Google Analytics

szombat, február 23, 2008

8 ora munka, 8 ora pihenes, 8 ora szorakozas

Mar epp azon gondolkodtam, hogy Nagy Feronak ezt a 8 ora munkas szamat meg fogom hallgattatni a kicsikkel nehany szazszor, hatha hasznal... De az is lehet, hogy csak azt az egy sort fogom remixelni, hogy 8 ORA PIHENES, 8 ORA PIHENES, 8 ORA PIHENES. Hatha valahogy befeszkelodne a dolog a tudatalattijukba, es tobbet aludnanak... De aztan egyszer csak nehany nappal ezelott teljesen varatlanul Bence 8 orat aludt egyhuzamban! Egyetlen szepseghibaja a dolognak, hogy mindezt este 7.30 es hajnali 3.30 kozott produkalta, de engem megis hatartalan remennyel toltott el, hogy akkor talan most mar ez igy marad! Szamomra persze azert meg nem jott el a kanaan, mert Gergo persze nem aludt ennyit, o mar 2-kor kuruttyolt, de nem baj, majd belejon o is, gondoltam.

Eddig nem mertuk elkiabalni, hatha csak mulo szerencse ez, de mar 3 napja valtoztattunk a rutinon, es most azt csinaljuk, hogy este 7-kor kezdjuk a furdetest, etetest, es 8-8.30-ra legkesobb mindket gyerek agyban van (es remelhetoleg alszik is) megfurodve, teleedve, es igy bizony alszanak hajnalig. Hurra. Egyszer (vagy ketszer is) megprobaltuk a Suttogo altal javasolt 'alometetest' este 11-kor, na az szivas volt, mert nem eleg, hogy felvertuk magunkat ebresztovel 11-kor (remelve, hogy akkor a 8 oras alvas talan eltolodik, es esetleg reggel 7-ig alszanak), de persze a gyerekek ugyanugy felebredtek hajnali 4 korul, szoval feladtuk az alometetest. Most mar harom napja az megy, hogy 8 korul alvas van reggel 4-5-ig. Ez tok jo. (Egyelore. A kovetkezo kituzott cel az este 8-tol reggel 6-7-ig alvas. Haha. :o)

Ugyhogy az ejszakai altatast tekintve jok a reszeredmenyeink. Ennek egyenes folyomanyakent viszont nappal valahogy éberebbé valtak a toportyuk. Nyilvan jol kialusszak magukat ejjel, igy aztan hajnaltol ujult erovel randalirozzak vegig a napot. Es ha veletlenul alszanak is 1-1 oracskat napkozben, azt tuti, hogy nem egyszerre csinaljak... De nem banom, a reszeredmenyek akkor is jok! :o) Napkozben (foleg hetvegen) leginkabb az a cel, hogy a csalad legalabb 50%-a aludjon egyszerre, es az egyszerre alvo egyedeknek legalabb 50%-a kiskoru legyen. Ezt nagyjabol tudjuk tartani, mert ha a vilagon sehogy sem hajlandoak napkozben elaludni, akkor jon a jo oreg koala-alvas. Mert apa utemes andalito hortytogasanak melyik gyerek tudna ellenallni? Hat nalunk még a legsajtkukacabb se.

Kaptunk egy adag nagyon jo partedlit, amit nem kell se kotozni (keptelenseg egykezzel megkotni az izgaga ehezo gyerek nyakan (mert a masik kezzel ugye tartja az ember a gyereket), ebbol szazat tudnek annak a fejehez tuzogepezni, aki kitalalta), se tepozarazni (ez praktikusabb, viszont a mosasban mindenbe beleakaszkodik, raadasul elegge szurja a gyerek nyakat, ha nem teljesen millimeter pontosan illeszti az ember, ami azert ugye megesik...), se patentozni (ami nem olyan veszes, de nehez illesztgetni egy kezzel megint csak) ugyhogy most mar legalabb ez a tema megoldodott az uj partedlikkel, amiket egyszeruen at kell huzni a gyerek fejen. A nyaka nyulik, semmi traumat nem okoz a felvetele, sot a kicsik nalunk mindig elmosolyodnak, amikor athuzom a fejukon. Egykezzel! :o)

Ennyit a sikereinkrol. De vannak kudarcaink is: a sracok szopjak az ujjukat. Egyszeruen nem tudok mit csinalni veluk. Eleinte nagyon ujjszopas+cumi ellenes voltam, de a cuminak hamar beadtam a derekam, mert a ket babat egyszerre cumi nelkul megnyugtatni szinte keptelenseg. Foleg miota egyedul vagyok veluk itthon. Ugyhogy az ujjszopassal most ott tartok, hogy akkor mar inkabb a cumi... igy aztan amikor latom, hogy szopjak az ujjukat alvas kozben (mert altalaban csak egyik-masik nappali alvas kozben szopjak, szoval azert nem annyira veszes a helyzet), mindenesetre amikor latom, akkor erovel kicibalom a kis huvelykujjukat (vagy az egesz okluket alkalmankent) a szajukbol, es a helyere beszuszakolom a cumit. Egyebkent erdekes a dolog, mert foleg Bencere jellemzo ez az ujjszopas, (bar az utobbi idoben Gergot is rajtakaptam egyszer-ketszer), szoval az az erdekes, hogy Bencet mar a magzati ultrahangokon is lehetett latni, hogy szopta az ujjat... Aztan egy idore elfelejtette, es most ujra kezdte. Erdekes.

A masik nem annyira sikeres terulet a nappali altatas maga. Az esti altatas csont nelkul megy, furdenek, esznek, aztan letesszuk oket, es mar alszanak is, semmi kecmec. Kiraly. (Esetleg nehany altatodal az en prezentaciomban, de csak ha nem alszanak el rogton.) Nappal viszont komoly erofeszitesbe telik, hogy legalabb egy felorara lehunyjak a szemuket. Megint csak: a szules elott szilardan elhataroztam, hogy nem fogom oket se alomba ringatni, se razni, se altato zenet nem hasznalok, semmi egyebet nem akarok az alvasukhoz kotni mint allando korulmenyt, mert csak az en - es kesobb az o - dolgukat nehezitenem. Na, most mar ebbol is engedtem - bar az alapeszmevel tovabbra is egyetertek, csak eppen a gyakorlatban valahogy nem mukodik. Legalabbis nappal nem. Ejjel kivaloan megy az, hogy meg ebren teszem le oket, es majd ok jol elaltatjak magukat, pont mint a nagykonyvben, de ezt nappalra valahogy elfelejtik... Ugyhogy nappal bizony megy a ringatas es a karban razogatas, mert maskulonben eselyunk nincs arra, hogy elaludjanak. Gergo a jobbik eset ilyen szempontbol, o konnyebben elaltatja magat, meg nappal is, de azert egy kis ringatas neki sem art, a gyorsabb (es biztosabb) eredmeny erdekeben. Nem akarom en oket hajtani, ne dobjatok ram koveket, csak amikor az egyiket altatnam, es mar a masiknak is biggyed lefele a szaja, akkor jobban orulnek a gyors eredmenynek, hogy lehetoleg elaludjon az egyik, mielott a masik ektelen uvoltesbe kezd... Szoval megint csak az a konkluziom, ami korabban mar annyiszor, hogy azok a dolgok, amik esetleg kivaloan tarthatok es mukodnek egyetlen gyerekre, azok az ikrekre nem egeszen kivitelezhetok. De azert probalkozunk... :o)

Balazzsal egyre tobbszor torjuk a fejunket valami hirtelen meggazdagodas lehetosegen, mivel valahogy egyikonk sem akar dolgozni jarni, inkabb csak itthon figyelgetnenk, hogy hogyan nonek a gyerekek, es arra jutottunk, hogy ha ki tudnank fejleszteni valami ketyeret arra, hogy hogyan lehetne a gyerekek szajaba rogziteni a cumit, azt tutira minden szulo megvenne (mert olcson adnank, egyutterzesbol), es abbol egycsapasra meggazdagodnank. En meh csak a fulre akaszthatos gumiszalagig jutottam, de Balazs mar a fogra rogzites technologiajat fontogatja... (az az aprocska teny, hogy a gyerekeknek megn incs is foguk, a tervezes folyamataban elkerulte a figyelmunket.) Es megmondom oszinten, egy remenytelen alkalommal mar a pillanatragaszto gondolata is felmerult... :o) Ugyhogy anyagi (es mentalis) helyzetunk javitasa erdekeben cumi-kerdes jeligere a varom javaslatokat a kommentek koze, esetleg a vendegkonyvbe. Jutalek is szobajohet. ;o)

10 megjegyzés:

Geza Kallo Chartist and Professional Trader írta...

Cumi bentmaradásra sajnos nem tudok öteleteket adni, meg altatásra sem... CSak türelmet javaslok, egyre könyebb lesz, és ez nem (csak) ígéret. :)))
Az elméletek borulása nem csak ikreknél áll fent, első gyereknél természetes szerintem...
Lottózzatok, hátha bejön, és akkor nem kell melózni.:)
Puszi: Judit

Gergo Bacskai írta...

Abszolút egyetértek, hogy a Suttogós álometetés nem jó ötlet. Pedig sokmindennel egyetértek ami le van írva benne, ezzel nem. Ez ugyanis egyenes út oda, hogy a gyerek megszokja, éjszaka is kell/lehet enni. Ez pedig nem segít az éjszaka átalvásához, holott ez a fő cél. Nálunk is bevállt, látom nálatok is. Jó, ez az anyaösztön, amire hallgatsz ;-)
A cumit nyomd inkább, mert Flóra lányom soha de soha nem akart cumizni, és most kőkeményen szopja az ujját. Igaz, ezt a családból "örökölte". Szal a kettő rossz közül a kisebbik rossz a cumi.
Szerintem nagyon jól csinálod Lilla!
Bácskai Ági

Névtelen írta...

Sziasztok!!!!
Mivel extrem helyzetrol leven szo, extrem otlettel rukkolunk elo, remenykedve a gyors jutalekban, tehat:
Csecsemoknek mûfogsort kell feltalalni amire egy specialis, gyerekbiztos rogzitopant segitsegevel a cumit rogziteni lehet. Mivel a cumi kiveheto, a picik darabos etelt is hamarabb fogyaszthatnak, a turmixgep aranak megtakaritasa mellett. Az igy megtakaritott osszegbol tovabbi lottoszelvenyeket lehet vasaroli, biztos ami biztos...
Ha bevalik a terv, koltozunk Ausztraliaba segiteni kiepiteni a kereskedelmi a halozatot!
Hogy ez a mi gyerekeinknel nem jutott eszunkbe!!??


Nalunk, egy gyereknel, bevallt a modszer ami tirtal, es gyonyoruen alszik el egyedul a mai napig, de hogy kettonel hogyan lehet, nem tudom, talan ha kulon szobaban altatod oket?Hm...
Megvan! Gyujtsetek ossze az ikrekkel valo tapasztalatotokat es adjatok ki!!! Vagy majd en megirom, ti kuldjetek az infot, es kaptok jutalekot ;))
Na puszi! Erika es Arion, na meg a kislanyok

Hugo írta...

A pillantaragasztóra én is sokszor gondoltam (mármint az én gyerekeimmel kapcsolatosan), és egész mostanáig "bűntudatom" volt...dehát akkor mégsem annyira perverz gondolat ha másnak is eszébe jut...

Névtelen írta...

Itt a tutti otlet:
Cumira gyerek feloli oldalrol madzagot kotni, madzagot meghagyni ugy nyaktol gyomorig hosszra, vegere valami gombot, amit a kicsik le tudnak nyelni.

:)

Ha fizikai oldalrol kozelited a temat, a kifele kopest a befele huzassal tudod ellensulyozni leghatekonyabban.

Tib

bogdanovits írta...

Szia,
Valamikor ígértem egy képet a mi "csodafegyverünk"-ről. Mi anno az osztrák Toys'R'us nevezetű játékboltból vettük. Van Ausztráliában is. Rezeg a popsija alatt az amúgy is könnyen himbálózó szék. Garantáltan abszolút bíztonságos, ha a 4 kilóval született Luca akcióit kibírta. Később már saját magát ringatta benne :). Aztán egyszercsak kinőttük...
Itt a link mutatóba: remélem működni fog!

http://www.toysrus.at/index.php?mapid=5&produkt=6358&details=1&PHPSESSID=fe0cd2566ea4de225f52c854e5f2de2d

Puszi,
Ildi

Lilla írta...

A cumis otletek isteniek, koszi, keep them coming! :o)

Ildi, a heten mi is rendeltunk egy ilyet az ebayrol, kivancsi vagyok, remelem, bevaltja a hozza fuzott remenyeket...

Erika, a blog kiadasarol konyvben gondolkodom... :o) Ja, es a heten megkaptam a "What to expect the first year"-t, amit korabban ajanlottal, es tenyleg tok jo! Asszem a toddleres valtozatat mar most elojegyzesbe veszem valahol! :o)

Agi írta...

Sziasztok!
Ez a korszak szerintem mindenkinek nehéz és fárasztó, Nektek pedig ráadásul ikreitek vannak, így tanácsot adni sem egyszerű. Én kitartottam a cumiellenességem mellett (és nem volt gond, az ujját sem szopta soha), de két baba mellett szerintem már korábban beadtam volna a derekam, mint Ti.
Altatáshoz és megnyugtatáshoz én is a rezgős pihenőszéket javasoltam még január legelején (Ildi is ehhez tett most be linket), nekünk nagyon bevált.
A Suttogó erősen megosztó mű; én azok véleményét osztom, akiknek kifejezetten antipatikus. Biztos vannak benne jó ötletek is, csak addig már nem jutottam el :o)
Ha adsz egy címet, postázom a Ranschburg könyvet, ahogy ígértem :o) Az emailedre meg küldök pár fotót Milu unokatesójáról és az ő cumirögzítési módszerükről :o)
Kitartás, később tényleg könnyebb lesz! :o)
Ági

Névtelen írta...

Lilla,
örülök, hogy tetszik a könyv! A toddleres kötet is megvan nekünk és Rebekával most nôttük ki...:( csak a 36.-ik hónapig van, de addig is rengeteg érdekeset lehet olvasni. A köny ajánlására, gondoltam, nem cumizunk mi sem soha, de a realitás mást diktált ;) mindketten szerették a cumit és egy-kettôre megnyugodtak tôle. Rebi 15 hónaposan hagyta abba a cumizást, Mimi pedig csak alváshoz használja csak. Sokaknak megoszlik a cumiról a véleménye, vannak akik ajánlják mert sok gyereknek erôs szopós ösztöne van és nyugtatja a babát ha cumizhat. Vannak barátnôim, akiknek a babáka nem kérte a cumit, helyette mindig cicit akart, pedig nem is volt éhes...Na, kicsit elkalandoztam, bocsánat! Kitartás, élvezzetek minden percet és szerintem nagyon ügyesek vagytok! A blog-könyvre elôjegyzünk!
Puszi

Névtelen írta...

Sziasztok,

Gyonyoruek a gyerekek, gratulalok hozza! Nem ismerjuk egymast meg levelbol sem, kb fel eve erkeztunk Brisbane-be, ket kisfiunk van, de mi mar tul vagyunk " az elso nagyon nehez, de szep idoszakon " :). A cumizas szerintem teljesen szemelyiseg fuggo, az en nagyobbik fiam sose fogadta el,a kicsi viszont allandoan rajta log, neki most jonnek a fogai mindenutt es ez nagyon megnyugtatja. Szerintem raertek meg azon aggodni, hogy mi lesz kesobb a cumival, meg fog oldodni, ez biztos.
Minden jot nektek!

udv,

Andi