Google Analytics

vasárnap, november 25, 2007

Valasztasok 2007

Hogy ne valjon az egesz blog egy baba blogga (babak meg mindig belulrol szemlelodnek), ma mas temat valasztottam, annal is inkabb, mert itt most minden errol szol. Elerkezett a parlamenti valasztasok ideje itt nalunk. Ez most a szovetsegi (federal) valasztas, tehat az orszagos, nem az allami. Mivel ez lesz az elso ilyen nagy valasztasunk, (meg amugy is erdekelt), gondoltuk, utananezunk, hogy hogy is van ez az egesz parlamentes-valasztasos dolog.

Probaltam a neten informalodni, google az en baratom, de valahogy egyikbol sem kristalyosodott ki bennem, hogy most akkor mit is allitunk. Balazs az egyik kollegajahoz fordult tanacsert, aki allati jol levezette az egeszet, ugyhogy most mar tisztul a dolog. Szoval, a helyzet a kovetkezo:

Az ausztral parlament elmeletileg harom ‘tagbol’ all: a kiralynobol (akit az itteni Governor-General kepvisel), a szenatusbol (Senate) valamint a kepviselohazbol (House of Representatives).

A kiralynot kepviselo Governor-General-nak (talan fokormanyzonak lehetne forditani?) inkabb csak formalis szerepe van, partfuggetlen, olyasmi, mint nalunk a koztarsasagi elnok.

Az osszesen 76 fos szenatusba mind a 6 allam 12-12 szenatort delegal, valamint a ket territory (ACT es NT) 2-2-t. Az allami szenatoroknak 6 evre szol a mandatumuk, a territory-k altal jelolt szenatoroknak pedig 3 evre.

A kepviselohaznak osszesen 150 tagja van, mindegyikuk egy-egy szavazokorzetet kepvisel. Oket 3 evre valasztjuk. Amelyik partnak a legtobb kepviseloje kerul be a kepviselohazba, az alkothatja a kormanyt es jelolheti a miniszterelnokot. Ami erdekes az otthoni rendszerrel szemben, hogy itt maga a miniszterelnok is egy kepviselo, neki is megvan a valasztokorzete, meg minden, csak eppen o kepviseli az adott partot. Ahhoz lehetne hasonlitani, mint mondjuk a fociban a csapatkapitany, aki kapitanya a csapatnak, de o maga is egy a jatekosok kozul, nem magasabb rendu vagy ilyesmi, csak o hatarozza meg az iranyvonalat. (Konnyen elkepzelheto, hogy ez a focis csapatkapitanyos hasonlatom tok hulyeseg, bocsi a focirajongoktol... Aki tud, javitson a kommentek kozott.)

Az idei valasztasokon is egy csomo part indult, a mi korzetunkben csak 7-nek volt jeloltje, de valojaban itt is ket nagy part kozott zajlott a kuzdelem: a jelenleg hatalmon levo, John Howard vezette Liberalisok es a Kevin Rudd vezette Labor (munkas) part kozott. A liberalis kormany mar 11 eve volt kormanyon, es sok mindent elertek, a gazdasag jo uton halad, meg minden, de nagyon sok kritika erte oket az utobbi idoben, foleg az iraki haboruval kapcsolatos USA koveto politikajukert, a valasztasi igereteikkel ellentetben 6-szor emelt kamatokert, valamint azert is, hogy az egesz vilagot erinto globalis felmelegedesrol egyszeruen nem vettek tudomast.

A Labor part egy teljesen ismeretlen figurat (Kevin Rudd) allitott miniszterelnok jeloltnek, es termeszetesen az oktatas megreformalasa, a jobb szelessavu internethozzaferes biztositasa, a vizhelyzet megoldasan kivul a Kyoto-i egyezmeny alairasat, az iraki katonak kivonasat es komoly kuzdelmet igert a globalis felmelegedes ellen is. (Amugy a vizkerdest nem igazan ertem, gondolom, hogy ez inkabb az altalanos vizkerdes lehet, mert a mi queenslandi nyomorusagos vizhelyzetunk allami kerdes... ismet csak: hozzaszolasokat es felvilagositast varok ezugyben is.)

Az elorejelzesek szerint nagy esellyel indult a Labor part, de nem nagyon lehetett elore tudni semmit. Annal is inkabb, mert erdekes modon itt egyaltalan nem tiltjak a kampany alatt az egymas fikazasat, minek kovetkezteben semmi mast nem lehetett latni-hallani a mediaban, mint hogy melyik part miert NEM alkalmas a feladatra. A gyalazkodast eleg csunyan csinaltak, mindket oldalrol, igy aztan nem nagyon lehetett eligazodni rajtuk. Viszont az erdekes, hogy egyik part plakatjait sem lattuk letepkedve vagy osszefirkalva, bekesen megfertek egymas mellett (bar lehet, hogy ez csak errefele volt igy, a belvarosban nem jartam egy jo ideje…).

Itt nincs kampany csend sem, az utolso pillanatig bombaznak a mindenfele kampanyanyagokkal, meg a szavazasra kijelolt iskola folyosolyan is, vegig.

Maga a szavazas teljesen normalisan zajlik, kartonpapirbol vannak az urnak (semmi plomba, meg kutyafule), nyilt pultok vannak egymas mellett (nem szavazofulkek), es ceruzaval kell kitolteni a szavazocedulakat. CERUZAVAL! Ezen nem birok napirendre terni, es nem is tudom, hogy csinaljak-e ezt barhol mashol a vilagon… Erdekes. Es boritekba se kell tenni a szavazoceduladat, se semmi, csak bedobod a kis karton urnaba. Ennyi. Csokolom.

Mikozben ezt az egesz elmelkedest irtam, kiderult, hogy 11 ev utan eloszor a Labor part kerult ki gyoztesen, es holnaptol Kevin Rudd a miniszterelnokunk. John Howard pedig (asszem talan harmadikkent a tortenelemben) nem csak a miniszerelnokseget bukta el, hanem meg a sajat kepviseloi szeket is elvesztette, amire azert nem sok esely volt.

Most aztan kivancsian varjuk a hogyan tovabbot. :o) (Az uj miniszterelnok kulonben Brisbane-i, amitol mi ‘helyiek’ extra elonyoket remelunk.) :o)

9 megjegyzés:

Hugo írta...

Ausztralianak eddig (a ketszaz eves tortenelmeben) 3 queenslandi miniszterelnoke volt. Tobb evtizede volt ez, de:
az utolso 1 hetig, az elotte levo 60 napig volt miniszterelnok:-)))
Lassuk Kevin meddig birja. Vagy meddig birjuk mi:-)))

krisz írta...

Lilla, ez egy jo kis hianypotlo post volt, mert magam is kutakodtam hogyan all ossze itt a parlament, de semmire se jutottam. :)
Amugy en azt nem ertem a vizkerdes miert allami hataskor...Szerintem federal szinten kellene kezelni, mert addig csak toporgunk a szarazporban..de inkabb nem politizalok itt. :)

Névtelen írta...

Hat, szerintem ez a "fikazas" SEMMI az otthonihoz kepest. Legalabbis, ami itt Victoriaban a mediaban, egyeb nyilvanos helyeken tortent, nem hasonlithato ossze az otthoni tenyleg (!!!) mocskolodassal. Itt csak olyan enyhe negativkodas folyt, amit ha nem nagyon akartal, akkor nem is feltetlenul kellett eszrevenni :-)

Lilla írta...

Haho!

Szilard, koszi, ezeket nem is tudtam. Az volt a queenslandi, amelyiket valami 67 nap kormanyzas utan valahol Victoriaban felfaltak a capak?

Krisz, ezt en sem ertem kristalytisztan... A legjobb talan az lenne, ha mindket szinten keresnek a megoldast. Es akkor ezt meg is oldottuk. :o) Minket for President! :o)

Agi, teljesen igazad van, (bar azert szerintem voltak csunya, megfoghatatlan vadak mindket oldalrol), de az igaz, hogy otthon is megy a mocskolodas kemenyen. A kulonbseg talan csak az, hogy otthon elvileg ezt tiltjak...

PS. kozben utananeztem, es a valos info a korabban emlitett szerencsetlenul jart miniszterelnokrol az, hogy 1967-ben alig 2 ev kormanyzas utan a tengerbe fulladt PM Harold Holt Victoriaban, Portsea-nel. A tobbi stimmelt... ;o) (a capakat csak almodtam valszeg...)

Gabriella írta...

Nalunk itt Kanadaban ugyanigy van. Kb. 2 honapja voltak a helyi valasztasok es szinten kartondoboz meg ceruza! Mi is csodalkoztunk a ferjemmel, de itt semmibol nem csinalnak nagy gondot, eleg egyszeruek, ez persze neha kicsit bosszanto is tud lenni, de van, hogy jol jon.

Gabi

Névtelen írta...

Ez a ceruzásdi dolog úgylátszik az angolszászoknál dívik, mert mesélték, hogy USA-béli egyetemeken(!) a ZH-kat is lazán hagyják ceruzával írni. Érdekes világ, lehet hogy nem ismerik a golyóstollat ;-)

Lilla írta...

Aszittem, csak az ausztralok ilyen lazak... :o))) Mindenesetre erdekes, hogy Kanadabol se hallunk valasztasi botranyokrol meg valasztasi csalasokrol szolo hireket...

A ZH-kat az USAban egyebkent nemcsak hogy 'hagyjak' cerkaval irni, de kotelezo azzal! Erdekes...

polgaz írta...

"bar azert szerintem voltak csunya, megfoghatatlan vadak mindket oldalrol"
He elég régóta és elég kitartóan figyelnéd a politikát, akkor látnád, hogy bizony azok a vádak mindkét oldalról nagyon is konkrétak voltak és bizony valódi problémákra mutattak rá.

Lilla írta...

Hello polgaz,

ezt nem is ketlem, csak azt irtam, hogy legbol kapott dolgok IS voltak a vadak kozott. Illetve nem is legbol kapott, rossz szot hasznalok, inkabb csak megfoghatatlan, vagy bizonytalan feltetelezesek... (mint pl 'mivel az eddigi labor kormanyok alatt mindig magas volt a kamat, majd most is magas lesz' meg ilyenek.)

Nagyjabol probaljuk kulonben kovetni a politikai helyzetet, de meg csak 5 eve vagyunk itt :o). De igyekszunk! :o)