Google Analytics

szerda, szeptember 25, 2013

A munkam

Mit is dolgozunk. Elgondolkoztatok mar azon hogy mit fogtok meselni az iskolaban, amikor meghivnak hogy meseld el mi a munkad? En mar el, es eleg elszomorito volt.

Munkam: Programozo
Es mit csinalok? Ulok egesz nap a szamitogep elott, bamulom a kepernyot, rangatom az egeret es nyomogatom a gombokat. Persze lehet hogy azert van ennel komolyabb magyarazat is.

Valojaban egy olyan dolgon dolgozom ami nem is letezik, vagyis hogy letezik de nem tudom kitenni az asztalra hogy megmutassam. Mint peldaul az aki cipot keszit, az kiteszi az asztalra a cipot, amit a ket kezevel keszitett. De hogy kerul a cipo az asztalra? Hat igy. Szoval en programokat irok, tobbnyire. De mi is az a program, es hol van es mit csinal, es mit eszik, es van-e lezer kardja, meg tud-e uszni es le tudja-e gyozni a Brachiosaurus-t. Gondolom ilyen es ehhez hasonlo kerdesekkel bombaznanak a kislabuak a rovidke 38 masodperces eloadasom utan.

Szoval hogy is lehet ezt elmagyarazni? A program az ott csucsul a szamitogepemben, a merevlemezen ami ugyebar a hajlekony lemez (amirol mar a gyerekeknek, de van olyan kollegam is, akinek fogalmuk sincs arrol hogy mi is az a floppy disk) baratja. Sosem lattak hajlekony lemezt, pedig majdnem mindennap latjak ha hasznalnak szamitogepet es akarmilyen dokumentumot akarnak elmenteni a gepukre. Es fogalmuk sincs mi is az a kek kocka valami kisebb feher kockaval a tetejen ami a mentes gombon szerepel.
Tehat ulok a gep elott es irok egy programot, ami megmondja a szamitogepnek, hogy bizony rajzoljon mar ki nehany kockat meg betut a kepernyore es ha valami szogletes negyszog fole viszem az egeret es kinyomom az eger bal szemet, akkor bizony valami fog tortenni. Es akkor meg ott vannak az adatok is a szamitogepen, amikkel buveszkedik a programom, neha eltunnek, neha elojonnek. Szoval ott van sok-sok kicsi apro magneses jel egy fem tarcsan, es azokat allitgatom hogy neha pozitiv legyen, neha meg negativ egy-egy kis picike fem szemcse. Ha szet kellene szedni a gepet hogy kiboritsam az asztalra a programomat, mert ugye azt mondtam a gyerekeknek hogy ott van a programom a gepben, szoval akkor keptelen lennek megmutatni nekik hogy mi is az amit epitettem. Maskepp fogalmazva egy olyan vilagon dolgozom, es meg masik 1000 ember itt az epuletemben, es masik tobb millio szerte a vilagban,  ami csak ott letezik benne a szamitogepekben. Es ha valamilyen oknal fogva tobbet nem tudnank szamitogepet hasznalni mert nem lesz elektromossag, vagy egy magneses vihar megsemmisiti az osszes adatot a szamitogepeken, akkor bizony egy nagy semmi az egesz amin az elmult evekben dolgoztam.
Na gyerekek ki akar programozo lenni?

Es erre a fonokeim meg nem jottek ra, hogy igazabol a nagy-nagy semmin dolgozunk, es fizetik ki a penzt a semmire. Remelem ez meg sokaig igy is marad :-)

hétfő, szeptember 16, 2013

Karacsony 2013

Most mar biztos vagyok benne hogy iden sem marad el a karacsony. December elsejen rendszerint elkezdodnek a karacsonyi vasarok ugyebar, megjelennek a csoki mikulasok es elkezdik jatszani a karacsonyi dalokat a bevasarlo kozpontokban. Aztan ez kitolodott november elejere par eve. Ha jol emlekszem tavaly mar oktober vegen megjelentek a karacsonyi cuccok az aruhazakban. De azt hiszem ez az idei ev a nyero az elorelatas teren. A helyi barkacsboltban mar kaphatoak a karacsonyi lampak. Nem korai ez egy kicsit? Meg csak szeptember 16.-a van, vagy megallt a naptaram? Az apak napja meg csak ket hete volt, meg szinte idom sem volt kicsomagolni az ajandekomat.

Hat akkor boldog karacsonyt mindenkinek...


csütörtök, szeptember 12, 2013

Erdekes helyek ahol meg mi sem jartunk ...

Amikor megerkeztunk Ausztraliaba, 11 eve, elhataroztuk, hogy mi bizony nem fogunk belesulyedni a szurke hetkoznapokba, hanem felfedezzuk Ausztraliat. Ez szep es jo terv volt. Az elso idokben nem volt penzunk, aztan mar lett penzunk, de idonk nem volt a sok alkalmi munka miatt, aztan amikor kaptunk igazi munkat akkor mar egyaltalan nem volt idonk. Az evi 4 hetnyi szabadsagot hazautra hasznaltuk. Aztan a gyerekek szuletese ota most mar nehezebb is felugrani a repulore es elutazni a szomszedos nagyvarosokba, es kocsival meg nem merunk 3 gyerekkel 5 oranal hosszabb utra menni. Igy jartunk, na majd legkozelebb. De itt van nehany erdekes hely ahova erdemes beterni ha majd arra jarunk.

Cowra, NSW vagy a Big Banana. Emlekeztek gondolom a Csillagok Haborujabol amikor a Leia hercegno kepet kivetiti a kis feher robot. Na pont ilyet lehet latni ezeken a helyeken, meg meg masik tucatnyi turista kozpontban. Itt van az oldala a cegnek akik ezt csinaljak. http://www.shirleyspectra.com.au/
A masik hely amire nemreg talaltam Bill Bryson konyveben, szinten egy kisvaros NSW-ben. A neve Young. Es mit is keressunk it? Hat a kisallat es szex boltot. Igen, jol latjatok. Ime a ceger amit par eve keszitetett egy turista. Itt olvashatjatok a blogjan a elmenyet: http://www.electronicswagman.com.au/blog.asp?id=14&pid=324

Kivancsi lennek hogy mi volt elobb, a tyuk vagy a tojas. 


hétfő, szeptember 09, 2013

Kormanyvaltas itthon es hazon kivul (18+)

Kivancsi ra valaki, hogy hogyan is eltuk meg a kormanyvaltast a szuk csaladi korben? Nagyon jol. A regi Logitech Momo kormany ami mar megszolgalta a maga idejet, az elmult 7 evben, a tobb mint 60000 km-errel amit tekergettem rajta, megerett a cserere. Az uj Logitech Driving Force GT nagyon jol bevaltotta a hozza fuzott remenyeket. Es ami a legfontosabb, hogy PS3-hoz csinaltak es rajta vannak a hagyomanyos szines gombok a haromszoggel meg korrel meg X-szel. Szoval gyonyoruen mukodik, es egesz szombat ejjel forgott is szepen, amig en, le nem fordultam a szekrol. A verseny eredmenyekben viszont semmi javulas nem mutatkozott, ugyanugy utolso helyen vegeztem, mint ahogy a regi kormannyal korabban. Szoval sajnos nincs tobb kifogasom, hogy a regi kormany poros es nem mukodik rendesen es azert csusztam ki, vagy azert nem tudok annyira gyorsulni. Szoval most mar teljesen biztos, autoversenyzesbol megbuktam. 

Es ne is mondjam, hogy nem csek itthon volt kormanyvaltas szombaton. Hogy ez mit jelent szamunkra? Oszinten megmondva, fogalmam sincs. A munkahelyen senki nem emlitette egy szoval sem az elmult par hetben, hogy szavazas lesz, sem azt hogy kire szavznak. Meg azt sem mondtak most hetfon a valasztasok utan hogy mi tortent a hetvegen es hogy most mi lesz. Csak onnan tudom hogy kormanyvaltas volt, hogy az irodaban, az ujsag cimlapjan az uj miniszter elnok fotoja van, amint epp keszul a reggeli biciklizesehez. Ami szep, es jo, es oromteljes, hogy ilyen fitt es egeszseges az uj miniszterelnokunk, de nem biztos hogy epp egy feszulos, biciklis gatyaban akarom latni, koran reggel amikor behozom az ujsagot. Mar ha egyaltalan jaratnank barmilyen ujsagot is. Biztos vagyok benne hogy holgyek szazai tepik ki ferjeik kezebol, vagy szemlesutve veszik az ujsagarusnal az utolso darabokat, mint ferfiva serdulo kisfiuk a porno magazint, es ragasztjak be a kepet a naplojukban, hogy idorol idore visszalapozzanak es egyutt  "oruljenek" a sikernek. ("Csak szeretned" - hallom a fulemben, a nyakleves utan amit Lillatol kapok)

Egyedul a magyar tarsasagban jon elo az otthoni virtus amikor talalkozunk a jatszoteren, hogy beszeljunk a politikarol, es hevesen kifejezzuk hogy mennyire szar az egyik, vagy a masik oldal. Na en pontosan ilyenkor hallom meg hogy Panducka keservesen, jajveszekelve Apa-zik a maszoka legmagasabb fokarol, hogy nem tud lejonni, ugyhogy gyorsan odebballok. Egyreszt mert fogalmam sincs hogy melyik a jobb es melyik a rosszabb, masreszt, szerencsere itt nem nagyon folyik be a csaladi eletbe a politika, ugyhogy remelem ez igy is marad. Ezt is hivhatjuk joletnek. Mig otthon azt szokas mondani valasztas utan hogy  "Most rosszabbul elunk mint elotte, es mar akkor is szar volt". Addig itt, nagy szerencsenkre, egyelore nem erint szemelyszerint minket a valtozas. Mondjuk ha megkerdeznenk azt a 40000 kozalkalmazottat akit elkuldtek feleve akkor ok biztos maskepp velekednenek.

Ime az uj miniszterelnokunk, Tony Abbott. Remelem a politikai csomagja csabitobb lesz mint a csomagja a foton. 


csütörtök, szeptember 05, 2013

Hiresek vagyunk...

Ezt a bejegyzest mar tobb mint egy eve meg akartuk irni, de valahogy mindig volt fontosabb dolgunk. Ime.

Tavaly nyaron (2012) hazamentunk csaladot latogatni. Megneztuk a hires latnivalokat amiket minden turista meglatogat, Hosok tere, Budai var, Varosliget. Ettunk rengeteg fagyit, es sok-sok finom sult hust meg sutit. Mondanom sem kell hogy amikor kihoztak elenk egy jol megrakott, igazi magyaros 2 szemelyes fatalat ami eleg lenne egy hetre nekunk akkor kicsit meglepodtunk. A kicsi osszezsugorodott salatahoz es grill husihoz szokott gyomrocskank nem nagyon tudott mit csinalni a ket tenyerni rantott hussal, maroknyi sult majjal, rantott sajttal, parizsi szelettel, ket marek sult krumplival, jo adag rizi-bizi-vel, rantott gombaval. Minden nagyon finom volt, de mindenbol csak egy kicsit ettunk, mert annyira meg akartunk kostolni mindent. A vendeglos eleg furcsan nezett hogy a tal majdnem ugyanakkora maradt mint amikor kihozta, csak mi szepen szetpakoltunk ket tanyerra. Mindenesetre becsomagoltattuk a vegen es egy hetig le volt tudva az ebed. 

Aztan sikerult egy napot a gyerekeket otthon hagyni es kettesben elmenni kicsit nosztalgiazni a varosba. Persze nehez kettesben elmenni egy 2 millios varosban, mondhatnatok. Szoval megneztuk a belvarost, ettunk meg tobb fagyit, anelkul hogy barki osszenyalazta volna, vagy elcserelte volna velunk a finom gyumolcsos fagyit valami vacak hupikek torpike izure, meg ragogumi izure. Mert ugyebar ezek az izek (amik mellesleg biztos hogy Gabi fogremmel vagy szagos radir peppel vannak izesitve) amik bejonnek a gyerekeknek, legalabb is a szine miatt. Aztan mikor megkostoljak rogton elojon beloluk az uzletember es azonnal cserelni kell veluk.  

Szoval bekesen setalunk a Liszt Ferenc teren, amikor egyszer csak valaki odaszaladt hozzank.
- Sziasztok, figyeljetek egy picit, tudom hogy nagyon ciki ...(na tessek, megint valaki cigire gyujt, vagy busz jegyre, hogy haza utazzon a videki beteg nagymamahoz, gondoltuk) ... szoval mi ismerunk titeket, olvassuk a blogotokat. 
Kopni nyelni nem tudtunk, most mit mondasz? Igen ha hires pop sztar vagy, mar biztos megvan a bevalt szoveged, hogy igen emlekszem rad, ott voltal a koncerten a multheten, vagy add ide a polodat nyomok ra egy autogrammot. Szoval gyorsan ledaraltak hogy keszulnek ok is a vizummal, es mar beszeltek a bevandorlasi ugynokkel, a Bertok Zolival, es vegig izgultak velunk ahogy a gyerekek szulettek (ez kb 5 eve volt), es meg ket percben elmeseltek az eletunket. Aztan meg mindig nem tudtunk szohoz jutni, talan valamit nyokogtunk hogy "Ne adjatok fel, megeri, es ha kint vagytok szoljatok, talalkozunk, es ha kell valami irjatok" es elbucsuztunk. 

Azt tudtuk hogy vannak akik olvassak a blogot, de arra nem szamitottunk hogy barki a 2 millio emberbol rank talaljon teljesen veletlenul. Hacsak nem kovettek minket hetek ota. 

Nem irtuk sehova hogy otthon leszunk, magyarul beszeltunk, nem volt semmi kengurus vagy Ausztralias ruha rajtunk, nem voltak ott a gyerekek, es semmi Ausztralias temarol nem beszeltunk, talan meg akkcentusunk sem volt magyarul.
En gyorsan fejemre huztam a sapimat es feltettem a napszemuvegemet es lehajtottam a fejemet. Jo hiresnek lenni, de jo lett volna felkeszulni jobban es megszervezni az europai turnet, mindenfele blog koncerttel meg jotekonysagi estekkel. Na majd legkozelebb.

Koszunjuk hogy minket valasztottatok :-) 


kedd, szeptember 03, 2013

Milyen itt az iskola 2.

Bence hazajon valamelyik nap es azt mondja. "Googleplex." Na, mondom, megint valami Star Wars-os majomsagot hozott haza, ez biztos valami fegyver, ami mindent ver, merthogy az elmult hat honapban csak a Star Wars-rol beszel. Erre Gergo ravagja, a majdnem hat evevel, hogy "Az a legnagyobb szam, bizony" es erre Bence is hevesen bologat. 

Tegye fel a kezet aki hallott mar errol a legnagyobb szamrol. Az enyem lent maradt mert irok, na meg azert is mert meg sosem hallotam rola, pedig Magyarorszagon jartam iskolaba es ott aztan bizony mindent megtanitottak nekunk. Nem igy volt? De! Na akkor meg. 

Szoval azoknak akik nem hallottak rola, itt egy rovidke info rola. 
A becsuletes neve Googolplex. 
Azt ugye sokan tudjuk hogy a Googol az 1 es utana szaz darab nulla. Magyarul tiz a szazadikon, 10100 
Ez egy nagy szam, de azert nem tart tovabb leirni mint egy perc.
10,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000,­000. Szoktak ezt meg ugy is hivni hogy ten duotrigintillion vagy ugy hogy ten thousand sexdecillion vagy ugy is hogy ten sexdecilliard, igy mar biztos hallottatok a kozertben. Neeeem? Biztos az ocso kozertbe jartok a varos szelen, mi?

A Googol nevet allitolag Edward Kasner, aki matematikus volt, 9 eves unokaoccse adta majd pedig kitalalta a Googolplex-et amirol azt mondta, hogy az egy darab egyes es utana annyi nullat irsz, amig el nem faradsz.
Es akkor Kasner ur kicsit finomitott a dolgon es kitalalta, hogy legyen ez a legnagyobb szam. Ami pedig 10 a Googolodikon, szepen magyarul fogalmazva. 


1010100 

Ez egy akkora bazi nagy szam, hogy meg senki nem tudta leirni. Eloszor is barki, aki valaha megprobalta leirni ezt a szamot kifutott az idobol. Tegyuk fel hogy akar ket nullat is le tudok utni egy masodperc alatt. Igy kb 1.51x1092 evig tartana leirni. Ez allitolag 1.1x1082 szerese az univerzum becsult koranak. 
Akinek mondjuk volt eleg ideje, az viszont kifutott a helybol. Ugyanis az egesz univerzum is keves lenne hogy leirjuk azt a rengeteg nullat. Tegyuk fel hogy a legkisebb betumeretet valasztom, egy pontos betumerettel, vagyis egy szamjegy az 0.353mm lesz. Igy akkor legalabb 3.5x1096 meternyi papir kene. Az milyen hosszu is? A lathato univerzum allitolag 8.80x 1026meter ami 93 billio fenyev. Igy hat valoszinu atlogna a szomszedos univerzumba nehany szamjegy. 

Na szoval ilyen dolgokat tanul a gyerek az elo-suliban, mert ugye az elso ev az csak Januarban kezdodik nekik. Valoszinu hogy ez nincs a pre-school-os tananyagban, es nem lennek meglepodve ha a tanarok nem is tudnak mi az a Googolplex.