Google Analytics

szombat, november 03, 2007

Aludj csak, en almodom

Nehany evvel ezelott olvastam egyszer egy masik blogon arrol, hogy valami kutatas szerint a babak az anyamehben egy bizonyos kor utan 'latjak', amit az anyjuk almodik. Most ujra ezembe jutott a dolog, es rakerestem. A kovetkezot talaltam a Nana honlapjan:

"Az alvással kapcsolatos vizsgálatokból kiderült, hogy az álmodás a fogantatás utáni harmincadik héten az alvás teljes hosszát kitölti. Ez az álommennyiség a születéshez közeledve csökken. A babák már az anyaméhben is élénken grimaszolnak vagy mosolyognak, feltételezhetően az álom jó vagy rossz tartalma szerint. Talán még érdekesebb az a megfigyelés, amely szerint éjszakánként, amikor az anya álmodik, a magzat felhagy a mozgással, mintha egy moziban ülve nézné a mama álomképeit."

Wow. Ez elegge megrazo, ha belegondolok, hogy mennyi szamomra is halal ijeszto pszicho-thrillert vagy eppen horrort, ertelmezhetetlen muveszfilmet, illetve hat boven 18 even felulieknek szolo malac filmet kellett a kicsiknek vegignezniuk az elmult hetekben-honapokban... Remelem, nem lesz rajuk maradando hatassal... ;o)

A masik erdekes, ami ennek a kutatasnak a kapcsan felmerult, hogy elkepzelheto, hogy valami ilyesmi alapon magyarazhato az, amikor mondjuk talalkozol egy idegennel, es megis ugy erzed, mintha ismerned, mintha a legjobb baratod lenne. Mert hogy elkepzelheto, hogy magzat korodban lattad ot (vagy valaki hasonlot) anyukad almaiban. (Remelhetoleg mondjuk nem a malac jelentekben...) Es ezert erzed ugy, hogy ismered, pedig valojaban sosem talalkoztatok.
Ez is erdekes.

Asszem, tul sok idot toltok most mar a korhazban... Ideje lenne hazamennem, hogy normalis, emberi dolgok korul jarjon az agyam... :o)

Az emlitett cikk egyebkent teljes egeszeben itt talalhato a Nana-n.

Azt nem tudom, irtam-e korabban, hogy tettem fel egy csomo uj kepet a picasara, tobbek kozott a kertepites folyamatarol :o). A kepek temak szerint szepen albumba rendezve itt laknak.

5 megjegyzés:

Barus írta...

Szia Lilla,
Szemelyesen nem ismerjuk egymast, de ugy tunik hogy kozos ismeroseink vannak: Meli & Posza es Anett & Tibor, es Krisz (Krisz & Teki) kerdezte hogy olvasom-e a blogotokat a minap...ugyhogy most beleolvastam es nagyon erdekes dolgokrol irsz..
Mi kulonben Melbourne-ben elunk es blogunk sajnos nincs, de pocaklakonk igen (de csak egy..)
Szivesen tartanam veletek a kapcsolatot e-mail-en keresztul es akkor megoszthatnank bovebben a szemelyes tapasztalatainkat baba ugyben - en kulonben privat korhazba jarok es privat ob/gyn-hez.
Az ozbarb@gmail.com-on tudsz kapcsolatba lepni velem ha gondolod es eppen unatkozol a korhazban...
Szia, Barus

Nori írta...

Szia Lilla!
Bocsi,de kicsit mindig megcsúszok az idömmel...Szóval ma ment be a klinikára a barátnöm,aki ugy döntött holnap akar szülni.Igazából nov. közepére volt kiírva,de már elég nagy a Baba és milyen jól hangzana ha 05.11.2007 lenne a születési dátum,mert az elsö kisfia 11.05.2003-ban született.Ez már kicsit érdekes?!?!Egy másik ismerösöm,meg pár nappal tovább vajúdott,hogy nehogy vízöntö legyen a kislánya.Nos,hol számit a horoszkóp???
Pusza,kitartás,Nori

Névtelen írta...

Szia Lilla!

Elképedve olvasom, hogy kórházba kerültél a srácokkal, nagyon remélem, hogy nem lesz semmi baj.
Üzenem a kis lurkóknak, hogy ne siessék el a dolgot, maradjanak még egy kicsit odabent, legalább mire kijönnek profi futballisták lesznek (már ami a vesefocit illeti) :-)
A bálnazsíros banyának meg ne hagyd, hogy kilapítson! Érdekes, hogy a kicsik megérezték a "gonoszt", és menekültek a banya elől. Én szorítok Nektek, te inkább lazíts! ;-)

Kitartás, minden rendben lesz.

Pusszantás, Viktor

krisz írta...

Gyonyoru lett a kertetek, megerte a melot! :)
Tudtok esetleg ajanlani jo helyi kerteszkedos konyvet? Nekunk is van egy pici kertunk es gondolkozom, hogyan kellene rajta csinositani, de nem vagyok tisztaban az ausztral novenyekkel es az itteni idojarasnak megfelelo novenyekkel se.

Lilla írta...

Haho!

Barbi, ment az email.

Nori, no comment, szerintem ez eleg gaz, nem?

Vitya, koszi a szoritast, jo latni Teged is itt! :o) Balazs is udvozol, de hogy irjon is, arra keptelen vagyok ravenni...

Krisz, az igazsag az, hogy mi sokaig nezegettuk a kulonbozo kerteszkedos konyveket, magazinokat, musorokat, de nem nagyon talaltunk olyat, amit Bibliakent tudnek ajanlani... Nekunk az jott be, hogy kinyomtattuk a telket+hazat a Google Earthrol (felulnezetben ugye), es ugy papiron elterveztuk az egeszet. (A fotok kozott ez az elso kep.) Tudtuk, hogy miket akarunk a kertbe (kis vetemenyes, keves fu a szarazsag miatt, gyumolcsfak cserepben, kerti to, szololugas, stb), Es akkor addig-addig rajzolgattuk, mig vegul osszeallt. es aztan megcsinaltuk. :o)

Sok sikert!!! Ja, es a helyi nursery-kben nagyon sokat segitettek, tanacsokkal, javaslatokkal, szoval forduljatok hozzajuk bizalommal!!! Es aztan majd kuldjetek a kepeket, hogy hogy sikerult! :o)