Google Analytics

vasárnap, július 27, 2008

Picasso-tól Beckham-en át Mozart-ig

Na most tartunk ott, hogy nem tudjuk eldonteni, hogy a gyerekekbol vajon hires festo, neves zenesz, vagy unnepelt sportolo legyen-e... :o) Egyelore minden teruleten nagyon tehetsegesek, ugyhogy a valasztas igen nehez. :oD

Az ovodabol hazahoztuk nehany korai zsengéjuket, amibol egyelore az latszik, hogy a festeszetukben minden ketseget kizaroan a mai modern non-figurativ iranyzatot kovetik.

Csinaltak roluk bent fenykepet is alkotas kozben, (igyekszunk megszerezni a kepet), Gergo feloldalasan hanyagul ül a kis szekeben es felkezzel festeget a papirra, mikozben a masik kezevel havashenrikesen unottan tamasztja a fejet, mintha azt mondana: "tessek, ezt akartatok, festek. Kesz vagyok, vihetitek a Louvre-ba."

Zenei vilagukban az eddigi jelek es villongasok alapjan valoszinuleg Eminem nyomdokaiba lepnek majd, bar idonkent Sebestyen Martara is megtevesztoen hajaz egyik-masik eloadasuk. Arra meg kepes bizonyitekunk is van, hogy Bence mar egeszen koran, 4 honaposan a hurok koze csapott. (Vagy legalabbis a dobozra, a hurokig nem ert el a keze, ugyhogy atmenetileg Apa helyettesitette...)

A sportban egyelore az egyetlen hasonlosagot Beckhammel veltuk felfedezni, de neki egyelore csak a hajviseletet kovetik a gyerekek, foleg Bence. :o) De azert az sincs meg veszve. :o)

Ja, es meg az is lehet, hogy a vegen meg hires szineszek lesznek, mert tegnap megallitottak minket a bevasarlokozpontban, hogy tudnak-e mar a gyerekek jarni, mert mehetnenek a kovetkezo Huggies reklamba... (De nem tudnak, ugyhogy nem mennek.) Balazs szerint a bacsi, aki megallitott minket, mondjuk inkabb hasonlitott valami oreg pedofilra, mint egy reklam casting vezetojere, dehat sosem lehet tudni...

Ugyhogy a gyerekek azok lesznek, amik akarnak, semmi elvaras... :o) (Bence pompomlány akar lenni most eppen pont, mert ugy razza a kis szines pompomjat... egyelore nem abranditom ki...)

szerda, július 16, 2008

Világ Anyái, segitsetek!

Az ovoda szivas. Bar latjuk, hogy a gyerekek istenien erzik magukat, es nagyon aktivan telik a napjuk, sok mindent tanulnak, rajzolnak, festenek, gyurmaznak, enekelnek, tancolnak, meg mi egyeb, de valahogy ugy nez ki, hogy a legfontosabb napi elfoglaltsaguk az, hogy ki tud minel tobb bacilust osszeszedni illetve atadni a masiknak minel rovidebb ido alatt...

Most harom hete, hogy a fiuk elkezdtek az ovit (bolcsit), heti ket napban, kedden-szerdan. Az elso heten ugye rogton elkaptak az orrfolyoskohogos kiscsajszitol a magaet, es sikeresen haza is hoztak. Az elso hetveget azzal toltottuk, hogy csutortoktol a kovetkezo keddig megprobaltuk kikuralni oket, egyelore homeopatias szerekkel. Sikerult is, tok jol voltak, se laz, se kohoges, se orrfolyas, meggyogyultunk, hurra. Kovetkezo kedden mentunk vidaman es egeszsegesen, de estere mar be is lazasodott Bence, mert mieink hiaba gyogyultak meg az otthon toltott napok alatt, a tobbieknek bizony tovabbra is a padlora folyik az orra es kohognek a vilagba. Ugyhogy szerdan a fiuk mar otthon is maradtak. Ujabb egy heti gyogyitas vette kezdetet, indul az imamalom megint. Ezuttal az orvost is kihivtuk ugye, aki - immaron a nyugati orvoslast is latba vetve - irt fel nekik antibiotikumot, meg valami cuccost a kohogesre, naponta 3x mindkettot 1 hetig. Megint egesz heten+hetvegen gyogyszereztunk, eukaliptusz olajat parologtattunk, bébi kinai balzsamot vaporuboltunk, meleget ettunk-ittunk, bebugyolalva ultunk itthon (mind a negyen, tenyleg), es ennek oromere keddre meg is gyogyultak. Kiralysag. Megint: se orrfolyas, se laz, se kohoges, se semmi, csak oromkodes, hogy milyen egeszseges mindenki ujra. Az ovodaban tegnap reggel mi fogad: megint a szazmillio kohogos, folyos orru kiskoru. Az egyiket epp adja at az apja az ovononek, es mondja, hogy "hat tegnap este 38.8C volt a laza, de hat kapott panadolt"... Szuper... Attol, hogy a panadollal lenyomtak a lazat kicsit, attol meg ugyanugy beteg, es mi lenne, ha nem engednenek be lazas beteg gyerekeket az ovodaba a tobbi beteg gyerek koze!!! Persze estere mar nekem is belazasodott Bendec, meg gondolom még masik 3-4-5 gyerek a csoportbol. Ugyhogy a hetvegere ismet megvan a program: gyogyszerezés-eukaliptuszolajpárologtatás-bébikinaibalzsamozás-vaporubolás-melegetevésivás-bebugyolálvaitthonülés-éjszakanemalvás... Nacceru. Az mar mikor jon, hogy megerosodik az immunrendszeruk es nem kapnak el semmit?

Az ovonokkel azt latolgattuk, hogy esetleg azt kellene csinalni, hogy az osszes beteg gyereket egy csoportba zsufolni, es akkor legalabb az egeszsegesek egeszsegesek maradnanak, es nem az egesz ovoda egy mero betegszoba lenne folyamatosan... Ugyhogy most elegge el vagyok keseredve. :o( Mar alig varom, hogy szuleim megerkezzenek es kivehessuk a kicsiket az ovibol. Mar csak 15 het es 2 nap... de ki szamolja... ;o)

De amiben a vilag anyainak segitseget kerem, az a kovetkezo: Kisbendec az elmult ket ejjel nem aludt. Szinte egyaltalan. Ergo mi sem. A kovetkezot csinalja, amit nem tudunk mire velni: korulbelul orankent felsir, de nagyon keservesen, es dobalja magat. Nem csak ugy hisztibol, azt nem szokta sosem, nappal sem. Keservesen szenved egesz ejjel, es nem tud aludni. Jo, vegul is tele van az orra, biztos nem kap levegot. Ejjel 2-kor kiporszivoztuk az orrat, szuszog, tok jo. De egy ora mulva megint felkelt es sirt ezerrel. Gondoltuk, esetleg a kis foga jon, bekentuk a fogas zselevel, de az sem segitett. Gergonek mindekozben semmi baja, bekesen aluszkal. (Amibol arra kovetkeztetunk, hogy nem a szobai korulmenyekben lehet a hiba...) Mi lehet a baj???? Es foleg: hogyan lehetne segiteni rajta???

A tanacsokat, otleteket, hasonlo tapasztalatokat, biztato megjegyzeseket elore is koszonjuk. ;o)

szombat, július 12, 2008

Variaciok rakottkrumplira

A multkori rakottkrumpli a hazi nevelesu edesburgonyabol a varakozasokkal ellentetben kiraly lett!!! Igaz, a nagyresze persze rendes krumplibol volt, az edesbol csak 3 szeletkét tettunk bele... ;o)

péntek, július 11, 2008

Eladtam a lelkem...

Bizony, eladtam a lelkem. A Google-nak. Ha esetleg barki segiteni akar visszavasarolni a kisse mar viseltes lelkemet, akkor klikkeljetek a jobb oldalon, az archivum lista alatt rendkivul izlesesen elhelyezett hirdetesekre. :o) Persze csak azokra, amik esetleg erdekesek lehetnek. Google, az en baratom, 2 centet fizet klikkelesenkent. Jo, jo, nem sok, de hat mit er manapsag az ember lelke?!? Mindenesetre repulojegyre gyujtunk (mint mindig), es mindenfele vackokra a gyerekeknek. (Elolegbe mar vettunk is nekik tegnap egy nagy doboz legot. Igaz, hogy csak 2 eves kortol jo, de az ember nem lehet elegge elorelato. Raadasul mi felnottek addig is jatszhatunk vele idonkent, titokban. Hatha a gyerekek nem veszik eszre...)
Szoval idejutottunk.

csütörtök, július 10, 2008

A betegszoba jelenti

Csak roviden jelentkezunk, hogy megnyugtassuk az aggodokat, mar gyogyulunk. Legalabbis a mami folyton ezt mondja... mar egy hete... szerintem probal minket meggyozni, hogy GYOGYULJUNK MAR MEG. De mi ellenallunk.

Ugy volt, hogy az elso napokban az oviban az orrfolyoskohogos kiscsaj allandoan korulottunk olalkodott, addig-addig, mig vegul aztan jol elkaptuk mi is az orrfolyast-kohogest. Egesz hetvegen otthon kellett maradni, pedig Apa egesz heten a hetvegi kirandulassal etetett minket, aztan meg eljott a hetvege, es sehol semmi, csak otthon ultunk egesz nap, bebugyolalva. Dogunalom volt. Raadasul a mami kis takonypolcainak hiv minket, ez is tiszta ciki, es nem is ertem...
Mi az a takonypolc?!?

Aztan vasarnap elmentunk hajnalban valami piacra, mami elotte harom napig a piacos dalt enekelte a grillusz bacsitol, ugyhogy mar elegge vartuk, hogy mi is lesz ez a piac, de vegul kicsit csalodas volt, mert a mami meg apa szajaba mindenhol adtak valami kostolot, de mi nem kaptunk semmit. Egyszer mondjuk majdnem sikerult titokban befalnom egy egesz nagy epret, de aztan a mami sajnos eszrevette, es igy aztan meghiusult az akcio. Pedig olyan szep piros volt! Akkor bezzeg nagyon akarjak, hogy egyek, amikor valami szintelen budos vackot akarnak a szamba csepegtetni, es kozben amitanak, hogy 'ettol majd meggyogyulsz' meg hogy 'ettol majd elmulik a betegseged' meg minden, de en atlatok a szitan, es azert se nyelem le. Megvarom, mig elveszik a szamtol azt a csepegtetos izét, es akkor berregek egyet, es azzal szepen ki is folyik az egesz a szambol. Kuldetes teljesitve. De aztan valahogy mindig kijatszanak... Meg neha mar annyira unom az ellenkezest, hogy inkabb lenyelem azt a löttyöt, csak szabaduljak. Valamelyik nap mar addig jutottam, hogy egy ovatlan pillanatban hirtelen kikaptam a mami kezebol a csepegtetot, es egy erovel ledobtam a foldre. (Mami azt mondta: lebaszarintottam, de en azt nem tudom mi, viszont biztos vicces voltam, mert utana nagyon nevettek rajta apaval. Ugyhogy ezt maskor is eloadom majd, ha ilyen nagy sikere van...) Ja, az oviban mondtak a tobbi gyerekek, hogy nem szabad mindig bedolni a felnotteknek, ugyhogy most mar oda kell figyelni. Idonkent ellen kell nekik allni, mert kulonben nagyon elbizzak magukat... Ugyhogy en mostantol ellenkezek es kesz, akarmi is lesz. Eddig jol megy.

Tegnap kijott hozzank a doktor bacsi is. Fura volt, mert eddig mindig mi mentunk hozza, most meg o latogatott meg minket. En kicsit ra is jatszottam es elhagytam magam, hatha akkor majd ölbe vesz valaki, vagy lesz valami extra banasmod, de nem volt. Igaz, azt megengedte, hogy azt a nyakaban lógó izét megrángassam. Meg is akartam ragcsalni, de azt mar nem hagyta. Pedig nem tudom, mit van ugy oda, o is a hasamra meg a hatamra nyomkodta az elobb, es en se szoltam semmit... Na mindegy.

Szoval ezek vannak. A legrosszabb az egesz betegsegben az, hogy ki kellett hagyni az ovit. Pedig pont gyurmazas lett volna. Azt mar uuuugy vartuk. :o( Nem is ellenkeztem volna...

hétfő, július 07, 2008

Görög zoldseges rulez

Nagyon szeretunk ebbe a delibe jarni, ami itt van nalunk a Wesfieldben a Coles mellett. (Deli = delicates, zoldseg-gyumolcsot arulnak es emellett mindenfele finomsagokat, gourmet dolgokat, finom sajtokat, kecskesajtot is pl, friss olivabogyot, kolbaszokat (van magyar debreceni is), fuszereket, tesztafeleket, gyakorlatilag mindenfele olyanokat, amik kicsit kulonlegesebbek, es nem lehet kapni a sima szupermarketben.) Egy gorog fickoe ez (John - tipikus gorog nev ;o), aki a fiaval es egy masik goroggel vezeti az egeszet. Nagyon finom es szep arujuk van, es nem is dragabb, mint a rendes boltban. Raadasul van fini hazi majkremjuk, ami ezerszer jobb, mint a bolti. Sokmindent hoz be Gorogorszagbol, meg arrol a kornyekrol, igy nekunk nagyon sokminden fogunkra valo van nala. Peldaul arul toltottkaposztanak valo savanyukaposztat is, amit sehol mashol nem lehet kapni, csak ilyen delikben. Plusz itt talaltunk nagyon finom otthoni fajta fustolt szalonnat is. Szoval rendszerint minden heten nala kezdjuk a bevasarlast, es veszunk egy csomo finomsagot, es a Coles-ban mar csak azt vesszuk, ami nala nincsen.

Raadasul tavaly karacsonykor, mikor anyukamek is itt voltak, nagyon szerettem volna igazi hagyomanyos karacsonyi beiglit sutni (illetve hogy egesz pontos legyek, azt szerettem volna, ha anyukam sut igazi hagyomanyos beiglit ;o), de ahhoz meg kellett szereznem makot, amit itt leginkabb csak fuszerkent arulnak, 10 grammos kiszerelesben... Ugyhogy emlitettem ennek a Johnnak, hogy nekem kellene vagy 2 kilo, es mondta, hogy akkor hozat nekem. Es jovo hetre hozatott is, raadasul nagyon olcson, ugyhogy iden is rendelek majd tole. Szoval eljen John, a gorog zoldseges. (Ma egyebkent meg is allitott vasarlas kozben, kerdezte, hogy mi ujsag, es hogy mi mindent veszek a gyerekeknek, es hogy esznek-e mar rendes kajat. Errol aztan el is beszelgettunk kicsit. :o) Mindig is tetszett nekem az ilyen bekebeli, videki, romantikus hangulatu (=nyálas-csopogos) filmekben, hogy az embernek 'sajat' zoldsegese van, akit nevrol ismer, es aki elteszi neki a szep arut, stb, mindig is szerettem volna egyet en is. Ugyhogy most nagyon orulunk John-nak, a gorog zoldsegesunknek. :o)

Mar regota szemezgettunk azzal, hogy az egyik sarokban mindig ki van nekik dobozolva nehany adag zoldseg-gyumolcs, amik mar nem teljesen tokeletesek, vagy kimaradtak a csomagokbol, vagy valami. Ezeket allati olcson adjak, altalaban 3-4 dollar egy nagy ladanyi mindenfele. Elonye, hogy ha ugyanezeket osszeszedegetned a polcrol, legalabb 30-40 dollart fizetnel ertuk, hatranya viszont, hogy esetleg nem pont ezeket a zoldsegeket venned meg, es a dobozban nem is mindig latszik teljesen, hogy mi minden is van benne. De hat 3-4 dollarnyi veszteseget akkor is meger, ha az ember kidobja az egeszet a kukaba. De nem dobja. :o)

Na, most valamelyik hetvegen gondoltunk, befektetunk, es megspendiroztunk magunknak egy ilyen ládányi mindenfelet 3 dollarert. A kovetkezok voltak benne:

1 sarga kaliforniai paprika (capsicum)
3 piros kaliforniai paprika (capsicum)
5 zold kaliforniai paprika (capsicum)
6 szem vegyes krumpli
3 nagy padlizsan
3 cukkini
2 uborka
1 fej cekla
1 zoldpaprika
6 szal zoldbab
1 hagyma

Nekialltunk felhasznalni oket, es a capsicumokbol foztunk 8 adag toltott paprikat, a padlizsanbol es a krumlibol Balazs isteni rakott csirkes-krumplis-padlizsant penderitett, az uborka salataba kerult, a zoldpaprikat, zoldbabot es a kis hagymat belekockaztam a reggeli tojasrantottaba (a cukkinit is lehetett volna, de azt kint felejtettuk az asztalon ejszakara, es reggelre megpunnyadt), ugyhogy gyakorlatilag egyelore egyedul a ceklat nem hasznaltuk fel, de azt meg ugy tervezem, hogy egy kis repaval ledzsuszolom. Es akkor harom dollarbol - egy kis csirke, meg daralthus meg tojas hozzaadasaval - tok jo kajakat rittyentettunk, amit lefagyasztottunk, es most aztan hetekig hordhatjuk munkaba ebedre. Kiraly. Bazi sokat lehet ilyenekkel sporolni, az ember nem is gondolna.

Most pedig a masik nagy oromom az, hogy a mostani hetvegetol kezdve minden honap elso vasarnapjan reggel 7-12 kozott lesz itt helyi piac North Lakesben lent a tonal! Hurra!!! Ma reggel volt az elso, le is mentunk, a meg mindig betegecske gyerekeket a hasunkra kotottuk, es mar 8 elott ott voltunk! (Gondoltuk, a friss levego ugyis jott esz nekik.) Korulbelul 25 stand volt, a kornyekbeli farmerek jottek es arultak mindenfelet, a zoldseg-gyumolcs mellett hust, halat, pekarut, palantat, fuszernovenyeket, es mindenfele egyeb hazi dolgokat, lekvart, mezet, szoszokat, kremeket, sutiket, mindenfelet a vilagon tenyleg. Allitolag szeptembertol kethetente lesz, es bovulni is fog. Remelem idovel lesz lángos es kurtos kalacs is! :o) Eljen, eljen!

szombat, július 05, 2008

Bálint Gazda jelenti

Az idojaras iden nem igazan kedvezett a novenyzetnek, ennek koszonhetoen a termes is elmaradt a szokasostol. Csapadek sem esett a varakozasoknak megfeleloen, most mar hetedik eve tapasztalhato a szarazsag, bar most az elmult hetekben nem lehet panasz az esore, esett szepen. Ennek oromere no minden, mint a gomba.

Edesburgonya fronton jonak mondhato a termes. Korulbelul 6 kilot szedtem ma reggel, ez 8 darab krumplibol jott ossze. A legnagyobb 2.25kg volt, akkora volt mint Bence es Gergo feje egyuttveve. A levele amugy hasonlit a repkenyhez, eloszor mikor kinott a komposzt halom tetejen, azt is hittem, hogy repkeny lehet, csak kesobb lattam, hogy egy elrothadt burgonyabol jonnek a hajtasok, amit korabban dobtam ki.

Az idei termesunk (is) teljesen organikus, vagy bio, ha ugy tetszik, hiszen gyakorlatilag ra se szartunk, bar attol csak még organikusabb lett volna amugy is... Mar alig varom, hogy rakott krumplit csinaljak belole! Mivel most amugy is huvos, baratsagtalan, esos ido van odakunn, holnap ez lesz a program: fozocskezunk. Mennyivel konnyebb lesz ebbol csinalni a rakott krumplit: csak vagok nehany szeletet, es kesz, mar meg is telt a tepsi! Lilla egyet lestoppolt rogton a szedes utan, hogy o egyben szeretne megsutni egyet, hejaban, es aztan felvagva meghinteni fahejjal es tejszinnel, es ugy enni. (Egyszer ettunk ilyet egy steakhouse-ban, es tenyleg isteni az is.) Ugyhogy mivel most hirtelen szazmillio otletunk lett az edesburgonya (kumara) elkeszitesere, muszaj leszek is holnap ujabb termesztohelyeket meghatarozni a kert ujabb pontjain, ahol tovabb terjeszkedhetnenek a gyerekfeju krumplijaim...

Holnaptol lesz piac itt lent a tonal minden honap elso szombatjan, a helyi farmerek jonnek es aruljak a portekajukat. Meg az is lehet, hogy hagyom a programozast a turoba, es inkabb krumplit arulok majd...

csütörtök, július 03, 2008

A munkahely, az ovoda, es egyeb megprobaltatasok mamiszemmel

Vartam a beszamolommal az elso het vegeig, hogy kicsit lelapuljanak bennem az informaciok, erzesek, benyomasok, es kicsit objektivebben tudjak irni.

Szoval a helyzet a kovetkezo: heti harom napot dolgozom, a gyerekek ezalatt 2 napot vannak oviban, egyet pedig Balazzsal, a het maradek hetkoznapjain pedig velem vannak otthon.

Akkor eloszor az ovodai tapasztalatok: amennyire tartottam tole, hogy hogy fogjak erezni magukat a gyerekek, annyira kellemes csalodas volt az egesz, mert a kicsik kivaloan beilleszkedtek, es elvezik az ovis napokat. (Persze beszelni meg nem tudnak - csak blogot irni ;o) - szoval ezt leginkabb csak a viselkedesukbol szurom le, de szerintem eleg megbizhato mutato az is. Valamint azt mondtak az ovonok, hogy arra is erdemes figyelni, hogy hogy alszanak az ovis napok elott es utan, nem nyugtalanok-e, stb. De nem, tok jol atalusszak az egesz ejszakat, ahogy szoktak, ugyhogy ebbol is gondolom, hogy nem lehet semmi komoly megrazkodtatas nekik az ovi.) Az elso nap mindketten bementunk veluk, Balazs ott volt egy jo negyed orat, aztan neki musz volt mennie dolgozni, mert mar igy is kesesben volt, de en ott tudtam maradni egy jo orat veluk, es figyelni, segiteni, hogy minden gordulekenyen menjen.

A kicsiket letettem a jatszo szobaban a tobbi gyerek koze, kicsit jatszogattam veluk, megmutattam egy-ket jatekot, aztan kimentem es a konyhabol figyeltem oket egy nagy uvegfalon keresztul, mikozben beraktam a hutobe a kajajukat, gyogyszereiket, stb... (Panadolt kell bevinni nekik, ha esetleg napkozben belazasodnanak, vagy ilyesmi.)

Latszolag tok jol elvoltak, rohogcseltek a tobbi gyerekre, nem volt semmi gaz. Ugyhogy aztan beszeltem kicsit az ovonokkel, kitoltottem az osszes adminisztraciot, adtam nekik ket cuppanost, es elindultam meloba. (2 perc setara dolgozom toluk - kiralysag.)

A rend a kovetkezo: erkezeskor ki kell tolteni, hogy a baba hanykor ebredt, hogy aludt, mikor es mit evett, milyen a kozerzete, ki es mikor hozta be oket, es ki es mikor viszi majd oket haza varhatoan, es hogy van-e valami specko kivansag vagy info a napra vonatkozoan.

Az ovonenik pedig egesz nap rogzitik minden egyes gyerekrol, hogy mikor, mit es mennyit eszik, mikor es mennyit alszik (5 perces pontossaggal), mi van a pelenkajaban (2 orankent teszik oket tisztaba), es ugy altalanossagban hogy telik a napja minden egyes babanak. Valamint van egy csoportnaplo is, amiben pedig jegyzik, hogy aznap mi mindent csinaltak. Tegnap peldaul reggel kozos enekles volt, aztan meseolvasas, delutan pedig ujjal festes. Mire mentunk este, a kis mestermuvek mar ott szaradtak a csoportszobaban. (Sarga es kek festekkel 'festettek', Gergo szepen netten kulon-kulon kezén hasznalta a ket szint, nem keverte ossze es szepen a papir kozepere pacsmagolt, mint az eloiras. :o) Bence pedig szerintem a festek nagyreszet az asztalra kenhette, mert a papirjanak csak az also harmadat hasznalta ki, ott viszont absztrakt non-figurativ stilusanak adott hangot (kis kepzavar...). Az osszes rajzukat, meg mindenuket gyujtik egy konyvbe minden gyereknek, es ev vegen odaadjak egyben a szuloknek. Mar alig varjuk! :o) Fenykepeket is keszitenek roluk mindenfele tevekenyseg kozben, es azokkal dekoraljak a falakat.

Mindennap ebedidoben lemegyek hozzajuk, kicsit jatszogatok veluk, vagy megetetem, elaltatom oket, vagy amit eppen kell, amikor beerek. Ilyenkor ott vagyok egy orat, ez nekik is jo (gondolom), de nekem is mindenkeppen. Szoval igazabol csak kb. ketszer 2-3 orat vannak nelkulunk. Eddig akarmikor mentem be, jokedvuek voltak, es epp annyira jatszottak, hogy eszre se vettek... Gergot elso nap ebben a nagy piros muanyag kocsiban talaltam elmelyulten tanulmanyozni a muszerfalat... Bence pedig asszem epp aludt. Meg egyszer se talaltam oket elhanyagolva vagy sirva, pedig nem mindig ugyanakkor megyek... :o) Tegnap, amikor mentem ertuk, (en altalaban 4.30 fele mar ott vagyok, Balazs csak 5.15 korul er oda a kocsival, ugyhogy addig en jatszogatok veluk, meg atolvasom az aznapi naplokat), szoval tegnap epp az egyik ovono, missznatali kezeben talaltam Bencet. Mondta az ovoneni, hogy nagyon jo napjuk volt megint a gyerekeknek, sokat nevetgelnek, jatszanak-kommunikalnak a tobbi gyerekkel is, edesek, semmi gond nincs veluk. Mondtam, jo, akkor most mar atveszem Bencet. De nem adta, azt mondta, olyan jo kis olelos, inkabb meg megtartana kicsit... :o))) De vegul en voltam az erosebb. :o)

A naplojukban is mindig csak jokat irnak roluk, mar gyanakodni kezdtem, es beleolvastam a tobbi gyerek naplojaba is, hogy hatha mindenkirol csak jokat irnak, es a rosszasagokat meg eltitkoljak. De nem, a tobbi gyereknel van olyan, hogy ma nyugos volt ,vagy hisztis, vagy nem evett, vagy nem jatszott, stb.. Szoval egyelore hitelesnek tunik a dolog.

A masodik napon a csoportfoglalkozas kereteben valami tapsolos-mutogatos dalt tanultak (a csoportban 5 hetestol 15 honaposig vannak a gyerekek), amihez a mieink nyilvan meg tul kicsik voltak. A csoportnaploban ez volt: "ma tapsolos-mutogatos dalt tanultunk, a gyerekek nagyon elveztek, a kicsik kozul nehanyan kozben bugyborekoltak es hangosan rohogcseltek." Gyanusan ismeros volt ez a viselkedes, ugyhogy rakerdeztem, hogy vajon kik voltak a bugyborekolo-hangosan rohogcselok, es hat persze, hogy a mieink... :o) Kerdeztem, hogy esetleg zavaro volt-e a csoportnak, vagy ilyesmi, de mondtak, hogy dehogy, inkabb aranyos volt, ahogy az ikrek a maguk modjan probaltak hozzajarulni a hangulathoz, ha mar mutogatni-tapsolni-enekelni nem tudnak... :o) Remelem, ezt a rendbontast nem orzik meg az iskolas evekre... ;o)

Szoval egyelore nagyon jonak latszik az ovoda. Egyetlen negativum van: a tobbi gyerek. :o) Na jo, nem egeszen igy, de rengetegen beviszik a tok beteg gyerekuket is, aki aztan korbefertozi az egesz ovit. Sajnos a mi csoportunkban is volt egy kislany rogton elso nap, akinek ugy folyt az orra, hogy csopogott a padlora szo szerint, hiaba torolgettek neki. Masnap mar kettonek folyt az orra es kohogtek mint a diszno. Mondanom sem kell, hogy tegnapra aztan az enyemek is megbetegedtek, tele van az orruk, kohognek, szenvednek, nem tudnak aludni, Bencenek estere mar hoemelkedese is lett. :o( Persze mi mar itthon vagyunk, ugyhogy most 5 napig kuralom oket itthon, hogy aztan majd jovo heten abban a ket napban, amig oviban vannak, megint elkapjanak valamit... Nem jol van ez igy, probaltam pedzegetni az ovononek, hogy nem lehetne-e valahogy kikotni, hogy beteg gyereket ne hozzanak mar be, de sajnos az altalanos szabaly csak azt koti ki, hogy lazas gyereket nem lehet behozni. De azzal "vigasztaltak", hogy igy legalabb megedzodik a gyerekek immunrendszere, es mire iskolaba kerulnek, mar tok ellenallok lesznek minden betegsegre. Hat majd meglatjuk, drukkolunk.

Ugyhogy ezek vannak az ovival. A munkahelyi visszailleszkedes pedig ... hat... furcsa. Egyreszt azert, mert mar majd egy eve nem dolgoztam az irodaban (hanem augusztustol otthonrol), november ota pedig egyaltalan nem meloztam, ugyhogy most ez kicsit fura. Tavol lenni a gyerekektol pedig meg furcsabb - es nehez is.

Amugy uj csapatba kerultem, amitol eleinte feltem, de most mar nagyon orulok, hogy igy alakult. Ugyanugy tanacsos maradtam, de most a kutatasi osztalyon dolgozom, reszidoben egyelore, a munka nagyon erdekes, a fonok nagyon-nagyon jo, es a kollegak is aranyosak, szoval egyelore idealis a leosztas. Persze meg csak az elso 3 napon vagyok tul, szoval majd alakul ez meg. Az elso ket napom azzal telt, hogy probaltam elintezni az osszes adminisztraciot, hozzafereseket szerezni mindenfelehez, beszelni a regi kollegakkal, stb, es probaltam a gyerekeken kivul masra is gondolni...A harmadik nap volt gyakorlatilag az elso, hogy valami erdemi munkat is tudtam vegezni, ennek megfeleloen ez a nap mar sokkal gyorsabban is telt, szoval fog ez menni... asszem... remelem...