Google Analytics

hétfő, március 12, 2007

Éttermi review I.: Spirit House in Yandina - 7/10

Most unnepeltuk a hetedik hazassagi evfordulonkat. Ugyhogy a nehezen mar tul vagyunk. :o) Unneples gyanant az ausztral korokben nagyon hires es kozkedvelt Spirit House-ba szerettunk volna menni, ahol egyszer jartunk mar ‘átutazóban’, azaz ugy, hogy Sydneybol erkezett baratainknak probaltuk annak idejen megmutatni a Sunshine Coastot, de mi magunk is csak nehany hete laktunk ott, ugyhogy kicsit eltevedtunk, es ez az etterem volt az egyetlen epulet a kornyeken, az uttol nem messze, esoerdovel ovezve, ugyhogy oda mentunk be utbaigazitast kerni. Engem rogton megragadott a kornyezet, es el is hataroztuk meg akkor, hogy egyszer eljovunk ide vacsorazni. Es hat most jott el ennek az ideje.


Azt mar korabban is tudtam, (ismerosoktol, kollegaktol), hogy a hely igen nepszeru, fozo-iskolakat is tart, amik 6 honapra elore tele vannak, ugyhogy gondoltam, elorelato leszek, es egy honappal elotte probaltam asztalt foglalni most szombatra. Mondanom sem kell, hogy nem volt szabad asztaluk… Mondtak, hgoy pentek estere van meg ket asztal, ha esetleg erdekel, ugyhogy lecsaptunk gyorsan arra, es el is mentunk most penteken.

A kornyezetben nem csalodtunk, gyonyoru volt a kert, a to, maga az epulet, az egesz, meseszep. Palmafak es faklyak mindenhol, bekak brekegnek, bogarak cirpegnek, meg minden, teljesen autentikus az egesz.

Az etlap maga egy kicsit csalodas volt annyibol, hogy osszesen kabe 6 fele etelbol lehet valasztani, es azokbol is legalabb 4 valamilyen tengeri herkentyu. (Ami a tengeri-herkentyu-szeretoknek jo hir lehet, de mi mondjuk nem rajongunk erte…) Vegul azert sikerult valasztanunk, eloetelnek en mango & kacsa salatat ettem, Balazs pedig egy bazi jol kinezo tojas haloba csomagolt chillis csirket. Aztan foetelnek en chillis-mogyoros csirkemellet ettem avocado salataval meg papaya csatnival, Balazs pedig szilvaszoszos malacot, de a felenel csereltunk, hogy mindketten megkostoljunk mindent. :o) (Képek itt.)

Nagyon izletes volt minden, de mindenben coriander volt, amire azt gondoljuk, hogy talan allergiasak vagyunk, vagy legalabbis tutira nem szeretjuk… Valami olyan erzest okoz, mint amikor az ember egy nagyon eros mentolos ragot vesz a szajaba, es elzsibbad tole az egesz szaja. Na pont ez tortent minden egyes falattal. :o( De a koriandert leszamitva nagyon izletes es illatos es csabito volt minden. A kiszolgalas, a hely, a talalas, a zene, a hangulat, semmi nem hagyott kivanni valot maga utan, minden isteni volt.

Ami lefele huzta az elmenyt egy kicsit, az az, hogy az etterem egy kicsit messze van, Yandinaban, ami tolunk egy jo ora kocsival. A vacsora utan este 10-kor egy orat vezetgetni haza az esoben nem volt nagyon tok allat. (En mondjuk siman vegig aludtam az utat, de szegeny Balazst nagyon sajnaltam. Almomban.)

Éttermi review II.: Edge – Montville – 9/10

Vasarnap – amikorra az evfordulonk valojaban esett – elmentunk kirandulni Montville-be. A tavalyi evfordulonkat is ott unnepeltuk, gyonyoru az a kis falu. Setalgattunk, majd beultunk ebedelni ugyanabba az etterembe, ahova tavaly is (Edge), innen gyonyoru kilatas nyilik a hegyekre, isteni a levego, es az etel sem elhanyagolhato! (Az egyetlen pontvesztes azert jart, hogy a kulso asztalok es szekek muanyagok. Ettol eltekintve minden mas tokeletes.)

Ismet adtunk az izlelobimboinknak, ezuttal piritott panini kenyeret ettunk csicseriborsos es bazsalikomos martogatossal eloetelnek, aztan Balazs grillezett kardhalat evett mango szosszal, salataval es kipfler krumplival, en pedig csirkemellet valami erdekes szosszal aminek elfelejtettem a nevet es piritott edesburgonyaval, gyomberrel meg salataval.

Desszertnek fehercsokis-malnas, es macadamdios-ananaszos macaroon tortat ettunk, nyamm. Ez volt az elso olyan alkalom, amikor ausztral etteremben nem a klasszikus csokitortak, meg cheesecake-ek voltak, hanem igazi europai jellegu tortak, alig birtunk valasztani a sok finomsagbol! (Eredetileg ugy terveztem, hogy vasarnap ebedre ujhazy tyukhuslevest fozok, es aszaltszilvaval toltott csirkemellet, ahogy az eskuvonkon is volt, de aztan Balazs meglepett az ettermes otlettel, amit persze kis tiltakozas utan elfogadtam. :o))) Ugyhogy gourmet szempontbol nagyon gyumolcsozo hetvegenk volt, jobbnal jobb dolgokhoz volt szerencsenk. Mar csak az van hatra, hogy otthon megprobaljuk reprodukalni a dolgokat. Koriander nelkul. :o)

További képek itt.

péntek, március 02, 2007

Tanácsos lettem. Jótanácsos. :o)

Az uuuugy volt, hogy amikor tavaly januarban folvettek ide a miniszteriumba, akkor ez a web publisher allas egy teljesen uj pozicio volt, es nem nagyon tudta pontosan senki, hogy mi is tartozik majd a munkakorbe, illetve hogy mi mindent lehet elvarni vagy raterhelni egy web publisherre. Aztan amikor elkezdtem dolgozni rendesen, akkor boven volt idom belefolyni mindenfele projektekbe, ebbe-abba, es egy csomo olyan dolgot csinaltam rendszeresen, ami nem volt benne az eredeti munkakoromben. Szerencsere ezt a fonokok is eszrevettek, es elkezdtek pedzegetni, hogy bizony at kellene soroltatni ezt a munkat egy magasabb besorolasba. Ez volt legeloszor kb majusban, aztan az igergetes komolyabbra fordult augusztus tajan. Azota vartam. Egyszer mar ‘tutira’ igertek novemberre, aztan januarra, aztan marciusra, es mar ott tartottam, hgoy le vannak tojva az igergeteseikkel, es mar el is kezdtem mas miniszteriumokban jelentkezni nehany allasra, de most vegul is most hetfotol hivatalosan is atsoroltak ket kategoriaval feljebb. Juheeeej! Ezzel egyutt viszont egy csomo olyat is betettek a munkakori leirasomba, amit nem csinaltam eddig, de erdekelt, es mar regota szerettem volna csinalni: a torvenyalkotas. Kisebb reszem mar eddig is volt benne, de leginkabb csak a jovahagyasi stadiumba folytam bele, magaba az alkotas folyamataba csak elvetve. Mostantol viszont ez maskepp lesz. :o)

Most az elsodleges munkam a torvenyalkotas, es ‘mellesleg’ kell csinalnom a publikalasokat. (Eddig ez pont forditva volt.) Amikor bejelentette az igazgato az eloleptetest, a kollegam egybol megdobott az elso onallo torvenyhozos munkammal (nem sokat szaroznak a melyvizbe dobassal...), es tok erdekes egyelore. :) Ebben arrol kell konzultalni, hogy azokat a kepzomuveszeti dolgokat, amiket csinalnak a bortonlakok (tobbnyire rajzok, festmenyek es szobrok), milyen feltetelek mellett es hogy lehet ertekesiteni. Van egy csomo kiallitasuk is, meg minden, es ajandekba is adhatjak, meg felajanlhatjak jotekony celokra, meg versenyekre is nevezhetik oket, meg ilyenek, de penzt nem csinalhatnak belole semmikepp. Ha penzt kapnak/nyernek, akkor azt a borton tovabbi rajzeszkozok vasarlasara kell, hogy forditsa. :) Meg ilyenek. Ehhez konzultalni kellett nehany figuraval (jogaszok, ilyen-olyan szakertok, stb.), es ezeknek alapjan kellett megirni a javaslatot. Mara keszultem el vele teljesen, es atkuldtem a fonoknek jovahagyasra, meg nem szolt semmit. Kivancsi vagyok, mennyire voltam bena. 16 oldal lett. :)

A kovetkezo munkam a kutyas kommando szabalyozasa, de az csapatmunka lesz, mert az nagyon hosszu anyag, mar megkaptuk ra az elso beadvanyokat, het kozepen kezdjuk rajta a konzultaciokat. Jipi. :) Egyelroe erdekesnek talalom. Aztan konnyen lehet, hogy nehany honap mulva a hatam kozepere kivanom az egeszet, es a fejem verem a falba, hgoy felaldoztam a jo kis nyugis elvezetes webes munkamat. (De majd ilyenkor mindig az extra penzre gondolok, es akkor az majd hatha megvigasztal. :o)

Kozben Balazsnak volt egy kis gondja a terdevel, amirol majd o fog irni bovebben, remelem. (Majd nyustolom kicsit.) :o) De most mar minden rendben van nagyjabol, ugy nez ki.

Kajailag egy csomo erdekeset sutottunk-foztunk mostanaban, de most nem tudom leirni, mert szaladok a vonathoz. Jo hetveget mindenkinek!