Google Analytics

csütörtök, január 25, 2007

Vizkorlátozás, szabályok, Brisbane

Nem tudom, irtam-e mar errol, de most mindenesetre irok.

4-es szintu vizkorlatozas van nalunk ervenyben most mar talan egy eve. Mondjuk amiota mi itt vagyunk Queenslandben (2004 oktobere ota) me gsosem ment 2-es szintu ala. Eleg gaz. A 4-es szint abbol all, hogy csak vodorbol lehet locsolni, es abbol is csak bizonyos napokon es bizonyos napszakokban, hazszam szerint. Mi peldaul csak kedden-csutortokon-szombaton locsolhatunk, akkor is csak reggel 4 es 8 kozott, valamint este 4 es 8 kozott, es csak vodorbol. (A slag es az ontozorendszer tiltott.)

Ez tobb dolog miatt is problemat okoz. Egyreszt azert, mert igy, hogy a kertet nem lehet locsolni, igy a fu kiszaradt, vagy legjobb esetben is besargult mindenhol, es semmi sem olyan szep dus es zold mostansag, ahogy azt az ember egy tropusi-szuptropusi varoskatol elvarna. De ez a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy azt mondjak, hogy a varos ivoviz keszlete mar csak 2 evre elegendo. (Mivel azonban nem latom az allam vezetoit eszeveszetten megoldast keresni-talalni, ezert azt gondolom, hogy azert szomjan nem fogunk halni, majd biztos megszánnak minket a kornyezo allamok, vagy valami…)

Persze beszelnek uj duzzaszto gatak epiteserol (ami meg nyilvan oriasi ellenallasba utkozik a kiszemelt teruleteken lakok reszerol). A mostani gat valahogy olyan szerencsetlen helyen van, hogy amikor ugy egyebkent napokig esik az eso, a gatat valahogy pont elkeruli, es oda nem esik egy csepp sem. A multkor tenyleg napokig szakadt, esett 17mm eso, ebbol kemeny 1mm jutott a duzzasztoba. Semmit nem szamitott. A baj az, hogy ha a dolgok nem javulnak semmit, akkor az idojaras elorejelzesek szerint semmi remenyunk nincs arra, hogy a vizkorlatozasnak vege lesz termeszetes uton. Igy aztan mindenfele egyeb modon probaljak ravenni az embereket a vizzel valo sporolasra.

Peldaul az uj hazakban kotelezove teszik, a regikben pedig fizet neked az allam, ha viztakarekos csapokat, zuhanyt, vecet vagy mosogepet vessel. Nagyon nyomatjak az esoviztartalyokat, azokra is igen komoly tamogatast adnak, ha vessel egyet. (Nalunk az osszes viztakarekos cucc megvan a hazban, es esoviztartalyt is vennenk, ha nem lenne meg a tamogatasokkal is igen draga, de raadasul a tartallyal az a nagyobb baj, hogy ha _nem esik eleget az eso_ (mert ez a fo baj), akkor mit érek a tartallyal?!?

Plusz mindenhol uton-utfelen reklamozzak, hogy ne zuhanyozz 5 percnel tovabb, ne furodj kadban, ne mosd az autodat, ne folyasd a vizet, stb… (Pedig mondjuk szerintem sokkal nagyobb hatasa lenne, ha inkabb a ipari hasznalatra figyelnenek, es nem arra, hogy 5 percet zuhanyozom-e vagy 6-ot…)

Na de az igazan erdekes az az, hogy az emberek betartjak ezeket a korlatozasokat! Mi elegge szabalytisztelo figurak vagyunk, de neha azert a szivem szakad meg a fuert, a novenyekert, es ugy meglocsolnam oket jol, rendesen, slaggal. (A fuvet ugye nem nagyon lehet vodorrel locsolgatni…) A kollegaim is mondogatjak, hogy vettek kis idomeroket a zuhanyba, amit csak be kell inditani, es 5 perc mulva jelez, es akkor gyorsan kijonnek a zuhanybol, meg hogy a kocsihoz vettek specko vizmentes tisztitot, meg ilyenek. Szoval nem keresgelik a kibujokat, nem locsoljak titokban a kerites mogott a kertet, es nem szarnak (bocsanat) nagy ivben a szabalyokra, hanem elfogadjak es betartjak oket. Hihetetlen. Ma peldaul a kaves bogremet mosogattam a konyhaban eros forro vizsugarral (hogy biztosan kijojjenek belole a kave bakteriumok :o), es az egyik csajszi viccesen oda is szolt, hogy “Nem pazarlod a vizet, ugye? Tudsz a vizhelyzetrol,ugye?” Nem volt banto egyaltalan, es kedvesen is mondta, de akkor is! Erdekesnek talalom.

Persze itt is vannak kivetelek (szerintem ezek nagyreszt bevandorlok), akik azert meg-megszegik a szabalyokat, de aztan hamar szembesulnek vagy a szomszedok/kollegak/baratok rosszallasaval, vagy pedig a hatosagok jonnek es jol megbuntetik az embert ezert-azert.

Ez a szabalyok betartasa dolog egyebkent nem csak a viz kerdesre ervenyes, hanem ugy altalaban mindenre. A fogyis parkolohelyeket valoban a fogyisoknak tartjak fent az autosok, a gyorspenztarakba tenyleg csak a 10 darabnal kevesebbet vevok allnak be, es tanulojegyet is csak a valoban tanulok probalnak venni. Eleve a vonatjegy… ellenor szinte egyaltalan nincs a vonaton (az elmult ket evben talan ketszer ha ellenoriztek), es le es felszallaskor se nagyon nezik, hgoy kinek van jegye, es hogy az pontosan hova is szol. Megsem volt egyik ellenorzes alkalmaval sem egyetlen egy utas sem, akinek ne lett volna ervenyes jegye, es nem is latunk soha senkit, aki csak ugy fel akarna logni a buszra, jegy nelkul. A zebran is rogton atengednek, mar akkor megallnak, amikor meg csak kozelitesz a zebra fele a jardan. (Ez kicsit veszelyes is volt, mikor otthon voltunk most szeptemberben, mert annyira hozzasoktunk mar ehhez az elozekenyseghez, hogy otthon a zebran szinte szet se neztem. Hiba volt… (Mondjuk az se sokat segitett, hogy amikor meg szetneztem, akkor meg a rossz iranyba…)

NA most viszont a nagy iras kozepette teljesen elfelejtettem, hogy miert is irtam ezt az egeszet, es mit is akartam kihozni belole… Mindenesetre bent hagyom, mert ugyis mindig kerdezgetitek sokan, hogy miert eppen Brisbane-re esett a valasztasunk a koltozeskor. Hat – tobbek kozott – ezekert. (Nem a vizhianyert!!!) De az emberek hozzaallasaert, kedvessegeert, jokedveert, a taj szepsegeert, az idojarasert, Noosa-ert, az Uveghazhegyekert, a tengerert, a lehetosegekert, a jo baratokert. Hat ezert. (Mar megint szentimentalis lettem a vegere?!? Most mar nem nezek tobb nyálas filmet elalvas elott!)

2 megjegyzés:

krisz írta...

Még nincs fél éve se, hogy itt pislogok Au-ban, de már most kicsit bántja a csőrömet, hogy a vízhiányt és az üvegházhatást is az emberekre próbálják kenni. Ne tusolj 6 percet, ne fogyassz túl sok áramot...stb Holott az ipar meg vígan elhasználja a vízkészlet 80%-át, a szénerőművek meg nem díszletek..
Nem azt mondom, hogy az embereket nem kell takarékosságra nevelni, de mi lenne ha a politikusok a saját házuk tájékán is szétnéznének egy kicsit..

Névtelen írta...

Szia Krisz,
teljesen egyetertek, en sem ertem ezt a dolgot... Most megint felkaptak a viz kerdest, a mai ujsagok cimlapjan is ez volt, de meg nem olvastam a cikket, hogy mit irnak... Lehet, hogy olvastak a blogot, es eszukbe jutott a megoldas? :o)))