Google Analytics

szerda, február 29, 2012

Iskolakezdés 2. - Nyilt nap

Nahat, tegnap voltunk nyilt napon meg szuloin az uj suliban! Hat nagyon jo volt, alig varom, hogy kezdjenek! :o) (Az interjuk persze meg nem voltak, majd csak marciusban, szoval meg semmi sem biztos.)


Ugy volt, hogy a nyilt nap reggel 8.0-10.30-ig volt, es csak en mentem a fiukkal, Balazs meg elvitte Pannat oviba reggel. Minden csalad kapott egy kiserot (egy felsos diakot), aki vegigvezette a sulin, mindenfelet elmondott, valaszolt a kerdesekre, nagyon helyes volt. Megneztuk az osztalytermeket, a konyvtarat, a bufet, a zenestudiot, az aulat, a nyelvi labort, a teniszpalyat (Bendeckenek itt feny gyult a kis szemeben, letaborozott a teniszpalya mellett es onnan el se akart menni tobbet) :o) Aztan be lehetett ulni a gyerekekkel az idei prep-es (iskolaelokeszitos) osztalyokba, ahova ok is mennek ugye jovore. Kis nyuszik voltak es nem akartak resztvenni semmiben, de nagyon figyeltek es tetszett nekik, megfogdostak mindent, milliot kerdeztek (tolem), jo hangulata volt nagyon, a gyerekek is irto helyesek voltak.

Mikor mar mindent vegigjartunk, akkor elkoszontunk es elvittem oket oviba, aztan szaladtam dolgozni. Este 7-re pedig vissza a szuloi ertekezletre, ahova persze megint csak kenytelenek voltunk vinni a gyerekeket, de nem volt gaz, mert masoknal is voltak gyerekek. Panducka eleg rossz hangulatban volt, ugyhogy Balazs vegul kiment veluk az udvarra jatszani, es nem latta az egesz szuloit, pedig fantasztikus volt, teljesen el voltam ajulva. Egyreszt nagyon kedves es csaladias hangulatu volt az egesz, masreszt viszont nagyon profi es szervezett. Kivetiton mutattak kepeket a gyerekekrol a kulonbozo programokon, ilyesmiken, kozben bemutattak szemelyesen a tanarokat, elmondtak a napirendet, meg olyanokat is pl, hogy mi mindent tanitsunk meg a gyerekeknek ebben a hatralevo evben, hogy ne erje oket kudarc majd jovore, hogy pl tudni kell egyedul oltozniuk, cipot-zoknit is felvenni egyedul, uszocuccot felvenni egyedul (mert hetente 1x jarnak majd uszni egyutt), uzsonnas dobozaikat egyedul kinyitni-becsukni, meg egy csomo ilyesmit, hogy pl szoktassuk oket hozza ahhoz, hogy koszonjenek erkezeskor-indulaskor, pisiles utan, eves elott-utan kezetmosni, stb… ami sajnos nem mindenkinek egyertelmu...

Hetente ketszer lesz zenefoglalkozas nekik, egy ora hegedu (a hegedut ok adjak, tokkal vonoval) :o), es egy ora 'egyeb' sima zene, meg enekles, meg ilyesmik. Hetente ketszer lesz 'testneveles', ebbol egy uszas, es egy 'egyeb'. Idegennyelvkent mindenki kinait tanul (mandarint), a tanarno allati kedves es szimpatikus volt, elmondta, hogy nem csak magat a nyelvet tanuljak, hanem kinai tortenelmet, irodalmat, kulturat, meg mindent, a nyelvorak kereteben. Megmutattak, hogy hogyan fognak tanulni irni-olvasni, megmutattak a konyveket, munkafuzeteket. Bementunk az o osztalyukba is, ahova majd jarnak jovore, es ki lehetett probalni mindenfelet, irhattak az ottlevo gyerekek a tablara (ilyen interaktiv elektronikus tabla, olyan volt, mint egy nagyhatalmas ipad, specialis tollal, amivel irni lehetett ra, meg minden. Nagyon kiraly volt. (Balazs mindjart meg is keresett egy hasonlo programot az ipad-en, hogy a fiuk csinalhassak otthon is.) :o) Tetszett minden gyereknek. Elmondtak, hogy a konyveket es a papir-iroszereket ok szervezik, es iskolakezdesre mindenki megkap mindent egy csomagban, nem kell szaladgalni semmi utan. Az iroszereket bent tartjak az iskolaban, es osztoznak rajta, es csak az olvasokonyvet meg ilyeneket hoznak haza. Hazifeladatot csak hetkozben kapnak, (es csak majd elso osztalytol amugy is asszem, es akkor se sokat, hogy otthon a gyerek mar a csaladjaval lehessen, es a 'tarsadalmi erintekezest' gyakorolja csaladi korben, ne pedig iskolai lecket csinaljon.) Van uzenofuzet, es negyedevente kapnak bizonyitvanyt, de csak az elso, masodik es a negyedik negyedevben. (Itt negyedevekben mérnek mindent, 'term'-ok vannak, nem felev.) A harmadik negyedevben nincs bizonyitvany, hanem 'goal setting', azaz 'celkituzes' van, ami egy szemelyes elbeszelgetes a tanar, a szulok es a gyerek kozott, ahol egyutt megbeszelik a gyengesegeket, erossegeket, es hogy mi a kozos cel az ev vegere, amit a gyerekkel kozosen, szemelyesen raszabva tuznek ki. Nagyon szimpatikus hozzaallas. (Olyasmi van ezalatt, hogy pl Pistike, ebben az evben eddig brillirozott matekbol, viszont az olvasas nem megy annyira, viszont lathatoan sokat enekelget a szunetben, akkor legyen az a cel, hogy induljon valami matekversenyen, olvassanak kozosen kicsit tobbet otthon csaladilag, es esetleg kezdjen jarni a korusba.) Vagy ilyesmi. Nekem tetszett a koncepcio, hogy nem mindenkit egy kaptafara huznak.

Reggel 8.15-tol van gyulekezo, es 8.30-kor kezdodik a tanitas. (Jaj, van egy nagyon edes: mindenkinek a kezerol van egy kis lenyomat az osztalyteremben, lelaminalva, a kozepen egy kis szivecskevel, es fel van logatva az osszes a plafonbol. A szulok az ev elejen adnak ra egy puszit, es aztan az ott log a gyerekeknek egesz evben, es barki barmikor mehet es 'kaphat' maganak egy puszit a sajat kis kezecskejerol. Igy elmondva bena, de nagyon aranyos volt ott bent az iskolaban, nem tudom rendesen visszaadni.) Na, szoval napi 3 'session'-juk van, ketto delelott, es egy delutan, kozben ebed es jatek szunet. Ebed utan van egy rovid kis csendespiheno, amikor lehet kicsit szunnyantani, vagy olvasgatni csendben hevereszve. Van egy iras-olvasas-szamolas session, egy kornyezetismeret-tudomanyos-nyelvtanulos session, es egy keszseges: rajzolas, zene, sport, mikor mi. Minden negyedevre (termre) van egy tema, ami korul minden tantargy forog, es mar most meg is adtak az elso ev 4 temajat: mibol keszult?, idojaras, mozgasban es a negyediket persze elfelejtettem… De az a lenyeg, hogy egyreszt ilyenkor ugye pl mondjuk az "idojaras" temakorben az ABC betuit pl idojaras elemekhez kotik, szamolason esocseppeket szamolnak, science-bol valami ilyen kiserletet csinalnak, es pl vihart rajzolnak. Vagy ilyesmi. Aztan 2.30-kor vege a sulinak. Utana van napkozi, amikor millio dolgot csinalhatnak, egyreszt megirjak ugye a lecket, vagy ilyesmit, de szinten vannak rendes kulonorak is ott az iskolaban, az o korosztalyuknak foci van, tenisz, tanc, es enek, ezekbol lehet valasztani, de majd ahogy haladnak az osztalyokkal, egyre tobb mindenbol lehet valasztani. Mi most ugy tervezzuk Balazzsal, hogy majd csak hetente 2x mennek napkozibe, azokon a napokon, amikor mi ugye dolgozunk, de majd meglatjuk, hogy hogy tetszik nekik. (Napi lebontasban van a napkozi is, szoval lehet valasztani, hogy hany napot megy es hanyat nem, es hogy melyik napokat.)

Minden penteken reggel 'assembly' van, ami azt jelenti, hogy mindenki az aulaban gyulekezik pentek reggelente, egyutt imadkoznak (!) es enekelnek kicsit, aztan az igazgato (vagy valaki) elmondja a heti erdekessegeket, megemlitik az aheti sikereket, kulonbozo versenyeredmenyeket, ilyesmiket, elmondjak a tudnivalokat a jovo hetre, es minden heten van valami kis 'eloadas' is, amit mindig mas osztaly vagy csoport csinal, (van ra beosztas), szoval hol az elsosok hegedulnek, hol a tanccsoport ad elo valamit, hol pedig a felsos drama tagozat szerepel egy kis darabbal. Mindenki szerepel legalabb egyszer minden negyedevben. Ev vegen (felsotagozattol kezdve) van egy musical is, amire egesz evben keszulnek, es amiben onkentes a reszvetel, de a vegen az egesz iskolanak es szuloknek eloadjak.

A mostani ev vegen lesz egy kis 'osszeroffenes' az ujaknak, mielott elkezdodne a suli. Bemennek majd egy napra, es addigra mar az o neveik lesznek kiteve a fogasokon, polcokon, asztalokon, es akkor maris otthon erzik majd magukat. :o) Talalkoznak a tanarokkal, atveszik a cuccaikat, egyenruhat, ilyesmit. Es igy akkor mar teljesen felkeszulten kezdik majd a sulit, ismeros kornyezetben.

Van osztaly-haziallatuk is (nem elo, csak valami kis plussjatek), amit minden heten mas gyerek visz haza, es vinni kell magaval mindenfele egesz hetvegen, es lefenykepezni, es aztan hetfon elmeseli a tobbieknek es megmutatja a fenykepeket.

Lesz rendesen egyenruhajuk, ketfele, egy sportos es egy formalis. Hetente 3x kell az elokeszitosoknek a formalisban menni, es 2x a sportosban. (Meg van adva, hogy mikor melyikben.) Aztan elsotol kezdve mar vegig a formalis egyenruha van. A ketfelen belul van még teli es nyari egyenruhajuk is. (=nem tudom, mennyibe fog kerulni, de remelem, nem tul draga…Tammy azt mondta, hogy nem sokkal dragabb, mint az allami iskolas egyenruha.)

Vannak kirandulasok, prep-ben es alsoban leginkabb csak egynaposak, muzeumlatogatas, ilyesmik, semmi durva. Aztan 5-dikben az egesz evfolyam elmegy Canberraba, megnezni a fovarost es a parlamentet kollektiven. Van millio program az ev folyaman, ezekrol mindig kuldenek infot. Hetente van hirlevel (emailben), amit minden szulonek megkuldenek. Az ehetit mar meg is kaptuk, es nagyon praktikus infok vannak benne, hogy pl hogyan kellene megoldani a reggeli dugot az autokkal a gyerekek felvetelekor meg kidobasakor, mik a kozeli fontos datumok, esemenyek, ebben is irnak az eredmenyekrol, meg ilyesmikrol, benne van a kovetkezo hetu menu a kantinban, (a kantin amugy eleg bena otthoni szemmel nezve, inkabb csak egy kis bufe, semmi komoly). Ami nem tetszik, vagy legalabbis furcsa, hogy a gyerekek a foldon esznek… Ezen eloszor egy kicsit megutkoztem, de a fiuk egybol azt mondtak, hogy nezd mami, piknikelnek. Szoval innen nezve vegul is nem is olyan veszes… inkabb csak szokatlan, legalabbis nekunk, akik menzan nottunk fel.

Az osztalyteremben kulonben nagyon tetszett nekem peldaul, hogy reggel szonyegen ultek csoportban, aztan korben voltak elrendezve a szekek, es a rajzolos foglalkozasok is nagy, szines, hatszogletu, hatszemelyes asztaloknal voltak, szoval kis csoportokban, nem pedig sorokban, ahonnan a hatul ulok mar nem latnak semmit.

Hat ennyi diohejban. Most mar csak az interjut varjuk. :o)

szerda, február 15, 2012

Iskolakezdés 1. - Beiratkoztunk!

Tegnap hazafele hirtelen felindulasbol beirattuk a fiukat az iskolaba! Eredetileg ugy terveztuk, hogy altalanos iskolaba inkabb allami iskolaba menjenek a gyerekek (az ingyenes), es majd csak kozepiskolaba adjuk oket privatba, de aztan az utobbi idoben mar tobb oldalrol is korbejartuk a dolgot, tobb velemenyt begyujtottunk, es az utolso csepp a poharban az Tammy volt (szembeszomszed), aki atjott penteken egy kavera (mert a kisfiuk, Luke, egyutt fog jarni a fiukkal teniszre, es atjott megbeszelni a reszleteket), es elmeselte, hogy eddig nekik is az ottani allami suliba jart a Kayla (az idosebb kislanyuk), es ot csak most masodikban irattak at a privatba, es most meg verik a fejuket a falba, hogy nem adtak a privatba rogton, mert most latjak csak igazan a kulonbseget. Ugyhogy annyira el volt ajulva a privat sulitol (ami nem mellesleg az utca vegen van nekunk, kb 3 percre otthonrol), hogy miutan elment, racuppantam a netre es elolvastam az osszes velemenyt meg mindent, amit csak irtak a sulirol mindenhol, meg a tobbi kornyezo sulirol is, amik szoba johetnek, es messze ez volt a legjobb, kiemelkedoen nyilatkoztak rola mindnehol, tanarok, diakok es szulok is, es a mindenfele allami osszehasonlitasokban is nagyon jol szerepelt, ugyhogy vegul be is irattuk oket gyorsan, mert mar csak 4 hely volt... Azert is tetszik ez jobban, mint a masik, mert ez egy kisebb, csaladiasabb iskola, a tanarok es az igazgato ismeri a gyerekeket szemelyesen, sokkal kozelebbi kapcsolat van koztuk, mint az allami isoklaban a millio gyerekkel… Amugy még egyaltalan nem biztos, hogy be is jutottunk, mert majd februar vegen zarul a beiratkozas a jovo evre, es utana marciusban lesznek az interjuk (!) a jelentkezett csaladok kozott, es akkor az alapjan dontenek, hogy kit vesznek fel, kit nem. Persze itt nem annyira a gyerekeket interjuvoljak, mint inkabb a szuloket (gondolom), szoval nem hiszem, hogy gaz lesz, remelem legalabbis… :o) A kis Luke-kal egy osztalyba (vagy legalabbis egy evfolyamba) jarnanak majd a fiuk. :o) Tegnap be is mentem szemelyesen, es nagyon jo benyomast tett ram az egesz, a gyerekek kint jatszottak eppen, ebedszunet volt, es nagyon helyes volt mindenki. Szoval ez lesz. :o) Folyt. kov.

hétfő, február 06, 2012

Panna ebédel, ööö...., izé.... alszik

Sokszor ket kezzel falja az ebedet, (hogy miert van a kezen uszos pelenka, azt nem mondta), de még tobbszor inkabb alszik... Pedig nem eheztetjuk ajulasig...

péntek, február 03, 2012

Csodak palotaja 2. resz

Ime a videok a csodak palotajabol.


Csodak palotajaban - versenyfutas az idovel from Balazs Csoka on Vimeo.


Csodak palotajaban - igy mukodik a tested... from Balazs Csoka on Vimeo.

Gergo a bogaras... Bence a halas...

Csutortok reggel, en (Apa) vittem a gyerekeket oviba. Es hogy konnyebben ottmaradjanak, leultem Gergovel rajzolni. Fogtunk egy hatalamas muanyag bogarat, es mondtam neki, hogy rajzolja le. Szerintem nagyon ugyesen megcsinalta, kellett neki mondani, hogy most ovalist rajzolj, most haromszoget ide, most vonalat ide, de o csinalta az egeszet egyedul.

Ime:


A falon meg Bence korabbi muve - halbiologiai tanulmanya - volt kirakva:

Csodak palotaja

A hetvegen az ausztral csodak palotajaban jartunk, itteni neven Science Centre. Erdekes volt nagyon. Bar a gyerekek meg kicsik a nagyreszehez, azt azert biztosan elveztek, hogy mindent ki lehetett probalni, hozza lehetett nyulni. Maganak a muzeumnak is az a jelmondata, hogy ebben a muzeumban nincsenek 'latogatok', csak 'resztvevok' vannak.

Eleinte nem nagyon fenykepeztunk, mert csak rohantunk egyik dologtol a masikig mi magunk is, mint a gyerekek, de aztan a kozepe tajan eszunkbe jutott, hogy nem artana megorokiteni is valamit a gyerekek oromebol es izgatottsagabol, ha masert nem, akkor legalabb azert, hogy amikor majd unott tinedzserek lesznek es esetleg traktorral se lehet majd oket a muzeum kozelebe vonszolni, akkor majd megmutathassuk nekik - legalabb a magunk megnyugtatasara - hogy bizony nem volt ez mindig igy. :o)

Ime a kepek.

Ket szekciot latogattunk meg: a Body Zone-t es az Action Station-t. A harmadik szekciot, 'Whoddunnit', kihagytuk, mert az inkabb joval nagyobb gyerekeknek szolt: egy gyilkossag volt megjelenitve, (imitalt hullaval meg minden), es mindenfele vizsgalatokat kellett vegezni es annak alapjan rajonni, hogy biztos ki a tettes. Igy leirva egyszeru, de nagyon komoly vizsgalatokat lehetett folytatni, valami bakteriumos cuccot lattunk, mikroszkopos vickek-vackok, vér bizgentyuk, mittudomen mik, szoval nem csak az volt, hogy harom labnyom van, melyik a medve... Szoval ezt kihagytuk.
Az egyik sarokban felallitottak 'kisemberek szobajat', ahol is arányosan ugy volt kialakitva az asztal es a szekek, hogy egy gyerek perspektivajaba keruljon az ember. Vicces volt. Foleg a gyerekeknek, akik igy a dupla nagyitassal leginkabb egy torpe gyerek perspektivajat elvezhettek. :o) Viszont mi felnottek legalabb megtanultuk, hogy hogy erezhetik magukat a kicsik az ebedloasztalnal, ha nincs alattuk a parna, es hogy micsoda erofeszites nekik felmaszni azokra a hatalmas szekekre es felerni az asztalt.


Aztan megneztuk hogy mi van a testen belul. A fiukat mostanaban nagyon izgatja a csontvazuk (foleg halloween ota), meg hogy hova megy, amit esznek, meg hogy miert dobog a szivuk, stb, ugyhogy ez a miszlikbe darabolt bacsi jo otletnek tunt, de vegul a gyerekek a maj, meg vese, meg tudo szerepe helyett csak a puzzle-t lattak a dologban. De azt legalabb szepen megoldottak! :o)
(Frissites: ma reggel az egyik mesekonyvben(!) talaltak valami csontvazat, es nagyon magyaraztak, hogy a bacsi szive az ott van a 'csikos csontok' (=bordak) mogott. Ugyhogy lehet, hogy valamit azert megis csak fogtak az elmenybol...)

Aztan Bendecke meg a tobbiek is kesobb, megprobalta hogy milyen gyorsan kene futnia hogy bejusson az olimpiaba... es rajott, hogy nagyon gyorsan. De nem adta fel hamar. (Ez is nagyon komolyan meg volt csinalva amugy, volt rendes 'olimpia' hang, hogy elkeszulnivigyazzkesz, meg zold lampa meg minden, es a futoval parhuzamosan ment es vilagosodott ki az igazi olimpiai futo tempoja, szoval a gyerekek lathattak rendesen, hogy hol maradnak le. Es persze mertek az idejuket is, ugyhogy lehetett rendesen versenyezni.



Aztan volt egy folyoso, amin maga a folyos fixen allt, de kozben egy kockas henger forgott korulottunk korbe, teljesen azt az erzetet keltve, mintha az ember laba alol is kimenne a folyoso, szedito volt... Nagyon megdobbento volt, teljesen ugy erezte az ember, hogy mindjart felborul, pedig valojaban meg se moccant... A gyerekek inkabb leultek... :o)

Kiprobalhattak azt is, hogy milyen gyorsan tudjak eldobni a labdat es hogy milyen pontosan tudnak celozni. 48km/h az apa volt...

Aztan volt egy kis fejetlenseg is...



Es innen szedi a mi kis superman-unk az energiajat...


Majd a vegen volt egy kis zene: muanyag csovekbol keszult 'orgona', amin igazi ausztral modra gumipapucs talppal lehetett jatszani, mint egy xilofonon. (Vagy egymas fejen, ugye...) A csovekre rairtak a hangokat is, es ugy voltak elrendezve, mint a zongoran a billentyuk. Ki volt teve 3 ismert dalnak a betukottaja is, (hogy CCGG...), ugyhogy nagyon jot lehetett szorakozni rajta.




Aztan atmentunk a dinoszauruszos reszhez is, ahol Bence hodolt szokasos puzzle-kirako szenvedelyenek, es a velociraptort is kirakta gyorsan az uveglapokbol, ha mar arra jart. :o) 
 
Volt meg millio mas dolog, amit nem fenykepeztunk le, es persze most nem is jut eszembe, de a lenyeg, hogy jo napunk volt! Folyt.kov.

szerda, február 01, 2012

Panna a sztar

Mostansag Pannacskarol sok kis filmecske keszult.

Eloszor is elmagyarazza, hogy mit fogunk csinalni vacsi utan - sajnos csak o erti... A hangzasa alapjan lehet, hogy Panna beepult valami kinai maffiaba.... a "hello Pupu" lehet a fedônevére utal...

Fedoneve pupu

Panna csak magyaraz, magyaraz, de hogy milyen nyelven, arrol fogalmunk sincs...from Balazs Csoka on Vimeo.

Kartyabarlangban
Aztan fent a szobaban lefekves elott felmutogatja az allatos kartyakat a fiuknak, ahogy mi szoktuk, es "kikerdezi"... A szabalyokat bemutato kartya, amin nincs kep, egy kicsit megakasztja...


Panna kikerdezi az allatos kartyat - 2 eves from Balazs Csoka on Vimeo.

Divatkutya

Aztan divat tanacsot ker.
(Mikozben a fiuk a konyhaban foznek a mamival... o meg csak a ruhajaval van elfoglalva...)


Igy? Igen. Igy? Nem. - Panna 2 eves 2 honapos from Balazs Csoka on Vimeo.