show Day, ami szinten nagyon ausztralos, hogy minden evben van egy egyhetes ‘fesztival’ minden allamban, es egy-egy nap munkaszuneti nap jar mindenkinek azon a heten, hogy ki tudjon menni nyugodtan a fesztivalra mindenki. Raadasul – nagyon elorelatoan – a kulonbozo keruletek kulonbozo napokat kapnak meg szunetnek, ezzel elkerulik azt, hogy az egesz varos azon az egy szabadnapon nyomuljon ott a fesztival helyszinen. Szoval ki van ez találva. Hat unnepelni meg munkat kerulni az tudunk! :oD

hétfő, június 12, 2006

Szinhazi Review II: STOMP

Mar megint szinhazban voltunk! A STOMP eloadasat neztuk meg. A Stomp egy angliai eredetu tarsasag, negy 8-8 fos csapat van belole, akik jarjak a vilagot a 'zajszinhazukkal', azaz olyan eloadast csinalnak, hogy mindenfele haztartasi eszkozzel zorognek, es egyetlen szot sem szolnak vegig, de hihetetlen jo musort csinalnak, viccesek, es a zenei resze is allati jo! Tettek bele egy kis ausztral vonatkozasu blokkot is (ujsagpapirokkal zorogtek, es akkor az egyikuk mindenfele ausztralos dolgot gyurt az ujsagpapirbol, kenguru fulet es ugralt, mint egy kenguru, aztan didgeridoo-t es fujta is, aztan osszegyurte az egeszet bumerangalakura es eldobta. Aztan csinaltak tovabb a musort rendesen, es egyszer csak visszajott a bumerang a szinpad masik felerol. Annyira elkezdtek rohogni, hogy hihetetlen volt. Nyilvan ok sem tudtak, hogy vissza fog jonni, csak valamelyik szemelyzet a szinfalak mogott szaladt vele korbe es dobta vissza a masik oldalrol. Raadasul fejbe is talalta az egyik szereplot. Vicces volt. (Meg ha igy elmondva nem is nagyon az...) Szerintem nagyon tehetsegesek egyebkent, a vilagon mindenfelen jatszottak, jo musor volt.

Melivel meg Poszaval mentunk, mar januarban megvettuk a jegyeket. Ok mar lattak a csapatot Magyarorszagon is nehany evvel ezelott, ugyhogy ok mar tudtak, hgoy mire szamitsanak, Mi azonban nem, es mivel szerda este volt az eloadas, es tudtam, hogy nem fognak szolni egy szot sem ,csak ‘zenelnek’, ezert kicsit aggodtam, hogy nem fogok-e ket perc alatt elaludni ott a sotetben, de aztan annyira vicces es magavalragado volt az egesz, hogy eszre sem vettem, hogy lenyomtak egy jo ketoras musort egyben. Kiraly volt, na.

szerda, június 07, 2006

Update - Norbi nélkül :o)

Teljesen bizi lettem ezzel az uj munkaval, mar a blogot sincs idom irni bentrol. :o)))

A heten egy olyan torvenyen dolgoztUNK :o), hogy a bortonlakok ne árulhassák a szextelefonjaikrol keszitett felveteleket... :o) Ugyanis azt csinaljak ezek a fineszes rabok, hogy telefonszexet folytatnak a felesegukkel/baratnojukkel/valakivel, es mivel a bortonben mindenrol felvetel keszul, ezert utana elkerik a hangfelveteleket (joguk van hozza, hogy masolatot kerjenek barmirol, ami veluk kapcsolatban keszult, es nem titkos), es ELADJAK! Hihetetlenek. Es ez most komoly mereteket oltott, es most ezt jol le kell allitani. Viszonylag surgos a dolog, mert tele van vele a media. Vicces. :o)

Balazsnak meg most volt delutan review-ja a fonokevel (az egy negyszemkozti beszelgetes az ember kozvetlen fonokevel, ami minden honapban van mindenkinek ott naluk, es ekkor lehet elmondani mindenfele ohajt-sohajt-hozzaszolast, atbeszelni az elmult es az elkovetkezo honapot, nehezsegeket, kerdeseket, stb), es kerdezte a Mark (fonok), hogy akar-e a Balazs csoportvezeto lenni, mert o lat benne lehetoseget. Balazs mondta, hogy igen, szeretne, sot hosszutavon osztalyvezeto szeretne lenni. (Csoportvezeto folott meg eggyel.) Es mondta a fonok, hogy rendben, akkor ugy allitja ossze a kovetkezo evi treningprogramjat Balazsnak, hogy ezt a celt szolgaljak, es mindenfele vezetoi kepesseget fejlessze. Tok jo! :o)

Kozben beajanlotta Krisztiant is a Flight Centre-hez, mert van naluk egy belso program, hogy ha egy dolgozo ajanl valakit munkaeronek, akkor az mar olyan, mintha az illeto tuljutott volna az elso rostan. Krisznek epp ma van a telefonos interjuja, nagyon drukkolunk, jo lenne, ha felvennek.

Most megint alakitott egy jot Balazs bent, megoldott valami olyat, amin mar 2004 ota kuzdenek, es nem tudtak rajonni, hogy mi van. O meg rajott. Az utobbi idoben ket ilyenje is volt, a fonok nagyon halas volt neki, ugyhogy nagyon bizunk abban, hogy most mar anyagilag is lesz nyoma a nagy hálának... Ha mindketten kapnank egy komolyabb emelest, akkor mar otthagyhatnank a bunningsot, vagy legalabbis mehetnenk kevesebbet. Nem mintha nagyon megerolteto lenne, de most, amikor ket hetig nem kellett menni, jol elvoltunk azert otthon... :o)

Kerteszeti hireink kovetkeznek. A passionfruitok szepen fejlodnek, bar a tegnapi eso felo, hogy lemosta a kis piros pok elleni permetet, ugyhogy majd holnap ujra fujom. Tovabbi reszletes kutatast folytattam a 'milyen gyumolcsot ultessunk a kertbe' temakorben, es vegul is meg ket fa lesz egyelore, egy grapefruit es egy narancs, es majd kesobb pedig egy mango es egy avokado. Tovabba ketto afonyabokrot is szeretnek, mert egyreszt nagyon egeszseges, masreszt nagyon finom, harmadreszt pedig nagyon draga. :( Van egy déli faja, ami jol no itt, es nem kell neki a fagy. Probaltam keresni ribizlit meg ilyeneket is, de annak nincsen olyan fajtaja, ami megelne itt a nagy melegben. :( Rossz hir, hogy a fügénkrõl - kutatasaim soran - kiderult, hogy csak ornamentalis, tehat csak disz fuge, nem lesz eheto gyumolcse. :o( Igy mar nem is erdekel annyira. De azert meglocsolom majd neha. ;o) De lehet, hogy majd atcserelem egy rendes gyumolcsozo fugefara. Az ev soran Balazs tobbszor is ultetett ananaszt, es szepen zoldellnek, de egyelore nem hozott meg gyumolcsot egyik sem. De bokornak az sem csunya. :)

Ezek voltak mara, koszonjuk figyelmuket. :o)

csütörtök, június 01, 2006

Gyümölcsfáink lettek!

Mindjart jonnek a gyumolcsfak is, de most vettem eszre, hogy azt nem is irtam, hogy letettem a jogsit! Illetve igazibol még csak az elmeleti reszet tettem le, de itt ugy van, hogy osszesen ket reszbol all a vizsga a jogositvanyert: egy elmeleti es egy gyakorlati vizsgabol. Az elmeleti egyben tartalmazza a kresz, a muszaki es az elsosegely ismereteket, de azert leginkabb csak a kreszre osszpontosit; a gyakorlati pedig magaban foglalja a rutint es a forgalmit. Na, es ebbol en most letettem az elmeletit. (Hibatlanul!) :o)

Most jon az, hogy gyakorolnom kellene jarni Balazzsal, de egyelore meg nem voltunk egyszer sem, pedig mar harom hete megvan a papirom. De valahogy nem ugy alakulnak a hetvegek. Majd talan most hetvegen. ;o)

Na, a gyumolcsfak:

A hetvegen ultettunk ketto fat a kertbe, ami merhetetlen orommel toltotte el a kis szivemet. (Ezt Balázs fogalmazta meg igy kábé.) De tenyleg. Ugy volt, hogy mar korabban eltokeltem, hogy szeretnek nehany kisebb gyumolcsfat, fokent azert, hogy idonkent legyen sajat termesunk, es ki tudjunk szaladni a kertbe szedni egy kis gyumolcsot. :o) A mult penteket az irodaban gyakorlatilag teljes egeszeben azzal toltottem, hogy a neten kutakodtam, hogy milyen gyumolcsfaknak megfelelo nalunk az eghajlat, meg a talaj, es hogy mit erdemes ultetni es hogyan.

Hosszas nezgelodes utan azt talaltam, hogy mivel az eghajlatunk szubtropusi, ezert a citrusok a legmegfelelobbek a házi tartásra. :o) Ezen belul – tobb oranyi mindenfele kertészkedos honlap tuzetes atvizsgalasa utan – megprobaltam rajonni, hogy a kulonbozo citromok es narancsok kozul melyikek azok a fajtak, amelyikeket szeretjuk, peldaul nem akartam nagyon vastagheju fajtakat semmibol, sem olyanokat, amik tul nagy torodest igenyelnek, stb… Vegul is egy citromfat es egy vernarancsfat valasztottam, es este meg is vettuk oket, es szombat reggel el is ultettuk. Allitolag jovore mar lesz is gyumolcse! :o)))) Sajnos csak cserepbe tudtuk ultetni oket, (100 literesbe), mert nalunk borzaszto agyagos a fold, es keptelenseg bele komolyabb lyukat asni, es szerintem nem is egeszseges a faknak amugy sem. Ugyhogy ket hatalmas cserepbe ultettuk oket a teraszra, es meg tovabbi ket fat szeretnenk, de azokrol meg nem hatarozott a csaladi tanacs. Valoszinuleg grapefruit lesz es rendes narancs, de ez meg nem egeszen lefutott ugy.

A multkor kaptunk egy elegge betegeskedo fugefat a szomszedoktol, az most mar szepen kizoldult, de megtamadtak valami bogarak, ugyhogy orult modjara fujkaltam azokat a nyuves bogarakat egesz hetvegen, hogy megmentsem a kis fugefankat. A teraszajto kore futtatott passionfruit novenyunkon nottek gyumolcsok!!! Eszre se vettuk, es harom - egyelore meg zold – gyumolcs figyel a levelek kozott!!!! (Ezt a novenyt is megtamadta valami, de bevittunk nehany beteg levelet a szomszedos kerteszetbe, es ott rogton ellattak tanacsokkal es ellenszerrel is, ugyhogy elvileg most mar minden novenyunknek helyre kell jonnie, es hamarosan kezdhetjuk a szuretelest. :o)