Google Analytics

péntek, június 12, 2009

Kromoszomatika

Nagy volt a hallgatas, igen. Nem tudtuk, hogy irjunk-e, es hogy mit. Hogy jo hirt-e, vagy rosszat, vagy inkabb varjunk, amig kiderul, mit is irhatunk. Ugyhogy vegul nem irtunk, inkabb csendben idegeskedtunk.

Szegeny legkisebb babaval nem nagyon volt idonk, eronk foglalkozni a fiuk mellett, fele annyit sem, mint amennyit gondoltuk, hogy talan lesz idonk, vagy mint amennyit az ikrekkel foglalkoztunk a terhesseg idejen. Nekik minden este meseltunk meg a pocakban is, ultrahangok elott elmeseltuk, hogy mi lesz es hogy fesulkodjenek meg rendesen, meg minden, ezzel a szegeny picivel meg alig van lehetoseg szot valtani. Az az egy vigasztal, hogy amikor a fiuknak meselunk, vagy enekelunk nekik, azt o is ugyanugy hallja, szoval azert nincs elhanyagolva.

Mindenesetre a mult heten kicsit megijedtunk. Akkor volt esedekes a nuchal translucency screening, azaz az a teszt, amivel a Down-kor eselyet merik, a nyaki redo, illetve a nyaki redo alatti folyadek mennyisegebol. Hat erre az ultrahangra bekemenyitett a babuci, es a nyakat addig tekergette, amig megvastagodott annyira, hogy a lehetoseg a Down koros babara 1:89-hez lett. Mar 1:250-nel high risk (erosen veszelyeztetett) kategoriaba soroljak az embert, ugyhogy ez az 1:89-hez kulonosen rosszul hangzott. Kulonosen a mi szamunkra, akik igyekszunk mindent pontosan megtervezni, kiszamolni, atbeszelni. Még a halak az akvariumunkban is menetrendszeruen kapjak a levegot meg a fenyt. (Na ez persze nem a mi precizitasunkat dicseri, inkabb a lustasagunkat, meg az idozito nagyszeruseget, amit a Bunningsban vettunk. De azert jol mutatja, mennyire szeretunk mindent megtervezni, kiszamitani.)

Ugyhogy a lesujto eredmeny utan felajanlottak az amniocentezist, amikor is egy nagy tuvel a hasfalon es a magzatburkon keresztul mintat vesznek a magzatvizbol, es abban szamoljak meg a kromoszomakat, es tenyesztik ki oket tovabbi eltereseket kutatva. Ez alapjan 100%-os biztonsaggal meg tudjak mondani, hogy van-e down-kor (vagy egyeb genetikai rendellenesseg), viszont elegge veszelyes, 1:200-hoz az eselye, hogy kipukkasztja a babat. Akar a teljesen egeszsegest is... Ugyhogy aggodtunk.

A vizsgalat most kedden volt. Maga a vizsgalat no extra, se nem fajdalmas igazan, se semmi, csak hat izgul az ember mint allat. A beszuras elott megnezik a babat ultrahangon, hogy hol van, meg hogy nem ugrandozik-e eppen orult modra, hogy nehogy megszurjak. A mienk szep nyugodtan fekdegelt, ugyhogy be is jeloltek a pontot a hasamon, ahol majd bevezetik a tut, de aztan amikor mar epp szurtak volna, akkor utolso pillanatban odaszuszkolta a kis feneket, eppen a bejelolt pont ala... A doki viccelodott vegig, gondolom probalta oldani a feszultseget, es vegul is minden rendben zajlott, nem volt semmi gaz, es 24 oran belul meg is mondtak az elso eredmenyeket, miszerint nem Down-koros a legkisebb es punis. Ugyhogy most aztan a ket ordogfiokank melle lesz egy kis boszorkanyunk is. Vagy tunderkenk... ki tudja ugye... De hogy punis, az biztos. Bar az a gyanum, hogy a tunderkesegre-kiralykisasszonykodasra nem sok eselye lesz szegenynek a ket kiscsako mellett... mint ahogy a babazasra se igen tudja majd ravenni a fiukat, hacsak nem ad autoszerelo ruhat a babara, es ki nem csereli a kezeit kerekekre...

Hat ezek vannak. A fiuk edesek, es mar kezdjuk mondogatni nekik, hogy lesz egy kistestveruk, aki egyelore a mami hasaban lakik. Minek eredmenyekent ok folyton emelgetik a polomat, es nezik, hogy akkor hol van... Idonkent persze Apa polojat is emelgetik, es az ala is beneznek, csak a biztonsag ekdveert, hatha ott rejtegetjuk a kicsit...

Na, mar megint nem meseltunk neki este...

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Örülök, hogy ilyen megnyugtató eredményt adott a vizsgálat! Vigyázz magatokra!
Szép napot

Gergo Bacskai írta...

Húú Lilla, megállt bennem az ütő egy pillanatra...Arról tudnál írni, ha kiderült volna h nem egészséges a baba, mik az alternatívák? Vannak-e egyáltalán?
Nagyon, nagyon, nagyon örülök h minden rendben, kemény napok lehetnek mögöttetek...
Ági

JuditAu írta...

Hát tényleg jó csöndben voltatok... nem lehetett egyszerű ez az időszak, de nagyon örülök, hogy fellélegezhettek! Jaj olyan jó, hogy lehet kezdeni begyűjteni a csajos cuccokat!!! :))))

Fiziék írta...

Hála az égnek, hogy minden rendben van! És kislány!! Hát tényleg nem lesz könnyű dolga a skacok mellett, de szerintem valahogyan megoldódik ez is :-)
Vigyázzatok magatokra, már nincs sok hátra :-P

sneci írta...

Húzos sztori. Mi is nagyon tervezősek vagyunk, vagyis inkább Feri. Nálunk a macskának van éjszakai önetetője (nem röhög), hogy ne minket bajuszozasson egész éjszaka néhány kis falatért. Nem is szólva a google calendarban vezetett időbeosztásunkról, ami sms-ben küld figyelmeztetést még a fogorvosi látogatásokról is.
Iszonyú jó, hogy kiscsaj lesz! Nagyon örülök. Grat!!!!

Névtelen írta...

A frász jött rám. Örülök, hogy minden rendben.

gollum

Pista írta...

Gratulálunk a kislányhoz és örülünk, hogy mind a ketten egészségesek vagytok.

. írta...

Lilla!
Jó egészséget neked és a kis punisnak!:)
Lehet már tudni, hogy mi lesz a neve? Vagy még TOP SECRET a dolog?

Névtelen írta...

Örülünk, hogy minden oké veletek! Gratulálunk a jó eredményhez és ahhoz is, hogy kislány a pocaklakó! Szerintem a pasik imádni fogják a húgit :)))))
Minden jót nektek,

Eniék (Szalma család)

Humanka írta...

Bennem is megallt az uto egy pillantra, de utana gyorsan a vegere ugrottam, es lattam a "happy end"-et :))) Nem lehetett konnyu a varakozas, es szivbol orulok, hogy minden rendben Onagysaganak :D

Johetnek a rozsaszinu ruhacskak :)))

Agi (Kropi es Benedek)