Google Analytics

csütörtök, január 24, 2008

Kalandjaink a védõnõvel

Még a korhazi elbocsataskor emlitettek, hogy majd hamarosan jelentkezik nalunk a teruletileg illetekes vedono 'csaladlatogatasra'. Nehany nap mulva fel is hivtak a korhazbol, hogy mivel messze lakunk, ezert a papirjainkat atkuldik a lakohely szerinti gyermekegeszsegugyi kozpontba (Child Health Centre), es majd onnan jon a vedono. Aztan onnan is felhivtak nem sokkal kesobb, hogy akkor januar 22-en tudnanak jonni. (Gondolom, hogy az unnepek miatt nem volt hely hamarabbra, vagy nem is tudom.)

Kedden reggel meg is erkezett a vedoneni, hozott babamérleget, meg 100 kilo kitolteni valo papirt. A gyerekek epp nyugiban voltak eleinte, de mivel a papirmunka nagyon elhuzodott, a vegere mar eleg nyugosek voltak (értsd: bömböltek mint állat.) Az elso ora azzal telt, hogy vegig kerdezte az osszes csaladban fellelheto betegseget, alkoholizalasra/dohanyzasra/drogozasra vonatkozo szokasainkat, munkahelyunket, nevunket, szuletesi adatainkat, labunk meretet, stb... Aztan jott a gyerekek szuletese koruli esemenyekre vonatkozo paksameta, ujabb feloras adminisztracio, ketszer - kulon-kulon a ket gyerekre.

Na, aztan vegre elerkeztek a gyakorlati dolgok, es jott a méreckedés, sulyra es hosszra egyarant. Na itt aztan vegkepp eltorott a gyerekeknel a mecses, egyreszt mar igencsak etetesi ido volt, masreszt pedig nem nagyon szerettek a meztelenre vetkoztetest es ugy adjusztalast. :o( Mindketten 4.3 kilosak, ami telibe az atlag kozepe igy 5 hetes korban, es Gergo 52,5 cm, Bence pedig 55,5, tehat jo 4-5 centit nottek szuletesuk ota. (Ez egyebkent a kinott ruhacskakon is latszik, amik eleinte meg logtak rajtuk, azok most mar rovidkek lettek...) A sulygyarapodasukat heti bontasban is merik, es a mieink korulbelul 320 grammot hiztak egy heten az elmult 5 hetben, szemben az atlagos 170 grammal... Na, rogton be is paraztam, hogy te jo isten, hova tomjuk azokat a gyerekeket, es hogy biztos felhizlaljuk oket... (Foleg kis Bencenek akkora tokaja lett, ugy nez ki pont, mint a Szoke Andras...) De aztan a vedoneni egybol megnyugtatott (igazabol nem is hagyta, hogy befejezzem eziranyu aggodalommal teli mondatomat), szoval egybol azt mondta, hogy ez egyaltalan nem azt jelenti, hogy be fognak duculni, hanem azt, hogy bar csak 3000gr korul szulettek (=atlag alatti suly), a gyorsabb gyarapodassal 5 het alatt beertek a nagyatlagot. Ugyhogy most mar nem aggodom. (De azert most mar nem akarom leszuszakolni rajtuk a tapszeren irt 150 millis adagot... )

Meg mindig vegyesben anyatejeznek es tapszereznek, ami tok jo szerintem. Hogy a babak szerint is tok jo-e, abban azert nem vagyok biztos, mert az utobbi nehany napban eroteljesebben jelentkezik a hasfajas problema, estenkent olyan keservesen tudnak uvolteni, hogy majd megszakadnak bele, nem is beszelve a mi szivunkrol... Ordibalnak egy nehany percet (ami egyebkent oraknak tunik nekunk), aztan megnyugszanak es alszanak szepen. Ma ejjel mar este 10-tol 3-ig aludtak, es aztan csak 6.30-kor keltek legkozelebb. Jipi. Mar latom a veget! :o) Mar latom, hogy bizony lesznek olyan ejszakak, amiket esetleg at is fognak aludni idovel! :o) Bar epp tegnap akadtam valami ujsagcikkbe valahol, hogy kb. a gyerekek 16 hetes koratol varhato el biztosan, hogy ataludjak az ejszakat... Az meg 3 honap... :o(((

Amugy nagyon szepen fejlodnek a kicsik meg mindig, tok jol tartjak a fejuket, mar nem csak olyan kis formátlan zsákok, mint eleinte voltak, amikor meg akarta fogni oket az ember. Sot, most mar mosolyognak is idonkent, es vita targya, hogy vajon akaratlagosan-e vagy csak ugy maguktol.

A vedoneni is nagyon meg volt elegedve veluk, kicsit dajkalgatta is oket. Volt nehany kerdesunk a vizivasra, hasfajasra, ilyesmikre vonatkozoan, mindegyiket megvalaszolta, de igazabol nem tudtunk meg tobbet, mint eddig, inkabb csak megerositett abban, amit eddig is gondoltunk.

Kerdeztem, hogy nincs-e esetleg valami onkentes szolgalat, hogy valaki kijonne hozzank idonkent segiteni nekem az ikrekkel, de nincs. :o( O ki fog jonni majd ujabb ket het mulva, es ajanlott egy 'baba-napkozit' is, aminek pedig az a lenyege, hogy be lehet menni egy napra, es ott van nehany vedono, akik segitenek az etetesben, vagy egyeb teendokben. Ez eleg jol hangzott nekem, de hogy hogy jutok oda kocsi/jogositvany nelkul, arrol fogalmam sincs. Mondtam a nonek, hogy az a baj, hogy a busz, ami itt jar nalunk, nem mind alacsonypadlos, a simara meg nem ferek fel a dupla babakocsival. Es mondta, hogy ebbol ne csinaljak gondot, hanem amikor tudom, hogy melyik jarattal akarok menni valahova, akkor elozo nap hivjam fel a busztarsasagot, es akkor arra a jaratra aznapra beteszik az alacsonypadlos buszt. Kiralysag. Hogy en erre nem is gondoltam...! :o) Szoval ez lesz. Aztan meg persze meg kell tanulnom vezetni is idovel.

Igazabol be vagyok tojva kicsit, hogy mi lesz, ha egyedul maradok majd veluk itthon. Szuleim jovo szombatig vannak itt nalunk, aztan Balazs itthon lesz megtovabbi ket hetig, de aztan februar kozepetol egyedul leszek. Mivel most is lekotnek harmunkat teljesen, elkepzelni sem tudom, hogy mi lesz velunk egyedul. Persze biztos nem fognak ehenhalni, vagy ilyesmi, csak gyanitom, hogy a torkuknak es a tudejuknek les alkalma megerosodni boven, annyit fognak sirni szegenykek, mivel nyilvan nem fognak tudni olyan es annyi egyedi banasmodban reszesulni, mint most. Egyszerre felvenni nem tudom oket, ami sajnos mar elorevetiti a rengeteg orditas lehetoseget. A vedono ajanlotta a Dial-a-Nanny szolgaltatast, ahonnan ki lehet hivni egy dadust egy-egy napra, juttatas elleneben persze. Azt hiszem, ki fogom tenni a telefonszamukat a hutore...

Ja, azt nem is mondtam, hogy a szomszedok is szerveznek 'welcome party'-t a gyerekeknek. :o) Nem is gondoltam volna, csak valamelyik nap elkapta az egyik szomszed Balazst hazafele, es mondta, hogy februar 10-en delutan athivnak az utcat, es udvozolnek a gyerekeket egy kis buli formajaban. Tok aranyosak. Es majdnem minden szomszedtol kaptunk udvozlokartyat is, amikor megszulettek a kicsik, meg olyanoktol is, akiket nem is ismerunk egyaltalan, mert az utca vegen laknak, csak biztos lattak minket a kicsikkel, es bedobtak egy lapot, hogy gratulalnak. Erdekes.

Na, eddig tartott a mese mara, itt az etetes. Fenykepek jonnek hamarosan megint.

4 megjegyzés:

Pista írta...

Szia Lilla,

Ez a buszos dolog annyira hihetetlennek tűnik itthonról... :o) Próbálnád meg itt felhívni a volánt, hogy akkor holnap kérnéd az alacsony padlós buszt... :o) Na de mindegy többek között ezért a hozzáálásért megyünk mi is Ozziföldre.
Nagyon aranyosak a kicsik a képeken nem lesz semmi baj egyedül sem bízunk benned :)
Üdv még Pécsről,
Pista & Szandra

Névtelen írta...

Arra az esetre, ha a gyerekekhez tobábbra sem adnának használati útmutatót, csak szóljatok uncle Joe-nak ;-)
http://ajanlo.kapu.hu/pics.php?d=gyerekneveles

Névtelen írta...

Szia Balazs!

Bocsi hogy ide kommentezek de elfelejtettem apw met a bloggerre.
Jo kis magasroptu hobbit talatal magadnak :D
Remelem elvezni fogod es egyszer pilota lesz beloled.Cak aztan arra vigyazz hogy a gyerekek mas hobbit valasszanak mert hat ugye harom repulo egy csaladban...:D

UDv Tomi

Ps: Sponzoralaskent megneztem a linkjeidet. Beindult a online biznisz?

Névtelen írta...

Szia Lilla!

Először is szívből gratulálok a gyermekekhez!! Nem tudom emlékszel-e rám a Webservices-nél dolgoztunk együtt egy rövid ideig. Megmondom őszintén időnként szoktam olvasni a blogotokat és nagyon tetszik :). A hasfájásra szeretnék egy ötletet írni, az én fiam most 9 hónapos, de nagyon hasfájós volt 1 és 5 hónapos kora között. Ami nekünk teljesen bevált: Woodwards/Grippe water. Szinte csodaszer! 24 óra alatt 5 x lehet adni, Levinek szinte teljesen elvette a fájdalmakat. Semmi más nem segített, csak ez. Ha van egy kis időd és kedved, szívesen venném, ha írnál magatokról. Az e-mail címem: csanki.csilla@gmail.com. Most már Kollárné vagyok.. :) de az e-mail címemben ezt nem használom.

Szia és minden jót a picikkel!
Csilla