Google Analytics

kedd, február 23, 2010

Stop, I don't like it!

Az oviban azt tanitjak a gyerekeknek, hogy ha valaki valami olyasmit csinal, ami nem tetszik nekik, pl bantja, lokdosi oket, akkor fel kell emelni a kezuket es azt kell hatarozottan mondani, hogy "Stop, I don't like it!", azaz hogy fejezd be, nem szeretem, nem tetszik. Es mindez persze vica versa, azt is tanitjak, hogy ha valaki ezt mondja nekik, akkor bizony abba kell hagyni, amit csinalnak, pl a masik kislany copfjanak huzogatasat, vagy ilyesmit. Nagyon orultem, hogy ilyeneket tanitanak nekik, hasznosnak gondoltam.

Az elvetett mag nagyon jo talajra talalt a fiukban, mert mast se hallunk toluk, csak ezt. Amikor furdes ido van, es kezdjuk oket bekesen terelgetni a furdo fele: "Stop, I don't like it", "I no like it", vagy csak "No, not like it" - ezt mondjak. Mondjuk, azert nem allnak nagyon ellen, de azert kifejezesre juttatjak nem-tetszesuket, legalabb igy szoban. Vagy amikor kegyetlen modon elvonszoljuk oket a jatekbol, hogy kicsereljuk a csupa kaka pelusukat: "No, áj no lájk it." Vacsi? "No, áj no lájk it." Megyunk haza a jatszóról? "No, áj no lájk it." Alvasidõ? "No, áj no lájk it." "No, áj no lájk it." "No, áj no lájk it."

Mar nem gondolom annyira hasznosnak.

veszekedos poszt

Egyszer volt hol nem volt, az operencias tengeren is tul, ott ahol az uvegfarku malac turt, elt egyszer ket kis medvebocs, Gergo es Bence. Ezek a kis medvebocsok allandoan veszekedtek. Hol azon, hogy ki ul a sarga biciklire, hol azon, hogy ki ul a masik teljesen ugyanolyan sarga biciklire.

- Ez az enyem, menjel a masikra!
- Nem megyek, en voltam itt elobb.
- De menjel
- Enyem, go away.
- Nem, kell, hagyjal, a masik bicikli kell.
- Az az enyem, szalljal le rola.
-Ez a Gergo betus! Ez a Bence betus!

Aztan meg azon vitatkoztak hogy ki ul az ablakhoz a kocsiban. Pedig mind a ket ulesuk az ablak mellett volt.

Aztan meg azon hogy ki veszi fel a bocis porazt es ki a zsirafost.

Hol azon, hogy ki megy elobb furodni - mert persze egyikuk sem akart elsonek menni, de egyikuk sem akart utolsonak bemaszni sem -, hol meg azon,  hogy ki alszik a Szusi majommal es ki a Dudu kutyussal:

- En alszom a majommal!
- Nem, en alszom a majommal!
- Nem, en akarok, enyem!
- Nem, az enyem add ide!
- Nem adom!
- De! (Durr!)
- Nem kell majom, a Duduval akarok aludni! (Es mar repult is a majom a sarokba...)
- Nekem sem kell. En alszom a Duduval!...

Aztan meg azon veszekedtek, hogy ki keljen fel hajnali kettokor es kedveskedjen Apanak azzal, hogy neven szolitjak. Egyik sem akart felkelni ejjel, de egyik sem akart udvariatlan lenni, igy hat mind a ketten felkeltek es orditottak, hogy:
- Apaaaaaaaaaaaaa!
- Apaaaaaaaaaaa!

Apa meg jott. Es akkor azon vitatkoztak hogy ki maszik apa jobb labara es ki a balra.

Es apa rendkivul orult, hogy ilyen nepszeru, es rogton el is aludt. A veszekedosokkel egyetemben.

vasárnap, február 21, 2010

Nyelvében él a nemzet. De melyik?

A fiuk most mar egeszen sokat beszelnek, bar alig lehet erteni. Avatatlan ful szerintem egyaltalan nem erti a nagyreszet annak, amit mondanak. Hangzas alapjan Gergo gorogul, Bence pedig valami szlav nyelvet beszel... Gergo minden szavának a vegen sz van, ha kell, ha nem. Bikilisz (bicikli), malakasz (mazsola), helikipisz (helikopter), vilisz (virsli), stb... Bence sokkal tisztabban beszel, de o benne meg kicsit olyan szlavos beutes van, sok c-vel, sz-szel es z-vel, pl. cuszik (csuszik), tulit (toilet), mamuc (mammut a Jegkorszakbol), stb... Hm, nem sikerult a legjobb szavakat megtalalnom peldanak, mert igy most olyan, mintha siman csak posze lenne, pedig nem errol van szo. Az elefant-ot pl Gergo ugy mondja: epelász, Bence meg: eleszánt. (Es persze kozben himbaljak a karjukat az orruk elott ormany gyanant, es bognek hozza. Ha esetleg a kivulallo nem tudna, hogy mi az az epelász vagy eleszánt...)

De mostmar mondanak mondatokat is. A viharral pl nagyon edesek, mert egyaltalan nem felnek, hanem amint esik kicsit az eso, egybol szaladnak az ablakhoz, hogy 'villá, villá', azaz hogy villam ugye, es hogy "ég, bumm,bumm,bumm". Gergo mondja ezeket. Akkor is mondja, hogy "ég, bumm,bumm,bumm", amikor valami nagy zajt hall, pl amikor teherautok zorognek, vagy akarmi nagyobb egdorgesre emlekeztetot hall. Edesek.

Tegnap meg mar Panna lealudt, ok meg persze sikitoztak es rohangaltak a szobaban, es mondtuk nekik, hogy cssss, Panna alszik, ne visitsatok. Ezt mondjuk vagy haromszor. Aztan elcsendesedtek. Kesobb, amikor Gergo megint sikongatni kezdett, Bence raszolt, hogy "No, Gergo, Panna alszik". :o))) Annyira aranyosak. Ahogy igy kombinaljak az angotl a magyarral... :o)

Most mar tenyleg sokat dumalnak, mindketten, egyfolytaban. Tegnapelott rank is jott a rohoges Balazzsal este, mert epp altatas volt, en mondtam a meset, Gergo meg folyamatosan kommentalta. De tenyleg folyamatosan, parhuzamosan beszelt, a mesevel kapcsolatosan. (Egy kis katicabogarrol szolt a mese, hogy mi minden tortent vele aznap, Gergo meg kozben folyamatosan mondta: jeee, katica (kapitac), repul, helikipisz, kapitac, lepottyant, kapitac, jeee, lába, szeme, stb... :o))) Aztan hozta a mesekonyvet, amiben van egy katica es mutogatta (a tok sotetben), mami, kapitac, look, look, kapitac, stb... Es akkor Balazs mondta neki rohogve, hogy Gergo, csitulj mar el, most a mami mesel, es kesz, kirobbantunk a rohogesben, es akkor persze a gyerekek is megjobban, szoval jo volt. :o))) Meg kellett oket zabalni. (Pannam meg csak aludt szepen mindekozben a kezemben, en meg raztam szegenyt a rohogestol... :o)

Szoval, hurra, nyelveben el ez mi a hungaro-anglo nemzetunk... :o)

csütörtök, február 18, 2010

Boci, boci, tarka...

A tegnapi bevasarlaskor tudatosult bennem, hogy heti 10 liter tejet iszunk... Ugy, hogy Balazs meg Panna ugye egy cseppet sem iszik... Tehat mi harman a fiukkal megiszunk napi majd' masfel liter tejet... (Es akkor meg nem hasznaltam belole suteshez, vagy ilyesmihez...) Ez csak tisztan megivva, plusz a muzlihez, pluz nekem kaveba egy pohar. Dobbenet... (Es az is eszembejutott, hogy Magyarorszagon raadasul nincs is ilyen nagy kiszerelesu, 3literes tej, ugye?)

Es ha meg Panda is bekapcsolodik a tejivo láncba a maga napi fél literjevel, mint a fiuk, akkor mar majd heti 14 liter kell... Plusz a fozeshez 1-2 lityi hetente... Hat, tenyleg vennunk kellene inkabb egy tehenet...

kedd, február 16, 2010

Update Pannától

Nem adta Gergõ az elsõszülöttséget... Bezzeg a lencsét azt bezzeg megette... Na mindegy, evvan. Meg kell tanulnom érvényesülni a fiúk között... Asszem, bevetem a nõi hájaimat... vagy bájaimat? Van már nekem olyan?

vasárnap, február 14, 2010

Töki pompos

Egy ideje semmi másról nem hallok otthonról, csak a töki pomposról. Eleinte a kaja maga nem is annyira erdekelt, de a neve nagyon tetszett! :o) Aztan megneztem, hogy mi is az, es alig vartam, hogy en is nekiugorjak egynek. A heten mar masodszor sutom, pedig meg csak hetfo van... ;o)

A gyerekek ugy zabaltak a toki pompost, hogy csak na! (Pedig az elso nem is igazan jol sikerult, kisse tul kelt es aztan még oda is egett... Jovanna, vendegem volt es eldumaltam az idot...)

Eloszor azt mondtak ra a fiuk, hogy pizza, de aztan addig nyomattuk nekik, hogy toki pompos, hogy vegul azt is mondtak szepen. Igaz, Gergo eleinte idonkent osszekeverte es felvaltva mondogatta az altala kiejtve hasonlo hangzasu "Gergo pupus"-sal (jelentese: Gergo be van kakilva), de aztan letisztultak a kulonbsegek, es most mar szepen mondja, hogy toki pompos, es ma is azt kert ebedre. :o) (Meg szerencse, hogy volt.) Most sul a masodik adag a sutoben. Toki pompos rulez.

kedd, február 09, 2010

Panda baba jelentkezik

Hát én eddig még nem mondtam semmit, de most már muszáj vagyok szólásra jelentkezni, mert már nem bírom magamban tartani, úgyhogy elmondom most mar kereken-perecen, hogy harmadik gyereknek lenni szívás. Nem kicsit, nagyon.

Mert vegyük például a fürdést. (Nem mintha annyira rajonganék a fürdésért, dehát akkor is.) A fiúk fürödhetnek a nagy kádban, ráadásul együtt, engem meg csak bezsúfolnak egy kis kék mûanyag kádba, egyedül. (ami ráadásul kék!!!! pedig kislány vagyok, az már világosan látszik! tiszta ciki!) Aztán a fiúk mesélték, hogy õket még masszírozták a mamiék, meg forralt vizes vattapamaccsal mosdatták, meg mifene, engem meg már csak megmártanak a vízben, áttörölnek egy kis kendõvel (ami hol szappanos, hol nem) és annyi... Semmi masszázsolaj, meg babatorna... Ha szerencsém van, akkor esetleg kapok pár percet, hogy úszkáljak kicsit a kiskádban még mosdatás után, de rendszerint azt is csak akkor, ha a pelenkázót még épp valamelyik testvérem foglalja és én nem férek már oda...

Ráadasul sokszor tök nagy hangzavarban kell fürödnöm, mert a fiúk összevesznek valamin a kádban, vagy csak nem akarnak fürödni, vagy még kijönni nem akarnak, vagy hajat mosni, vagy valami, es akkor ordítanak, mint a sakál. (Nem tudom, mi az a sakál, de biztos nagyon ordíthat, mert Apa mindig ezt mondja, amikor visítanak a fiúk.)

És akkor azt még nem is említettem, hogy a Mamiék folyton mutogatnak a fiuknak, amikor mossák a hajam, a fiúk meg tátott szájjal néznek a kádamba és kopogtatják a falon keresztül a talpamat...

De a legnagyobb szégyen az az, hogy néha egyáltalán nem fürdetnek meg... Amikor pl a fiúk nagyon nyûgösek, vagy már álmosak, vagy valami, akkor az én fürdésem teljesen elmarad... (Jó, mondjuk mire õket befejezik, én már sokszor elalszom, és azt mondjuk értékelem, hogy ilyenkor már nem keltenek fel pancsolni, ez rendes tõlük... De ilyenkor jön a Mami a gyenge dumával, hogy úgyis vannak olyan elméletek, hogy nem is jó a babának a mindennapos fürdés, meg hogy amugy sem dolgoztam egesz nap a bányában, nem is vagyok olyan piszkos...

De a furdes csak egy dolog. Ott vannak peldaul a ruhák. Csomószor elõfordul, hogy a fiúk régi, kinõtt, kék (!) pizsamájában kell aludnom... Vagy hogy napközben kék (!) csíkos rugdalózót adnak rám. Botrány. Es a babakönyveim is már elõ-rágcsáltak

Azt is egy kezemen meg tudnám számolni, ha tudnék számolni, hogy peldaul a cumim hanyszor volt sterilizalva

Es a multkor is. Elojott rajtam egy csomo kis piros kiutes. En mar teljesen betojtam, hogy igy maradok, erre mit csinaltak a Mamiek? Ahelyett, hogy rohantak volna velem a korhazba, csak megnyomogattak, hogy eltunik-e, es vegul abban maradtak, hogy ha hetvegeig nem mulik el, ESETLEG megmutatjak a doktorbácsinak. Hat tortenik ilyen egy elso gyerekkel? Tutira nem. (Mondjuk vegul elmult.)

Na és a fényképek. A fiúkról annak idején egy nap alatt több fényképet csináltak, mint rólam eddig összesen...

Szóval tuti, hogy a harmadik gyerekség szívás. Bence mondta, hogy esetleg írjak az ombucmanónak, annak idején õ is azt csinálta tejecske ügyben.

Mindenesetre láttam, hogy a mami ma lencsét fõz, úgyhogy majd este megpróbálok beszélni Gergõvel, hátha eladná nekem az elsõszülöttségét...

péntek, február 05, 2010

Almodj szépeket!

Mar regota foglalkoztat, hogy vajon almodnak-e mar a fiuk, es ha igen, akkor mit. Icipici koruk ota altatjuk oket azzal, hogy 'almodj szepeket', es reggelente is az az elso kerdesunk, hogy 'hogy aludtal, mit almodtal?'. Mondjuk ezzel az erovel azt is kerdezhetnenk, hogy hol jaratal baranykam, vagy komamasszony, hol a stukker, mert teljesen figyelmen kivul hagyjak a kerdesunket.

Valamelyik nap viszont mentunk valahova kocsival, es Gergo elaludt az uton. Amikor leallt a kocsi, o is megebredt, es ugy felalomban kinyujtotta a kezet, es mondta, hogy gyurma, gyurma! Ugyhogy nyilvan valami gyurmazosat almodott! Ma reggel meg mentem fol, hogy ebresszem oket, es Bence mar fent volt, de Gergo még aludt. Elkezdtem beszelni Bencehez (amire gondolom, hogy Gergo is elkezdett ebredezni), es ugy félálomban mondta Gergo, hogy "bábáj bikilisz", biztos bicikliset almodott, es elbucsuzott tole, ahogy ebredt fol! Szoval most mar tutira almodnak. Gergo legalabbis... :o)

Mar varom, hogy mikor jatszanak Boborjanosat es kerdezik meg lefekves elott, hogy "Ma mirol almodjak?" "Biciklipumparol." :o)