Google Analytics

vasárnap, december 24, 2006

BOLDOG KARACSONY VAN! De magyar vagy ausztral karacsony?!?

Boldog, finom, meleg, olelos karacsonyt mindenkinek! Mi most ertunk haza a szentesti karacsonyi vilagitas korutunkrol, elmentunk es megneztuk a kornyeken a kivilagitott hazakat. Mar megjott a Jezuska/Mikulas is (a nem kivant torlendo), meg is vacsoraztunk, meg minden.

Erdekes ez a karacsony dolog. Egyreszt itt van mondjuk 30 fok, es peldaul honak ugye nyoma sincs. (Mondjuk amennyire hallottam, iden otthon se nagyon esett a ho, de azert ott megis csak nagyobb az esely ra...) Ez mar a negyedik karacsonyunk itt, es valahogy nem lehet megszokni. Nem mondom, minden evben egyre jobb, egyre jobban van karacsonyi hangulatunk, de igen csak meg kell erte dolgozni, mig otthon, a hideg telben csaladi korben valahogy jobban erzi az ember a karacsonyt. Mi iden mar kicsit jobban feldiszitettuk a hazat, mint tavaly, sutottem mezeskalacsot is, hogy legyen karacsony-szag, iden meg ajandekot is vettunk, (tavaly még a kocsifeljarot es a keritest hozta a Jezuska...), de valahogy megsem az igazi. Ma egesz nap az otthonrol tavaly szuleimtol kapott magyar karacsonyi enek valogatas cede ment, hatha segit, sot, meg leszaladtunk reggel a boltba is mikulas sapkat, meg rudolf agancsot venni, es abban voltunk egesz nap. A nagy karacsonyi rahangolodasban nem sokat segitett az mondjuk, hogy a nagy melegre valo tekintettel kimentunk Zsoltekkal meg Janiekkal Noosara a tengerhez furodni kicsit. (A mikulas sapkat meg a szarvasagancsot fenthagytuk, abban jottunk-mentunk a parton.) :o) Ez igy szokas egyebkent, sok ilyen agyamentet lattunk utkozben is, nagy vad kemeny motorosoknak is fel van ragasztva a szakall meg a piros sipka a bukosisakra ezidotajt... :oD Mikozben kint fekudtunk a parton, folyton arra emlekeztettuk egymast, hogy Szenteste van!!!! :o)

Mar tavaly is csinaltunk itt nalunk egy nagyobb karacsonyi vacsorat a baratainknak, olyan igazi hagyomanyost, gyertyafennyel, halaszlevel, beiglivel. Tavaly 22-en voltunk, iden ugy nez ki, hogy 25-en leszunk, bar kicsit mas osszeallitasban, mint tavaly. Az volt az eredeti cel, hogy ha mar egyikonknek sincs itt a csaladja, akkor legalabb egymassal unnepeljunk karacsony napjan, es tartsunk egy igazi tradicionalis karacsonyi vacsorat. Igy aztan mindenki hoz egy tal etelt, igy nem egy ember nyakaba szakad a teljes vendeglatas, de megis mindenki ehet mindenfelet, amitol igazi lesz a karacsony.

Mert az ausztraloknal masok a karacsonyi szokasok, mint nalunk. Naluk peldaul december 6-an nem tortenik semmi. Vartam, hogy legalabb egy arva csokimikulast latok majd itt-ott aznap, de nem. Mondjuk ez lehet, hogy azert van, mert itt csizma helyett itt maximum a cietnami papucsot lehetne kitenni, abba meg nem sok semmi fer, raadasul ha kerulne is bele egy-ket csokimikulas, semmi perc alatt szetolvadna az egesz. Aha, biztosan ezert nincs nekik ilyen cipobe dugdosos unnepuk.

Karacsonykor viszont a mi europai Jezuska-hozza-a-fat-meg-az-ajandekot mondakorunkkel, nekik a Mikulas ilyenkor lep a kepbe teljes mellszelesseggel, es minden babert learat. A Mikulas itt is hosszu osz szakallu, kisse dundus, es nagy piros ruhaban jar, piros sapkaban, es fekete hosszu csizmaban. (A klasszikus amerikai mikulas divat szerint oltozik.) Ilyenkor bezzeg nem zavarja oket a negyven fokos kanikula! :o) Es abban sem, hogy itt is a kemenyen keresztul erkezik, annak ellenere, hogy itt kemeny mint olyan egyaltalan nincs is, leven tropusokon elunk. (szubtropusokon, de a lenyeg a lenyeg) De ez a talalekony ausztralokat cseppet sem zavarja, es sok hazon latni ilyenkor ideiglenesen a tetore ragasztott karton vagy hungarocell kemenyt. :o) Gondolom, leginkabb a gyerekek megnyugtatasara... :o)

Aztan a masik igen jelentos kulonbseg, hogy itt a Szenteste (Christmas Eve) nem igazan unnep. Semmi kulonoseb szokasuk nincs erre a napra, csak ugy elvannak az emberek, nem is munkaszuneti nap. Az ajandekok a karacsony elso napjara virrado reggelen kerulnek a fa ala, es a nagy csaladi karacsonyi etkezes az aznapi ebed. A hagyomanyos ausztral karacsonyi menurol nem hianyozhat a cseresznye es a kis rak. (Prawn-nak hivjak angolul, de mivel mi nem vagyunk nagy tengeri herkentyu fogyasztok, ezert nem igazan tudom, hogy az mi is magyarul pontosan, ugyhogy inkabb nem is bocsatkoznek talalgatasokba...) Leginkabb hideget esznek, salatasokat, es tengeri herkentyuket.

Az is erdekes, hogy itt a reggeli is foetkezesnek szamit. Marmint olyan szempontbol, hogy unnepi etkezesnek veszik. Tehat peldaul termeszetes az, hogy valakihez karacsony reggelire mennek a csaladtagok. Munkahelyeken is tartanak Christmas brekky-t azaz karacsonyi reggelit. (nem pedig ebedet vagy vacsorat) Erdekes.

A fa diszitesben is elternek kicsit, mert itt mar decemberelejen feldiszitik a fat es a hazat kivul-belul, ami eleinte furanak tunt, viszont rogton karacsony utan, azaz dec 27-en mar le is szedik a diszeket, amit szinten furcsallottunk eleinte. Mara meg megertettuk a lenyeget ennek, megpedig hogy azert kezdik korabban a diszitest, hogy varakozzon az ember a karacsonyra, keszuljon, keszulodjon, hangolja a lelket. Es amikor mar vege az unneplesnek, azaz miutan mar elmult a karacsony ,akkor mar mi ertelme van fent hagyni a diszitest? Leszedik. Iden eloszor mi is ezt a hagyomanyt kovettuk, szemben a mi otthoni szokasainkkal, hogy ugye 24-en diszitjuk a fat, es vizkeresztig hagyjuk fent. Es meg kell mondjam, hogy nagyon jo volt most igy, hogy mar dec 6-an felallitottuk a fat, mert igy az elmult nehany hetben estenkent le-leultunk a fa ala, es nezegettuk, es vartuk a karacsonyt.

Ja, hat azt ne is mondjam, hogy a szaloncukorrol lovesuk sincs, sot, a marcipant kifejezetten nem szeretik... Pedig nincs is jobb egy jo kis Milka/Szamos marcipanos szaloncukornal... Megyek is ,eszem egy parat, amit szuleim kuldtek, (kuldenek minden evben, karacsonyi hangulat fokozasa valamint oromszerzes celjabol - minden evben osztatlan sikert aratva ezzel körömben). Hmmm... szaloncukor... nyamiii... de azert a hoeses megis hianyzik... meg a csaladi kör...

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Prawn equals garnelarák. Különböző méretűek. páncélosak l kell venni a kulsejüket plusz a bélcsatornájukat kihúzni belőlük. Guszta =:O Yuk!
Egyébként jambalayaban finom:)

Tomi

Ps.: Nincsen hó itthon.

Névtelen írta...

Nagyon érdekesnek tartottam, hogy te képes vagy egymással szembe állítani a magyar és az ausztrál szokásokat. Különös egy városban lakhatsz. Itt Sydney-ben a közvetlen környékemen keralai keresztények (ezek indiaiak), egyiptomi koptok (ezek is keresztények), jugoszlávok, muszlim arabok és persze magyarok laknak. Hellyel-közel mind megtartja a maga szokásait. Találós kérdés: melyik az ausztrál?
Szerintem a máltai.

Bertók Zoli
U.i.: amit te ausztrálnak írtál le, az az angolszász (angol, walesi, skót, ír, amerikai, új-zélandi, dél-afrikai, stb. szokáshalmaz egy része.)

Névtelen írta...

Nalunk itt a kornyeken szinte csak ausztralok laknak, es munkahelyemen sincs egyetlen kulfoldi sem rajtam kivul, ezen alapoztam a megfigyeleseimet. :o) A mintavetelkor az "ausztral" alatt azt ertettem, aki mar itt szuletett, illetve a szulei is itt elnek/eltek.

Es persze valahol az is ertheto, hogy a kozos multbol kifolyolag az ausztral szokasok az angolszaszokera hasonlitanak...

De peldaul szerintem attol, hogy mi magyarkent december 24-en szentesten unnepeljuk a karacsonyt, mondjuk 30 ezren itt Brisbane-ben, attol az meg nem lesz ausztral hagyomany. Vagy de? ;o)

Névtelen írta...

Ausztrál hagyomány? Hát hogyne, az is van. Pl. ez a ház-kivilágítás.

Én annyira de annyira más szögből nézem ezeket, mert tudod, én már a történelem hajnala óta, vagyis több mint 5 éve itt élek és láttam, hogy ez a szokás kb. 5 éves. Esetleg néhány egyéni esetben mondjuk 6. Akkortájt ment a tévében a National Lampoon Christmas c. film (lehet, hogy nem ezen a címen). Abban fordult elő a ház-kivilágítás. Erre azonnal utánozni kezdték azok, akik nem viccként értelmezték a dolgot, hanem követendő mintaként. Kezdetben csak egy-egy család kerületenként, aztán egyre többen. Most abban reménykedem, hogy nem marad meg szokásnak, csak múló divat lesz az egész. Az utcánkban tavaly a házak többsége fel volt diszítve, idén már csak egy jelentéktelen kisebbségé. Talán jövőre még tisztább lesz az ég. Húúú...

Névtelen írta...

Hm, nekem (még) tetszik ez a hazkivilagitas... Sok helyen csinaljak a vilagon, szerintem hangulatos. Mi is kivilagitottuk a mienket. Nalunk az utcaban mindenkie ki volt es nagyon jo hangulata volt az esti setainknak. :)
Nem baj? Akkor en most mar ausztral vagyok? :oD

Névtelen írta...

Tomi, koszi a garnelarak forditast, en nem tudtam, aszittem a garnela az a kicsi olyan kunkori (shrimp), de akkor ezek szerint mindegyik garnela. :)
Mindenesetre eddig se szerettem, es most Te se csinaltal kedvet hozza ezzel a leirassal... Jak,jak! :oD

Névtelen írta...

"Nalunk az utcaban mindenkie ki volt es nagyon jo hangulata volt az esti setainknak. :) Nem baj?"

Egyáltalán nem baj.

"Akkor en most mar ausztral vagyok?"
Ez nem az előbbi következménye. A házkivilágítással ez nem függ össze. De ha már így rákérdeztél: Igen, az vagy. Itt úgy megy a mondóka, hogy: Én vagyok az ausztrál, te vagy az ausztrál, mi vagyunk az ausztrálok. This is our country, we made it.

Bertók Zoli

Névtelen írta...

:o) Na akkor jo. :o)

Ezt a dalt nem mulasztjak el jatszani egyik citizenship ceremony-n sem... :o) I am, you are, we're all Australian... (Tiszta zizi vagyok egyebkent, minden alkalommal vegigbogom ezt a szamot, akarhanyszor hallom... Ugyanigy az "I call Australia home"-ot is... biztos nem hallottam még elegszer ahhoz, hogy elunjam, es a pokolba kivanjam az egeszet. :) Majd kerdezz meg ujra nehany ev mulva... :oD