Google Analytics

péntek, december 18, 2009

Ejszaka a gyerekosztályon

Jobb lenne valamelyik aruhaz gyerekosztalyarol irni, de ezuttal a Redcliffe-i korhaz gyerekosztalyat volt szerencsenk tesztelni Pannaval. :o(

A fiuk szulinapja elotti nap reggelere Panna belazasodott. Igazabol csak teljesen veletlenul vettem eszre, illetve kicsit melegnek ereztem eteteskor a kis nyakat, es gondoltam, megmerem a lazat. 38.6 C. Nem letezik, megmerem meg egyszer: 38.6. Rendes Omron fulben meros homeronk van, nincs okom ketelkedni, de nem erzem igazan ennyire melegnek Panducit... Amikor a fiuk lazasak, ha akar csak kozelebe kerulnek a 38 foknak, mar olyanok, mint a hejaban sult krumplik, messzirol tuzel a fejuk, arcuk, es jellegzetesen is sirnak ilyenkor, ugyhogy nem lehet elmulasztani, ha lazasak. Pannanal nem igy van. O teljesen nyugodtan aludt, vagy legalabbis nem nyugtalanabbul, mint altalaban. Kontrollcosportkent megmertem a sajat 'lazam' is: en 36.4 fokon 'egtem'. Tehat a homero mukodik.

Pannat gyorsan levetkoztettem, cicire tettem, es 10 percenkent meregettem a lazat. Viszonylag hamar lement 38 ala, ugyhogy megnyugodtam. Delutan azert megfurdettem kis langyos vizben, az is jot tett neki. Felhivtam a 13 HEALTH-et (itteni ingyenes 24 oras telefonos egeszsegugyi tanacsadas noverek altal, imadom, gyakran hivom oket), ok feltettek egy csomo-csomo kerdest Pannara vonatkozoan, hogy eszik-e azert, nincs-e megduzzadva a nyaka korul, nem merev-e a nyaka, nincsenek-e kiutesei, reagal-e, ha nyomogatom, esznel van-e, legzese milyen, stb, es vegul is a nover is meg en is ugy lattuk, hogy nem lehet komoly baj, mert enni kivaloan eszik tovabbra is, a kedve is jo, semmi egyeb tunete nincs, csak a laz, ami mar le is ment. Mindenesetre azt tanacsolta a nover, hogy a biztonsag kedveert azert hivjuk ki az orvost. Ugy is lett.

Az este 8 oras etetesnel, miutan elaludtak a fiuk, a biztonsag kedveert megint megmertem a lazat, es megint 38 folott volt... (Az igazi gond a magas lazzal az, hogy 3 honapos kor alatt nem adhato semmilyen gyogyszer, panadol, vagy ilyesmi...) A kihivott ugyeletes orvos (after hours GP, ingyenes a gyerekeknek) olyan 11 ora korul ert ki hozzank, es o is ugy talalta, hogy Panda altalanos kozerzete jo, a torka rendben van, fule is (leggyakoribb fertozesi pontok), de a lazat megis okozza valami, ugyhogy azonnali hatallyal induljunk a korhazba, ahol majd csinalnak nehany tesztet (ver, vizelet, stb), hogy kideruljon, hol a gyulladas es majd megfigyeles alatt tartjak nehany napig. Indulas. Most.

Huhh. A fiukat nem akartuk felkelteni es elcugolni a korhazba, ugyhogy taxit hivtunk gyorsan, osszekeszitettem Pannat, pelenkat, takarot, ruhat, ilyeneket, meg persze magamat is, ha nehany napnak nezunk elebe...

A taxi nem jon az istennek se, mar vagy fel ora eltelt... Hivom a mentoket. Azokra is varni kell. De akkor az mar legalabb elsobbseget jelent a surgossegi osztalyon... Taxit torlom, mentot varom.

Ejfel utan erkezik meg a mento, de nem az orvos altal javasolt belvarosi gyerekkorhazba (Royal Children) visz, hanem ide a legkozelebbibe, Redcliffe-re. Utkozben lekerdeznek millio adatot, hogy mikor odaerunk, mar ne kelljen, kozben Pannat rakapcsoljak a folyamatos ho-, vernyomas- es pulzusmerore, es minden erteke normalis. Hurra.

A korhazba erve tolokocsit kapunk, azon tolnak be... De legalabb nem kell sorbaallni, varakozni, hurra. Egybol megvizsgalja a triage nover Pannat, laza 37 folott, 38 alatt, kiraly. Kapunk egy agyat a surgossegi osztalyon, ott varakozunk. Kozben etetgetem Pannat, hogy nehogy kiszaradjon, o meg eszik boldogan. A szomszed agyon is egy mama egy 18 honapos kislannyal, ugyanilyen tunetekkel, bar lathatoan kicsit rosszabb allapotban.

Kb. 1 ora varakozas utan jon egy orvos (kozben azert a noverek folyamatosan ellenoriznek minket, meregetik a kulonbozo ertekeket, stb), aki tuzetesebben megvizsgalja Pannat, de elso latasra szinten nem lat semmi bajt, ugyhogy vizeletvizsgalatot rendel el: leveszi rola a pelenkat, kitakarja, alatartja a klasszikus kis muanyag fiolat, es var, hogy pisiljen. Nem sokkal kesobb pisil is, doki elkapja, hurra. :o) Maskulonben valami zacskot kotottek volna ra, de igy sokkal gyorsabb es egyszerubb volt, raadasul nem is zavarta kulonosebben Panducot. Vizeletminta el.

A noverek nekem is hoztak takarot, igy felfekszunk a nagyagyra, es ott aluszkalunk Pannaval, amig eldol a sorsunk. Kozben neki fel orankent meregetik a lazat a fuleben. Ennek nagyreszet mindketten atalusszuk.

Reggel 4 orakor jon a doki, hogy felvettek minket a gyerekosztalyra, mindjart attolnak. A gyerekosztaly amulat... Gyonyoruen feldiszitve minden, falakon mesejelenetek, szines es vidam minden, akarhova nezek. A novereken szarvasagancs, mikulassapka, villogos fulbevalo, kin mi. A folyosokon playstation konzolok, es rengeteg jatek, kifestok, konyvek, terepasztal, tarsasjatekok, minden korosztalynak. A kisagyakon kivul semmi nem utal arra, hogy ez itt egy korhaz... Pedig ez egy egyszeru kozkorhaz, egy nem is puccos kornyeken, nem is kozel a belvaroshoz...

Egyedul vagyunk egy negyagyas szobaban. Hideg van, mint allat, ami a lazas gyerek szempontjabol jo lehet, hogy nincs meleg, de en jegge fagyok, hiaba a sok takaro... Panna kap egy kis racsosagyat, en meg egy hatradontheto fotelt kozvetlen mellette. Ebben aluszkalunk egy kicsit, amig meg nem jon az orvos, vagy a reggeli... :o)

A reggeli hamarosan megerkezik (nekem), es hozzak a papirt is, amin az ebedet es a vacsorat valaszthatom ki, hogy mi mindent kerek. Megrendelem a vacsorat is, bar titkon remelem, hogy azt mar majd otthon fogyasztom, barmilyen gusztan es csabitoan is hangzik a gombas csirkemell es utana a cheesecake...)

Tovabbra is merik Panna lazat, pulzusat, vernyomasat, mindenet, de mar csak 2 orankent, es egyelore minden rendben. Ha delutan 2-ig nem megy 38 fole, es nem lesz mas tunet sem (pl hanyas vagy kiutes), akkor hazaengednek. (Ami mar csak azert is kiraly lenne, mert 3-ra varjuk a vendegeket a fiuk szulinapi bulijara... A tortat megsutottem napkozben, nagyjabol mindent elokeszitettem, de az utolso simitasok es a torta megkenese, diszitese meg hianyzik...)

Egy tunderi novert kaptunk, aki - mikor meghallotta a szulinapi bulit - mindent megprobalt elokesziteni, hogy amint megkapjuk az igent arra, hogy mehetunk, mar ne kelljen varni semmire: rendelt taxit, szerzett bebiulest kolcsonbe a taxiba, kitoltott minden papirt elore, hogy az orvosnak csak ala kelljen irnia, stb.

A 2 orabol vegul 3 lett, mire jott a doki, kozben a bulit eltoltuk 4-re, ugyhogy vegul 3/4 4-re haza is ertunk. Vegtelen jo tapasztalatunk volt a korhazban, mindennel es mindenkivel (foleg hogy vegul nem volt semmi komoly baj), es bar sose kelljen menni tobbet, de ha megis kell, nem aggodom. Jo kezekben vagyunk.


(Update: a nyuves hideg miatt mondjuk piszokul megfaztam, es kohogok, mint a diszno, a fiuk is kohognek (ok valszeg az ovibol hoztak), es valszeg ezt kaphatta el Panna is, de mar jol van, a lazzal meg talan az anyatejjel még csirajaban legyurhette a dolgot.)

Hat ilyen volt az ejszaka a gyerekosztalyon.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Örülök, hogy végül semmi komoly nem volt és jól alakultak a dolgok.

Boldog karácsonyt!

Fiziék írta...

huuuuhhh, de jo, hogy semmi komolyabb baj nem lett.
Kati

gollum írta...

Nagyon drukkoltam. Örülök, hogy minden rendben.

Eremi írta...

huhhh, hála Istennek minden rendben! Csodálatos amit leírtál a gyermekkórházról, hasonló tapasztalatban volt részünk még Spanyolországban, de az itthoni egyéjszakás kórházi kalandunkról inkább nem írok semmit...Régen volt és remélem nem kell többet ilyet átélnünk. Éljen a civilizált jóléti társadalom, jó egészséget mindenkinek! Puszi