Google Analytics

szombat, november 15, 2003

Nagyon jok vannak benne, es tenyleg nagyon olcsok is!!!! Most ahol kineztuk a telket (Mango Hills), eleg nehez telket kapni, mert nagyon nepszeruek, es egy nap alatt elkapkodjak az osszeset, tobbseget epitteto cegek veszik meg.
:o( Az egyik epitteto ceg eladna nekun kaz ovet, de akkor vele kellene epitetni. Gyonyoru hazai vannak, de bazi dragak. :o( Most kimegyunk egy kicsit egyezkedni, hogy nem lehetne azt, hogy toluk vesszuk a telket, de massal epittetunk... :o)

Viszont tegnap voltunk a bankba, es MEGKAPTUK A HITELT! :o) Ugyhogy most mar tenyleg csak a megfelelo telket kell megtalalni, es jovore johet az epitkezes. (Mert most csak a telekre kaptunk penzt.)

MEGVETTUK A TELKET!!! :o)))))

Tegnap vettunk telket!!!!!! :o)))))) Nagyon orulunk neki, remelem, jo lesz minden vele!!!!! Epitkezni majd valoszinuleg csak jovore kezdunk ra, de a telek a lenyeg, epitkezni mar kesobb is lehet.

Reszletek: 733nm, saroktelek. Nem egeszen szabalyos negyzet alaku, inkabb trapez. Fent van pontosan a domb tetejen! Elvileg, ha ketszintes hazat epitunk ra, akkor lehet is latni az emetrol a tavat. (Lake Eden) Meg nem nagyon latni magan a telken semmit, mert meg dolgoznak rajta, de majd talan jovo hetre mar jobban keszen lesz. A sarokkal szemben egy park van, (illetve csak elsz, mert meg ez sincs kesz), valamint jovobeli hazak hatulja.
Remelem, nem lesznek csunyak!!!! :o))))

172ezer dollar volt, ami nagyon jo a penztarcanknak, mert mi olyan 200-220 korul kalkulaltunk. Igy nem kell olyan sok kolcsont felvennunk, tehat talan hamarabb tudunk epitkezni ra, es talan-talan - az optimista tervek szerint - a jovo karacsonyt mar az uj hazunkban unnepelhetjuk!!!!!!

Ja, ott van abban a lakoparkban, amirol mar korabban is irtam. (North Lakes). TIB, hol talaltad azt a cikket a epulo business centerrol? Mert ennek most nyomat sem latni meg... Most eppen egy aquatic center epul, ami ugyanolyan orommel tolt el, mint a business center. :o)))

HITELlel kapcsolatos tudnivalok: A Commonwealth Banknel vagyunk, toluk kertuk a hitelt is. (Attol kered, akitol akarod, nem kell feltetlenul attol a banktol kerni, ahol amugy is ugyfel vagy, vagy ilyesmi.) Mi toluk kertuk, es nagyon jo tapasztalataink vannak, csak jokat tudok mondani. Idopontot kell kerni a hitelugyintezeshez, mi hetfon 1-re kaptunk, kapsz elotte egy elozetes tajekoztatot, kamatokrol, hitellehetosegkrol, hitelfajtakrol, minimum kovetelmenyekrol, mindenfelerol, meg arrol is, hogy mit celszeru atgondolnod es magaddal vinned erre az elso megbeszelesre. Odamentunk, vittunk is mindent, amit kellett, persze no extra, csak egy level kell a munkaltatotol, hogy miota dolgozol ott es milyen beosztasban, stb, kell az elozo evi adoelszamolasod (group certificate) (amit tok rendesen kuldenek Neked minden evben, szoval nem kell erte kulon folyamodni, vagy valami, hanem ez mar amugy is otthon van), valamint az utolso harom fizetesi cedulad. (Ezt is automatikusan kapod minden heten vagy kethetente a cegedtol, nem jelent problemat a beszerzes.) Szoval, osszeszedtuk ezeket a cuccokat, es bementunk. Egy nagyon kedves csaj volt a tanacsadonk, elso perctol tudta, hogy mit akarunk, a banki kimutatasunk mar elotte volt, mire bementunk, nem kellett plusz koroket futni, vagy iylesmi, nagyon flott volt mindne. Megkerdezte, hogy most csak telket akarunk, vagy hazat is, vagy hogy legyen. Mondtuk, hogy most - anyagi okokbol - csak telket vennenk, es jovore szeretnenk ra epitkezni. Mondta, oke, ranezett a papirjainkra, beutott harom billentyut a gepebe, es kb. 20 masodperc mulva azt mondta, hogy rendben, 176000 dollar kolcsont tud adni a bank a mi korulmenyeinkhez merten, mehetunk alairni a szerzodest a telekre. Allati jo erzes volt! :o)) Es ezutan pedig elmondta, hogy akkor azt kellene csinalni, hogy ezt a 176-ot most felveszi csak Balazs, az o keresetere, es aztan jovore pedig az en keresetemre veszunk fel ujabb 170-et a hazra. De mindezt kozos neven, egy hitelugyleten belul, igy meguszunk egy csomo plusz dijat, es idot is sporolunk. Elmondta, hogy milyen kedvezmenyeket tudunk igenybevenni mint elso lakas vasarlok - na ez nem volt egy hosszu lista, osszesen annyi van, hogy az allam ad 7000 dollart a hazhoz, es az illetekekbol kapunk meg valamennyi kedvezmenyt. Ezutan kicsit beszelgettunk magunkrol, o is a csaladjarol, aztan elbucsuztunk, es mondta, hogy amint alairtuk a szerzdoest, jojjunk bel, es atutalja a penzt. Semmi hathetes elbiralas, meg ilyenek.... Azonnal megvolt minden.
Meg ugyvedet is ajanlott, (mert kertuk, hogy ajanljon, mert mi kutyat nem ismerunk itt).

Most hazterveket keresunk, mert mivel egyreszt saroktelek, masreszt trapez alaku, ezert nem annyira egyszeru ra hazat epiteni, de azert biztosan meg lehet majd oldani... Remelhetoleg... Es aztan mar csak egy ujabb hitelt kell felvenni... :o))))

De az epitkezes meg mindenkeppen a jovo zeneje, talan jovore, de semmikepp sem mostanaban. Az optimista tervek szerint talan aprilis-majus korul kezdhetnenk el a dolgot, onnantol 6 honap, tehat november-december korul lenne keszen remelhetoleg.

Mindnesetre majd arrol is irok, hogy hogy mennek a dolgok epitkezesugyileg.
:o))))
A torlesztoreszlet nem haladhatja meg a brutto fizetesed 40%-at. Ami nem valami kedvezo, mert mi a turot csinalsz a maradek 60%-kal?!?

A kamat olyan evi 6,5% korul van, a mi hitelunkre 6,57% volt. Van kb. 5-6 fele hitel, fix vagy valtozo kamatozasu, es a kamatlab attol is fugg, hogy mennyi idore akarod felvenni. A leghosszabb ido 25 ev. Ennyire erdemes felvenni, aztan max. visszafizeted hamarabb.

Ma kulonben jott toluk egy level, (kicsit meg is ijedtem, mert nagy A4-es boritek volt, es azt hittem, hogy visszavontak a foglalasunkat a telekre, vagy valaki mas megvette, vagy iylesmi...), de aztan nem, hanem csak kaptunk egy 'udvozlo' levelet, hogy most mar mi is a north lakes-i kozosseg tagja vagyunk, es kaptunk egy tenyleg szep ezustozott kulcstartot, gravirozott North Lakes-es cimerrel, meg minden. Nem nagy dolog, de megis maga a gesztus tok kedves volt. Ugyhogy - bar hazunk meg nincs - de kulcstartonk mar van es mar a kozosseghez is tartozunk! :o)))
> Én még arra lennék kiváncsi, hogy milyen feltételeket kellett ehez a
kölcsönhöz biztosítani. Pl: hány év munkaviszony, mennyi fizetés (min.),

Azt hiszem, hogy 6 honap a minimalis munkaviszony, amit igazolni kell.
Igazabol azt kerdeztek, hogy miota vagyunk alkalmazasban, es mi mar egy jo eve, es ez eleg volt. De nem mondtak, hogy '6 honap is eleg' ,vagy ilyesmi, tehat ezt nem tudom.

> egy átlagember fizetése elég-e ehez (nem tudom, hogy mit dolgoztok,
milyen beosztásban)... (magyar szokásokban gondolkodva)?

Abszolut. Tobben kerdeztetek, mit is dolgozunk eppen pont:
Ferj: sima 'elado' az Ikeaban, no extra, heti 38 oraban. Oraber: $13.89 brutto. (ado: 20%, asszem)
En: szinten Ikea, eloszor penztaros voltam, aztan fopenztaros lettem, (micsoda elomenetel!) :o)), aztan idekoltoztunk Brisbane-be, es itt egy hirtelen mozdulattal rovidke trening utan 'Kitchen specialist' lettem. Nincs heti fix oraszamom, viszont $16.99-et keresek orankent. :o)

Na, ez a ketto boven eleg a hitelhez. Az egyetlen megkotes az az, hogy allando munkad kell, hogy legyen. Ezert van az, hogy mi csak a ferjem nevere vehetunk fel hitelt, csak az o fizetesere alapozva, mivel - hiaba keresek tobbet - az en melom nem allando, hanem casual, tehat nincs heti fix berem, tehat a bank nem tud arra szamitani, hogy en minden heten rendszeresen be tudok fizetni x osszeget. (Hiaba mondom nekik, hogy pedig betudnek...)

Az atlag fizetes itt mindenre eleg. Es meg egy kicsit tobbre. De tenyleg.

Nincsenek megjegyzések: