Google Analytics

szombat, december 29, 2007

Beszamolo az elso 10 naprol

Ugy nez ki, most van egy kis idom irni, ugyhogy gyorsan leirom, hogy is zajlottak az esemenyek, illetve hogy hogyan telt az elso 10 nap a mi szemszogunkbol, mielott meg elfelejtem, es csak a szepre emlekezem... :o)

Penteken megerkeztek anyukamek Magyarorszagrol, es probaltak konnyebbe tenni az utolso pocakos napjaimat, mig Balazs dolgozott. Aztan december 18-an indultak el az esemenyek, ekkor kellett befekudnom a korhazba, hogy a cukromat beallitsak a masnap reggeli mutet elott. Az utolso napokban mar iszonyuan fel volt dagadva mindenem (elvileg ezert is hoztak elore kicsit, mert a terhessegi cukor miatt (?) nagyon vizesedtem. A mereteim kisebb (vagy inkabb nagyobb) balnaehoz voltak hasonlithatok, de ez leginkabb csak akkor tudatosult bennem, amikor kesobb meglattam az utolso napon keszult fotokat... Amugy a korulmenyekhez kepest elegge mozgekony voltam az utolso percig, bar surun le kellett ulnom-fekudnom, hogy ne durranjon szet a labam. (Biztataskent mondom a hasonlo cipoben jaroknak, hogy 10 nappal a szules utan mar elmult a labdagadas, es az egesz vizesedes dolog visszahuzodott mar.)

December 19-en szerdan reggel 7-re beertek Balazs es anyukamek a korhazba, aztan 8 korul jottek is ertem, hogy a mutobe toljanak. Kaptam epiduralis erzestelenitot, ijeszto volt az az oriasi tu, amit a gerincembe terveztek szurni, de vegul is nem nagyon ereztem belole semmit. Az egyetlen fajdalom az volt, hogy a baloldali baba (szokasahoz hiven) allatira befeszkelte magat a bordam ala, es ahogy a szurashoz elore kellett hajolnom, o elegge nyomott belulrol. De ezen kivul nem volt veszes.

Egy csomo beoltozott apolono es orvos varakozott mar rank, es Balazs is kapott tok jo kek steril ruhat, hogy bejohessen velunk a mutobe, szuleim pedig kint vartak. Apolono korulbelul 4 vagy 6 volt bent, tovabba ket muto orvos, ket gyerekorvos, es ket altato orvos is, es amikor kozejuk toltak az agyon a folyoson, akkor 'bujj,bujj zoldagat' csinaltak a kezukkel es hullamoztak. Aranyosak voltak nagyon. :o)

Aztan megkezdodott maga a mutet, Balazs vegig ott ult mellettem a fejemnel, es fogta a kezem. Felhuztak elenk egy kis lepedot, de a fejunk folotti mutos lampa ezust fenyvisszaferojeben lattunk mindent, ami a hasamban zajlott, mintha tukorbol neznenk.

Kicsit fura volt latni, ahogy felvagtak a hasam, ereztem is, de fajni nem fajt, olyasmi erzes volt, mint amikor a fogorvosnal kap az ember helyi erzestelenitest. Szinten a fogorvosra hasonlitott az is, ahogy megrepesztettek a mazgatburkot, es aztan a hasam szelere akasztottak egy olyan 'nyalelszivo' szeruseget, ami kiszivja majd a magzatvizet, mielott folytatjak a mutetet. Igen am, de pici turelmetlen elso szulottem ezt nem birta kivarni, es kidugta a kis kezet, egyenesen, magasra, hogy o bizony mar jonne kifele!!! :o) Az orvos is mondta egybol, rohogott az egesz szemelyzet, es mi is lattuk a tukorben, tunderi volt. Ot ki is kaptak gyorsan, reggel 9.25-kor. Felsirt gyonyoruen, meg is mertek, 3080 gramm volt es 48 centi. Az 1 perces es az 5 perces Apgar-on is 9-9 pontot kapott, ugyhogy igen jol teljesitett. :o)

A masodik baba 9.27-kor szuletett meg, o 3055 grammal es 50 centivel. Ahogy kesobb egy kollegam mondta, az osszesen egy meter gyerek! :o) Nem is tudom, hogy fertek el bennem...
O is 9-9 pontot kapott az Apgarra.

Miutan elvegeztek minden mericskelest, meg megtorolgettek a kicsiket, betakartak, es odaadtak oket nekunk. Fel se tudtuk fogni, csak a konnyunk folyt, olyan kis aranyosak voltak rogton. A szemukkel egybol neztek rank, edesek voltak. Aztan attoltak minket a 'labadozoba', es ott megmertek az en es a gyerekek cukrat (a terhessegi cukrom miatt), es mivel sajnos a kicsik cukra eleg alacsony volt, es nem szoptak csak nezelodtek a cicin, ezert rogton adtak nekik egy kis formulat (tapot), hogy felmenjen a cukruk. Ezt ellenorizendo, nehany oran at ketorankent szurkaltak a kis sarkukat, hogy meregessek a cukorszintjuket. Aztan amikor beallt nekik, akkor tobbet mar nem szurtak oket. Erdekes modon nem nagyon sirtak, epp csak addig, amig nyomtak a sarkukat, hogy jojjon belole a ver. Maga a szuras nem nagyon fajt nekik. (Vagy csak bator sracok leven oszeszoritottak a fogukat... vagy legalabbis az inyuket...)

Aztan az elso napokban meg egy csomo egyeb szurovizsgalatot is csinaltak rajtuk, plusz volt millio fele vervetel, hallasvizsgalat, reflexvizsgalat, mifene. Az etetes nem ment egeszen ugy, ahogy terveztem, mivel eleinte nem volt tejem egyaltalan, igy muszaj volt oket tappal etetgetni oket. Nagyon jo gyerekek voltak, hangjukat nem lehetett hallani (csak a vervetelek alkalmaval), de egyebkent nem sirtak, es szepen ettek. Aludni is szepen aludtak, egy kicsit 'tul' szepen, az elso nap 6 oran keresztul nem birtuk felverni oket, pedig akkor meg - reszben a cukor miatt is - 2-3 orankent kellett volna enniuk, de egyszeruen be voltak ajulva. De aztan raereztek az izere, es most mar szepen esznek.

Edesanyaek bent voltak velem az elso harom napban a korhazban (egyágyas szobaban fekudtem), ami oriasi segitseg volt, mivel Balazs dolgozott, nekem pedig a csaszar miatt az elso nap nem szabadott felkelni (nem is tudtam volna...), es a kovetkezo nehany napban is allati nehez, lassu es fajdalmas volt a mozgas, igy csak annyit mozogtam, amennyit muszaj volt. (Muszaj mozogni minel tobbet kulonben, mert azt mondjak, minel tobbet mocorogsz, annal hamarabb epulsz fel.) En igyekeztem mindent ugy csinalni, ahogy mondtak, ugyhogy tenyleg erezheto volt naprol napra a javulas, es gyakorlatilag a hetedik napon volt az, hogy a reginek ereztem magam, es gond nelkul tudtam mozogni.

A korhazrol es az ellatasrol csupa jot mondhatok, de ezt mar mondtam a multkori korhazi elmenyeim alkalmaval is. A noverek-orvosok megint nagyon kedvesek es lelkiismeretesek voltak, rengeteg idot toltottek velunk, nem voltak turelmetlenek, elmagyaraztak mindent, ahanyszor csak akartuk. Megtanitottak tejet fejni es rendesen szoptatni is, furdetni is, mindent. Szinte orankent jottek ellenorizni, hogy minden rendben van-e, boldogulok-e, stb. Rengeteg vizsgalatot vegeztek, ami egy kicsit terhesnek tunt idonkent, de azert megnyugtato volt.

4 naposan jottunk haza veluk, bar meg maradhattunk volna 1-2 napot, de itthon sokkal kenyelmesebbnek tunt, es vegul is azt hiszem, hogy jol dontottunk. Annal is inkabb, mert velem is es a babakkal is minden rendben volt.

Bar a gyerekek neveit eldontottuk elore, azt nem dontottuk el, hogy melyik melyik lesz, gondoltuk, elobb megnezzuk oket. :o( (Itt 60 napod van arra, hogy nevet adj a gyerekeknek es bejelentsd oket.) A masodik nap vegere eldontottuk, hogy az elso szulott baba nez ki Gergosen, es a masodik nez ki Bencesen. Ugyhogy igy is lett. Bar ketpeteju ikrek, eleinte nem tudtuk konnyen megkulonboztetni oket, eltartott egy darabig, amig gond nelkul sikerult. (Nekem az volt a támpont, hogy egyikuk fule kerek, masikuke hegyes.) :o) Eleinte nagyon egyformanak tuntek nekem, de most mar nagyon kulonbozonek latom oket, es erdekes, hogy most mar visszamenoleg is meg tudom oket konnyeden kulonboztetni a korai kepeken, sot, meg az ultrahangos felveteleken is, mert kulonbozo a fejformajuk is, meg minden. Erdekes.

Az itthoni elet viszonylag zokkenomentes, a gyerekek szinte oramu pontossaggal ebrednek es esznek, igyekszunk tartani a 3 oras rutint, de igy a ket gyerekkel el-elcsuszunk neha, de azert osszessegeben azt gondolom, hogy (egyelore) nagyon jol megy, sokkal jobban es konnyebben, mint gondoltam. Ehhez persze hozzatartozik az is, hogy négyen vagyunk rajuk egyelore, igy azert joval konnyebb. Ha majd csak ketten maradunk veluk Balazzsal, akkor derul ki igazan, hogy mire vagyunk kepesek... De addig meg van nehany hetunk. Hetkoznap, mikor Balazs dolgozik, akkor Edesanyaval csinaljuk az ejszakakat, hetvegente pedig Balazzsal. Eddig talan ket zurosebb ejszakank volt, a tobbi napokon szepen alszanak es esznek ejjel, 3-4 orankent, megint csak oramu pontosaggal. (Eleinte kicsi swatch oranak is hivtuk oket. Meg mindenfele masnak is...) :o)

Mindenfele vicces dolgokat csinalnak, Gergo peldaul mar tok jol imadkozik a mindennapi tejecskeert :o), Bence pedig muveszien tud csettinteni a nyelvevel, es kacsint.

Nappal is jo gyerekek, nem nagyon sirnak sokat, egyedul a furdetes korul torik el a mecses, egyelore nem sikerult rajonnunk, hogy mi is az oka pontosan, talan tul eros a feny ott a furdoben nekik, vagy valami, egyelore kiserletezgetunk ezzel. :o) Enni most mar tok jol tudnak, szopnak szepen, most mar van eleg tejem is, bar meg ki kell egesziteni oket formulaval, ez ikreknel termeszetes, azt mondjak, es nekik sem okozott eddig problemat, szepen esznek cicibol is, uvegbol is. Mar megtanultunk nagyjabol tandemben enni, errol nem teszek fel kepet az obszcen mivolta miatt ;o), de nagyon edesek, ahogy egymas vegeben lognak a cicin es ugy esznek egyszerre. :o))) Ez persze megint csak ket emberes elfoglaltsag, egyszerre nem tudom tartani is oket, meg helyesen csatlakoztatni is... Van szoptatos parnam, ami elvileg erre van kitalalva, csak az a baj, hogy a gyerekek ezt nem tudjak, es egyelore nem tudnak kenyelmesen fekudni rajta. (Meg aztan egyelore a sebemet is nyomja az a parna, ugyhogy inkabb kezben tartjuk oket most meg szoptatas kozben.)

Még csak 10 nap telt el, nem sok, tudom, de egyelore csak jo elmenyeink vannak, aldott jo gyerekek a fiuk, es mi is probaljuk a leheto legjobb napirendet kialakitani nekik. Gergo kicsit sarga volt az elso napokban, igy gyakran levegoztettuk oket a teraszon, de eleg rossz idok vannak, szeles es esos folyton, igy aztan nem tudtunk annyit setalni-levegozni, mint szerettunk volna, de azert majd csak helyre jon az ido is lassacskan. De most mar elmult a sargasaga amugy is, ugyhogy most mar csak a sajat oromunkre setalgatunk. ;o)

Ui. Mikozben ezt a bejegyzest irtam, eltelt ujabb ket nap, es vannak reszeredmenyeink. A furdetes kozben megoldodott, Balazs rajott, hogy hason kell oket furdetni, igy most mar jol megy a dolog, konnyek nelkul. Kozben tul vagyunk az elso nyakig kakas pelenkan is, de nem volt veszes. Ami viszont kicsit romlott idokozben, az az ejszakai ataludt orak szama, ez sajnos csokkenoben van... De dolgozunk rajta! :o)

Addig is, amig meg esznel vagyok, innen kivanunk mindenkinek nagyon boldog uj evet sok-sok szeretettel,

Balazs, Lilla, Gergo es Bence (Tudom, hogy tudjatok, hogy kik vagyunk, de annyira elvezem igy szepen vegig irni a csaladot!)

3 megjegyzés:

Geza Kallo Chartist and Professional Trader írta...

Ezt a műtős bújj-bújj zöldágat de megnéztük volna! Tök jó feszültségoldó lehetett! :)
Örülünk, hogy ilyen jól teltek az első napok, biztos lesznek nehezebb időszakok is, de elég talpraesettek vagytok, hogy megoldjátok majd! :)
Nektek is BÚÉK!
Kalló-család

Agi írta...

Sziasztok,
Köszönjük a beszámolót, élmény volt olvasni! :o) Ha adsz egy címet, szívesen postázok Neked egy nagyon jó könyvet (nekem 2 van) Ranschburg Jenő: Szülők lettünk - Az élet első hat éve, meg egy nagyon alapos szoptatási füzetet is W. Ungváry Renátától (ő a La Leche Liga vezetője; a füzetkét meg a védőnő osztogatja, egyéb kiadványokkal együtt) Nekem az elején nem volt elég tejem, így eléggé kiműveltem magam a szoptatás témában, ha bármi kérdésed van, csak dobj egy emailt a zardinkukacfreemailponthu-ra :o)
BUÉK!!!
Ági

bogdanovits írta...

Csatlakozunk az Ágiékhoz. Nekünk nagyon sokat segített a Dr Spock könyve, ha gondolod elküldhetjük neked. Nekünk most egyideig nagy valószínűséggel nem fog kelleni :).
Egyébként én is császáros voltam. Tényleg a legjobb módszer a gyógyuláshoz, hogy aktívan tegyél vegyél, de azért az emelgetéssel még bánjál csínnyán az elején!
BÚÉK! És legyen egy gyönyörű élményteli évetek!
Puszi,
Ildi