Google Analytics

hétfő, július 07, 2008

Görög zoldseges rulez

Nagyon szeretunk ebbe a delibe jarni, ami itt van nalunk a Wesfieldben a Coles mellett. (Deli = delicates, zoldseg-gyumolcsot arulnak es emellett mindenfele finomsagokat, gourmet dolgokat, finom sajtokat, kecskesajtot is pl, friss olivabogyot, kolbaszokat (van magyar debreceni is), fuszereket, tesztafeleket, gyakorlatilag mindenfele olyanokat, amik kicsit kulonlegesebbek, es nem lehet kapni a sima szupermarketben.) Egy gorog fickoe ez (John - tipikus gorog nev ;o), aki a fiaval es egy masik goroggel vezeti az egeszet. Nagyon finom es szep arujuk van, es nem is dragabb, mint a rendes boltban. Raadasul van fini hazi majkremjuk, ami ezerszer jobb, mint a bolti. Sokmindent hoz be Gorogorszagbol, meg arrol a kornyekrol, igy nekunk nagyon sokminden fogunkra valo van nala. Peldaul arul toltottkaposztanak valo savanyukaposztat is, amit sehol mashol nem lehet kapni, csak ilyen delikben. Plusz itt talaltunk nagyon finom otthoni fajta fustolt szalonnat is. Szoval rendszerint minden heten nala kezdjuk a bevasarlast, es veszunk egy csomo finomsagot, es a Coles-ban mar csak azt vesszuk, ami nala nincsen.

Raadasul tavaly karacsonykor, mikor anyukamek is itt voltak, nagyon szerettem volna igazi hagyomanyos karacsonyi beiglit sutni (illetve hogy egesz pontos legyek, azt szerettem volna, ha anyukam sut igazi hagyomanyos beiglit ;o), de ahhoz meg kellett szereznem makot, amit itt leginkabb csak fuszerkent arulnak, 10 grammos kiszerelesben... Ugyhogy emlitettem ennek a Johnnak, hogy nekem kellene vagy 2 kilo, es mondta, hogy akkor hozat nekem. Es jovo hetre hozatott is, raadasul nagyon olcson, ugyhogy iden is rendelek majd tole. Szoval eljen John, a gorog zoldseges. (Ma egyebkent meg is allitott vasarlas kozben, kerdezte, hogy mi ujsag, es hogy mi mindent veszek a gyerekeknek, es hogy esznek-e mar rendes kajat. Errol aztan el is beszelgettunk kicsit. :o) Mindig is tetszett nekem az ilyen bekebeli, videki, romantikus hangulatu (=nyálas-csopogos) filmekben, hogy az embernek 'sajat' zoldsegese van, akit nevrol ismer, es aki elteszi neki a szep arut, stb, mindig is szerettem volna egyet en is. Ugyhogy most nagyon orulunk John-nak, a gorog zoldsegesunknek. :o)

Mar regota szemezgettunk azzal, hogy az egyik sarokban mindig ki van nekik dobozolva nehany adag zoldseg-gyumolcs, amik mar nem teljesen tokeletesek, vagy kimaradtak a csomagokbol, vagy valami. Ezeket allati olcson adjak, altalaban 3-4 dollar egy nagy ladanyi mindenfele. Elonye, hogy ha ugyanezeket osszeszedegetned a polcrol, legalabb 30-40 dollart fizetnel ertuk, hatranya viszont, hogy esetleg nem pont ezeket a zoldsegeket venned meg, es a dobozban nem is mindig latszik teljesen, hogy mi minden is van benne. De hat 3-4 dollarnyi veszteseget akkor is meger, ha az ember kidobja az egeszet a kukaba. De nem dobja. :o)

Na, most valamelyik hetvegen gondoltunk, befektetunk, es megspendiroztunk magunknak egy ilyen ládányi mindenfelet 3 dollarert. A kovetkezok voltak benne:

1 sarga kaliforniai paprika (capsicum)
3 piros kaliforniai paprika (capsicum)
5 zold kaliforniai paprika (capsicum)
6 szem vegyes krumpli
3 nagy padlizsan
3 cukkini
2 uborka
1 fej cekla
1 zoldpaprika
6 szal zoldbab
1 hagyma

Nekialltunk felhasznalni oket, es a capsicumokbol foztunk 8 adag toltott paprikat, a padlizsanbol es a krumlibol Balazs isteni rakott csirkes-krumplis-padlizsant penderitett, az uborka salataba kerult, a zoldpaprikat, zoldbabot es a kis hagymat belekockaztam a reggeli tojasrantottaba (a cukkinit is lehetett volna, de azt kint felejtettuk az asztalon ejszakara, es reggelre megpunnyadt), ugyhogy gyakorlatilag egyelore egyedul a ceklat nem hasznaltuk fel, de azt meg ugy tervezem, hogy egy kis repaval ledzsuszolom. Es akkor harom dollarbol - egy kis csirke, meg daralthus meg tojas hozzaadasaval - tok jo kajakat rittyentettunk, amit lefagyasztottunk, es most aztan hetekig hordhatjuk munkaba ebedre. Kiraly. Bazi sokat lehet ilyenekkel sporolni, az ember nem is gondolna.

Most pedig a masik nagy oromom az, hogy a mostani hetvegetol kezdve minden honap elso vasarnapjan reggel 7-12 kozott lesz itt helyi piac North Lakesben lent a tonal! Hurra!!! Ma reggel volt az elso, le is mentunk, a meg mindig betegecske gyerekeket a hasunkra kotottuk, es mar 8 elott ott voltunk! (Gondoltuk, a friss levego ugyis jott esz nekik.) Korulbelul 25 stand volt, a kornyekbeli farmerek jottek es arultak mindenfelet, a zoldseg-gyumolcs mellett hust, halat, pekarut, palantat, fuszernovenyeket, es mindenfele egyeb hazi dolgokat, lekvart, mezet, szoszokat, kremeket, sutiket, mindenfelet a vilagon tenyleg. Allitolag szeptembertol kethetente lesz, es bovulni is fog. Remelem idovel lesz lángos es kurtos kalacs is! :o) Eljen, eljen!

1 megjegyzés:

JuditAu írta...

Vasárnaponként az itteni piacon árul a magyar lángosos család, de majd legközelebb szólok nekik az érdeketekben, hogy néha ruccanjanak át északra is... :)))
Fijúk jól vannak?
sajnos el kell, hogy keserítselek, amíg suliba nem mennek, addig számíthatsz rá, hogy (főleg a hidegebb időszakban) rendszeres lesz az orrfolyás, köhigcsélés... :( Közösségbe járás "áldása"... :(
Puszi: Judit