Google Analytics

csütörtök, december 14, 2006

Hajléktalan kérdés Brisbane-ben

Mar regota akartam irni errol, de valahogy sosem jutottam oda. Most - a karacsonyi "hajtasban", amikor egy lelek nincs az irodaban - nekiveselkedem.

Azt mar irtam a hazalatogatasunkrol irt osszefoglaloban, hogy milyen meghatarozoan negativ elmeny volt Pesten is es Parizsban is a sok koldus es hajlektalan. Amikor visszajottunk, probaltam itt is felterkepezni a helyzetet. Megallapitasaim a kovetkezoek:

Brisbane-ben ket hajlektalan van: Cliffy es Olivia. (Nyilvan van tobb is, de ezt a kettot latni, a tobbiek biztos bujkalnak valahol.) Cliffy-vel minden nap talalkozom, itt lakik az Ann st-en az egyik buszmegalloban. Minden reggel ott ul a padon, a kis budos huzos borondjevel es nezgelodik. Annyira hozzatartozik az arra jaro emberek mindennapjaihoz - az enyemhez is tobbek kozott - hogy amikor veletlenul nincs ott, akkor rendesen aggodom erte, hogy esetleg megfagyott az ejjel, vagy ilyesmi. (Ez az ejszakai megfagyas mondjuk valoszinuleg egyes egyedul az en europai fagyokhoz szokott agyamban fordul meg, a tobbiek maximum valami hoguta felere gyanakodhatnak...) Es aztan delutan mindig megnyugvassal konstatalom, hogy Cliffynek semmi baja, megint ott van a padon, csak biztos epp elment valahova, mikor en jottem.

Az is erdekes, hogy sosem koldul (meg nem is talalkoztunk itt koldussal az elmult 4 evben szerintem), csak ugy uldogel, de az emberek mindig letesznek neki a padra ezt-azt, szendvicset, McDonalds-os kajat, dobozos tejet, almat, ilyesmiket. Amikor az allomason osztanak valami termekmintat, muzliszeletet, vagy ilyesmit, utana Cliffy padjan halomban allnak az ilyesmik, mert az emberek odaadjak neki. A multkor egy huvosebb téli reggelen ment elottem egy ficko, es amikor Cliffy melle ert, levette a - szep es draganak latszo - saljat, es az oreg nyakaba akasztotta. Szep jelenet volt, ha moziban latom, biztos nyálasnak találtam volna.

Az egeszet azert irom, mert azt latom, hogy valahogy itt mas az emberek hozzaallasa ehhez a hajlektalan kerdeshez.

Tamásandi baratnom itt dolgozik a City Hallban a varoshazan, es o meselte, hogy naluk van valami kis szocialis segito szeru csoport, akiknek az a dolguk, hogy a hajlektalanokat tavol tartsak a varoskozponttol, de nem ugy, hogy eluldozzek oket, vagy ilyesmi, hanem hogy segitsenek rajtuk. (Tole tudom a hajleszek nevet is.) Es ez a mi ket massziv hajlektalanunk egyszeruen nem akarja elhagyni az utcat, pedig a segitok kinalnak neki szallast, tisztalkodasi lehetoseget, ruhat, kajat, mindenfelet. A kajat koszonettel elveszik, de a szallasbol nem kernek, koszonik. Erdekes. Nyilvan valamilyen szempontbol jobban megeri nekik az utcan maradni. Pedig lenne segitseg.

(Olivia is massziv hajlesz, de rola nem tudok annyit, mert o kivul esik az en mindennapi utvonalamon. Ennek mondjuk az a legfobb oka, hogy szegeny Olivia eleg budoske, ugyhogy igazabol azert nem esik az utvonalamba szegeny pára, mert ugy alakitottam az utat, hogy elkeruljem... ;o)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezek a nagyvárosi hajléktalanok mind individualisták. Ha kérnének, kapnának állami lakást. A cityben nem, de a város szélein már elég gyorsan, elnéptelenedő vidéki városokban pedig akár azonnal is. Az állami bérlakások bére a jövedelem egy bizonyos fix része. Egy munkanélküli is bírja fizetni, mert a lakbér levonása után is marad elég a segélyből.

Bertók Zoli