Google Analytics

csütörtök, január 31, 2008

A sírásról alkotott (legújabb) elméleteink

A gyerekek tegnap voltak 6 hetesek, ugyhogy most mar komoly tapasztalataink vannak siras teren. :o) Ime a tapasztalataink.

FIGYELEM! A tovabbiakban ordenáré temakat fogok feszegetni, ugymint büfi, puki, kaki, hányás es tarsai. Én szóltam!

Szoval a helyzet nalunk a kovetkezo. Bar nagyon hittem es biztam a Dunstan modszerben, amirol mar korabban irtam itt, de azert a valo elet nem bizonyult ennyire egyszerunek. Ketsegtelen, hogy a babak tobbfelekeppen sirnak, es pl a ket baba sirasat egymastol mar teljes biztonsaggal meg tudom kulonboztetni a falon tulrol is. Aztan az ehezos sirast is viszonylag konnyu felismerni, leginkabb azert, mert olyankor eszeveszetten visitanak, mint a kismalac, mint akiknek nem adtunk enni egy hete. Masreszt ezt azert is konnyu azonositani, mert idore esznek, minden 3-4 oraban, tehat amikor ebbe a tartomanyba esik a siras, akkor nagy valoszinuseggel a pocijuk korog. Amikor viszont ezt kizarhatjuk, akkor jon a tobbi felteves. Melege van? Fazik? Bepisilt/kakilt? Bufiznie/Pukiznia/Kakilnia kell, de nem tud? Ez utobbi a legkeservesebb, es a leggyakoribb (az evesen kivul). Es ezen a legnehezebb segiteni is.

A siras azonositasaban sokat segit a testbeszeduk. (Annal is inkabb, mert rendesen beszelni meg nem tudnak...) A kovetkezoket csinaljak:

Éhezés van:
Ez a legintenzivebb siras, gyakorlatilag rogton ugy visitanak (foleg Bence), mint a kismalac. Amikor valami a szajuk kozelebe kerul, akkor cápáznak, azaz ugy kapnak minden utan, mint a capa, hogy razza a fejet, ahogy beharapja az eppen eleje kerulo zsakmanyt, ami legjobb esetben a cici vagy a cumisuveg, de gyakran esik aldozatul az eloke, az ember ruhaja, szemuvege vagy akar a nyaka is. Ezt nem sikerult megorokitenunk meg fenykepen, leginkabb filmen lehetne, de azt se sikerult még... (Bénák vagyunk na.)

Bent maradt egy büfi:
Nagyon aranyosak ilyenkor (is) amugy, mert pl. amikor bufizni kell nekik, akkor 'siratofalaznak', azaz pont ugy csinalnak, mint Jeruzsalemben a Siratofal elott, ezerrel dongetik a fejuket a vallamba, masodpercenkenti becsapodassal, hatha azzal jobban kijon a bufi. (Es valamikor segit is.) Gergo mindezt megfejeli egy intenziv hehegéssel, nem is sir, csak azt mondogatja hangosan, hogy hehe, hehe, hehe, hehe es eroteljesen szuszog hozza. Ebbol lehet latni, hogy bufi lesz. (Ezen lehet segiteni razogatassal es enyhe hatbaveregetessel, ezt nem veszik zokon.)

Puki/Kaki jonne, de nem jon:
Ez keserves. Leginkabb azert, mert hosszan tart es nagyon keservesen tudnak sirni miatta, megszakad az ember szive. :o( Ez is olyan szuszogassal-hehegessel indul, ami idonkent nyihogasba torkollik (teljesen szabalyos lo nyihogas), aztan latni, hogy kuzd a gyerek teljes testevel. Tekereg, csavargatja a kis derekat, feneket, huzogatja fel a labat, nyom, erolkodik, de csak nem tortenik semmi. Egy darabig kuzd becsulettel, mindhiaba, aztan nez rad olyan nagyon esendoen es sajnalatra meltoan, hogy 'segits mar rajtaaaaam'. Na ebbe szakad meg csak az ember szive igazan. Es ezen segiteni se tudsz. (Vagy csak megint en vagyok a bena, es en nem tudok segiteni.) De azert probalkozom, es ilyenkor is razogatom, simogatom a hasat, segitek neki tekeregni, tornaztatom a kis labat, meg minden. Ezek valamelyike aztan tobbnyire segit is, de valamikor hosszu percek telnek el igy a szenvedessel. Szerencsere azert nem fordul ez elo tul gyakran, de azert megis elofordul.

Egyeb, azonositatlan siras:
Ezek is elofordulnak, amikor latszolag nincs semmi baja, megis nyugtalan es sirdogal vagy leginkabb csak nyuszog. Hat ezzel se tudok mit csinalni. Probalkozom, aztan vagy segit vagy nem. Es ilyenkor jon a klasszikus 'faj a hasa' magyarazat, mert egyszeruen semmi mas magyarazatot nem talalok. Raadasul rendszerint tenyleg eves utan fordul ez elo, es nagyon hirtelen tor rajuk, es ugyanolyan hirtelen is mulik el. Ugy kepzelem valahogy, hogy ilyenkor biztos belecsavar valami a kis hasukba, es akkor felsirnak, es aztan ugyanilyen hirtelen abba is hagyjak, amint elmult a csikaras, es alszanak is tovabb.


Ilyenkor leginkabb csak az segit, ha az ember szorosan magahoz oleli oket, es setalgat veluk ide-oda. Ez egy darabig oke is, de egyreszt idonkent nem vagyunk ehhez elegen, masreszt el is faradunk, es ilyenkor jon a kepbe az apa-szimulator. :o) Az egyik gyereket en nyugtatom karban, a masikat pedig - szinten hassal elore, hogy ugy erezze, hogy rajtunk fekszik - betesszuk ebbe a hintazo szekbe, es abban jol meg is nyugszik. :o)

Egyeb baba-problemat mint fazik / melege van / unatkozik / kenyelmetlenul van meg nem tapasztaltuk, vagy ezek miatt nem sirtak meg. Lehet, hogy ehhez meg kicsikék es az eziranyu panaszok majd kesobb jonnek.

Szerencsere osszessegeben nem sirnak tul sokat a gyerekek (szerintem, de majd megkerdezem a szomszedokat is...), de az a keves is soknak tunik, mert sajnalja oket az ember. A furdes koruli mizeria mar a mult, legalabbis jo regen volt mar zur korulotte. Ejjel is jol alszanak, kiveve egyszer-egyszer, amikor ugye 'faj a hasuk'. De tobbnyire szepen alszanak, este 9-kor esznek, aztan ejjel 2 korul ebrednek, aztan reggel 6 korul. Nem veszes.

Ma megmertuk oket, es 4.8 kilosak. Mar hurkasodnak szepen, a combjuk rendesen fodros, a csuklojuk akkora, mint szuletesukkor a combjuk volt, es Bence akkora kis tokat novesztett, hogy a bebi eloke mar alig er rajta ossze... Megijedtem, hogy esetleg kis zsakallatkak lesznek beloluk, de megneztem a WHO child growth standardjat (az Egeszsegugyi Vilagszervezet gyermekfejlodesi standardja), es azon 6 hetes korra a fiuknak 4.9 kilot ir idealisnak, ugyhogy nem is aggodom tovabb. :o)

Erdekes, hogy a ket baba is mennyire kulonbozokeppen sir. Bence joval turelmetlenebb, foleg ha evesrol van szo. O rogton sir (visit), mig Gergo eloszor csendesen szuszog es heheg, es sokszor vissza is alszik meg egy kicsit, mielott igazan megehezne. Amig ezt az utolso bekezdest irom, hallom is, hogy Gergo megkezdte a szuszogast, ugyhogy lassan mennem kell, de azert a bekezdest meg be tudtam fejezni. :o)

vasárnap, január 27, 2008

Az Elso Csaladi Piknikezes

Haromnapos unnep leven (Australia Day) elhataroztuk, hogy osszecsomagoljuk a gyerekeket es ma bizony elmegyunk piknikezni valahova. Egyreszt ez az utolso hetvegeje itt Edesanyaeknak, masreszt mi is regota vagytunk mar, es mivel az elmult hetek nagyreszeben vagy megallas nelkul szakadt az eso, vagy elviselhetetlenul tuzott a nap, ezert jo otletnek tunt, hogy kihasznaljuk a mai gyonyoru idot. Ugy is lett, felkerekedtunk, es elmentunk a Lake Samsonvale-hez, amit elozoleg Edesapa figyelt ki a terkepen, hogy milyen kozel van hozzank egy ilyen oriasi to, es miert nem megyunk el megnezni. Tenyleg kb. 25 perc alatt ott voltunk, a gyerekek elveztek a friss levegot (élvezték = értsd: nem sirtak se az uton, se ott a satorban, se sehol, csak ettek es aluszkaltak a jo levegon.)

Arra jottunk ra, hogy a gyerekekkel gyakorlatilag barmit lehet csinalni, es barhova el lehet menni, felteve, hogy ugy tervezi az ember, hogy etetessel ne csusszon el. Mert ha a pcakjuk tele van, akkor gyakorlatilag barmit lehet veluk csinalni. (Na erre persze ugy jottunk ra, hogy elozoleg megprobaltunk csak ugy random elvinni oket valahova, es ugy kiabaltak az autoban, hogy meg kellett allni es kitalalni, hogy mi a turo lehet... Aztan tapasztalati uton kikiserleteztuk, hogy a kaja a kulcsszo, es igy aztan most mar mindenhova tele pocakkal indulunk. :o)

Tegnap vettunk a bunningsban egy nagyon franko magatol nyitodo kissator szeruseget (sunshelter), amit rogton ki is probaltunk es kiralyul bevalt. (Kép balra - a pocakomra mentségul szeretnem felhozni, hogy meg csak egy honapja szulettek a gyerekek... es azt is, hogy a kepen aludtam, mert ha ebren lettem volna, biztos behuzom a hasam...). :o)

Az egesz piknik nagyszeruen sikerult, mi felnottek is aluszkaltunk, vittunk egy csomo elemozsiat, kiraly volt minden. A vege fele mondjuk elegge feltamadt a szel, es kicsit be kellett burkolni a gyerekeket, de oket mondjuk lathatoan nem zavarta a dolog, inkabb csak mi aggodtunk, hogy megfaznak. De igy becsomagolva legalabb alkalmuk nyilt betekinteni az arab kulturaba. ;o)

Kepek a szokott helyen, uj albumban itt. Legkozelebb megirom a sirasrol alkotott - immaron tapasztalaton alapulo - legujabb elmeleteinket. :o)

csütörtök, január 24, 2008

Kalandjaink a védõnõvel

Még a korhazi elbocsataskor emlitettek, hogy majd hamarosan jelentkezik nalunk a teruletileg illetekes vedono 'csaladlatogatasra'. Nehany nap mulva fel is hivtak a korhazbol, hogy mivel messze lakunk, ezert a papirjainkat atkuldik a lakohely szerinti gyermekegeszsegugyi kozpontba (Child Health Centre), es majd onnan jon a vedono. Aztan onnan is felhivtak nem sokkal kesobb, hogy akkor januar 22-en tudnanak jonni. (Gondolom, hogy az unnepek miatt nem volt hely hamarabbra, vagy nem is tudom.)

Kedden reggel meg is erkezett a vedoneni, hozott babamérleget, meg 100 kilo kitolteni valo papirt. A gyerekek epp nyugiban voltak eleinte, de mivel a papirmunka nagyon elhuzodott, a vegere mar eleg nyugosek voltak (értsd: bömböltek mint állat.) Az elso ora azzal telt, hogy vegig kerdezte az osszes csaladban fellelheto betegseget, alkoholizalasra/dohanyzasra/drogozasra vonatkozo szokasainkat, munkahelyunket, nevunket, szuletesi adatainkat, labunk meretet, stb... Aztan jott a gyerekek szuletese koruli esemenyekre vonatkozo paksameta, ujabb feloras adminisztracio, ketszer - kulon-kulon a ket gyerekre.

Na, aztan vegre elerkeztek a gyakorlati dolgok, es jott a méreckedés, sulyra es hosszra egyarant. Na itt aztan vegkepp eltorott a gyerekeknel a mecses, egyreszt mar igencsak etetesi ido volt, masreszt pedig nem nagyon szerettek a meztelenre vetkoztetest es ugy adjusztalast. :o( Mindketten 4.3 kilosak, ami telibe az atlag kozepe igy 5 hetes korban, es Gergo 52,5 cm, Bence pedig 55,5, tehat jo 4-5 centit nottek szuletesuk ota. (Ez egyebkent a kinott ruhacskakon is latszik, amik eleinte meg logtak rajtuk, azok most mar rovidkek lettek...) A sulygyarapodasukat heti bontasban is merik, es a mieink korulbelul 320 grammot hiztak egy heten az elmult 5 hetben, szemben az atlagos 170 grammal... Na, rogton be is paraztam, hogy te jo isten, hova tomjuk azokat a gyerekeket, es hogy biztos felhizlaljuk oket... (Foleg kis Bencenek akkora tokaja lett, ugy nez ki pont, mint a Szoke Andras...) De aztan a vedoneni egybol megnyugtatott (igazabol nem is hagyta, hogy befejezzem eziranyu aggodalommal teli mondatomat), szoval egybol azt mondta, hogy ez egyaltalan nem azt jelenti, hogy be fognak duculni, hanem azt, hogy bar csak 3000gr korul szulettek (=atlag alatti suly), a gyorsabb gyarapodassal 5 het alatt beertek a nagyatlagot. Ugyhogy most mar nem aggodom. (De azert most mar nem akarom leszuszakolni rajtuk a tapszeren irt 150 millis adagot... )

Meg mindig vegyesben anyatejeznek es tapszereznek, ami tok jo szerintem. Hogy a babak szerint is tok jo-e, abban azert nem vagyok biztos, mert az utobbi nehany napban eroteljesebben jelentkezik a hasfajas problema, estenkent olyan keservesen tudnak uvolteni, hogy majd megszakadnak bele, nem is beszelve a mi szivunkrol... Ordibalnak egy nehany percet (ami egyebkent oraknak tunik nekunk), aztan megnyugszanak es alszanak szepen. Ma ejjel mar este 10-tol 3-ig aludtak, es aztan csak 6.30-kor keltek legkozelebb. Jipi. Mar latom a veget! :o) Mar latom, hogy bizony lesznek olyan ejszakak, amiket esetleg at is fognak aludni idovel! :o) Bar epp tegnap akadtam valami ujsagcikkbe valahol, hogy kb. a gyerekek 16 hetes koratol varhato el biztosan, hogy ataludjak az ejszakat... Az meg 3 honap... :o(((

Amugy nagyon szepen fejlodnek a kicsik meg mindig, tok jol tartjak a fejuket, mar nem csak olyan kis formátlan zsákok, mint eleinte voltak, amikor meg akarta fogni oket az ember. Sot, most mar mosolyognak is idonkent, es vita targya, hogy vajon akaratlagosan-e vagy csak ugy maguktol.

A vedoneni is nagyon meg volt elegedve veluk, kicsit dajkalgatta is oket. Volt nehany kerdesunk a vizivasra, hasfajasra, ilyesmikre vonatkozoan, mindegyiket megvalaszolta, de igazabol nem tudtunk meg tobbet, mint eddig, inkabb csak megerositett abban, amit eddig is gondoltunk.

Kerdeztem, hogy nincs-e esetleg valami onkentes szolgalat, hogy valaki kijonne hozzank idonkent segiteni nekem az ikrekkel, de nincs. :o( O ki fog jonni majd ujabb ket het mulva, es ajanlott egy 'baba-napkozit' is, aminek pedig az a lenyege, hogy be lehet menni egy napra, es ott van nehany vedono, akik segitenek az etetesben, vagy egyeb teendokben. Ez eleg jol hangzott nekem, de hogy hogy jutok oda kocsi/jogositvany nelkul, arrol fogalmam sincs. Mondtam a nonek, hogy az a baj, hogy a busz, ami itt jar nalunk, nem mind alacsonypadlos, a simara meg nem ferek fel a dupla babakocsival. Es mondta, hogy ebbol ne csinaljak gondot, hanem amikor tudom, hogy melyik jarattal akarok menni valahova, akkor elozo nap hivjam fel a busztarsasagot, es akkor arra a jaratra aznapra beteszik az alacsonypadlos buszt. Kiralysag. Hogy en erre nem is gondoltam...! :o) Szoval ez lesz. Aztan meg persze meg kell tanulnom vezetni is idovel.

Igazabol be vagyok tojva kicsit, hogy mi lesz, ha egyedul maradok majd veluk itthon. Szuleim jovo szombatig vannak itt nalunk, aztan Balazs itthon lesz megtovabbi ket hetig, de aztan februar kozepetol egyedul leszek. Mivel most is lekotnek harmunkat teljesen, elkepzelni sem tudom, hogy mi lesz velunk egyedul. Persze biztos nem fognak ehenhalni, vagy ilyesmi, csak gyanitom, hogy a torkuknak es a tudejuknek les alkalma megerosodni boven, annyit fognak sirni szegenykek, mivel nyilvan nem fognak tudni olyan es annyi egyedi banasmodban reszesulni, mint most. Egyszerre felvenni nem tudom oket, ami sajnos mar elorevetiti a rengeteg orditas lehetoseget. A vedono ajanlotta a Dial-a-Nanny szolgaltatast, ahonnan ki lehet hivni egy dadust egy-egy napra, juttatas elleneben persze. Azt hiszem, ki fogom tenni a telefonszamukat a hutore...

Ja, azt nem is mondtam, hogy a szomszedok is szerveznek 'welcome party'-t a gyerekeknek. :o) Nem is gondoltam volna, csak valamelyik nap elkapta az egyik szomszed Balazst hazafele, es mondta, hogy februar 10-en delutan athivnak az utcat, es udvozolnek a gyerekeket egy kis buli formajaban. Tok aranyosak. Es majdnem minden szomszedtol kaptunk udvozlokartyat is, amikor megszulettek a kicsik, meg olyanoktol is, akiket nem is ismerunk egyaltalan, mert az utca vegen laknak, csak biztos lattak minket a kicsikkel, es bedobtak egy lapot, hogy gratulalnak. Erdekes.

Na, eddig tartott a mese mara, itt az etetes. Fenykepek jonnek hamarosan megint.

szerda, január 23, 2008

Megújultunk!

Balazsnak nem volt bent ma a fonoke, es mivel kitalalta ezt az uj 'repulogep-modellt-fogok-epiteni' blogot, ezert nem birt ellenallni, es most megujitotta a mienket is. :o) Egesz szep lett szerintem, es fent vannak rajta mindig a legfrissebb kepek is, meg minden! :o) Majd javitunk meg egy kicsit itt-ott rajta, de mar igy is egesz jo lett, nem? :o)

Tegnap itt volt nalunk a vedono, es egy csomo erdekes dologra fenyt derult, holnap beszamolok rola!!! (Ma mar csak azert nem, mert elkeszult a vacsora, es a gyerekek meg pont bealudtak, ugyhogy meg az is lehet, hogy zavartalanul meg tudnank vacsorazni... az ilyen ritka pillanatokat pedig ki kell elvezni!) :o) Szoval holnap jelentkezem a vedonos erdekessegekkel! Maradjanak velunk! ;o)

Uj ev, uj hobbi

Talan par hete kezdodott az egesz. Mindig is erdekelt a repules es a taviranyitasu kutyuk. De ez a repulomodellezes eleg elerhetetlennek tunt. Nemreg azonban a kollegam megemlitette valaminek kapcsan, hogy neki van egy repuloje, es epp most epit egy masodikat balsa fabol es hungarocell-bol. Szoval beszelgettunk, es kiderult, hogy nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy reptethessunk, koszonhetoen a Nagy (kinai) Testvernek.

Lilla azt mondta, hogy ugysem lesz ra idom a frissen szuletett babaink mellett. A terv kivagasa a babak mellett peldaul harom napig tartott (az egesz muvelet amugy 2 perces munka volt) :-) Szoval majd meglatjuk, milyen gyakran sikerul irogatnom. Azt hiszem, majd a munkahelyrol frissitem.

Ezen a cimen kezdtem egy blogot errol a legujabb hobbimrol. Ez jelenleg a taviranyitasu repulokrol szol, de lehet hogy jovore mas lesz :-)
Ime a link: http://ujevujhobbi.blogspot.com/

Jobb oldalt alul is megtalalhato a link.

péntek, január 18, 2008

Nagycsalados mindennapok

Mindig elcsodalkozom, hogy milyen hihetetlenul tokeletesen alkotta meg a termeszet a babakat, annyira tokeletes mindenuk, minden kivaloan mukodik rajtuk, csak eppen iciripicirik. Szerdan voltak 4 hetesek. A formulan (tapszeren) azt irja az utasitas, hogy 1 honapos korukig 100ml-t egyenek, aztan 2 honapos korig pedig 150-et. Altalaban a 100 legyureseben is kihivasokkal kuszkodtunk, de mondjuk azert azt le lehetett szuszakolni a torkukon. Szerdan viszont bizony nyuszogtek az extra adagert... Olyannyira, hogy Gergo meg azt se birta kivarni, hogy a furdes utan feloltoztessuk, ugy orditott a vacsoraert, ugyhogy vegul ugy ahogy van, meztelen (pelenkaban) etettuk, es csak beburkoltuk egy takaroba, hogy megse fazzon mar meg. Ugyhogy napra pontosan valtottak, es most mar 150-et esznek. Biztos olvastak a hasznalati utasitast a tapszeren... :o) Amikor teleeszik magukat, akkora pok hasuk lesz, hogy hihetetlen! Sokszor ki kell engedni a pelenkat! :o)

A masik, amit napra pontosan csinalnak, az a jatszas. :o) A konyveink szerint 1 honapos koruk korul kezdik el rendesen figyelni-kovetni a targyakat. Nezni mar eddig is nagyon neztek, foleg az ember szemebe ugye, amivel persze teljesen levesznek mindannyiunkat a labunkrol, foleg amikor mosolyognak vagy teli szajjal vigyorognak is hozza (egyelore veletlenszeruen csak persze, nem akaratlagosan. Bar ebben sem vagyok biztos, mert annyira jokor tudnak beszurni egy-egy mosolyt, mintha tokeletesen ertenek, amit mondunk-csinalunk korulottuk, es cinkos mosollyal nyugtaznak az esemenyeket. Viccesek.) Szoval eddig is nezgelodtek, de a korejuk rakott dolgok egyelore nem kotottek le oket, pedig mar probalkoztunk veluk egy nehany napja. De a 4 hetes 'szulinapjukon' feltuno erdeklodest mutattak a folejuk rakott belogatott allatkak irant. (A kepen mondjuk Bence meg epp alszik, es bazira nem erdekli semmi, de kesobb aztan o is felelenkult, es belekapaszkodtak a sarga racsba, es nezegettek fennen az allatokat.)

Volt tovabba meg egy merfoldko a mult hetvegen, ugyanis Tibék athivtak a tarsasagot egy isteni curry vacsorara es ugy gondoltuk, hogy talan mar mi is reszt vehetunk rajta, ha a gyerekek is egyetertenek. :o) Kicsit kesve indultunk, mert elcsusztunk az etetesekkel, es mar majdnem le is mondtuk az egeszet, mert elegge zuzogtek a kicsik, de vegul megis elmentunk, es nagyon orultunk neki, mert allati jol viselkedtek a sracok az elso partijukon, ettek szepen, nezgelodtek, aztan bealudtak, es zokszo nelkul aludtak vagy 2 orat, aztan ujra ettek egy kicsit, aztan indultunk is haza. Jo 3 orat tudtunk ott lenni, es gond nelkul telt az egesz, magunk is meglepodtunk. Ugyhogy most mar nyugodtan indulunk neki veluk barhova.

A hetkoznapok amugy jol telnek, neha konnyebben, neha nehezebben, Edesanyaek sutnek-foznek-mosnak-varrnak-takaritanak-kerteszkednek, mikozben a gyerekek is full lekotnek mindannyiunkat. A napok allati gyorsan telnek, mindig azon kapom magam, hogy mar megint este 5-6 ora van. A het elejen meg is mertuk a kicsiket, es telibe 4.1 kg volt mindketto. Szoval azert nincsenek atszakadva. :o)

Sajnos mar korant sem csinalunk roluk annyi kepet, mint eleinte, ugyhogy a friss kepeket most mar egy albumba toltogetem mindig, klikk ide.

Az is erdekes, hogy milyen kulonbozoen sirnak. Bence turelmetlenebb, es azonnal kismalac modjara visit, amint megehezik vagy valami nem tetszik, mig Gergo sokkal turelmesebb, es elobb csak hangosan szuszog, aztan heheg, es csak utana kezd el sirni, de akkor se nagyon erosen, inkabb csak ugy jelzes ertekkel. De egymasra peldaul egyaltalan nem riadnak fel, akkor sem, ha egymas mellett fekszenek, es Bence torka szakadtabol uvolt, Gergo akkor is rezzenestelenul alszik mellette, es forditva. Erdekes.

szerda, január 09, 2008

Mami tejivója es harcaink a burokraciaval

Hahohaho megint. A gepunk bemondta az unalmast a heten (a videokartya, egeszen pontosan), ugyhogy nem tudtam jelentkezni. (Mondjuk idom se volt tul sok, de fogjuk a dolgot inkabb a videokartyara.)

Koszonom a jotanacsokat a hasfajasra meg a szoptatasra is, eszben tartom oket mind. :o) A szoptatassal nekem egyebkent nem is annyira a tejhozam a baj, mint inkabb az ido tenyezo... Ugyanis egyszerre nagyon nehez oket szoptatni, legalabb kétemberes feladat, hogy helyesen csatlakoztassa oket az ember, (bar a szules elott nagyon egyszerunek tunt a kepek es leirasok alapjan, hogy hogyan is kell a ket babat egyszerre egymas mellett szoptatni, de valahogy a gyakorlatban ez nem megy ilyen konnyeden, a sebem miatt eddig a szoptatos parnat se tudtam meg hasznalni...), szoval egyelore csak egymas utan tudom oket szoptatni. Viszont mivel egy etkezesre legalabb kb. 45-50 percet szopnak fejenkent, (ejjel meg lassabban, mert kozben be-bealszanak), ezert a haromorankenti egymas utani szoptatas minden egyeb jarulekos teendovel egyutt azt jelentene, hogy ejjel-nappal folyamatosan a cicin van valamelyik baba. Raadasul - ikrek leven - percre pontosan egyszerre eheznek meg es ennek intenziven hangot is adnak (mostanaban leginkabb malac hangokat adnak, ugy visitanak, ha ehesek) Ezert van az, hogy az egyik babat mindig uvegbol eteti valamelyikonk, mikozben a masikat szoptatom. Aztan a legkozelebbi etetesnel forditva. Le is fejek tejet naponta tobbszor is, es akkor azt lehet megetetni az eppen soros babaval az uvegbol. Mert sokszor annyira belehergelik magukat a sirasba, hogy akkor mar hiaba csatlakoztatom oket, csak visitanak bele a cicimbe ezerrel. Na ennyit a tejkerdesrol. :o)

A kicsik amugy szepen fejlodnek, mar ki is nottek nehany ruhacskat. A sulyukat egyelore nem tudjuk, majd hetvegen megmerjuk oket a gyogyszertarban, de a 10 napos orvosi vizsgalatra mar visszanyertek a szuletesi sulyukat, szoval nincsenek atszakadva, az biztos... Ma mar pont harom hetesek. Nagyon szalad az ido, es tok sokat valtoznak szinte minden nap. (Persze kulso szemlelo szamara nyilvan nem ennyire szembetuno a valtozas, de en latom. :o) Mar vannak kis hurkaik a combjukon, nagyon falatok. :o) Szepen tartjak a fejuket, bar egy-egy bufizesnel azert meg lekoccoljak az ember vallat... Akkorakat birnak bufogni, (mar nem is azt irom, hogy bufizni, mert ez bizony kerem komoly bufoges), hogy meglett felnott sorivo embereknek is becsuletere valna... Es nagyon edesek, mert egy-egy ilyen termetesebb bufoges soran maguk is meglepodnek, es ijedten neznek. :o)

Erdekes, hogy mennyire megtartottak a mehen beluli viselkedesuket kintre is... Ha nem tudnam az ultrahang alapjan, hogy melyikuk melyik oldalon volt a hasamban, akkor is meg tudnam most mondani, mert a jobb oldali baba folyton csuklott, de o volt a nyugisabb, mig a baloldali baba folyton mocorgott, rugdosodott, es szuszakolodott be a bordam ala allandoan. Kicsi Gergom most is folyton csuklik, de amugy szepen alszik, nyugodt, bekes baba, mig Bencem sokat ficereg, es ugyanugy szettarja kezet-labat, mint odabent is. Erdekes.

Mostanaban diliznek kicsit elalvas elott, de nem veszes, ki lehet birni. Hal'istennek raalltak arra, hogy ejjelente csak ketszer ebrednek (1-kor es 5 korul), ez nekem nagyon emberseges. Raadasul a reggeli elso etetest 8 korul atveszik edesanyaek, es akkor en azt atalszom. Igy ki lehet birni. De hogy mi a turot fogok csinalni, ha egyedul maradok a kicsikkel, arra egyelore gondolni sem merek... Edesanyaek itt lesznek meg februar elejeig, aztan Balazs lesz itthon ket hetig szabin, aztan februar kozepetol kezdodik az igazi megprobaltatas... Erdekes egyebkent, mert a 2 gyerek teljesen lefoglal harmunkat napkozben, es negyunket este...

Na es most egy kicsit harcainkrol a burokraciaval... Itt nem nagyon van jelentos gyes, se gyed igazan, meg a szulesi szabadsag se kotelezoen adando a munkaltatok reszerol, es ha megis van, akkor az altalaban max 6 het. En a kormanynak dolgozom, igy ezen a teren szerencsesnek mondhatom magam, mert nekunk 12 het fizetett szulesi szabadsag jar. (Ami szerintem meg mindig nevetsegesen rovid ido, de mindegy, ez van.) Azt az opciot valasztottam, hogy fél fizetesen vettem ki ezt a szabadsagot, tehat igy most 24 hetig kapom a fel fizetesem. Eszerint aprilis kozepen kell visszamennem dolgozni, amikor a gyerekek meg alig 4 honaposak lesznek. A fonokom eleg rendes, es azt mondta, hogy majd megoldjuk, hogy itthonrol dolgozzak, meg ilyenek, vagy pedig mehetek fizetetlen szabadsagra, maximum 1 evig. (Addig tartjak az allasomat.) Egyelore meglatjuk, hogy hogy boldogulunk anyagilag, es majd azutan hozunk dontest ezugyben.

Az allamtol is jar egy kis tamogatas, egyreszt van egy egyszeri juttatas (baby bonus), ami gyerekenkent 4000 dollar, ez jar minden allampolgarnak, es ez igen jol jon. Ezen felul pedig van a csaladi potlek, ami ket reszbol all, viszont jovedelem fuggo, es csak az egeszen alacsony jovedelmuek kapnak normalis osszeget. Mi valami 20 dollarra szamithatunk kethetente... Hat ez meg a pelenkat se fedezi, se semmit, a mihez tartas vegett ez korulbelul 1 oranyi berunk... Es azt adjak kethetente. Viszont elvileg jar nemi adokedvezmeny is a gyerekekre, de errol majd csak az ev vegen tudunk erdemben nyilatkozni.

Es akkor a burokracia buktatoi. A szuleteskor adtak a korhazban nehany formanyomtatvanyt, amivel a babakat regisztralni kell itt-ott, szuletesi anyakonyvi kivonatot kerni, ilyesmik. A nyomtatvany egy reszet (hogy mikor es milyen sullyal szulettek a kicsik, hol, melyik orvos alatt, kik a szulok, stb) a korhaz toltotte ki, a maradekot nekunk kellett (gyerekek neve, lakhelye, stb). Igy is lett, kitoltottuk, alairtuk, es Balazs beadta a megfelelo irodaban szemelyesen. (Eloszor regisztralni kellett a kicsiket az anyakonyvi hivatalban, aztan a Medicare-nel, es vegul a Centrelink-nel is.) Az anyakkonyvi hivatal es a Medicare csont nelkul ment, minden rendben volt, de a Centrelink-kel nem boldogulunk. Ott is leadtunk mindent, amit kellett, de azota minden egyes nap tobbszor felhivnak, hogy: 1. megkerdezzek Balazs mobilszamat, mert bar en vagyok a gyerekek anyja, velem nem targyalnak, csak Balazzsal, mert o adta be a papirokat. 2. Megkerdezzek, hogy ki is vagyok en, mert Balazs egyedulallokent szerepel az adatbazisukban (sosem voltunk regisztralva korabban, most regisztraltunk eloszor, es rogton mint csalad, es a hazassagi anyakonyvinket is beadtuk) 3. Megkerdezzek, hogy hogy lehet az, hogy korhazi papirok szerint a gyerek neve Bence, de a mi beadvanyunkban pedig Gergo. Mondom: Ugy, hogy ez ket kulonbozo gyerek. Ikrek. Erre az ugyintezo: Es egy napon is szulettek? Mondom: IKREK! 4. Megkerdezzek, hogy ha ket gyerek van, akkor miert nem toltottunk ki ket nyomtatvanyt. Mondom: kitoltottuk, kulon-kulon mindket gyerekre, es szemelyesen adtuk be. Ugyintezo: Akkor azt ok valoszinuleg elhagytak. Majd jelentkeznek, ha tudnak valamit. Na ezota nem hallottunk roluk. Se a baby bonusunkrol... :o( Szoval azert itt is vannak hibai a rendszernek... Mindenesetre tovabbra is bizunk a joszerencseben, majd irunk, hogy mi volt, ha lesz valami fejlemeny.

Amugy jol vagyunk, a hetvegen mar kirandulni is voltunk Montville-ben, a gyerekek angyaliak voltak, semmi dili, kivaloan birtak a masfel oras kocsiutat, aztan szepen csondben megvartak, amig megebedelunk egy ottani etteremben, de aztan a desszertre mar ok is megeheztek, es mivel Balazs nem evett desszertet, ove maradt a lehetoseg, hogy megetethesse a gyerekeket. Ez eleg komoly kihivas, egyszerre a kettot etetni/bufiztetni, de Balazs nagyon kiralyul megoldotta! Az emberek neztek ot a parkban, ahogy kuzd a ket gyerekkel, es mosolyogtak, hogy 'nahat milyen edes', de egyik se jott volna oda segiteni tartani az egyik uveget... :o))) Aztan persze mi is gyorsan elinteztuk az etteremben a desszertet meg a fizetest, aztan szaladtunk Balazs es a gyerekek utan a parkba, es kozos erovel befejeztuk az etetest, a toportyuk legnagyobb megelegedesere. Aztan meg setalgattunk kicsit ott a Montville-i foutcan, aztan mivel eleredt az eso, hazaindultunk. Most mar nyugodtan indulnek veluk barhova, nincs veluk semmi gond, felteve, hogy a pelus tiszta es a poci tele. :o)


Ui. Kozben csutortok delutan lett, es Tamásandi baratnom, hajrahajra, ha minden igaz, mostanra mar ketgyermekes anyu vagy!!! Gondolok Rad! Isten hozott, kicsi Alexandra!

péntek, január 04, 2008

A nemzetkozi helyzet fokozodik...

Az utobbi nehany napban a gyerekek megtanultak sirdogalni. Az ember szive szakad meg, mert nem hisztiznek, hanem legorbul a kis szajuk es olyan igazan keservesen sirnak. A legrosszabb az, amikor nem tudunk rajtuk segiteni, mert pl. a hasuk faj/puki van/bufi van. Mocorgatjuk a kis labukat, meg bufiztetjuk oket, meg minden, de ok csak tekeregnek, csavargatjak a kis fenekuket, es latszik, hogy szenvednek. Mivel eddig nem volt eleg tejem, es nehez is egyszerre szoptatni a kettot, ezert egyikuket szoptatom, amig a masikat eteti valaki formulaval uvegbol, aztan legkozelebb meg forditva. Ez egyreszt idobeosztas szempontjabol is jo, masreszt meg azert is, mert igy mindenki reszesulhet az etetes oromeibol. Nagyon kis aranyosak eves/bufizes kozben, tettem fel nehany friss kepet az ikrek masodik heterol. (Klikk ide)

Ma ejjel es delelott volt egy kis tuntetes... Bekes tunteteskent indult, a gyerekek eleinte csak hang nelkul meltatlankodtak es az okluket raztak, de aztan hogy nem kezdtuk el azonnal az egyezteto targyalasokat, kemenyebben is hangot adtak a velemenyuknek es a serelmeiknek. Ma delutanra mar elcsendesedtek a kedelyek, sikerult konszenzusra jutnunk. :o) (A jobboldali kepen a gyerekek fogjak egymas kezet!!!!)

Mivel vegyesen szoptatok es etetek uvegbol formulaval, ezert ha valami hasfajasuk van, akkor nem tudom egyertelmuen megallapitani, hogy vajon en ettem-e valami rosszat es miattam megy a hasuk, vagy a formulaval nincsenek kibekulve. Eddig nem voltam kimuvelodve nagyon gyerektapszer temaban, de mostanra mar muszaj volt tovabbkepeznem magam, mert a varakozasokkal ellentetben tobb szaz fele tapszer van, mindenfele specifikaciokkal, mindenfele marka, termeszetesen tobbfele arfekvesben. (Csak a miheztartas vegett: egy doboz formula $20 dollar korul van, es a ket babaval egy hetig tart. De emellett szoptatok is, szoval gondolom, hogy ha tisztan csak tappal etet az ember, akkor azert nem tart ki eddig.) Az elso heten azt a markat vettuk, amit a korhazban is adtak (Nutricia Karicare), mert azt mar ismertuk, es tudtuk, hogy azt szepen eszik a kicsik. Igen am, de a kovetkezo heti vasarlasnal mar nem kaptunk olyat, ugyhogy kenytelenek voltunk egy masikat valasztani, es egy Nestle markajut talaltam a leginkabb hasonlonak, amitol viszont mindket gyerek lenyelte a puki gyárat, es bazira csikart a hasuk allandoan, nem is beszelve a pelenkaba termelt produktumrol. (Es akkor az olyan aprosagokat nem is emlitem, hogy 2-2,5 oranal tobbet nem birtak ki egy adaggal meg ejszaka se...) Ugyhogy a Nestle-t gyorsan leirtuk, es ezen a heten egy Heinz markajuval kiserletezunk, mivel megint nem volt Karicare. Ez egyelore ugy tunik, hogy bevalt, a pukigyár termelekenysege alabb hagyott, a tuntetesek is enyhebbek mar, es szepen kibirjak a 3 orat is az etetesek kozott, ugyhogy egyelore ennel maradunk.

Hasfajas temaban nagyon hasznosnak talaltuk a 'tigris a fan' poziturat, amikor a baba az ember karjan van kinyulva hason, keze-laba kinyulva ket oldalt, mintha egy agon pihenne. Ennek Balazs a nagy mestere (leven az egesz csaladban egyedul neki eleg hosszu ehhez a karja), es nagyon profin csinalja, a gyerekek nagyon elvezik. Ez a testtartas lett vegul a megoldasa az esti furdetes koruli hangos tiltakozasnak is, most mar a legnagyobb bekeben telnek a furdetesek, sot, tegnap mar egy sarga kiskacsa is befigyelt a kadba... Szoval haladunk. :o)

Most, hogy ilyen alaposan leirtam a gyerekek evesi szokasait, el is vonulok etetni. Nehogy aztan rámjojjon a bebi-ombucman. ;o)