Google Analytics

szerda, július 16, 2008

Világ Anyái, segitsetek!

Az ovoda szivas. Bar latjuk, hogy a gyerekek istenien erzik magukat, es nagyon aktivan telik a napjuk, sok mindent tanulnak, rajzolnak, festenek, gyurmaznak, enekelnek, tancolnak, meg mi egyeb, de valahogy ugy nez ki, hogy a legfontosabb napi elfoglaltsaguk az, hogy ki tud minel tobb bacilust osszeszedni illetve atadni a masiknak minel rovidebb ido alatt...

Most harom hete, hogy a fiuk elkezdtek az ovit (bolcsit), heti ket napban, kedden-szerdan. Az elso heten ugye rogton elkaptak az orrfolyoskohogos kiscsajszitol a magaet, es sikeresen haza is hoztak. Az elso hetveget azzal toltottuk, hogy csutortoktol a kovetkezo keddig megprobaltuk kikuralni oket, egyelore homeopatias szerekkel. Sikerult is, tok jol voltak, se laz, se kohoges, se orrfolyas, meggyogyultunk, hurra. Kovetkezo kedden mentunk vidaman es egeszsegesen, de estere mar be is lazasodott Bence, mert mieink hiaba gyogyultak meg az otthon toltott napok alatt, a tobbieknek bizony tovabbra is a padlora folyik az orra es kohognek a vilagba. Ugyhogy szerdan a fiuk mar otthon is maradtak. Ujabb egy heti gyogyitas vette kezdetet, indul az imamalom megint. Ezuttal az orvost is kihivtuk ugye, aki - immaron a nyugati orvoslast is latba vetve - irt fel nekik antibiotikumot, meg valami cuccost a kohogesre, naponta 3x mindkettot 1 hetig. Megint egesz heten+hetvegen gyogyszereztunk, eukaliptusz olajat parologtattunk, bébi kinai balzsamot vaporuboltunk, meleget ettunk-ittunk, bebugyolalva ultunk itthon (mind a negyen, tenyleg), es ennek oromere keddre meg is gyogyultak. Kiralysag. Megint: se orrfolyas, se laz, se kohoges, se semmi, csak oromkodes, hogy milyen egeszseges mindenki ujra. Az ovodaban tegnap reggel mi fogad: megint a szazmillio kohogos, folyos orru kiskoru. Az egyiket epp adja at az apja az ovononek, es mondja, hogy "hat tegnap este 38.8C volt a laza, de hat kapott panadolt"... Szuper... Attol, hogy a panadollal lenyomtak a lazat kicsit, attol meg ugyanugy beteg, es mi lenne, ha nem engednenek be lazas beteg gyerekeket az ovodaba a tobbi beteg gyerek koze!!! Persze estere mar nekem is belazasodott Bendec, meg gondolom még masik 3-4-5 gyerek a csoportbol. Ugyhogy a hetvegere ismet megvan a program: gyogyszerezés-eukaliptuszolajpárologtatás-bébikinaibalzsamozás-vaporubolás-melegetevésivás-bebugyolálvaitthonülés-éjszakanemalvás... Nacceru. Az mar mikor jon, hogy megerosodik az immunrendszeruk es nem kapnak el semmit?

Az ovonokkel azt latolgattuk, hogy esetleg azt kellene csinalni, hogy az osszes beteg gyereket egy csoportba zsufolni, es akkor legalabb az egeszsegesek egeszsegesek maradnanak, es nem az egesz ovoda egy mero betegszoba lenne folyamatosan... Ugyhogy most elegge el vagyok keseredve. :o( Mar alig varom, hogy szuleim megerkezzenek es kivehessuk a kicsiket az ovibol. Mar csak 15 het es 2 nap... de ki szamolja... ;o)

De amiben a vilag anyainak segitseget kerem, az a kovetkezo: Kisbendec az elmult ket ejjel nem aludt. Szinte egyaltalan. Ergo mi sem. A kovetkezot csinalja, amit nem tudunk mire velni: korulbelul orankent felsir, de nagyon keservesen, es dobalja magat. Nem csak ugy hisztibol, azt nem szokta sosem, nappal sem. Keservesen szenved egesz ejjel, es nem tud aludni. Jo, vegul is tele van az orra, biztos nem kap levegot. Ejjel 2-kor kiporszivoztuk az orrat, szuszog, tok jo. De egy ora mulva megint felkelt es sirt ezerrel. Gondoltuk, esetleg a kis foga jon, bekentuk a fogas zselevel, de az sem segitett. Gergonek mindekozben semmi baja, bekesen aluszkal. (Amibol arra kovetkeztetunk, hogy nem a szobai korulmenyekben lehet a hiba...) Mi lehet a baj???? Es foleg: hogyan lehetne segiteni rajta???

A tanacsokat, otleteket, hasonlo tapasztalatokat, biztato megjegyzeseket elore is koszonjuk. ;o)

5 megjegyzés:

JuditAu írta...

Lehet, hogy fáj valamije (torka, feje), a száján veszi a levegőt, kiszárad a szája, ezer oka lehet. Meg ugye a fogacska is készülődhet, és sokszor a zselé sem segít. :( Ez nagyon húzós időszak alapjáraton is, hát még, ha minden nyavaját elkapnak az oviban... Semmi egyebet nem tudok tanácsolni, mint az immunerősítést, minél kevesebb ovizást ebben a beteges időszakban, és egy időgyorsítót, hogy minél hamarabb itt legyen a nagyszülők. :)
Én azt látom, hogy minden gyerek átesik ezen a betegeskedésen, ha közösségbe kerül. Nektek annyival rosszabb a helyzetetek, hogy fél évesen kezdik el a közösségi életet, így pici korban esnek át a "kötelező" lázas-takonykóros borzalmakon... :(
Sok-sok erőt és millió gyógypuszit küldünk!

Névtelen írta...

Én is arra gondoltam, hogy a torka fájhat, Isten ne adja, tüszősmandula-gyuszi + nem kap rendesen levegőt + kiszárad a szája, összességében pedig rossz a közérzete. Nagyon vigyázzatok, hogy kis Bence igyon eleget, s ha lázas lenne vagy az éjszakai tünetek nem enyhülnek, ismét orvosi segítséget kellene kérni.
Módosítsunk repjegyet, hogy korábban indulhassunk október végénél? Mielőbbi gyógyulást, nyugodt éjszakákat és a régi módon vidám gyerkőcöket kívánunk Nektek! (Akkor legyen ez :o)

Névtelen írta...

Szia!
ne haragudj, hogy így ismeretlenűl írok, de már mivel régota olvasom a blogotokat, úgy érzem sok mindent megtudtam rólatok.
A fiúk tündériek, nekem is van 2 fiam, az egyik augban lesz 3 éves, a kicsi fél éves.
nekem a nagyobb csinálta ezt az éjszakai kínlódást, ugyanígy orrfolyós, fogzós időszakban. nekem az jött be, higy megemeltem a kiságy fejrészét, úgy, hogy a kiságy lábai alá tettem egy pár nagyobb könyvet. (gondolj bele, ha a felnőttek is náthásak ők is minimum párnán alszanak) Ez elég volt ahhoz, hogy az orra ne duguljon be, és a fogzásnál is segített, hogy magasabban volt a feje,mert nem duzzadt be éjjel az ínye annyira.
Hátha bejön nálatok is. Minden jót kívánok nektek és a kis betegeknek mielőbi gyógyulást.
Üdvözlettel:
S. Hajni Budapestről

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nekem a két gyermekem nem egyidőben fogzott. Az elsőnek fél évesen jöttek ki az elsők. A másodiknak pedig már két hónaposan kinnt voltak. Rengeteget rágcsáltattam őket, főleg Balázst.
Mi is téglát tettünk a fej alatti ágy lába alá. Így könnyebben tudott levegőt kapni, ugyanis mindég orrbedugulási problémái akadtak. Ő is szinte görcsbe rángatódzott -a fájdalomtól-
Nagyon gyengéd legyél hozzá!!
Elmúlik és minden JÓ lesz!

Mielőbbi gyógyulást, és sok sok puszi az egész családnak!!
Éva Bp.

Lilla írta...

Nagyon aranyosak vagytok mindannyian, koszonom a tanacsokat es a biztatast.

A nathaval kapcs az agy labat mi is megemeltuk, es remelhetoleg konnyitett valamit a helyzeten. De a legjobb nekunk megint a vaporub+orrcsepp+orrszivas kombinacio volt, meg is gyogyultak hamar. Aztan ket nap mulva megint mentek ovodaba, es most megint nathasak...

Viszont legalabb az az ejszakai hirtelen felsiras azota hal'istennek elmult, csak az a ket nap volt. Azota csak a kohoges es a natha miatt ebrednek meg... ;)

Koszi mindenkinek meg egyszer! :)