Google Analytics

szerda, január 09, 2008

Mami tejivója es harcaink a burokraciaval

Hahohaho megint. A gepunk bemondta az unalmast a heten (a videokartya, egeszen pontosan), ugyhogy nem tudtam jelentkezni. (Mondjuk idom se volt tul sok, de fogjuk a dolgot inkabb a videokartyara.)

Koszonom a jotanacsokat a hasfajasra meg a szoptatasra is, eszben tartom oket mind. :o) A szoptatassal nekem egyebkent nem is annyira a tejhozam a baj, mint inkabb az ido tenyezo... Ugyanis egyszerre nagyon nehez oket szoptatni, legalabb kétemberes feladat, hogy helyesen csatlakoztassa oket az ember, (bar a szules elott nagyon egyszerunek tunt a kepek es leirasok alapjan, hogy hogyan is kell a ket babat egyszerre egymas mellett szoptatni, de valahogy a gyakorlatban ez nem megy ilyen konnyeden, a sebem miatt eddig a szoptatos parnat se tudtam meg hasznalni...), szoval egyelore csak egymas utan tudom oket szoptatni. Viszont mivel egy etkezesre legalabb kb. 45-50 percet szopnak fejenkent, (ejjel meg lassabban, mert kozben be-bealszanak), ezert a haromorankenti egymas utani szoptatas minden egyeb jarulekos teendovel egyutt azt jelentene, hogy ejjel-nappal folyamatosan a cicin van valamelyik baba. Raadasul - ikrek leven - percre pontosan egyszerre eheznek meg es ennek intenziven hangot is adnak (mostanaban leginkabb malac hangokat adnak, ugy visitanak, ha ehesek) Ezert van az, hogy az egyik babat mindig uvegbol eteti valamelyikonk, mikozben a masikat szoptatom. Aztan a legkozelebbi etetesnel forditva. Le is fejek tejet naponta tobbszor is, es akkor azt lehet megetetni az eppen soros babaval az uvegbol. Mert sokszor annyira belehergelik magukat a sirasba, hogy akkor mar hiaba csatlakoztatom oket, csak visitanak bele a cicimbe ezerrel. Na ennyit a tejkerdesrol. :o)

A kicsik amugy szepen fejlodnek, mar ki is nottek nehany ruhacskat. A sulyukat egyelore nem tudjuk, majd hetvegen megmerjuk oket a gyogyszertarban, de a 10 napos orvosi vizsgalatra mar visszanyertek a szuletesi sulyukat, szoval nincsenek atszakadva, az biztos... Ma mar pont harom hetesek. Nagyon szalad az ido, es tok sokat valtoznak szinte minden nap. (Persze kulso szemlelo szamara nyilvan nem ennyire szembetuno a valtozas, de en latom. :o) Mar vannak kis hurkaik a combjukon, nagyon falatok. :o) Szepen tartjak a fejuket, bar egy-egy bufizesnel azert meg lekoccoljak az ember vallat... Akkorakat birnak bufogni, (mar nem is azt irom, hogy bufizni, mert ez bizony kerem komoly bufoges), hogy meglett felnott sorivo embereknek is becsuletere valna... Es nagyon edesek, mert egy-egy ilyen termetesebb bufoges soran maguk is meglepodnek, es ijedten neznek. :o)

Erdekes, hogy mennyire megtartottak a mehen beluli viselkedesuket kintre is... Ha nem tudnam az ultrahang alapjan, hogy melyikuk melyik oldalon volt a hasamban, akkor is meg tudnam most mondani, mert a jobb oldali baba folyton csuklott, de o volt a nyugisabb, mig a baloldali baba folyton mocorgott, rugdosodott, es szuszakolodott be a bordam ala allandoan. Kicsi Gergom most is folyton csuklik, de amugy szepen alszik, nyugodt, bekes baba, mig Bencem sokat ficereg, es ugyanugy szettarja kezet-labat, mint odabent is. Erdekes.

Mostanaban diliznek kicsit elalvas elott, de nem veszes, ki lehet birni. Hal'istennek raalltak arra, hogy ejjelente csak ketszer ebrednek (1-kor es 5 korul), ez nekem nagyon emberseges. Raadasul a reggeli elso etetest 8 korul atveszik edesanyaek, es akkor en azt atalszom. Igy ki lehet birni. De hogy mi a turot fogok csinalni, ha egyedul maradok a kicsikkel, arra egyelore gondolni sem merek... Edesanyaek itt lesznek meg februar elejeig, aztan Balazs lesz itthon ket hetig szabin, aztan februar kozepetol kezdodik az igazi megprobaltatas... Erdekes egyebkent, mert a 2 gyerek teljesen lefoglal harmunkat napkozben, es negyunket este...

Na es most egy kicsit harcainkrol a burokraciaval... Itt nem nagyon van jelentos gyes, se gyed igazan, meg a szulesi szabadsag se kotelezoen adando a munkaltatok reszerol, es ha megis van, akkor az altalaban max 6 het. En a kormanynak dolgozom, igy ezen a teren szerencsesnek mondhatom magam, mert nekunk 12 het fizetett szulesi szabadsag jar. (Ami szerintem meg mindig nevetsegesen rovid ido, de mindegy, ez van.) Azt az opciot valasztottam, hogy fél fizetesen vettem ki ezt a szabadsagot, tehat igy most 24 hetig kapom a fel fizetesem. Eszerint aprilis kozepen kell visszamennem dolgozni, amikor a gyerekek meg alig 4 honaposak lesznek. A fonokom eleg rendes, es azt mondta, hogy majd megoldjuk, hogy itthonrol dolgozzak, meg ilyenek, vagy pedig mehetek fizetetlen szabadsagra, maximum 1 evig. (Addig tartjak az allasomat.) Egyelore meglatjuk, hogy hogy boldogulunk anyagilag, es majd azutan hozunk dontest ezugyben.

Az allamtol is jar egy kis tamogatas, egyreszt van egy egyszeri juttatas (baby bonus), ami gyerekenkent 4000 dollar, ez jar minden allampolgarnak, es ez igen jol jon. Ezen felul pedig van a csaladi potlek, ami ket reszbol all, viszont jovedelem fuggo, es csak az egeszen alacsony jovedelmuek kapnak normalis osszeget. Mi valami 20 dollarra szamithatunk kethetente... Hat ez meg a pelenkat se fedezi, se semmit, a mihez tartas vegett ez korulbelul 1 oranyi berunk... Es azt adjak kethetente. Viszont elvileg jar nemi adokedvezmeny is a gyerekekre, de errol majd csak az ev vegen tudunk erdemben nyilatkozni.

Es akkor a burokracia buktatoi. A szuleteskor adtak a korhazban nehany formanyomtatvanyt, amivel a babakat regisztralni kell itt-ott, szuletesi anyakonyvi kivonatot kerni, ilyesmik. A nyomtatvany egy reszet (hogy mikor es milyen sullyal szulettek a kicsik, hol, melyik orvos alatt, kik a szulok, stb) a korhaz toltotte ki, a maradekot nekunk kellett (gyerekek neve, lakhelye, stb). Igy is lett, kitoltottuk, alairtuk, es Balazs beadta a megfelelo irodaban szemelyesen. (Eloszor regisztralni kellett a kicsiket az anyakonyvi hivatalban, aztan a Medicare-nel, es vegul a Centrelink-nel is.) Az anyakkonyvi hivatal es a Medicare csont nelkul ment, minden rendben volt, de a Centrelink-kel nem boldogulunk. Ott is leadtunk mindent, amit kellett, de azota minden egyes nap tobbszor felhivnak, hogy: 1. megkerdezzek Balazs mobilszamat, mert bar en vagyok a gyerekek anyja, velem nem targyalnak, csak Balazzsal, mert o adta be a papirokat. 2. Megkerdezzek, hogy ki is vagyok en, mert Balazs egyedulallokent szerepel az adatbazisukban (sosem voltunk regisztralva korabban, most regisztraltunk eloszor, es rogton mint csalad, es a hazassagi anyakonyvinket is beadtuk) 3. Megkerdezzek, hogy hogy lehet az, hogy korhazi papirok szerint a gyerek neve Bence, de a mi beadvanyunkban pedig Gergo. Mondom: Ugy, hogy ez ket kulonbozo gyerek. Ikrek. Erre az ugyintezo: Es egy napon is szulettek? Mondom: IKREK! 4. Megkerdezzek, hogy ha ket gyerek van, akkor miert nem toltottunk ki ket nyomtatvanyt. Mondom: kitoltottuk, kulon-kulon mindket gyerekre, es szemelyesen adtuk be. Ugyintezo: Akkor azt ok valoszinuleg elhagytak. Majd jelentkeznek, ha tudnak valamit. Na ezota nem hallottunk roluk. Se a baby bonusunkrol... :o( Szoval azert itt is vannak hibai a rendszernek... Mindenesetre tovabbra is bizunk a joszerencseben, majd irunk, hogy mi volt, ha lesz valami fejlemeny.

Amugy jol vagyunk, a hetvegen mar kirandulni is voltunk Montville-ben, a gyerekek angyaliak voltak, semmi dili, kivaloan birtak a masfel oras kocsiutat, aztan szepen csondben megvartak, amig megebedelunk egy ottani etteremben, de aztan a desszertre mar ok is megeheztek, es mivel Balazs nem evett desszertet, ove maradt a lehetoseg, hogy megetethesse a gyerekeket. Ez eleg komoly kihivas, egyszerre a kettot etetni/bufiztetni, de Balazs nagyon kiralyul megoldotta! Az emberek neztek ot a parkban, ahogy kuzd a ket gyerekkel, es mosolyogtak, hogy 'nahat milyen edes', de egyik se jott volna oda segiteni tartani az egyik uveget... :o))) Aztan persze mi is gyorsan elinteztuk az etteremben a desszertet meg a fizetest, aztan szaladtunk Balazs es a gyerekek utan a parkba, es kozos erovel befejeztuk az etetest, a toportyuk legnagyobb megelegedesere. Aztan meg setalgattunk kicsit ott a Montville-i foutcan, aztan mivel eleredt az eso, hazaindultunk. Most mar nyugodtan indulnek veluk barhova, nincs veluk semmi gond, felteve, hogy a pelus tiszta es a poci tele. :o)


Ui. Kozben csutortok delutan lett, es Tamásandi baratnom, hajrahajra, ha minden igaz, mostanra mar ketgyermekes anyu vagy!!! Gondolok Rad! Isten hozott, kicsi Alexandra!

4 megjegyzés:

bogdanovits írta...

Lilla! Az én szememben hősök vagytok! Időnként az egy is sok, meg a kettő is kórkülönbséggel!!!
Nagyon ügyesen csináljátok, ja és menni fog, ha egyedül maradsz is! Az erő veled van :)!
Millió puszi és ölelés,
Bogdanovits Ildi

Gergo Bacskai írta...

Szia Lilla, azt még elmondanád légyszi, hogy a baby bonust csak állampolgároknak adják? Állandó lakosoknak nem?
Köszi
Bácskai Ági

Névtelen írta...

A legjobbakat kivanom az egesz csaladnak,,,,,,,,,,,jol olvastam a baby bonus 4000 doll?? Nagyszeru !! Marika Vancouverbol

Unknown írta...

Ez a Centrelink dolog nagyon ismerős nekem. Ennyi értetlen, trehány, ostoba alkalmazottat, mint ott, sehol másutt nem lehet találni Ausztráliában. Szerintem szándékosan rakják őket oda, hogy elvegyék az emberek kedvét a segély-igényléstől.