Google Analytics

péntek, október 25, 2002

A kozgazdaszok taborat erositem en is, de jelenleg penztaroskent dolgozom az IKEA-ban. Ami viszont mentsegemre szolgal: a Sydney-i IKEA-rol van szo.
:o)))

Az en ferjem volt az, aki nemregiben munkat keresett, de nem Adelaide-ben, hanem szinten Sydneyben. O informatikus, de sajnos munkat azota sem kapott a szakmaban. Igaz, hogy rengeteg IT allast hirdetnek itt, de egyszeruen elkepzelni nem tudom, hogy kiket vesznek fel, mert peldaul a ferjemet be sem hivjak, pedig mernok-informatikus, van vagy 6 ev gyakorlata, meg minden. Az IKEAban is van kollegam, aki szinten IT-s, de mivel nem kap azon a teruleten munkat (pedig itteni, nem is bevandorlo), addig is elvallal mindenfele munkat.

Az IELTS-rol. Szerintem sem kell nagyon felni tole, igaz, nekunk csak 5 pont lett, de azt siman el lehet erni, kulonosebb szenvedes nelkul. Viszont az itteni angol teljesen mas, arra szamitsatok. Beszelni nem nehez, de annal nehezebb megerteni, amit ok mondanak. Az elso hetekben szinte semmit nem ertettem, de most mar azert kezdek hozzaszokni. Sokat segit a tv meg a radio. Meg az emberek is vegtelen kedvesek es turelmesek, kivarjak, mig kinyogod, amit akarsz, es ok is elmondjak tobbszor is, amit nem ertesz.
(Igaz, ugyanugy mondjak, ahogy mar az elobb sem ertetted. :o)

Az elozetes varakozasokkal ellentetben a szakmai bevandolro vizummal erkezoknek semmilyen ingyenes angoltanfolyam nem jar. :o( Sem semmilyen segely 2 evig, de ezt mar Zoli elmondta. Medicare jar, az nem gond, de semmi egyeb. A Centerlink esetleg segit munkat keresni, de nem tul nagy hatekonysaggal, gondolhatjatok. Kb mint az otthoni munkanelkuliek szovetsege. Vagy mi.

Nem tudom, mennyire nehez most a vizumot megkapni. Mi Skilled Independent kategoriaban palyaztunk tavaly osszel, es juniusban kaptuk meg a permanent residency vizumot. Akkor a nagykovetsegen azt mondtak, hogy iden mi voltunk az elsok. 27 es 23 evesek vagyunk, gyerek nelkul, mindketten diplomaval, gyakorlattal, ausztral rokonok nelkul. Volt egy csalad, aki rengeteget segitett nekunk, meg a vizumszerzes idejen is, es utana itt is, nem hiszem, hogy maskepp meg tudtuk volna csinalni.

Nagyon sok magyar van itt, meglepoen sok, tobbnyire nagyon kedvesek es segitokeszek.

Egyetlen dolog van, ami negativumot tudok emliteni Ausztraliarol, amiota itt
vagyunk: a csalad es a baratok nagyon messze vannak. Elkepzelhetetlenul messze. Igaz, itt az e-mail meg a telefon, de megsem ugyanaz. Mi ugy jottunk el augusztus elejen, hogy legkozelebb marcius vegen vagy aprilisban megyunk haza, ha tudunk. Iszonyu messze van. Persze, az ido viszonylag gyorsan telik, mert rengeteg erdekes dolog van itt, es a varos is gyonyoru, es most, hogy mar munkaba is jarunk, meg konnyebb a helyzet, hiszen egyre tobb az ismeros, de azert jobb erre lelkileg felkeszulni, amennyire lehet.

Ennyit a negativumokrol. Korulbelul ennyi van. :o)

Sydney egyebkent nagyon szep, bar szerintem nem egeszen olyan, mint amilyennek otthon lattam, az utikonyvek es utifilmek alapjan. Az emberek valoban kedvesek es keszsegesek, de Sydneyre nem annyira jellemzo a nyugodt eletmod, itt elegge hajtanak azert az emberek. Azt mar irtak sokan, hogy a lakhatas nagyon draga itt, az egyik legdragabb a vilagon. (Minden mas nagyjabol ugyanannyiba kerul, mint otthon.) Mi most egy elovarosban (suburb) lakunk, Riverwoodban. A belvaros kb. felora kocsival, ugyanennyi vonattal is. Csucsforgalom eseten persze 2x-3x ennyi.)

A baloldali vezetes miatt - ha valaki esetleg aggodna - felesleges, nem veszes, siman meg lehet szokni.

Mas most nem nagyon jut eszembe, majd irok meg, ha lesz valami.

Amiota megerkeztunk, folyamatosan vezetunk egy naploszeruseget, amit majd nemsokara felteszunk az internetre, fotokkal, mindennel. Majd megirom a cimet, ha meglesz.

Legyen jo napotok, mi lassan lefekszunk aludni.

Udv,

Lilla

Nincsenek megjegyzések: