Google Analytics

szerda, szeptember 25, 2013

A munkam

Mit is dolgozunk. Elgondolkoztatok mar azon hogy mit fogtok meselni az iskolaban, amikor meghivnak hogy meseld el mi a munkad? En mar el, es eleg elszomorito volt.

Munkam: Programozo
Es mit csinalok? Ulok egesz nap a szamitogep elott, bamulom a kepernyot, rangatom az egeret es nyomogatom a gombokat. Persze lehet hogy azert van ennel komolyabb magyarazat is.

Valojaban egy olyan dolgon dolgozom ami nem is letezik, vagyis hogy letezik de nem tudom kitenni az asztalra hogy megmutassam. Mint peldaul az aki cipot keszit, az kiteszi az asztalra a cipot, amit a ket kezevel keszitett. De hogy kerul a cipo az asztalra? Hat igy. Szoval en programokat irok, tobbnyire. De mi is az a program, es hol van es mit csinal, es mit eszik, es van-e lezer kardja, meg tud-e uszni es le tudja-e gyozni a Brachiosaurus-t. Gondolom ilyen es ehhez hasonlo kerdesekkel bombaznanak a kislabuak a rovidke 38 masodperces eloadasom utan.

Szoval hogy is lehet ezt elmagyarazni? A program az ott csucsul a szamitogepemben, a merevlemezen ami ugyebar a hajlekony lemez (amirol mar a gyerekeknek, de van olyan kollegam is, akinek fogalmuk sincs arrol hogy mi is az a floppy disk) baratja. Sosem lattak hajlekony lemezt, pedig majdnem mindennap latjak ha hasznalnak szamitogepet es akarmilyen dokumentumot akarnak elmenteni a gepukre. Es fogalmuk sincs mi is az a kek kocka valami kisebb feher kockaval a tetejen ami a mentes gombon szerepel.
Tehat ulok a gep elott es irok egy programot, ami megmondja a szamitogepnek, hogy bizony rajzoljon mar ki nehany kockat meg betut a kepernyore es ha valami szogletes negyszog fole viszem az egeret es kinyomom az eger bal szemet, akkor bizony valami fog tortenni. Es akkor meg ott vannak az adatok is a szamitogepen, amikkel buveszkedik a programom, neha eltunnek, neha elojonnek. Szoval ott van sok-sok kicsi apro magneses jel egy fem tarcsan, es azokat allitgatom hogy neha pozitiv legyen, neha meg negativ egy-egy kis picike fem szemcse. Ha szet kellene szedni a gepet hogy kiboritsam az asztalra a programomat, mert ugye azt mondtam a gyerekeknek hogy ott van a programom a gepben, szoval akkor keptelen lennek megmutatni nekik hogy mi is az amit epitettem. Maskepp fogalmazva egy olyan vilagon dolgozom, es meg masik 1000 ember itt az epuletemben, es masik tobb millio szerte a vilagban,  ami csak ott letezik benne a szamitogepekben. Es ha valamilyen oknal fogva tobbet nem tudnank szamitogepet hasznalni mert nem lesz elektromossag, vagy egy magneses vihar megsemmisiti az osszes adatot a szamitogepeken, akkor bizony egy nagy semmi az egesz amin az elmult evekben dolgoztam.
Na gyerekek ki akar programozo lenni?

Es erre a fonokeim meg nem jottek ra, hogy igazabol a nagy-nagy semmin dolgozunk, es fizetik ki a penzt a semmire. Remelem ez meg sokaig igy is marad :-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez jo. : ) Megkerdezhetem, hogy milyen programozo vagy? Es milyen sulit vegeztel? En orvos vagyok es a ket fiamat probalom terelgetni olyan szakma iranyaba, amivel konnyen megtalaljak a helyuket barhol a vilagban, csakhat ehhez a programozo dologhoz nekem gozom sincs. Orvoskent meg sokkal nehezebb kijutni. Meg Europan belul menne, de messzebb mar joval nehezebb. Koszi. Judit