Google Analytics

csütörtök, január 31, 2008

A sírásról alkotott (legújabb) elméleteink

A gyerekek tegnap voltak 6 hetesek, ugyhogy most mar komoly tapasztalataink vannak siras teren. :o) Ime a tapasztalataink.

FIGYELEM! A tovabbiakban ordenáré temakat fogok feszegetni, ugymint büfi, puki, kaki, hányás es tarsai. Én szóltam!

Szoval a helyzet nalunk a kovetkezo. Bar nagyon hittem es biztam a Dunstan modszerben, amirol mar korabban irtam itt, de azert a valo elet nem bizonyult ennyire egyszerunek. Ketsegtelen, hogy a babak tobbfelekeppen sirnak, es pl a ket baba sirasat egymastol mar teljes biztonsaggal meg tudom kulonboztetni a falon tulrol is. Aztan az ehezos sirast is viszonylag konnyu felismerni, leginkabb azert, mert olyankor eszeveszetten visitanak, mint a kismalac, mint akiknek nem adtunk enni egy hete. Masreszt ezt azert is konnyu azonositani, mert idore esznek, minden 3-4 oraban, tehat amikor ebbe a tartomanyba esik a siras, akkor nagy valoszinuseggel a pocijuk korog. Amikor viszont ezt kizarhatjuk, akkor jon a tobbi felteves. Melege van? Fazik? Bepisilt/kakilt? Bufiznie/Pukiznia/Kakilnia kell, de nem tud? Ez utobbi a legkeservesebb, es a leggyakoribb (az evesen kivul). Es ezen a legnehezebb segiteni is.

A siras azonositasaban sokat segit a testbeszeduk. (Annal is inkabb, mert rendesen beszelni meg nem tudnak...) A kovetkezoket csinaljak:

Éhezés van:
Ez a legintenzivebb siras, gyakorlatilag rogton ugy visitanak (foleg Bence), mint a kismalac. Amikor valami a szajuk kozelebe kerul, akkor cápáznak, azaz ugy kapnak minden utan, mint a capa, hogy razza a fejet, ahogy beharapja az eppen eleje kerulo zsakmanyt, ami legjobb esetben a cici vagy a cumisuveg, de gyakran esik aldozatul az eloke, az ember ruhaja, szemuvege vagy akar a nyaka is. Ezt nem sikerult megorokitenunk meg fenykepen, leginkabb filmen lehetne, de azt se sikerult még... (Bénák vagyunk na.)

Bent maradt egy büfi:
Nagyon aranyosak ilyenkor (is) amugy, mert pl. amikor bufizni kell nekik, akkor 'siratofalaznak', azaz pont ugy csinalnak, mint Jeruzsalemben a Siratofal elott, ezerrel dongetik a fejuket a vallamba, masodpercenkenti becsapodassal, hatha azzal jobban kijon a bufi. (Es valamikor segit is.) Gergo mindezt megfejeli egy intenziv hehegéssel, nem is sir, csak azt mondogatja hangosan, hogy hehe, hehe, hehe, hehe es eroteljesen szuszog hozza. Ebbol lehet latni, hogy bufi lesz. (Ezen lehet segiteni razogatassal es enyhe hatbaveregetessel, ezt nem veszik zokon.)

Puki/Kaki jonne, de nem jon:
Ez keserves. Leginkabb azert, mert hosszan tart es nagyon keservesen tudnak sirni miatta, megszakad az ember szive. :o( Ez is olyan szuszogassal-hehegessel indul, ami idonkent nyihogasba torkollik (teljesen szabalyos lo nyihogas), aztan latni, hogy kuzd a gyerek teljes testevel. Tekereg, csavargatja a kis derekat, feneket, huzogatja fel a labat, nyom, erolkodik, de csak nem tortenik semmi. Egy darabig kuzd becsulettel, mindhiaba, aztan nez rad olyan nagyon esendoen es sajnalatra meltoan, hogy 'segits mar rajtaaaaam'. Na ebbe szakad meg csak az ember szive igazan. Es ezen segiteni se tudsz. (Vagy csak megint en vagyok a bena, es en nem tudok segiteni.) De azert probalkozom, es ilyenkor is razogatom, simogatom a hasat, segitek neki tekeregni, tornaztatom a kis labat, meg minden. Ezek valamelyike aztan tobbnyire segit is, de valamikor hosszu percek telnek el igy a szenvedessel. Szerencsere azert nem fordul ez elo tul gyakran, de azert megis elofordul.

Egyeb, azonositatlan siras:
Ezek is elofordulnak, amikor latszolag nincs semmi baja, megis nyugtalan es sirdogal vagy leginkabb csak nyuszog. Hat ezzel se tudok mit csinalni. Probalkozom, aztan vagy segit vagy nem. Es ilyenkor jon a klasszikus 'faj a hasa' magyarazat, mert egyszeruen semmi mas magyarazatot nem talalok. Raadasul rendszerint tenyleg eves utan fordul ez elo, es nagyon hirtelen tor rajuk, es ugyanolyan hirtelen is mulik el. Ugy kepzelem valahogy, hogy ilyenkor biztos belecsavar valami a kis hasukba, es akkor felsirnak, es aztan ugyanilyen hirtelen abba is hagyjak, amint elmult a csikaras, es alszanak is tovabb.


Ilyenkor leginkabb csak az segit, ha az ember szorosan magahoz oleli oket, es setalgat veluk ide-oda. Ez egy darabig oke is, de egyreszt idonkent nem vagyunk ehhez elegen, masreszt el is faradunk, es ilyenkor jon a kepbe az apa-szimulator. :o) Az egyik gyereket en nyugtatom karban, a masikat pedig - szinten hassal elore, hogy ugy erezze, hogy rajtunk fekszik - betesszuk ebbe a hintazo szekbe, es abban jol meg is nyugszik. :o)

Egyeb baba-problemat mint fazik / melege van / unatkozik / kenyelmetlenul van meg nem tapasztaltuk, vagy ezek miatt nem sirtak meg. Lehet, hogy ehhez meg kicsikék es az eziranyu panaszok majd kesobb jonnek.

Szerencsere osszessegeben nem sirnak tul sokat a gyerekek (szerintem, de majd megkerdezem a szomszedokat is...), de az a keves is soknak tunik, mert sajnalja oket az ember. A furdes koruli mizeria mar a mult, legalabbis jo regen volt mar zur korulotte. Ejjel is jol alszanak, kiveve egyszer-egyszer, amikor ugye 'faj a hasuk'. De tobbnyire szepen alszanak, este 9-kor esznek, aztan ejjel 2 korul ebrednek, aztan reggel 6 korul. Nem veszes.

Ma megmertuk oket, es 4.8 kilosak. Mar hurkasodnak szepen, a combjuk rendesen fodros, a csuklojuk akkora, mint szuletesukkor a combjuk volt, es Bence akkora kis tokat novesztett, hogy a bebi eloke mar alig er rajta ossze... Megijedtem, hogy esetleg kis zsakallatkak lesznek beloluk, de megneztem a WHO child growth standardjat (az Egeszsegugyi Vilagszervezet gyermekfejlodesi standardja), es azon 6 hetes korra a fiuknak 4.9 kilot ir idealisnak, ugyhogy nem is aggodom tovabb. :o)

Erdekes, hogy a ket baba is mennyire kulonbozokeppen sir. Bence joval turelmetlenebb, foleg ha evesrol van szo. O rogton sir (visit), mig Gergo eloszor csendesen szuszog es heheg, es sokszor vissza is alszik meg egy kicsit, mielott igazan megehezne. Amig ezt az utolso bekezdest irom, hallom is, hogy Gergo megkezdte a szuszogast, ugyhogy lassan mennem kell, de azert a bekezdest meg be tudtam fejezni. :o)

2 megjegyzés:

bogdanovits írta...

Szia,
Szólni akartam, hogy van még egy csodaszer. Mármint ringatásra. Nam tudom, hogy arrafele lehet-e kapni, de Lucánál csodát művelt. Olyan mint a hintaszéketek, csak hajlékonyabb fémváza van, babákat szórakoztató pánt felette, a mijenk halacskás volt, elemmel működik, és rázza a kicsi popsijukat! Amikor Luca nagyobb lett, már saját magát is tudta benne ringatni! Nekünk csodásan bevállott. Keresek majd róla egy képet. Ha megírod az e-mail címedet, elküldöm priviben.
Puszi,
Ildi

Geza Kallo Chartist and Professional Trader írta...

Ez az Apa szimulátor behalás! :) De lehet, hogy bele kéne tenni valami szőrt is, mert így nem elég férfias...
Judit