Google Analytics

péntek, január 04, 2008

A nemzetkozi helyzet fokozodik...

Az utobbi nehany napban a gyerekek megtanultak sirdogalni. Az ember szive szakad meg, mert nem hisztiznek, hanem legorbul a kis szajuk es olyan igazan keservesen sirnak. A legrosszabb az, amikor nem tudunk rajtuk segiteni, mert pl. a hasuk faj/puki van/bufi van. Mocorgatjuk a kis labukat, meg bufiztetjuk oket, meg minden, de ok csak tekeregnek, csavargatjak a kis fenekuket, es latszik, hogy szenvednek. Mivel eddig nem volt eleg tejem, es nehez is egyszerre szoptatni a kettot, ezert egyikuket szoptatom, amig a masikat eteti valaki formulaval uvegbol, aztan legkozelebb meg forditva. Ez egyreszt idobeosztas szempontjabol is jo, masreszt meg azert is, mert igy mindenki reszesulhet az etetes oromeibol. Nagyon kis aranyosak eves/bufizes kozben, tettem fel nehany friss kepet az ikrek masodik heterol. (Klikk ide)

Ma ejjel es delelott volt egy kis tuntetes... Bekes tunteteskent indult, a gyerekek eleinte csak hang nelkul meltatlankodtak es az okluket raztak, de aztan hogy nem kezdtuk el azonnal az egyezteto targyalasokat, kemenyebben is hangot adtak a velemenyuknek es a serelmeiknek. Ma delutanra mar elcsendesedtek a kedelyek, sikerult konszenzusra jutnunk. :o) (A jobboldali kepen a gyerekek fogjak egymas kezet!!!!)

Mivel vegyesen szoptatok es etetek uvegbol formulaval, ezert ha valami hasfajasuk van, akkor nem tudom egyertelmuen megallapitani, hogy vajon en ettem-e valami rosszat es miattam megy a hasuk, vagy a formulaval nincsenek kibekulve. Eddig nem voltam kimuvelodve nagyon gyerektapszer temaban, de mostanra mar muszaj volt tovabbkepeznem magam, mert a varakozasokkal ellentetben tobb szaz fele tapszer van, mindenfele specifikaciokkal, mindenfele marka, termeszetesen tobbfele arfekvesben. (Csak a miheztartas vegett: egy doboz formula $20 dollar korul van, es a ket babaval egy hetig tart. De emellett szoptatok is, szoval gondolom, hogy ha tisztan csak tappal etet az ember, akkor azert nem tart ki eddig.) Az elso heten azt a markat vettuk, amit a korhazban is adtak (Nutricia Karicare), mert azt mar ismertuk, es tudtuk, hogy azt szepen eszik a kicsik. Igen am, de a kovetkezo heti vasarlasnal mar nem kaptunk olyat, ugyhogy kenytelenek voltunk egy masikat valasztani, es egy Nestle markajut talaltam a leginkabb hasonlonak, amitol viszont mindket gyerek lenyelte a puki gyárat, es bazira csikart a hasuk allandoan, nem is beszelve a pelenkaba termelt produktumrol. (Es akkor az olyan aprosagokat nem is emlitem, hogy 2-2,5 oranal tobbet nem birtak ki egy adaggal meg ejszaka se...) Ugyhogy a Nestle-t gyorsan leirtuk, es ezen a heten egy Heinz markajuval kiserletezunk, mivel megint nem volt Karicare. Ez egyelore ugy tunik, hogy bevalt, a pukigyár termelekenysege alabb hagyott, a tuntetesek is enyhebbek mar, es szepen kibirjak a 3 orat is az etetesek kozott, ugyhogy egyelore ennel maradunk.

Hasfajas temaban nagyon hasznosnak talaltuk a 'tigris a fan' poziturat, amikor a baba az ember karjan van kinyulva hason, keze-laba kinyulva ket oldalt, mintha egy agon pihenne. Ennek Balazs a nagy mestere (leven az egesz csaladban egyedul neki eleg hosszu ehhez a karja), es nagyon profin csinalja, a gyerekek nagyon elvezik. Ez a testtartas lett vegul a megoldasa az esti furdetes koruli hangos tiltakozasnak is, most mar a legnagyobb bekeben telnek a furdetesek, sot, tegnap mar egy sarga kiskacsa is befigyelt a kadba... Szoval haladunk. :o)

Most, hogy ilyen alaposan leirtam a gyerekek evesi szokasait, el is vonulok etetni. Nehogy aztan rámjojjon a bebi-ombucman. ;o)

6 megjegyzés:

Geza Kallo Chartist and Professional Trader írta...

Sziasztok!
Attól tartok, hogy a következő hetekben ugyanúgy ezen fogtok agyalni, hogy mi okozhat hasfájást, mint sok kisbabás társatok... :)Kitartás, 3 hónapos korban elmúlik! Nálunk is ez volt a lányommal, ami szuperül bevált még az a hajszárítózás! (nem röhögni!) Kb. 20 centire a kis pocaktól bekapcsolni, melegíteni. Nemcsak a melegség, de a monoton zúgó hang is varázslatosan megnyugtatja a piciket! (nem csak nálunk, de több ismerősnél is bevált a módszer, merem ajánlani!) :)
Minden jót Nektek, pusszantás a Manóknak!
Kalló Judit

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nagyon tudom ajanlani nektek a "What to expect the first year" cimu konyvet, ami nemcsak rendkivul olvasmanyos es intelligens, de nagyon reszletes es sokat segit MINDENNEMU kerdesben, problemaban, de mint ismeretterjesztokonyv is fantasztikus!! Az elso kislanyunk 3 eves, a masodik 1 es buszken mondhatom, hogy mindketten "konnyu" babak voltak (sajnos a hasfajast a konyv nem tudja megoldani, de sok tanacsot ad), mindketten kisbaba koruk ota egyedul aludtak el, ataludtak az ejszakat es nagyon jo evok...A konyv sokat beszel nevelesrol, egeszsegrol, taplalasrol es emellett sokszor nagyon mulatsagos. Az irok amerikaiak, a konyv bestseller. Egyebkent van tobb resze is, pl. "What to expect when you're expecting" vagy "What to expect the toddler years" (mi most ezt lapozgatjuk ;)
Szerintem nalatok is kaphato, de az Amazonon biztosan ott van.
Az irok: Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway. Tenyleg melegen ajanlom, meg nem talaltam benne temat amirol nem beszelne.
Na, abba is hagyom a konyajanlast...Nagyon jo latni a fotokat, nagyon szepek a kisfiuk!!!
Puszi, Erika (volt Vegh, most mar Korodi)
Ja, meg egy dolog, minel tobbet rakod cicire a piciket annal tobb tejed lesz, akkor is ha azt hiszed, hogy nincs eleg, csak ido kerdese es bovul a "tejhozam" ;))

Agi írta...

Sziasztok!
Nagyon édesek a fiúk!! :o)) A hasfájós időszak pedig egyszer csak elmúlik, ahogy Judit is mondja (sógornőméknél is a hajszárítózás vált be, nálunk a Fisher Price rezgős pihenőszék, na az egy igazi áldás!!)
A szoptatással kapcsolatban pedig én is csak csatlakozni tudok Erikához: a szoptatás a kereslet-kínálat elvén működik: minél többször teszed őket cicire, annál több tejed lesz, a tápszerezés elhagyható ikrek esetében is :o)
Rövid cikk a témában:
http://www.bebilap.hu/szoptatas/szoptatas_lll.htm

Kitartás!! :o)
Ági

Gergo Bacskai írta...

Sziasztok!

A hajszárítós módszert mi is alkalmaztuk, működött is ideig-óráig. Aztán rájöttünk, hogy az orr- és fülszőrvágó kisgéppel is elérjük a kívánt hatást...:-))
De komolyan, Flóra lányom borzasztó nagy hasfájós volt (bömbölés este 6-tól reggel 5-ig) és a pukik ngyon kínozták. Ami nagyon bevált a szélcső. Ez otthon kaphtó a gyógyszertárakban, egy nagyon vékony és puha gumicsövecske, behelyezve a popóba vígan távoznak a beszorult szelecskék és tlán kakik is. Nagy megkönnyebbülés volt ez nálunk és jó alvás... Tudok olyat aki a hőmérővel csinálta, na a szélcső 1000x humánusabb megoldás.
És még valami a kitartáshoz: tudom, hogy most azt hiszitek ennek sosem lesz vége, DE VÉGE LESZ!!! Max. 3 hó!!! Nálunk 7 hetesen már nyoma nem volt a hasfájásnak!
Bácskai Ági

Névtelen írta...

Kedves Lilla!
Ismeretlenül izgultam végig a terhességedet és a szülést. Mint egy "öreg" háromgyerekes anyaként azt szeretném javasolni, minél többet szoptatsz, annál több lesz a tejed. Ne izgulj, ha néha úgy tűnik, nem elég. Hidd el, "fejben"
dől el az egész. Koncentrálj és lehetőleg lazán(alfa-módszer?) csak a szoptatásra figyelj. Én legtöbbször a szememet is behunyva koncentráltam a szoptatáskor. A tej 70-80%-a szoptatáskor képződik. Sok-sok folyadék és meglátod, működik. Kivánok Neked és az egész családodnak nagyon sok boldogságot és egészséget. A nagyiknak sok-sok örömöt!

Névtelen írta...

Szia Lilla!
Hú, borzasztó aranyosak ezek a gyerkőcök. Viszont mostanában nem nagyon írtál arról, hogy te hogy érzed magad a "nagy kaland" után. Szóval, hogy vagy?