Google Analytics

kedd, július 24, 2007

Egypetéju vs. kétpetéju ikrekek

No jo, megint en, megint a babakrol... (Bar megfogadtam, hogy nem leszek olyan, aki semmi masrol nem tudok beszelni, mint a picikrol (pedig még meg sem szulettek), de most semmi mas erdekfeszejto nem tortenik korulottunk. (Balazs ir majd nem soka remelem, mert kapott egy kituntetest a munkahelyen, es azt majd o irja meg inkabb).

Azt akartam elmeselni, hogy mi is a helyzet az egy- illetve ketpeteju ikrekkel. Amikor megtudtuk, hogy ikreink lesznek, (nevezetesen az elso ultrahang alkalmaval 6 hetesen, amikor is meglepetesszeruen ket kis fekete alapon feher bogyo tunt fel a monitoron), akkor a meglepetestol nem is tudtunk koncentralni arra, amiket az orvos mondott, de emlitette, hogy nem tudjak még egyertelmuen, hogy vajon egypeteju ikrekrol van-e szo. A mi esetunkben a gyerekek kulon magzatburokban es kulon mehlepennyel birnak, az orvos szerint ez a legszerencsesebb kombinacio. (Lasd a sajat alkotasu rendkivul szofisztikalt kepet.) A ketpeteju ikrek minden esetben ilyen modon fejlodnek, de egypetejuek is lehetnek kulon burokban, attol fuggoen, hogy a terhesseg hanyadik napjan osztodott a sejt. (Nem akarok tul tudomanyosan hangozni...) :o) Szoval, majd ha megtudjuk a nemuket, akkor ha ket azonos nemu babank lesz, akkor majd csak szuletesuk utan, vervizsgalattal tudjak megallapitani, hogy hany petejuek is valojaban. Ha egy kukis - egy punis, akkor egyertelmuen ketpetejuek ugye. :o)

A masik erdekes, amirol irni akartam, az a kicsik mozgasa. Elvileg ezekben a hetekben aktualis az, hogy erezzem, ahogy juppakalnak odabent, es erzek is idonkent valamit, de nem vagyok biztos abban, hogy ez mar az lehet... Utana is neztem a neten + konyvekben, hogy mit is kellene konkretan ereznem, es ahany forras, ahany anya, annyifelekeppen irjak le, hogy milyen erzes is a kezdeti babamozgas. Legtobben azt mondjak, hogy olyan, mintha kis lepkek szalldosnanak odabent (na engem az isten mentsen meg ettol, tuti hanynek tole), a buborek kipukkadas erzese mar kozelebb all hozzam, de volt olyan is, aki azt mondta, hogy olyan, mint amikor fejjel lefele logsz a maszokan... (nalam ennek is a tuti hanyas lenne az eredmenye...) En a magam reszerol azt tudnam mondani, hogy olyan erzes, mintha valaki pici békalábbal uszkalna belul a vizben, es a hasamat csak a bekalab keltette erosebb áramlatok érnék el. Meg neha-neha maga a bekalab is, de egyelore ez a ritkabb. Ezutan jon majd nem sokkal az, amikor a kicsik majd a vesémmel fociznak... ;o)

A legutobbi ultrahang 13 hetesen keszult, azon mar tok jol latszik egy csomo minden, de eddig akarkinek mutattuk a kepeket, mindenki csak egy zsak krumplit velt latni, pedig szerintunk tokre jol latszik, hogy mi micsoda. :o) Persze, nekunk konnyu, mert nekunk ugye mozogtak, nem is kicsit, mindenfele flikk-flakkokat csinaltak, amig neztuk oket, szegeny doktorno alig birt egy-egy normalis kepet csinalni roluk, hogy meg tudja merni a Down-kor szuresehez szukseges nyaki redo vastagsagat, meg ilyeneket. De mi nagyon elveztuk, jo volt latni oket ugrandozni. Sot, egyikuk az ujjat is szopta, masikuk pedig csuklott, meg asitott is. :o) Viccesek. Még 160 nap...

3 megjegyzés:

krisz írta...

Gratulalunk mi is a babakhoz!
Szerintem tok hasznos, hogy irsz ilyenekrol is, szoval ne fogd magad vissza. :) Vagyunk egy paran itt abban a korban, amikor mar gondolati szinten megy a tervezgetes.. ;)

Regi kerdesre valasz (sorry, most leltem csak meg a kerdest): Nem tudom mikor jarunk feletek. Mennenk mi, de a szabadsagok szama tul korlatozott, es az iden mar ellojuk Mo-ra. De ami kesik... :)

Gergő írta...

Szerintem ez egy zsák krumpli.
De a grafikák jók! :)

Névtelen írta...

Király a grafika! :D
MAjd írj, hogy kint hogy megy a szülés, van-e választott doki, stb. Érdekes lesz összehasonlítani a mo-i körülményekkel. (főleg a mostaniakkal...)
Kalló Judit