Google Analytics

péntek, február 03, 2012

Csodak palotaja

A hetvegen az ausztral csodak palotajaban jartunk, itteni neven Science Centre. Erdekes volt nagyon. Bar a gyerekek meg kicsik a nagyreszehez, azt azert biztosan elveztek, hogy mindent ki lehetett probalni, hozza lehetett nyulni. Maganak a muzeumnak is az a jelmondata, hogy ebben a muzeumban nincsenek 'latogatok', csak 'resztvevok' vannak.

Eleinte nem nagyon fenykepeztunk, mert csak rohantunk egyik dologtol a masikig mi magunk is, mint a gyerekek, de aztan a kozepe tajan eszunkbe jutott, hogy nem artana megorokiteni is valamit a gyerekek oromebol es izgatottsagabol, ha masert nem, akkor legalabb azert, hogy amikor majd unott tinedzserek lesznek es esetleg traktorral se lehet majd oket a muzeum kozelebe vonszolni, akkor majd megmutathassuk nekik - legalabb a magunk megnyugtatasara - hogy bizony nem volt ez mindig igy. :o)

Ime a kepek.

Ket szekciot latogattunk meg: a Body Zone-t es az Action Station-t. A harmadik szekciot, 'Whoddunnit', kihagytuk, mert az inkabb joval nagyobb gyerekeknek szolt: egy gyilkossag volt megjelenitve, (imitalt hullaval meg minden), es mindenfele vizsgalatokat kellett vegezni es annak alapjan rajonni, hogy biztos ki a tettes. Igy leirva egyszeru, de nagyon komoly vizsgalatokat lehetett folytatni, valami bakteriumos cuccot lattunk, mikroszkopos vickek-vackok, vér bizgentyuk, mittudomen mik, szoval nem csak az volt, hogy harom labnyom van, melyik a medve... Szoval ezt kihagytuk.
Az egyik sarokban felallitottak 'kisemberek szobajat', ahol is arányosan ugy volt kialakitva az asztal es a szekek, hogy egy gyerek perspektivajaba keruljon az ember. Vicces volt. Foleg a gyerekeknek, akik igy a dupla nagyitassal leginkabb egy torpe gyerek perspektivajat elvezhettek. :o) Viszont mi felnottek legalabb megtanultuk, hogy hogy erezhetik magukat a kicsik az ebedloasztalnal, ha nincs alattuk a parna, es hogy micsoda erofeszites nekik felmaszni azokra a hatalmas szekekre es felerni az asztalt.


Aztan megneztuk hogy mi van a testen belul. A fiukat mostanaban nagyon izgatja a csontvazuk (foleg halloween ota), meg hogy hova megy, amit esznek, meg hogy miert dobog a szivuk, stb, ugyhogy ez a miszlikbe darabolt bacsi jo otletnek tunt, de vegul a gyerekek a maj, meg vese, meg tudo szerepe helyett csak a puzzle-t lattak a dologban. De azt legalabb szepen megoldottak! :o)
(Frissites: ma reggel az egyik mesekonyvben(!) talaltak valami csontvazat, es nagyon magyaraztak, hogy a bacsi szive az ott van a 'csikos csontok' (=bordak) mogott. Ugyhogy lehet, hogy valamit azert megis csak fogtak az elmenybol...)

Aztan Bendecke meg a tobbiek is kesobb, megprobalta hogy milyen gyorsan kene futnia hogy bejusson az olimpiaba... es rajott, hogy nagyon gyorsan. De nem adta fel hamar. (Ez is nagyon komolyan meg volt csinalva amugy, volt rendes 'olimpia' hang, hogy elkeszulnivigyazzkesz, meg zold lampa meg minden, es a futoval parhuzamosan ment es vilagosodott ki az igazi olimpiai futo tempoja, szoval a gyerekek lathattak rendesen, hogy hol maradnak le. Es persze mertek az idejuket is, ugyhogy lehetett rendesen versenyezni.



Aztan volt egy folyoso, amin maga a folyos fixen allt, de kozben egy kockas henger forgott korulottunk korbe, teljesen azt az erzetet keltve, mintha az ember laba alol is kimenne a folyoso, szedito volt... Nagyon megdobbento volt, teljesen ugy erezte az ember, hogy mindjart felborul, pedig valojaban meg se moccant... A gyerekek inkabb leultek... :o)

Kiprobalhattak azt is, hogy milyen gyorsan tudjak eldobni a labdat es hogy milyen pontosan tudnak celozni. 48km/h az apa volt...

Aztan volt egy kis fejetlenseg is...



Es innen szedi a mi kis superman-unk az energiajat...


Majd a vegen volt egy kis zene: muanyag csovekbol keszult 'orgona', amin igazi ausztral modra gumipapucs talppal lehetett jatszani, mint egy xilofonon. (Vagy egymas fejen, ugye...) A csovekre rairtak a hangokat is, es ugy voltak elrendezve, mint a zongoran a billentyuk. Ki volt teve 3 ismert dalnak a betukottaja is, (hogy CCGG...), ugyhogy nagyon jot lehetett szorakozni rajta.




Aztan atmentunk a dinoszauruszos reszhez is, ahol Bence hodolt szokasos puzzle-kirako szenvedelyenek, es a velociraptort is kirakta gyorsan az uveglapokbol, ha mar arra jart. :o) 
 
Volt meg millio mas dolog, amit nem fenykepeztunk le, es persze most nem is jut eszembe, de a lenyeg, hogy jo napunk volt! Folyt.kov.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Mi a Chessingtonban voltunk ilyen forgós folyosón. Végig kellett rajta menni. A végére azt hittem felborulok és még utána is minden forgott velem. :D