Google Analytics

szombat, augusztus 31, 2013

Valasztas 2013

Az elmult par evben volt nehany erdekes politikai esemeny, de mint ahogy sokan masok itt Ausztraliaban, mi sem nagyon foglalkoztunk azzal, hogy ki van hatalmon es mit is csinal. Azt hiszem ez a jolet. 

Szoval valasztas Szeptember 7.en. Gondolom mindenki utalja, hogy a hetvegebe belepiszkit a valasztas es mivel itt kotelezo, ezert nem lehet kihagyni. Viszont vannak ugynevezett elo szavazo helysegek, ahol ket hettel a valasztasok elott, le lehet adni a szavazatokat. 

Nemreg el is mentem egy ilyen irodaba ebedidoben. Meg mindig meglepodok azon, hogy ceruzaval kell kitolteni a papirokat. Biztos nincs a hatso irodaban nehany tucat, radirral felfegyverkezett onkentes, akik kicsit kijavitjak a macska kaparasomat a szavazo papiron. Tegyuk fel hogy nincs. Ez egy oszinte orszag, legalabb is eljunk ebben a hitben. 

Tehat miutan beazonositottak, hogy melyik korzetbe tartozom, kaptam egy papir fecnit, akkora mint egy lepedo. A gyerekek agyat biztos befedne. Atcugoltem magammal a szavazo fulkebe, ami igazabol egy kartondobozbol hajtogatott podium volt. Pontosabban 6 podium osssze ragasztva kis fallal elvalasztva. Mondjuk mint regen a Nyugatinal a telefon fulkek voltak. Privacy? Az mi? Azt a szot nem ismerjuk. 

Tehat ezen a lepedon felul szerepeltek a partok, alattuk pedig a kepviseloik. Ket lehetosegem volt. Az egyik hogy egy 1-est teszek a szamomra legkedvesebb part neve mele. A masodik lehetoseg hogy 1-tol 82-ig rangsorolom a kepviselojelolteket. Sajnos mar befoglaltuk a nyaralast jovo ev elejere es nem volt idom az elkovetkezo 5 honapot a szavazo irodaban tolteni, ugyhogy az elso megoldast valasztottam. Mikozben kerestem a partomat, a szamomra legkedvesebbet, talaltam nehany erdekes, eddig meg nem ismert partot. Vartam par percig es kerestem a kandi kamerat, hatha ez csak egy vicc. Senki nem jott, senki nem kuncogott az asztalok mogott. Profi szineszek voltak, nyilvan. Igy hat kitoltottem szepen es beadtam a papirt majd visszamentem dolgozni. 

Ugyebar nap mint nap hallani a Liberalis meg a Munkaspart-rol, meg a Demokratikus-okrol meg a zoldek-rol a hirekben. De az alabbiakrol meg nem hallottam:

Animal Justice Party - Ez gondolom valami allatvedo liga szeru dolog
Australian Christians - Nyilvan a vallas meg a politika tokeletesen otvozheto egymassal, biztos siker. 

Es itt vannak a kedvenceim, kezdve a legfontossabbal:
Australian Sex Party, Stop the Greens Party, Pirate Party Australia, Help End Marijuana Prohibition (HEMP) Party, Rise Up Australia Party, Shooters and Fishers Party, Smokers' Rights Party es a legjobb, No Parking Meters Party. 

Hat ennyire komoly itt a valasztas. Gondolom ha a Le a parkoloorakkal megnyeri a valasztasokat akkor egy ev alatt leszerelik a parkolo orakat az osszes nagyvarosbol, ingyenes lesz a parkolas es akkor teljesitettek maximalisan a valasztasi igereteiket es elnek boldogan a hatralevo 2 evben mint Marci Hevesen.








szerda, augusztus 28, 2013

Dinok megegyszer...

Elgondolkozott mar azon valaki, valaha, hogy milyen szinuek is ezek a dinoszauruszok? Megmondom, a valasz rettento egyszeru: Igen. A valasz igen, ugyanis biztos vagyok benne, hogy mar masnak is eszebe jutott hogy a T-rex az kekes barna vagy zoldes rozsaszinu volt-e. Hiszen ha jol tudom csak csont maradt meg szegenyekbol es az osszes fekete-feher negativ, ami keszult roluk szetfagyott a jegkorszakban.

Amugy ha maradt volna roluk fenykep, akkor gondolom hasonloan erdekes hatast lehetett volna elerni rajtuk, mint amit nehany muvesz elkovetett par tortenelmi foton. Sokszor mondjak hogy a fekete-feher fotok mennyivel hangsulyosabbak, de azert ezek a szinezettek is erdekes hangulatuak.

Historic pictures in colour: Albert Einstein, Summer 1939 Nassau Point, Long Island, NY
Historic pictures in colour: Albert Einstein, Summer 1939 Nassau Point, Long Island, NY

Itt az eredeti cikk ha valakit erdekel bovebben. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2401926/Iconic-images-Library-Congress-brought-life-group-artists-historians.html

hétfő, augusztus 26, 2013

Milyen itt az iskola?

Arrol hogy milyen itt az iskola, meg a tanulas arrol egyelore fogalmam sincs, mint ahogy arrol sem hogy az itteni oktatas az jobb vagy rosszabb mint az otthoni. Ez allando vita a magyar tarsasagban, hogy milyen gyatra itt az oktatas hogy mennyivel jobb volt otthon. Mennyivel tobbet tanultunk meg otthon. 

Erre csak egy megjegyzes reszemrol - Google az en baratom, es nagyon utaltam bemagolni hogy mennyi volt Lengyelorszag Bauxit kitermelese 1980-ban.  

De nem is errol akarok irni, hanem arrol hogy reggel lattunk egy dinot valami konyvnek az elejen es Bence azt mondta hogy az egy Brachiosaurus. En eletemben nem hallottam szegeny dinorol ugyhogy mondtam Bencenek, hogy ugyan mar tanitson meg engem dinoul. Es este mikor hazajott a sulibol mondta hogy "Apa ma el kell meselnem a dinokat." 

Szoval jo apa modjara leultem, majd  mondvan hogy Google a mi baratunk  az alabbi kepet mutattam neki. 


Bence az Ichtyosaurus es a Saber-toothed Tiger-en kivul mindet, tokeletes kiejtessel megnevezte. Nem olvasta, mert meg alig tud olvasni es eleg aprok is a betuk ahogy latjatok. 

A dinokrol csak kb 6-8 hete tanulnak, es fogalmam sincs hogy mikent tanitanak, es hogy valoban ott ulnek-e egesz delelott a tabla elott es kisuttorokent mondatjak el veluk hogy "Triceratops, Triceratops, na most korusban mindenki egyszerre, Triceratops, Bence fiam te is mondjad ott hatul mert mesz az igazgatohoz". De megtanultak. Anelkul hogy itthon egyetlen dino nevet kiejtettem volna a szamon. Bar formara ismeros volt egyik masik, de hogy mi a neve arrol fogalmam sem volt. Biztos en vagyok szellemileg alultaplalt es valoszinu hogy a gyerekek sem fogjak sok hasznat venni a jovoben, de megis csak megtanulta es emlekezett ra a kis 5 es fel eves agyaval. Es ha majd otodikben is csak ezt a par dinot ismeri es semmi mast nem fog tudni akkor irok egy bejegyzest arrol hogy milyen gagyi itt az oktatas. :-) 



csütörtök, augusztus 22, 2013

Vizesmedve

(egy elveszett iras tavaly marciusbol Panna 2.35 eves, Bence 4.25 eves)

Egyik este flashcardot jatszottunk a gyerekekkel, azaz kepeket mutattunk nekik, es nekik mondani kellett, hogy mi van a kepen. Ez inkabb Pannanak valo jatek, de a fiuk is orommel becsatlakoznak.

A pakli elejen valahol a jegesmedve kartya volt, (korulotte ugye hó, jég), ezzel a keppel:

Bence tudta is, mondta is: jegesmedve.

Aztan valamivel kesobb a 'rendes', barna medve kerult sorra, amint epp halaszik a kepen a folyoban:

Mire Bence: Vizesmedve!

Logikus! :o)