Google Analytics

csütörtök, november 15, 2012

Iskolakezdés 5. - Egyenruha, konyvek

Na, kezdodik... jonnek a jarulekos koltsegek... Csostul...

Megjott a tankonyvcsomag-igenylo lap, rajta 3 oldalon at sorolva a mindenfele fuzetek, tankonyvek, ceruzak, tollak, szarsagok. Igazabol nem nagyon talaltam rajta elso ranezesre igazan feleslegeset, eleg konszolidalt lista. $209 dollarba kerul (fejenkent), de ebben mar minden benne van az utolso ceruzatol, a kottafuzeteken at a konyvtar-taskaig tenyleg minden. (A konyvtar taska amugy itt teljesen kotelezo es mindennapos, mint nalunk mondjuk a tornazsak, csak itt a konyvtari cuccokat hordjak benne ugye. Ez a konyvtar-elmeny amugy nem egeszen ugyanaz, mint amit mi ismerunk, nekik minden heten vannak "konyvtar" oraik, ahol pl mindenfele 'kutato' feladatot kapnak, es mindenfele kreativ dolgokat is csinalnak ott a konyvtarban, szoval nem egeszen egyezik meg az altalunk ismert konyvtarral.) A tankonyv csomagot bekotve, nevre szoloan leszallitjak az elso napon az iskolaba a gyerekeknek, ugyhogy nekunk innen tobb gondunk nem lesz vele, hal'Istennek. (Leszamitva persze a bekotest, felcimkezest...)

A heten egyenruha probara is kellett menni a gyerekeknek az uj iskolaba... Megkaptuk a listat, a cipon kivul gyakorlatilag mindenuk egyenruha elem, emblemazott, cimerezett okor... Meg a zoknijuk es a furdoruhajuk is... Heti harom napot formalis egyenruhaban mennek (nadrag-ing-kemeny kalap (es krumpliorr)), es ketszer a sportos szerelesben: rovidnadrag, polo, sapka).
Egy gyerekre a kovetkezokeppen nez ki a lista:

A formalis szett (heti 3x):
  • Ing (nyakkendovel): $32
  • Nyari nadrag: $34
  • Teli nadrag: $34
  • Kardigan (szinten télire) $66
  • Zokni: $8
  • Kemeny kalap: $55 
Sportos (heti 2x):
  • Polo: $29
  • Rovidnadrag: $29
  • Zokni: $8
  • Sapka: $15 
  • Furdoruha: $45
Iskolataska: $80

A cipot nem ok adjak, de meg van kotve, hogy csakis fekete, bor, 'unneplo' cipo lehet, nem edzocipo, vagy ilyesmi... Szoval a kis 5eveseink ugy fognak jarni iskolaba, mint egy skatulyabol kihuzott biznicmen. Es ez az elso evi felszereles potom $600 dollarba kerul fejenkent, hiszen nyilvan ingbol, zoknibol, polobol nem eleg csak egy... Hat lopom en a penzt?!?

Alig varom azt a posztot, amit majd arrol irok, hogy mennyire felel meg az iskola az elozetes elvarasainknak illetve hogy megeri-e az evi 6000+ dollart a privat suli az ingyenes public-kal szemben. Stay tuned! :o)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Juj, de megnottek a fiuk:-). Valasz arra, hogy szerintem megeri-e a privat oktatas, hmmm igy a 3. evben egy jo hiru es igencsak borsos (pff...aru) maganintezmenybe jaro gyermeknel: igen meg, de ha a gyerkoc mar egy kicsit is kilog a sorbol es nem "egyengyerek" akkor az iskola igyekszik nem foglalkozni az extra feladatokkal.(ertem ezalatt, hogy baratainknak a gyerkoce egy kicsit problemasabb volt a kelletenel es a PREP evben tanacsoltak a szuloknek hogy inkabb keressenek egy masik iskolat:-( ) Megeri, mert nem kell 600 fele kulon intezmenybe cipelni a gyereket, az iskolaban az uszason, a 40 fele harci es tavol keleti sporton keresztul minden mas extra megtalalhato es ami szamomra a legpozitivabb, hogy nem kell felnem a nap kozbeni telefonhivastol, amiben kozlik, hogy a kis "pistat" elkalapalta az egyik nagyobb diak a szunetben...:-( Az iskola elvegzese utan (13 ev) pedig a gyerekek 90 szazaleka osztondijjal kerul egyetemre, ami szerintem jobb arany mint az allami oktatas.. Amugy nalunk meg az iskolai CIPO is egyen,( a lanyoknal meg a HAJGUMI es HAJCSATT is, majdnem dobtam egy hatast amikor meglattam) es az iskola sajat boltjan kivul mashol nem forgalmazzak..mondanom sem kell az arakat igy teljesen ok szabjak meg.Ja, es nem tudom nalatok hogy van, de nalunk itt minimum 4 eves a varolista...rohej amikor terhes anyukak foglalnak helyet a meg meg nem szuletett gyerkocoknek..Sok sikert, egy kalappal az iskolahoz a fiuknak es nektek, szerintem jo dontes volt a magan! ;-)
Gabi