Google Analytics

szerda, március 12, 2008

Bolcsodeben jartunk

Nehany hettel ezelott, amikor realizalodott bennem, hogy te-jo-eg-mindjart-vege-a-szulesi-szabadsagomnak-es-vissza-kell-menni-dolgozni, ellatogattunk ide a szomszedos bolcsibe. Mar irtam korabban is, hogy itt nincs igazan se GYES, se GYED, se semmi ilyesmi, a munkaltato elmeletileg egyetlen nap fizetett szulesi szabadsagot se koteles adni a kismamaknak. (A munkahelyet egy evig tartjak, ha addig nem megy vissza, akkor a munkahely is elvész.) A legtobb ceg azert ad egy minimalis 6 het fizetett szabit, a komolyabb cegek meg a kormany pedig altalaban 12 hetet fizet a dolgozoinak. En leven koztisztviselo szinten 12 het fizetett szulesi szabadsagra vagyok jogosult, ezt vettem ki fél fizetesen, igy lett 24 hetem, aminek mindjart vege. (Hihetetlen, eszre se vettem, hogy mar miota itthon vagyok!) Reszidoben szeretnek csak visszamenni dolgozni, amig ilyen kicsik a gyerekek, hogy azert ne vesszen el a munkam, es legyen is némi jovedelmem, de azert itthon is lehessek a kicsikkel. Ehhez viszont ovodat kell talalnunk azokra a napokra, amikor dolgozni fogok.

(Azert hogy ne tunjon Ausztralia ilyen istentol elrugaszkodott helynek, adnak azert csaladi potlekot, aminek az osszege egyreszt jovedelemfuggo, valamint attol is fugg, hogy hany kiskoru gyerek van a csaladban osszesen. Csak a miheztartas vegett, mi atlagos keresutnek szamitunk, es a ket pici gyerekunkre kemeny $100 dollart kapunk az allamtol kethetente... Szoval nem ebbol megyunk nyaralni, az biztos. ;o) De meg csak a gyerekeket se ebbol hizlaljuk fel.)

Még csak 3 honapos terhes voltam a babakkal, amikor az osszes kollegam a lelkemre kototte, hogy azonnal irassam be a gyerekeket az oviba, kulonben sosem jutnak be... Akkor meg csak mosolyogtam rajta, de azert a bekesseg kedveert valoban elmentem a legkozelebbi ABC-be (ami az itteni legnagyobb ovoda halozat), hogy beirassam oket 2008 szeptemberre. Es legnagyobb meglepetesemre mar ekkor is csak varolistara kerultunk! (Ez volt 2007 juniusaban...) Azt a tanacsot kaptuk, hogy erdemes eleinte csak 1-2 napra megprobalni beiratni a gyerekeket, mert az szinte kizart, hgoy rogton bejutnak heti 5 napra, ezt majd csak az evek folyaman lehet elerni. Mi amugy is csak heti 1-2 napra akarjuk beiratni oket, szoval nekunk ez nem annyira szamit, de azert jo tudni...

Maga az ovi amugy tetszett, szepen korbevezettek, megnezegethettem mindent, es nem volt veszes. A hidegzuhany csak ezutan jott: naponta fejenkent $75 dollarba kerul. (~12ezer forint. Fejenkent. Naponta.) Ez azert meg az itteni fizetesekhez kepest is horribilis ar (gyakorlatilag a ket gyerek napidija a napi keresetem), ugyhogy leadtam ugyan az adatainkat, de gyorsan kifaroltam abbol az ovibol. (Azota kulonben mar mindenfele szornyusegeket hallottam az ABC-rol, hogy leginkabb a reszvenyeseikkel torodnek, a gyerekekkel nem annyira, (ami persze jo hir lenne, ha reszvenyes lennek, de most inkabb a gyerekek szempontjait tartjuk szem elott), szoval amugy se akarnam oda vinni oket.

Azt gondoltam, hogy ez az ar ez valami rendkivul magas talan amiatt, hogy a belvarosban van, de aztan ra kellett jonnom, hogy mindenhol ilyen bazi draga az ovi, meg itt nalunk kint kenyaban is, 35 km-re a belvarostol. Most talaltunk egy aranyos ovodat tolunk 2 percre, ez a Sesame Lane nevu halozathoz tartozik, es ezt sokkal szimpatikusabbnak talaltuk, mint a futoszalag jellegu ABC-t. Az ara ennek se keves, itt $57 lenne naponta fejenkent. A felreertesek elkerulese vegett: ezek nem valami bonuszos alapitvanyi ovodak, vagy ilyesmi, itt minden bolcsode/ovoda magan (=fizetos), nincs allami kezelesben. (A 'rendes' ovodak mellett viheted a gyerekeket family daycare-be is, ami pedig csaladokat jelent, akik vallaljak, hogy a sajat otthonukban vigyaznak a gyerekeidre, maximum 4 gyerekre, ha valakinek ez szimpatikusabb.)

Osszevissza hasznalom a bolcsode meg az ovoda kifejezest, ez is azert van, mert nincs konkretan bolcsi vagy ovi, hanem 'childcare' van, ahol a gyerekeket 6 hetes kortol 5 eves korig 'tartjak', kulonbozo csoportokban persze. Altalaban egy ovonore maximum 4 gyerek jut, es altalaban egy csoportban nincsenek tobben 8-nal. (Ez az egesz picikre vonatkozik, a nagyobbaknal gondolom valtozik az arany.)

Van valamennyi allami tamogatas a csaladoknak az ovodai koltsegekre, 30% kedvezmenykent van meghirdetve, de valojaban ugy szamitjak, hogy az allam meghatarozta, hogy az ovoda orankenti dija $3.37, es ennek teriti vissza a 30%-at. De valojaban az ovodak ennel joval tobbet szamolnak fel, inkabb 5-6 dollart orankent, de az allam akkor is csak az altaluk meghatarozott $3.37-nek fizeti a 30%-at. Ez is tobb, mint a semmi persze, csak elso blikkre kicsit felrevezeto. De azert megis csak valami. Valaszthat az ember, hogy vonjak le a kedvezmenyt a hetente fizetendo osszegbol, vagy fizeti egesz evben a teljes arat, es ev vegen egyosszegben visszakapja a kulonbozetet.

Mindenesetre leadtuk a beiratkozasi papirokat a kicsiknek ebbe a helyi oviba. A beiratkozasi papir fejenkent 40 oldal volt... Az alapadatok (nev, cim, szuletes, stb) mellett ilyenekre is rakerdeztek, hogy a gyerek hanykor es mennyit alszik (mi a napirendje); jo etvagyu-e; egyedul szeret-e enni vagy inkabb etessek; szereti-e, ha elalvas elott elringatjak; cumizik-e; milyen testhelyzetben szeret aludni; stb... Hihetetlennek talaltam. Azt is megkerdeztek, hogy hogyan ejtsek a gyerek nevet, hogy szolitja az anyjat-apjat, mert akkor ok is ugy emlitik majd neki a szuloket. (Gondolom, ez fokent a sok kulfoldi miatt lehet...) Nagyon figyelmesnek talaltam a kerdeseket, es megnyugtatonak talaltam, hogy ilyen aprosagokra is figyelnek.

Eleg negativ velemennyel voltam eddig az itteni rendszerrol, leginkabb talan azert, mert csak azt hallottuk (fokent itteni magyaroktol), hogy az otthonihoz kepest az itteni ovodai neveles milyen szornyu, nincsenek foglalkozasok se, csak szo szerint 'vigyaznak' a gyerekekre, ennyi. De most a sajat tapasztalat ennek erosen ellentmondani latszik. (Mar eleve a beiratkozasi lap jo erzessel toltott el, hogy mintha figyelnenek a gyerekekre, szemelyesen, nem csak ugy 'megorzik oket', mint ahogy eddig gondoltam.

Az oktatasrol: a beiratkozaskor kaptunk egy udvozlo csomagot, amiben tobbek kozott benne volt a kovetkezo heti 'orarend' is, ami meger egy par sort, hogy irjak rola. A foglalkozasok 9 kategoriaba vannak sorolva a kulonbozo fejlesztendo keszsegek, teruletek szerint, ugymint gondolkodas, kommunikacio, szemelyiseg, egeszseg, kulturalis kornyezetunk, termeszeti kornyezetunk, tarsadalmi elet, olvasas, szamolas; es ezekhez vannak rendelve a 'hagyomanyos' foglalkozasok, a festes, rajzolas, gyurmazas, enekles, zenehallgatas, stb. A het minden napjan osszesen tehat naponta 9 db kb. 30 perces foglalkozas van, ugy, hogy pl az egyik nap reggel csaladfat ragasztgatnak a gyerekek fenykepekbol, aztan allatokat gyurmaznak, aztan kulonbozo idojarasi elemeket rajzolnak, aztan meset olvasnak nekik az udvaron (p. kinai meset, de persze angolul), stb... Allatira tetszett nekem az egesz osszeallitas, es a gyerekek (es az ovonok is!) nyugodtnak, elegedettnek tuntek. Amikor ott voltunk, epp csendes piheno volt, es az ovonok epp a festes nyomait takaritottak a szobakbol. :o) Rengeteg rajz es egyeb 'mestermu' volt a falakon az egesz ovodaban, nagyon kedves hangulata volt az egesznek. A bejaratnal egy nagy tablan a 'Jo reggelt' volt kiirva vagy 20 nyelven (magyarul persze nem volt, de majd ezen valtoztatunk). :o) Szoval, azt hiszem, hogy nagyon idealisnak talaltuk ezt az ovit, es remelem, bejutnak a gyerekek. (Mert persze itt is csak varolistara kerultunk, de amikor bementunk, nagy sikert arattak a fiuk, az ovonok ki is vettek oket a babakocsibol es megolelgettek oket, ezt is jo jelnek talaltam, es biztam benne, hogy akkor hatha bejutnak. :o) Juniusban mondjak meg majd, hogy juliustol mehetnek-e... Most mar csak a munkahellyel kell egyezkedni.

Szoval ezek az elozetes tapasztalataink az ovodarol. Az ovoda kiraly, csak legyen, aki meg tudja fizetni. Bazi sokba kerul, de remelem, megeri majd az arat! (Majd irok egyszer az iskolai helyzetrol is! A gyerekek nalunk meg nincsenek ugye 3 honaposak, de a heten palyazunk nekik egy kozepiskolai osztondijra... Nesze neked kapitalizmus. :o)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Lilla!

Veletlenul talatam meg, hogy vegre ujbol elkezdted a blogot. Gratulalok a ket gyonyoru babahoz, csak innen ertesultem, hogy megszulettek.
Erdekes milyen kicsi a magyar kozosseg, es ismeretlenul is tudunk rolatok szinte mindent, de a babakrol nem hallottam.

Gyonyoru szepek, es ne felj, az ovodai dijjak csak addik lesznek ilyen dragak, amig el nem kezdik a gyerekek az iskolat....
Utana mar nem kell fizetni oket!

Udvozlettel,

Hohohohooooo Istvan a napos Sydney-bol