Google Analytics

hétfő, augusztus 25, 2008

Játszózni pedig kell

Most, hogy mar ulnek a gyerekek, ujra vegiggondoltuk, hogy mi mindennel lehet most mar boviteni a szorakoztassuk-a-gyerekeket repertoart. Hetvegen a delutani seta kozben elmentunk egy jatszoter mellett, es egy hirtelen mozdulattal bekanyaritottuk a babakocsit a csuszda melle... Gyerekeket kibanyasztuk a babakocsibol es a nagy hidegre valo tekintettel a szazmillio takarobol, es csuszdazni kezdtunk veluk. Eloszor csak szepen lassan engedtuk le oket a csuszdan, aztan mar el is engedtuk oket. Persze meg csak fekudtek benne hanyatt, ulni nem mertuk oket hagyni, nehogy lekoppanjon a kis fejuk a nagy csuszdazasban.

Az igazat megvallva nem nagyon ertettek a koncepciot, bar Gergo meg csak-csak vigyorgott egyet-egyet, Bencet teljesen hidegen hagyta az egesz. De mi nem adtuk fel. A gyerekeknek pedig jatszozni kell. Ugyhogy a babahinta fele vettuk az iranyt.

Es ott aztan megtort a jeg. Mivel csak egy ilyen hinta volt, csak felvaltva tudtuk beultetni a kicsiket, de ez vegre meghozta a remelt zajos osztatlan sikert! Gergo meg akkor is majd' bepisilt a rohogestol, amikor Bence hintazott. Edesek voltak, felhotlenul rohogcseltek es sikitoztak az egesz hintazas alatt, meg kellett oket enni. Ugyhogy el is hataroztuk, hogy masnap lehozzuk a kamerat is, es megorokitjuk a vidamkodast. Es ahogy ez lenni szokott, eddigre mar pont meg is szoktak a hintazast, es mar nem okozott a dolog akkora extazist, de azert meg most is elveztek. Az operatorseget Krisztian es Reka vallalta, a mellekszerepekben mi szerepelunk Balazzsal, a foszerepben pedig a rovidlabuak. Igy hintazunk mi.


Igy hintazunk mi from Balazs Csoka on Vimeo.

szerda, augusztus 20, 2008

Fejlõdési mérföldkövek

El is felejtettem irni, hogy mar egyedul ulnek a gyerekek! Jo felorat is eluldogelnek, de azert valamit mindig teszunk a hatuk moge, mert idonkent kapjak magukat es hirtelen dobnak egy hátast, ugyhogy jo, ha van mogottuk egy parna, vagy valami, hogy ne koppanjanak tul nagyot...


Gergo szabadidejeben sokat olvas:
Es Bence is falja a konyveket:

vasárnap, augusztus 17, 2008

Ujabb levél az Ombuccmanóhoz

Bence vagyok, es azert irok, mert a mami molesztal. Reggel ota dugdossa az ujjat a szamba, es sikitozik, hogy "Piciiii, Piciiii, gyere nézd meg, kijött a foga, kicsi érdes alul, nézd!" Es akkor jon apa, es azt mondja, hogy marpedig o nem nyul a szamba. Engem mondjuk nem zavarna, csak jól összerágcsálnám õt is, mint a mamit.

Gondoltam, hogy kihasznalom az alkalmat, es addig ragcsalok meg mindent, amig most mindenki Gergore figyel, mert o most kicsit beteg volt, ugyhogy en nem is szoltam senkinek, hogy nekem meg nõ valami a számban... Gondoltam, majd csak elmulik... De nem mult, hiaba dorzsoltem oda mindenhez.


Es különben is, vegyék ki ezt az érdes izét a számból, mert állandóan kidörzsöli a nyelvem, és a gumikacsa is csikorog a számban, amikor fürdök, és már az agyamra megy teljesen.

Kérem vizsgálják felül (vagy alul) a panaszom, mert aztán jól berágok és akkor majd megnézheti magát mindenki.

szombat, augusztus 16, 2008

Kórházban jártunk

A gyerekek még mindig betegeskednek. Most mar lassan hat hete. Gyakorlatilag azota, hogy elkezdtek az ovit. Ami raadasul egybe esett a nagy hideg tél bekoszontevel is, ugyhogy gondolom, hogy a ketto egyutt nem hasznalt nekik...

Mar mindenfele gyogyszert es gyogymodot kiprobaltunk, a homeopatias szerektol a bébi panadolon es nurofenen at az eukaliptuszos inhalalasig es parologtatasig mindent, ami ebben a korban megengedett ill. ajanlott. Egesz honapban csupa vitamindus kajakkal etettem oket, sutotokkel, spenottal, ceklaval, repaval, almaval kilora. Semmi nem hasznalt. Kohognek, tusszognek, folyik/bedugul az orruk es lazasak is hebe-hoba. Egy dolog vigasztalt eddig, hogy tunetek ide vagy oda, eddig mindig ugyanolyan vidamak es nevetosek voltak, mint mindig, egyalaltan nem viselte meg oket a betegseg.

De most az elmult heten kicsi Gergot mintha kicsereltek volna: almatag, kedvetlen, siros, nyugos, nem eszik jol, nem alszik jol, orankent felebred ejjel es sir. Eloszor arra gyanakodtunk, hogy esetleg a kis foga jon, es az gyotri meg, de most mar nem vagyok biztos benne. Csutortok este aztan felment a laza 38C fole, plusz kohogott is allatira, es egesz nap csak nehany kortyot evett egyszerre, ugyhogy urra lett rajtunk az aggodalom. Van itt egy nagyon jo szolgaltatas, amit mar tobbszor is igenybe vettem; egy health line, azaz egy 24 oras telefonszam, (13 HEALTH - 13 43 25 84) ahol noverek veszik a telefonokat, es segitenek, barmilyen egeszsegugyi kerdesed van. Annak idejen tobbszor is beszeltem mar veluk szoptatas temaban, illetve frissen felfedezett piros pottyok ugyben is, mindig nagyon rendesek voltak. Most is felhivtam, hogy mit csinaljak... Ilyenkor mindig kerdeznek legalabb 20-25 kerdest a tunetekre vonatkozoan (hogy pl. milyen magas a baba laza, nem homoru-e a kutacsa, nem szaraz-e a szaja belul, pisilt-e rendesen, vannak-e kiutesei, fenyes-e a szeme, nem merev-e a nyaka, hany honapos es hany kilo, stb... Ezeket az adatokat aztan beutik a szamitogepbe valami programba, es az kidobja a lehetseges okokat, illetve a tennivalokat. A mi esetunkben nem jutottak konkret megoldasra, viszont mivel nem evett/ivott Gergo rendesen, azonnal azt javasoltak, hogy induljunk vele a korhazba, nehogy kiszaradjon.

Ugy is lett. Ejfelkor bevittuk a koriba a surgossegire, ahol is mar ultek korulbelul 10-en, felnottek-gyerekek vegyesen. Vittuk persze Bendecet is, aki sokkal inkabb aludt volna ejnek evadjan, minthogy autokazzon, de azert rendes volt, nem ellenkezett. Most amugy is felvette a jótestvér jelmezét, es amiota Gergo beteg, azota Bencere egy szavunk sem lehet: turelmes, nem akaratos, eszik szepen, alszik szepen egyedul, hagyja, hogy Gergovel foglalkozzunk tobbet. Szoval bementunk, ott rogton felvettek az adatokat, es leultettek. Lelki szemeim elott mar lattam magunkat meg orak mulva is ott ulni, ahogy az amerikai filmekben szoktak erzekeltetni a kozegeszsegugyi viszonyokat, de gyakorlatilag mire a gondolatmenetem vegere ertem, mar be is hivtak minket. Nem igazan tudom eldonteni, hogy ez vajon azert volt-e, mert hogy ilyen pici babakkal jottunk, vagy azert-e, mert volt maganbiztositasunk. (Leven ez egy kozkorhaz, nem tudom, hogy a biztositas szamitott-e valamit.) A tuneteket ezen a ponton meg nem kerdezte senki, szoval nem sulyossagi sorrendben hivtak be, az biztos.

Szoval bementunk, megvizsgaltak Gergot, megkerdeztek, hogy mi baja (mire mondtuk, hogy hat ezert jottunk mi is, hogy ez kideruljon), de aztan elmondtuk a tuneteket es az aggodalmainkat, aztan vartuk az iteletet. Kaptunk egy agyat Gergonek ott a surgossegin, es hozza egy nagyon kedves dokit. O is meghallgatta a kis mellkasat, es aztan azt mondta, hogy kicsit krupposan hangzik, de nem veszes a helyzet, es adott neki valami gyogyszert, es mondta, hogy varjunk fel orat, hogy megnezzuk, hogy reagal. Bence allatira elvezte ezt a felorat, ahhoz kepest, hogy hajnali 1 mar elmult eddigre, neki hatalmasra nyilt a kis gomb szeme es erovel se lehetett volna elaltatni, annyira nezgelodott a sok erdekes mindenfele lattan ott a korhazban. A gyogyszer utan kb. 5 perc mulva Gergo viszont teljesen bealudt, es nem is kohogott egy darabig, ugyhogy aztan a felora utan hazaengedtek minket (Bence nagy banatara...).

Mikor hazaertunk (hajnali 2 korul), leraktuk a gyerekeket, es hajnalig egy mukkot sem hallottunk, mindenki aludt, mint a bunda reggelig. Vegre. Gyakorlatilag julius eleje ota eddig egyetlen olyan ejszakank volt, amit vegig aludtunk mindannyian, mert tobbnyire vagy egyik baba virraszt/kohog/tusszog/taknyos/fullad/almodik rosszat/hal ehen eppen, vagy a masik, vagy mindketto... Az elmult nehany hetben nem aludtam egyszerre egy-egy oranal tobbet, es egesz ejjel sem 3-4 oranal tobbet. Balazs helyzete sem sokkal rozsasabb. Szoval kezdunk csaladilag elzombisodni. Valamelyik nap fekudtem a gyerekekkel a habtapin es jatszottunk, aztan egyszer csak arra ebredtem, hogy Gergo csépeli a fejem a muanyag katicabogarral... Raadasul - gondolom talan a kialvatlansag miatt - allandoan betegek vagyunk mi is Balazzsal, es raadasul korbe-korbe fertozzuk egymast igy negyesben. Nacceru. Most mar jo lenne, ha veget erne a szenvedtetes, ezugyben a kovetkezo kivansaglistat allitottam ossze:

#1 LEGYEN MAR VEGE ENNEK A NYUVES TELNEK!
#2 Az ovodaban toroljek el a bacilusokat. Virusok monnyanak le!
#3 Minden eloleny aludjon este 8-tol reggel 8-ig, korra, nemre es felekezetre valo tekintet nelkul.

Aki egyetert, jelezze, esetleg nepszavazasra bocsathatnank... ;o)

szombat, augusztus 09, 2008

Lord of dö densz

Ujabb tehetseget talaltunk a fiukban... :o) Nehany ev es lesoprik a Lord of the dance-es Michael Flatley-t a szinrol... ez mar biztos... csak figyeljunk... :o)



Gergo Bence Jolly Jumper-ol from Balazs Csoka on Vimeo.

péntek, augusztus 08, 2008

Kezes-lábas dilemma

A hetvegen vendegsegben voltunk Kwanzáéknál itt Redcliffen. Meg sosem jartunk naluk, gyonyoru a hazuk, a kertjukbol is meritettunk egy kis otletet ahhoz, hogy mi mindennel tehetjuk a mienket meg gyerek barátabbá. Nekik is ket tunderi kisfiuk van, kicsit mar idosebbek, mint a mieink.

A kovetkezo fenykepen van egy kis hiba... Bendec annyira orult a masik ket kisfiunak, hogy a nagy jatekban ossze-vissza pisilte magat - a pelenkan kivulre, leginkabb az overalljara... Mi meg ugye most is keszultunk mint mindig mindenfele valtoruhaval, rovidujju valtoruha, hosszuujju, extra zokni, extra partedli, kis kendo, ha sutne a nap nagyon, es melegito folso meg kis kalap, ha esetleg huvosebbre fordulna. Egyetlen egy dologgal nem keszultunk: valtonadraggal... Igy aztan abbol kellett gazdalkodnunk, amink volt:

Es igy valt a kapucnis melegitofolso Balazs lelemenyessege folytan nadragga... :o)

szerda, augusztus 06, 2008

Csöbörbõl vödörbe

A mult heten eltelt az egesz het anelkul, hogy barmi uj betegseget elkaptak volna a gyerekek az oviban, igy hetvegen pezsgot bontottunk. (Persze csak jelkepesen, igazabol csak forro csokit ittunk ebben a bazi nagy telben itt a Bak terito alatt...) Persze az eddigi orrfolyatassal kombinalt tudoszaggato kohogest azert megtartottak, tevedes ne essek, de UJABB betegseggel nem rukkoltak elo... Igy aztan egeszen vidam hetvegenk volt.


Ezen a heten hetfon azonban az a kiiras fogadott az ovi bejaratanal, hogy kotohartya gyulladas jarvany van, ezek es ezek a tunetek, ezek es ezek a tennivalok, ha a gyerekeken felfedezzuk a jeleket, es hogy amennyiben felfedezzuk, ugy az elkovetkezendo 3 napban az ovi nagy ivben elkerulendo... Na mondom, nacceru. Aztan eltelt a hetfo, es a kedd is gond (es tunet) nelkul, de aztan ma delutan mar telefonaltak, hogy bizony a mi kis Bendec babank felebredt a delutani alvasbol, es igen csak osszeragadt a szeme... Ugyhogy mehetek felszedegetni es eltavolitani a gyermek kozossegbol...

Mikor odaertem, vidamak voltak, pedig utkozben mar elkepzeltem az elesett, nyomorusagos kis beteg gyerekeimet, de ennek nyoma sem volt, Gergo epp nagyon nezett es forgatott valami muanyag tehenet, mikozben nagyban bugyborekolt, Bence pedig eppen az egyik ovonovel rohogcselt. (Valamelyik nap ugyanezt az ovonot pelenkazas kozben lesbol nagy ivben lepisilte, ugyhogy most aztan rohogcsel ra feszt, biztos probalja visszaszerezni a renomejat...)


Erdekes, hogy a betegsegeket mindig Bence hozza haza elsokent. Pedig ranezesre inkabb Gergot gondolnank gyengebbnek, Bendec olyan igazi kis vasgyuro benyomasat kelti. (Nem, nem duci, csak vasgyuro. :o) Es megis. Pedig mar bebi vitamint is kapnak (Pentavitet) estenkent, furdes elott, mert ananasz izu, sarga szinu es allatira fog, ugyhogy akkor kapjak, amikor mar meztelen vannak, es ugy csucsoritik a kis szajukat erte, hogy csak na... Ugyhogy nekunk az az elméletünk, hogy mig Gergo olyan kis szemlelodo tipus, mindent megfog, megforgat a kis kezeben es orakig nezegeti, addig Bencenek elso dolga mindent azonnal a szajaba gyomoszolni es megragcsalni, amit csak bir. Ugyhogy szerintem azert kap el mindent o, mert o nem varja meg, amig raragadnak a bacilusok a tobbiektol, hanem o nagyon proaktiv es lenyalogat minden bacit maganak rogton. Csak ez lehet.