Google Analytics

vasárnap, december 24, 2006

BOLDOG KARACSONY VAN! De magyar vagy ausztral karacsony?!?

Boldog, finom, meleg, olelos karacsonyt mindenkinek! Mi most ertunk haza a szentesti karacsonyi vilagitas korutunkrol, elmentunk es megneztuk a kornyeken a kivilagitott hazakat. Mar megjott a Jezuska/Mikulas is (a nem kivant torlendo), meg is vacsoraztunk, meg minden.

Erdekes ez a karacsony dolog. Egyreszt itt van mondjuk 30 fok, es peldaul honak ugye nyoma sincs. (Mondjuk amennyire hallottam, iden otthon se nagyon esett a ho, de azert ott megis csak nagyobb az esely ra...) Ez mar a negyedik karacsonyunk itt, es valahogy nem lehet megszokni. Nem mondom, minden evben egyre jobb, egyre jobban van karacsonyi hangulatunk, de igen csak meg kell erte dolgozni, mig otthon, a hideg telben csaladi korben valahogy jobban erzi az ember a karacsonyt. Mi iden mar kicsit jobban feldiszitettuk a hazat, mint tavaly, sutottem mezeskalacsot is, hogy legyen karacsony-szag, iden meg ajandekot is vettunk, (tavaly még a kocsifeljarot es a keritest hozta a Jezuska...), de valahogy megsem az igazi. Ma egesz nap az otthonrol tavaly szuleimtol kapott magyar karacsonyi enek valogatas cede ment, hatha segit, sot, meg leszaladtunk reggel a boltba is mikulas sapkat, meg rudolf agancsot venni, es abban voltunk egesz nap. A nagy karacsonyi rahangolodasban nem sokat segitett az mondjuk, hogy a nagy melegre valo tekintettel kimentunk Zsoltekkal meg Janiekkal Noosara a tengerhez furodni kicsit. (A mikulas sapkat meg a szarvasagancsot fenthagytuk, abban jottunk-mentunk a parton.) :o) Ez igy szokas egyebkent, sok ilyen agyamentet lattunk utkozben is, nagy vad kemeny motorosoknak is fel van ragasztva a szakall meg a piros sipka a bukosisakra ezidotajt... :oD Mikozben kint fekudtunk a parton, folyton arra emlekeztettuk egymast, hogy Szenteste van!!!! :o)

Mar tavaly is csinaltunk itt nalunk egy nagyobb karacsonyi vacsorat a baratainknak, olyan igazi hagyomanyost, gyertyafennyel, halaszlevel, beiglivel. Tavaly 22-en voltunk, iden ugy nez ki, hogy 25-en leszunk, bar kicsit mas osszeallitasban, mint tavaly. Az volt az eredeti cel, hogy ha mar egyikonknek sincs itt a csaladja, akkor legalabb egymassal unnepeljunk karacsony napjan, es tartsunk egy igazi tradicionalis karacsonyi vacsorat. Igy aztan mindenki hoz egy tal etelt, igy nem egy ember nyakaba szakad a teljes vendeglatas, de megis mindenki ehet mindenfelet, amitol igazi lesz a karacsony.

Mert az ausztraloknal masok a karacsonyi szokasok, mint nalunk. Naluk peldaul december 6-an nem tortenik semmi. Vartam, hogy legalabb egy arva csokimikulast latok majd itt-ott aznap, de nem. Mondjuk ez lehet, hogy azert van, mert itt csizma helyett itt maximum a cietnami papucsot lehetne kitenni, abba meg nem sok semmi fer, raadasul ha kerulne is bele egy-ket csokimikulas, semmi perc alatt szetolvadna az egesz. Aha, biztosan ezert nincs nekik ilyen cipobe dugdosos unnepuk.

Karacsonykor viszont a mi europai Jezuska-hozza-a-fat-meg-az-ajandekot mondakorunkkel, nekik a Mikulas ilyenkor lep a kepbe teljes mellszelesseggel, es minden babert learat. A Mikulas itt is hosszu osz szakallu, kisse dundus, es nagy piros ruhaban jar, piros sapkaban, es fekete hosszu csizmaban. (A klasszikus amerikai mikulas divat szerint oltozik.) Ilyenkor bezzeg nem zavarja oket a negyven fokos kanikula! :o) Es abban sem, hogy itt is a kemenyen keresztul erkezik, annak ellenere, hogy itt kemeny mint olyan egyaltalan nincs is, leven tropusokon elunk. (szubtropusokon, de a lenyeg a lenyeg) De ez a talalekony ausztralokat cseppet sem zavarja, es sok hazon latni ilyenkor ideiglenesen a tetore ragasztott karton vagy hungarocell kemenyt. :o) Gondolom, leginkabb a gyerekek megnyugtatasara... :o)

Aztan a masik igen jelentos kulonbseg, hogy itt a Szenteste (Christmas Eve) nem igazan unnep. Semmi kulonoseb szokasuk nincs erre a napra, csak ugy elvannak az emberek, nem is munkaszuneti nap. Az ajandekok a karacsony elso napjara virrado reggelen kerulnek a fa ala, es a nagy csaladi karacsonyi etkezes az aznapi ebed. A hagyomanyos ausztral karacsonyi menurol nem hianyozhat a cseresznye es a kis rak. (Prawn-nak hivjak angolul, de mivel mi nem vagyunk nagy tengeri herkentyu fogyasztok, ezert nem igazan tudom, hogy az mi is magyarul pontosan, ugyhogy inkabb nem is bocsatkoznek talalgatasokba...) Leginkabb hideget esznek, salatasokat, es tengeri herkentyuket.

Az is erdekes, hogy itt a reggeli is foetkezesnek szamit. Marmint olyan szempontbol, hogy unnepi etkezesnek veszik. Tehat peldaul termeszetes az, hogy valakihez karacsony reggelire mennek a csaladtagok. Munkahelyeken is tartanak Christmas brekky-t azaz karacsonyi reggelit. (nem pedig ebedet vagy vacsorat) Erdekes.

A fa diszitesben is elternek kicsit, mert itt mar decemberelejen feldiszitik a fat es a hazat kivul-belul, ami eleinte furanak tunt, viszont rogton karacsony utan, azaz dec 27-en mar le is szedik a diszeket, amit szinten furcsallottunk eleinte. Mara meg megertettuk a lenyeget ennek, megpedig hogy azert kezdik korabban a diszitest, hogy varakozzon az ember a karacsonyra, keszuljon, keszulodjon, hangolja a lelket. Es amikor mar vege az unneplesnek, azaz miutan mar elmult a karacsony ,akkor mar mi ertelme van fent hagyni a diszitest? Leszedik. Iden eloszor mi is ezt a hagyomanyt kovettuk, szemben a mi otthoni szokasainkkal, hogy ugye 24-en diszitjuk a fat, es vizkeresztig hagyjuk fent. Es meg kell mondjam, hogy nagyon jo volt most igy, hogy mar dec 6-an felallitottuk a fat, mert igy az elmult nehany hetben estenkent le-leultunk a fa ala, es nezegettuk, es vartuk a karacsonyt.

Ja, hat azt ne is mondjam, hogy a szaloncukorrol lovesuk sincs, sot, a marcipant kifejezetten nem szeretik... Pedig nincs is jobb egy jo kis Milka/Szamos marcipanos szaloncukornal... Megyek is ,eszem egy parat, amit szuleim kuldtek, (kuldenek minden evben, karacsonyi hangulat fokozasa valamint oromszerzes celjabol - minden evben osztatlan sikert aratva ezzel körömben). Hmmm... szaloncukor... nyamiii... de azert a hoeses megis hianyzik... meg a csaladi kör...

csütörtök, december 14, 2006

Hajléktalan kérdés Brisbane-ben

Mar regota akartam irni errol, de valahogy sosem jutottam oda. Most - a karacsonyi "hajtasban", amikor egy lelek nincs az irodaban - nekiveselkedem.

Azt mar irtam a hazalatogatasunkrol irt osszefoglaloban, hogy milyen meghatarozoan negativ elmeny volt Pesten is es Parizsban is a sok koldus es hajlektalan. Amikor visszajottunk, probaltam itt is felterkepezni a helyzetet. Megallapitasaim a kovetkezoek:

Brisbane-ben ket hajlektalan van: Cliffy es Olivia. (Nyilvan van tobb is, de ezt a kettot latni, a tobbiek biztos bujkalnak valahol.) Cliffy-vel minden nap talalkozom, itt lakik az Ann st-en az egyik buszmegalloban. Minden reggel ott ul a padon, a kis budos huzos borondjevel es nezgelodik. Annyira hozzatartozik az arra jaro emberek mindennapjaihoz - az enyemhez is tobbek kozott - hogy amikor veletlenul nincs ott, akkor rendesen aggodom erte, hogy esetleg megfagyott az ejjel, vagy ilyesmi. (Ez az ejszakai megfagyas mondjuk valoszinuleg egyes egyedul az en europai fagyokhoz szokott agyamban fordul meg, a tobbiek maximum valami hoguta felere gyanakodhatnak...) Es aztan delutan mindig megnyugvassal konstatalom, hogy Cliffynek semmi baja, megint ott van a padon, csak biztos epp elment valahova, mikor en jottem.

Az is erdekes, hogy sosem koldul (meg nem is talalkoztunk itt koldussal az elmult 4 evben szerintem), csak ugy uldogel, de az emberek mindig letesznek neki a padra ezt-azt, szendvicset, McDonalds-os kajat, dobozos tejet, almat, ilyesmiket. Amikor az allomason osztanak valami termekmintat, muzliszeletet, vagy ilyesmit, utana Cliffy padjan halomban allnak az ilyesmik, mert az emberek odaadjak neki. A multkor egy huvosebb téli reggelen ment elottem egy ficko, es amikor Cliffy melle ert, levette a - szep es draganak latszo - saljat, es az oreg nyakaba akasztotta. Szep jelenet volt, ha moziban latom, biztos nyálasnak találtam volna.

Az egeszet azert irom, mert azt latom, hogy valahogy itt mas az emberek hozzaallasa ehhez a hajlektalan kerdeshez.

Tamásandi baratnom itt dolgozik a City Hallban a varoshazan, es o meselte, hogy naluk van valami kis szocialis segito szeru csoport, akiknek az a dolguk, hogy a hajlektalanokat tavol tartsak a varoskozponttol, de nem ugy, hogy eluldozzek oket, vagy ilyesmi, hanem hogy segitsenek rajtuk. (Tole tudom a hajleszek nevet is.) Es ez a mi ket massziv hajlektalanunk egyszeruen nem akarja elhagyni az utcat, pedig a segitok kinalnak neki szallast, tisztalkodasi lehetoseget, ruhat, kajat, mindenfelet. A kajat koszonettel elveszik, de a szallasbol nem kernek, koszonik. Erdekes. Nyilvan valamilyen szempontbol jobban megeri nekik az utcan maradni. Pedig lenne segitseg.

(Olivia is massziv hajlesz, de rola nem tudok annyit, mert o kivul esik az en mindennapi utvonalamon. Ennek mondjuk az a legfobb oka, hogy szegeny Olivia eleg budoske, ugyhogy igazabol azert nem esik az utvonalamba szegeny pára, mert ugy alakitottam az utat, hogy elkeruljem... ;o)

hétfő, december 04, 2006

Színházi Review III: Cirque du Soleil - Varekai

Tegnap este voltunk a Cirque du Soleil (Napcirkusz) eloadasan, es hat lenyugozo volt. Legeloszor egy kb. ket evvel ezelotti Frei dosszieban hallottam roluk, akkor ugy mutattak be oket mint Las Vegas legnepszerubb showmusorat. Aztan nem sokkal kesobb lattuk a hirdetesuket, hogy jonnek ide Brisbane-be. A jegyeket sajnos eleg borsos aron merik, ugyhogy tavaly – bar nagyon szerettuk volna megnezni oket – nem tudtuk megengedni magunknak. Iden ujra jottek (minden evben uj show-val mennek vilagkoruli utra), es ugy gondoltuk, hogy most elmegyunk mindenkeppen. Mar honapokkal korabban elkezdtek arusitani a jegyeket, en valamikor marciusban vettem a mienket, ugy emlekszem. (Raadasul tok jo helyet sikerult kapnunk, pont a szinpaddal szemben, kozepen, tok jo hely volt. Leszamitva mondjuk azt, hogy nagyon picurik voltak a szekek, es szegeny Balazs mellett egy igen nagy darab no ult, es a sajatjan kivul elfoglalta a Balazs amugy is kicsi szekenek is a felet…) Az eloadast magat egy igazi, klasszikus oriasi satorban tartottak a DFO mellett, a repterhez kozel. (A parkolas egyebkent nem volt olyan jol megoldva, mint altalaban az ausztral rendezvenyeken szokas, de azert nem volt veszes.)

Az eloadas egyik foszereploje egy magyar srac volt, Halasi Mark (ot tettem fel ide a kepen), o szinte vegig szinpadon volt. Egy halos legtornasz szama volt, rogton legelsokent, nagy sikere volt. Nekem legjobban harom szam tetszett, az egyikben harom pici gyerek ‘jatszott’ ket labdaszeruseggel, amik egy zsinorral voltak osszekotve, es hihetetlen dolgokat muveltek veluk. Lehetett volna venni az eloadasrol egy ismerteto fuzetet, de nagyon draganak talaltuk, ugyhogy nem vettunk, de az elottunk uloknek volt, es ok mondtak, (gondolom, hogy a fuzetbol olvashattak), hogy ezek a kicsit 7 evesek, es mar 6 eve csinaljak ezt a zsonglorkodest… Eleg hihetetlen. A masik, ami nagyon tetszett nekem, az egy ficko zsonglorkodott pingponglabdakkal, de ugy, hgoy a szajabol fujta ki oket. Igy leirva ezek nem valami erdekesek, de tenyleg nagyon jol volt osszeallitva az egesz es nagyon magaval ragado volt az egesz show. Porgos, igenyes, minden pillanatban lekototte a figyelmet.
A harmadik nagyon erdekes egy ficko volt, aki mankoval tancolt, olyan break tanc szerut adott elo, akrobatikus elemekkel vegyitve, latvanyos volt igazan, de a legerdekesebb az volt a dologban, hogy a ficko egyik laba igazabol bena. Az egesz mankon tancolas egy egeszseges embertol is komoly es erdekes mutatvany lett volna, de igy, hogy o igazibol mozgasserult, hihetetlen volt. Ez a harom jelenet volt ram a legnagyobb hatassal. A zaro jelenet is nagyon jo volt, osszevissza ugraltak, nem tudom leirni, de allandoan ugy ereztem, hogy ilyen nincs, ezt nem lehet megcsinalni, mindjart elrontjak. De nem rontottak. :o)

Nem nagyon szeretjuk a cirkuszt Balazzsal, de ez valami sokkal magasabb szinvonalu dolog, ez inkabb olyan, mint egy szinhazi eloadas. Mindenesetre latszott, hogy milyen hihetetlen koncentraciot, osszetartast, onzetlenseget, egymasra odafigyelest kivan minden egyes reszlet, amit csinalnak… Hazafele azon gondolkodtunk, hogy vajon koztuk is van szethuzas, vagy ellensegeskedes idonkent? Mert ugy tunik, hogy ha van is, akkor is tul kell lepniuk rajta es egyutt dolgozni 100%-osan minden pillanatban, nem lehet kicsinyeskedniuk es esetleg ‘elgancsolni’ a masikat a legkisebb mertekben sem, mert ki tudja mi tortenik… Erdekes volt nezni ezt is.
Jovore is megnezzuk oket. :o) Remelem, jonnek hamar. :o)