Google Analytics

péntek, augusztus 07, 2009

Scam vagy identity theft ahogy itt csinaljak

Mostanaban sokat hallani hogy embereket felhivnak a csunya rossz bacsik es mindenfele szemelyes adatokat kernek es aztan azokkal visszaelnek. Peldaul amikor a kormany kiosztotta a 900 dollis adomanyt akkor sokan bedoltek es megadtak a bankszamlaszamukat az idegeneknek akik azt mondtak hogy bizony a kormanytol telefonalnak es kerdezik csak hogy hova kuldjek a penzt. Szoval a sok hiszekeny bedolt.

Ma reggel csorgott a telefon, ismeretlen szam. Azt mondta hogy Adam vagyok az ATO-tol (ez az itteni APEH) Es hogy par szemelyes adatok ker hogy azonositsam magam, mondtam hogy pillanat es raraktam a telefont. Meg 3 szor csorgott de nem vettem fel. Kerestem az ATO telefonszamat.

Aztan felhivtam az ATO-t es kerdeztem hogy mi van. Ott azt mondtak hogy az adobevallassal minden rendben es senki nem hivott engem. Tudtam! Ereztem, rohadtak. Aztan megint csorgott a telefon, ismeretlen szam. Most egy masik ficko volt es o is az ATO-tol. Aha! Szoval ez egy bunbanda, egy egesz raktar televan telefonokkal es gyujtik az adatokat. Na majd en jol megszivatom oket. Kerdeztek a szuletesi datumot es a lakcimem. Csak ugy talalomra bemondtam valamit meg kitalaltam egy cimet a kornyezo utcakbol. Mondta rendben. Whohooo. Hogy lehet rendben? Kerdezte hogy mennyit keresnek az adobevallasban megadott gyerekfelugyelo hazvezetok. Mondtam hat kb, jo sokat, nem tudom, 10-20 talan 30 ezret. Mennyit mondjak kerdeztem. Hogy lesz kevesebb az adom? Azt mondta nem tudja. Mennyit keresnek. Mondtam vegul hogy legyen 10000. Ja es nem ket gyerekem van hanem 3. Ha mar ugyis ott van javitsa mar at azt is. Ja meg valami, mert ezekkel az adatokkal nem sokat tud kezdeni igazan. Megkerdeztem hogy melyik szamlaszamom van megadva, mert ketto van. Az amelyik 44-re vegzodik vagy az amelyik 888-ra. Mondta a nevemet, meg Lillaet meg hogy a 44-re vegzodo. Hu .asszameg, ezek tenyleg elloptak a bankszamlaszamom.

Sejtettem hogy virus van a gepemen mert bazi lassu volt mostanaban. Na akkor nyomas hivjuk csak a rendorseget hogy bar meg meg van a penzem a szamlamon de gyanus telefont kaptam. Mondtak hogy ezt bizony csak szemelyesen lehet leadni. Remek, futas a kozeli rendororsre, utkozben beugrottam a bankba azert meg hogy a szamlat zaroljam amig kitalalom hogy mi legyen. Azt mondtak nem erdemes, de megvaltoztatjak az internetes jelszavam aztan meg irnak egy megjegyzes a szamlam melle hogy csak jogsival lehet penzt kivenni rola, nem eleg az alairas. Rendben. Futas a rendorsegre, ahol csak bejelenteni lehetett de amig nincs buncselekmeny addig nem tudnak semmit csinalni, nyilvan, mit csinaljanak. En jo reszletesen leirtam a 9cmx13cm-es kis noteszlapra amit kaptam a rendorbacsitol aki epp telefonalt, hogy pontosan mikor hivtak es hogy a VirginMobile-nal vagyok hogy majd jol lenyomozzak a bejovo hivast mint a filmekben. Aztan kesobb rajottem hogy le se fogjak szarni. Orulhetek ha egyaltalan beviszi valaki a szamitogepbe a sajt cedulamat.

Kozben megneztem a bankszamlam es a hitelkartyara pont 5000 dollart fizettunk. Hmm ez gyanus, hogy lehet hogy pont 5000 dollart koltottunk. Aztan hivtam Lillat es mondta hogy 5000 dollart o fizetett mert eltunt a szamla.

Aha, a kollegam pont most mondta hogy az o leveles ladajukbol ellopkodtak a leveleket. Aha, megvan. Szoval innen tudjak a bankszamlaszamom, ezert nem jott meg a kredit kartya kimutatas sem. Akkor meg mi mindent tudnak rolam es mire hasznaljak az infokat.
Aztan felhivtam ATO-t hogy elmondjam hogy hivtak es megadtam az adatokat es csak erdeklodom hogy lat-e valamit ott (hatha valami belso ember garazdalkodik) es mondta hogy semmi, nem hivott senki es nincs valtoztatas. Mondtam hogy csak azert mert az egyetlen hely ahonnan megszerezhettek az adatokat az az o programjukon keresztul szoval ha lehet nezze mar meg hogy mi van a gepben. Azt mondta nem lat semmit. Megnezi valami masik rendszerben. Aha, megvan, hianyzo adat, telefonaltak, kitoltottek, feldolgozas folyamatban. Mondom lat 3 gyereket es 10000 dollit. Hmmm… nincs… nincs varjak, igen lat. Hu .asszameg, akkor most mi van? Nem erti mert rajtam kivul senki nem valtoztathatja meg, csak ha irasban elkuldom. Jo, nem erdekel irja vissza. Nem lehet. Ki kell toltenem egy nyomtatvanyt es elpostazni. Jo. Maskor ne csinaljatok ilyet, jo, hulyek. Majdnem agyonutott a ko ami leesett a szivemrol, hulyek. Formanyomtatvan kinyomtatva, kitoltendo mezokhoz hanyzik hogy mit is akarok valtoztani.

Ujabb telefon majd mindezt probaltam megmagyarazni az ugyintezonek aki nem nagyon akarta megnezni hogy melyik sorban is van a hiba, vagyis melyik sort kell atirnom. Majd kb 25 perc utan sikerult megszerezni hogy melyik sort kell kijavitani es elbucsuztunk. Nyomtatvany elpostazva, hulyek stop Tobbet ne csinaljatok ilyet, hulyek stop.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos ilyen már nálunk is volt.
Köszi, hogy leírtad, ezért gyorsan írtam Kriszéknek, hogy olvassák el ezt az írást.
Más: hogy vagytok? (Ti ott 7-en?)
Jó egészséget kívánok az egész családnak!
Sok puszi Éva

John írta...

Udvozollek Benneteket!

John vagyok es olvasva az utolso bejegyzest szeretnem veletek felvenni a lapcsolatot ha nem vagyok tolakodo nagyon.
en is itt elek a csaladommal Brisbaneben egy rovid ideje. (1980 ota sydneyben eltem)
az email cimem: organ10012yahoo.com

Udv.: John

John írta...

bocs elirtam!

organ1001@yahoo.com

Hugo írta...

Mostanában fogtak el egy mexikói és két orosz állampolgárságú férfit. Állitólag 130 millió hitelkártya adatait lopták el.
Globálisan müködtek, pl. bizonyos napokon ha seven-eleven-ben vásároltál kártyával, akkor ellopták az adataid. Fokvárostól Tromsöig.