Google Analytics

vasárnap, február 21, 2010

Nyelvében él a nemzet. De melyik?

A fiuk most mar egeszen sokat beszelnek, bar alig lehet erteni. Avatatlan ful szerintem egyaltalan nem erti a nagyreszet annak, amit mondanak. Hangzas alapjan Gergo gorogul, Bence pedig valami szlav nyelvet beszel... Gergo minden szavának a vegen sz van, ha kell, ha nem. Bikilisz (bicikli), malakasz (mazsola), helikipisz (helikopter), vilisz (virsli), stb... Bence sokkal tisztabban beszel, de o benne meg kicsit olyan szlavos beutes van, sok c-vel, sz-szel es z-vel, pl. cuszik (csuszik), tulit (toilet), mamuc (mammut a Jegkorszakbol), stb... Hm, nem sikerult a legjobb szavakat megtalalnom peldanak, mert igy most olyan, mintha siman csak posze lenne, pedig nem errol van szo. Az elefant-ot pl Gergo ugy mondja: epelász, Bence meg: eleszánt. (Es persze kozben himbaljak a karjukat az orruk elott ormany gyanant, es bognek hozza. Ha esetleg a kivulallo nem tudna, hogy mi az az epelász vagy eleszánt...)

De mostmar mondanak mondatokat is. A viharral pl nagyon edesek, mert egyaltalan nem felnek, hanem amint esik kicsit az eso, egybol szaladnak az ablakhoz, hogy 'villá, villá', azaz hogy villam ugye, es hogy "ég, bumm,bumm,bumm". Gergo mondja ezeket. Akkor is mondja, hogy "ég, bumm,bumm,bumm", amikor valami nagy zajt hall, pl amikor teherautok zorognek, vagy akarmi nagyobb egdorgesre emlekeztetot hall. Edesek.

Tegnap meg mar Panna lealudt, ok meg persze sikitoztak es rohangaltak a szobaban, es mondtuk nekik, hogy cssss, Panna alszik, ne visitsatok. Ezt mondjuk vagy haromszor. Aztan elcsendesedtek. Kesobb, amikor Gergo megint sikongatni kezdett, Bence raszolt, hogy "No, Gergo, Panna alszik". :o))) Annyira aranyosak. Ahogy igy kombinaljak az angotl a magyarral... :o)

Most mar tenyleg sokat dumalnak, mindketten, egyfolytaban. Tegnapelott rank is jott a rohoges Balazzsal este, mert epp altatas volt, en mondtam a meset, Gergo meg folyamatosan kommentalta. De tenyleg folyamatosan, parhuzamosan beszelt, a mesevel kapcsolatosan. (Egy kis katicabogarrol szolt a mese, hogy mi minden tortent vele aznap, Gergo meg kozben folyamatosan mondta: jeee, katica (kapitac), repul, helikipisz, kapitac, lepottyant, kapitac, jeee, lába, szeme, stb... :o))) Aztan hozta a mesekonyvet, amiben van egy katica es mutogatta (a tok sotetben), mami, kapitac, look, look, kapitac, stb... Es akkor Balazs mondta neki rohogve, hogy Gergo, csitulj mar el, most a mami mesel, es kesz, kirobbantunk a rohogesben, es akkor persze a gyerekek is megjobban, szoval jo volt. :o))) Meg kellett oket zabalni. (Pannam meg csak aludt szepen mindekozben a kezemben, en meg raztam szegenyt a rohogestol... :o)

Szoval, hurra, nyelveben el ez mi a hungaro-anglo nemzetunk... :o)

1 megjegyzés:

Eremi írta...

HÁT EZ NAGYON JÓ VOLT! JÓKAT NEVETTÜNK RAJTATOK MI IS!!! :))