Google Analytics

hétfő, november 12, 2012

Iskolakezdes 4. - Orientacios nap

Hurra, orientacios nap! Megerkezett a level: osztalyonkent tartjak a nyilt napot, Bence osztalya szerdan lesz, Gergoe csutortokon, 9-10-ig. Nagyszeru.

Az esemenyt megelozoen mar treniroztuk a fiukat lelkileg a sulira, huhu milyen jo lesz, igazi nagyfiuk lesznek, uszni fognak jarni, hegedulni fognak (ez naluk motivacio, nem ijesztgetesnek szanjuk :o), megtanulnak majd irni-olvasni (Gergot az iras erdekli jobban, Bencet inkabb az olvasas - a gyerekek kozul egyedul Bence szeret meset hallgatni oraszam, a tobbiek csak belekotyognak folyamatosan...), jarhatnak majd biciklivel, stb. Szoval mar elegge raizgattuk oket az iskola temara, ugyhogy mar vartak a napot, amikor 'iskolaba mehetnek'.

Reggel szepen feloltozunk, es mar epp szallnak be az autoba (Apa viszi Pannat+Gergot az oviba, en meg Bencet az iskolaba ugye), mire kitor a vilaghaboru. A ket fiu ordit, mint a sakal, Bence hogy o inkabb Gergovel megy az oviba, Gergo meg hogy o inkabb Bencevel jonne az iskolaba... Panna eleinte csak nezi, hogy a mi a turo van, de aztan o is csatlakozik a vegeterni nem akaro ektelen sivitashoz... Mar a szembeszomszed is kijott (a kisfiu ott Bence osztalytarsa lesz, o is jon az orientaciora ugye), tiszta ciki az egesz...  Aztan Apa valahogy csak elindul a kettovel oviba, mi meg Bencevel meg elolvasunk egy tortenetet az AnnaPetiGergobol arrol, amikor iskolaba mennek, jatszunk egy kis sakkot az iPaden feszultsegoldaskent, aztan mi is nekiindulunk.

Viszonylag koran erkezunk, meg csak ket anyuka lezeng ket kisfiuval, kozuluk az egyik a szomszed Tammy a kis Luke-kal. Gyors bemutatkozas, es laza beszelgetes. Aztan lassankent szallingoznak be az anyukak a gyerekekkel - csupa kisfiu, egyik a masik utan... Mar kb. 15 csalad van, meg mindig CSAK fiuk... Kezdek aggodni... Amugy a szulok is es a gyerekek is mind kedvesek, szimpatikusak, nem latok koztuk egyetlen ellenszenvest se, a beszelgetes is gordulekeny. Aztan elkezdenek begordulni vegre a lanyok, koztuk az egyik Benceek csoporttarsa most az oviban, hurra, egy ismeros. Bence is megorul neki. Jott egy masik kislany is, aki TISZTARA olyan, mint a Dora baba...

Aztan nem sokkal kesobb behivnak mindenkit a majdani osztalyterembe, ahol mar mindenfele jatekok vannak kikeszitve az asztalokhoz (5 db szintes, otszogletu, 5 szemelyes asztalka), gyurma, szinezo, epitokocka, gyongyfuzo, minden asztalnal mas. Mindenki leulhet valahova es jatszhat kicsit. Bence a gyongyfuzos cucchoz ult le, ahol megadott mintat kell kiraknia, meg is csinalja pikk-pakk.

Aztan szolnak, hogy na most mar akkor menjenek ki a szulok, koszonjenek el a gyerekektol, es az igazgato varja oket egy kis tizoraira meg beszelgetesre az aulaban addig, amig a gyerekek 'orientalodnak'. Kiralysag. Ennek persze Bence nem orult, nem sirt vagy ilyesmi, csak belemcsimpaszkodott, de aztan vegul egy kis elterelessel ott maradt szepen hang nelkul.

A tizorain bemutattak az egyenruhat, meg elmondtak, hogy januarra a prep-eseknek lesz kulon jatszoteruk, most epul, meg hogy hogy is megy majd egy nap a suliban, stb. Reggel 8.30-tol 3-ig van suli, utana 'napkozi', aki igenyli, de az elso heten mar 1 korul befejezik majd, mert a gyerekek nagyon el fognak faradni az elso heten, es ez lesz nekik a 'beszoktatas'. A tizorai kozben a gyerekek jottek mentek, egyik orarol a masikra, stb, es az igazgatono minden egyes gyereknek tudta a nevet, valtott veluk nehany szot, nagyon kedves volt.

Iden 3 prep osztaly indul, osztalyonkent 25-25 gyerek, 15 fiu es 10 lany. (Ezen en rogton meglepodtem, mert nekem egesz iskolazottsagom idejen mindig is a lanyok voltak elnyomo tobbsegben... erdekes...) Osztalyonkent 2 tanitoneni lesz veluk, egy 'vezeto' meg egy 'segito', es 5 fos tanulocsoportokban tanulnak majd. A tanulo csoportokat az elso honap vegen alakitjak ki, ugy, hogy a nagyjabol azonos iranyultsaguak es kepesseguek legyen egy csoportban, es ezeknek megfeleloen adjak nekik a feladatokat is. Nekem nagyon tetszik ez az igazan szemelyreszabott modszer, mert igy nincs az, hogy mondjuk egy rossz gyerek miatt nem halad az egesz osztaly, es az sincs, hogy az osztaly fele unatkozik, mig a tobbi kuzd, hanem minden csoportnak sajat magahoz kepest tuzik ki az elerendo celokat. Igy majdnem olyan, mintha csak 5 gyerek lenne egy osztalyban, es nem 25.

A napkozi napi bontasban van, lehet valasztani, hogy hany es melyik napokon akarja az ember jaratni a gyerekeket (fizetos persze, ertelemszeruen, naponta gyerekenkent $20, aminek a felet visszakapjuk, szoval vegul is csak $10 dolli naponta/gyerek), es megvan az is, hogy melyik napon mi a 'program' a napkoziben, es hogy melyik napokon milyen 'kulonorak' vannak. Az elso evben ok a korus, tenisz, foci es tanc kozul valaszthatnak majd.

A hazi feladatrol kerdez az egyik szulo, mire elmondjak, hogy prepben minimalis a hazi feladat, leginkabb csak annyi, hogy minden este olvassunk a gyerekekkel kozosen. Aztan majd elsotol kezdve mar fokozatosan egyre tobbb hazi lesz, de csak hetvegere, es akkor is csak limitalt, (max heti 1 oranyi alsoban) mert az az elmeletuk, hogy amikor a kisgyerek hazamegy az iskolabol, akkor mar inkabb a csaladjaval, barataival legyen, szocializalodjon, otthoni teendokben segitsen, szulokkel-testverekkel beszelgessen, jatsszon, menjen biciklizni, stb, es ne az legyen, hogy este a csalad leulne tarsasjatekozni, vacsorazni, beszelgetni, de a gyerekek meg a lecke folott gornyednek. Ez nagyon szimpatikus nekem kulonben, es teljesen egyet is ertek vele.

A tizorai utan 10-kor visszamentunk a gyerekekert, mindenki szepen csendben ult, es egyesevel engedtek ki oket, mindenkit a sajat anyjahoz-apjahoz. (Nem volt csostul kirohanas, vagy ilyesmi…) Bendecke is szepen kivarta a sorat, aztan elmeselte, hogy volt egy mese egy nyuszirol, aki elso nap volt az iskolaban, aztan ezt kellett lerajzolni, meg egy hatizsakot kiszinezni es rairni a nevuket. Bence nagyon szepen szinezett, es a nevet is egesz jol leirta, ami leginkabb azert meglepo, mert o nem nagyon tudja leirni a nevet. Ra is kerdeztem, es mondta, hogy levette a nevtablajat, es arrol masolta. :o))) Trukkos. Nagyon lelkes volt, jolerezte magat, jon maskor is, azt mondta.

Masnap volt aztan Gergo orientacios napja. A reggel mar sokkal bekesebben zajlott, nem volt hiszti, hiszen mar tudtak, hogy mire szamitsanak, es Gergo amugy is nagyon izgatott volt es mar reggel 7-kor indulni akart az iskolaba. :o) A szulok itt teljesen mas leosztasuak voltak, eloszor meg is ijedtem kicsit, mert teljesen ugy neztek ki, mint az amerikai filmekben az anyukak a maganiskolakban: egyforma, magas, hosszu szoke haju,  nagy légynapszemuveges, csinos felesegek, fodrosruhas kislanyokkal... Ide se fogok beilleszkedni... De aztan addig boklasztam ott Gergovel, mig vegul megszolitottak, es vegul is nagyon aranyosak voltak, nem néztek ki maguk kozul, annak ellenere, hogy a fent emlitett egyen-tuladonsagok kozul gyakoraltilag eggyel sem rendelkeztem.

Az orientacio tobbi resze Gergovel is hasonloan zajlott, kis dili elvalaskor, de vegu lszepen irt-rajzolt, o is jol erezte magat, o is jonni akar maskor is, olyannyira, hogy o mar masnap nem is akart tobbet oviba menni, csak iskolaba. Na biztos lesz ez meg mashogy is majd! ;o)

4 megjegyzés:

Marika írta...

Gratulalunk a Nagyfiuknak ! Emlekszem mikor izgatottan olvastuk hogy vilagra jottek :)
Szeretettel;
Marika nagyi
Csabika ( 4 eves)
Csilla ( 18 honapos)
Vancouverbol

Névtelen írta...

Ez kissé idilli lefestése a valóságnak. Arról nem szól a fáma hogy meleg étkezést soha nem kapnak a gyerekek! Sehol. Többségük csak kekszeken él egész nap! A legtöbb nő ezért képtelen elmenni dolgozni rendesen de nincsenek is kialakítva megfelelő körülmények rá hogy elősegitsék. A napköziért szintén fizetni kell, ahogy nincsenek állami óvodák sem. Sok helyen a gyerekre egy gyorstalpalón végzett 20-on éves felügyel koszos ruhában. Minden
óvoda fizetős. Ahol a legtöbb esetben a gyerekek csak tengenek lengenek de semmilyen értelmes dolgot nem csinálnak ami az iskolára való felkészülésre nevelné őket. Világ viszonylatban pedig messze alul maradnak a színvonalban. Egy magyar ismerős mikor 1 évre haza ment az iskolás gyerekeivel 2 osztályt lefokozták őket mert annyira vissza voltak maradva! Ebből kifolyólag ezért van hát az hogy a legtöbb ozzi kommunikálni nem tud értelmesen, fogalmuk nincs az illendőségről, a helyes és kultúrált megjelenésről, étkezési szokásokról, higéniáról stb. Magyar viszonylatban a cigány szó rá talán a legjobb. Ez az irás az Ausztrál helyzetről meglehetősen meseszerü volt, de semmi képp nem reális és valósághü!

Névtelen írta...

Nos igen a másik dolog pedig az, hogy az ozzik semmi képp nem szeretik ha egy gyerek szorgalmas és próbál kitünni tudásával a többi közül. Ezt itt nem értékelik. Ahogy az irás jól illusztrálta csak szintén kiszínezve de a gyerekeket egy átlag szinten (magyar viszonylatban átlag aluli) próbálják betuszkolni! Aki innen fel szeretne törni annak szépen letörik az önbizalmát és akaratát! Nem motiválják semmivel a gyerekeket! Ezért aztán a többségük nem is érdekelt abban hogy kezdjen később az életével valami értelmeset. A lakosság többsége tanulatlan és soha nem csinált érettségit! Munkás körben pedig mind a mai napig rengeteg az analfabéta. Itt egy 16 éves Schoolies-t úgy ünnepelnek mintha lediplomázott volna és azt hiszik felnőtté váltak. Többségük már rendőrségi ügybe keveredik és priuszt szerez! Hát ez a nagy ausztrál oktatási szinvonal a valóságban, csókolom! Nem árt evvel is tisztában lenni aki olvassa ezt a blogot!

Balazs írta...

Koszonjuk az ertekes hozzaszolast Nevtelen olvasonknak, kulonosen azert mert mar 6 eve nem irtunk a blogra es meg mindig olvassatok. Sajnos sok igazsag van a megjegyzesben de azert azt ne felejtsuk el,
hogy Magyarorszagon is terem a taplo, es agyatlan de azert kicsit durva lenne ha azt mondanam hogy sokan irastudatlanok es fogalmuk sincs a viselkedesrol es az altalanos muveltseguk es a beka segge alatt van/sincs.
Ez sokban fugg attol hogy a gyerek milyen hatterbol jon, es ha a szuloknek fontos hogy tanult legyen a gyerek akkor tobbnyire ez sikerul is. Itt is vannak olyan kornyekek ahol nem az a fontos hogy mit ertel el
az iskolaban hanem az hogy a heten hanyszor rugtal be es mennyi penzt pocsekoltal piara es milyen tuningot vettel az autodra.

A bejegyzesnek nem az volt a celja hogy atfogo kepet adjon az ausztral oktatasi rendszerrol es bemutassa hogy mikent boldogulnak az eletben a fiatalok miutan befejeztek/abbahagytak az iskolat.
Ez a cikk ccsak azt akarta atadni hogy mi, mint fiatal szulok hogyan eltuk meg az elso napot az iskolaban, pusztan elmenymegosztas keppen az otthon maradott csaladnak es ismerosoknek akik kovettek az eletunket.

Erdekes lenne megtudni hogy Nevtelen hozzaszolonk melyik varosreszben szerezte ezeket a tapasztalatokat, mert bar a magyar es az ausztral oktatasi rendszert nem lehet osszehasonlitani es nem is kell
mert teljesen masok a celok itt es ott, de itt is hatalmas kulonbsegek vannak iskola es iskola kozott akar ha csak a szomszed keruletet is nezem.

Tovabbi szep napot mindenkinek. Nem igerem hogy folytatjuk a blogot de az biztos hogy erdekes vegig olvasnunk neha nekunk is hogy hogyan lattuk a dolgokat tizen valahany evvel ezelott.
Balazs