Google Analytics

csütörtök, április 17, 2008

Festéktüsszentő Hapci Benő és az Orrszívó Porszívó

Gergo megfazott. Minden igy kezdodott. Aztan ennek kapcsan szembesultunk a Pompom mese szamos szereplojevel.














Elsokent Festéktüsszentő Hapci Benő öltött testet szegeny kis Gergoben, es bar festek nem jott az orran, de a süsü a szelrozsa minden iranyaba szallt egy-egy tusszentese alkalmaval. Es itt jott a kepbe az Orrszívó Porszívó. (Jo, jo, tudom, hogy ilyen szereplo nem is volt a Pompomban, de lehetett volna...!) Orrszívó Porszívóról sokat hallottunk, jo szulo modjara meg is kertuk a dolgot otthonrol szuleimtol, hogy legyen itthon, amikor majd kell. Tobbnyire mindenki odakat zeng rola. De megis csak. Rákötni az ember gyerekét a porszivora??? Es ha kiszivja az agyát? Es ha azt hiszi, hogy bantani akarjuk? Es ha sirni fog es megrendul bennunk a bizalma es felnott koraban evtizedekig jar miatta pszichiaterhez? Ilyen es ehhez hasonlo rendkivul megalapozott aggodalmaink voltak a porszivos orrszivas kapcsan...

Igy aztan eloszor a gyogyszertari standard kis kezi orrszivoval probalkoztunk, aminek nincs szornyu hangja, nem tunik annyira kinzas szerunek a dolog, viszont nincs is haszna se, egy csepp susut ki nem szivott szegeny szortyogo Gergo orrocskajabol. Ugyhogy mese nincs - még Pompom se - muszaj volt adni egy lehetoseget a porszivonak. Es igen. Tuleltuk. Mindannyian.

Elso alkalommal Gergo mar nagyon frusztralt volt attol, hogy nem kap levegot, es mar eleve sirdogalt, amikor elkezdtuk a hadmuveletet. De nem viselte meg kulonosebben. Ez valamivel tobb eredmenyt hozott (szivott), mint a kezi, de meg mindig nem oldotta meg teljesen a problemat. Adtunk neki egy kis bébi panadolt, es bealudt. Egesz ejjel imadkoztunk, hogy reggelre muljon el neki, hogy ne kelljen tobbszor megismetelni ezt a torturat. (En szo szerint raertem egesz ejjel imadkozni, mert aludni nem sokat aludtam, talan 2 orat ossz-vissz, mert szegeny Festéktüsszentő Gergő egesz ejjel nyoszorgott, forgolodott. Ergo en is.

Tegnap aztan felvertezodtunk Balazzsal, es itteni anyukak tanacsara beszereztunk egy pontosan ilyen (orrban sürü süsü feloldási) celra kifejlesztett bébi orrcseppet, es azzal is megtamadtuk a gyereket. Na ez mar nem talalt kulonosebben baratsagos fogadtatasra, de muszaj volt. Aztan megint jott a porszivas. Kiraly. Gergo mar meg se rezzent, el se huzta a fejet, se semmi. A porszivo hangjatol se ijedt meg, semmi. Nagyon bator volt, buszke voltam ra. :o)

Ezuttal mar nagy bizalommal es tiszta orral vagtunk az ejszakanak, de sajnos az ejjel nagy resze igy is nyoszorgessel es forgolodassal telt. Szoval orrszivo porszivo rulez, meg az orrcsepp is, de mitol fog neki elmulni a natha? Napkozben kulonben nagyon vidam es eszik is rendesen, laza sincs, szoval nem nagyon veszes a helyzet, azt gondolom. Varom a javaslatokat "Taknyos a gyerek, micsináljak" jeligere a kiadoba. Balazs biztos ami tuti felkialtassal a meleg huslevessel valo inhalalast javasolta, de egyelore ezt az otletet parkolopalyara tesszuk. Remelem, erkezik valami epkezlababb javaslat, kulonben nem fogom tudni eltantoritani Balazst az inhalalastol...

(Ps. csak hogy legyen meg egy szereplo a pompombol, az Órarugó Felpattanó szerepét kezdettol fogva Bence alakitja, aki egyetlen masodpercig sem tud nyugodtan maradni a kis gomboc feneken, es amint lerakjuk, mar pattan is fel. Egyetlen vigaszom, hogy ejjel viszont nyugodtan es mozdulatlanul alszik 10-12 orat. De olyankor meg mostanaban Gergo nem alszik... Hat, kellett nekem ikreket szulni! :o) (Kellett!!! Kellett!!!! Imadom oket. )

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Lilla!

Egy kis megfázástól nem kell megijedni, de az biztos, hogy kezelni kell, mert ilyen pici babáknál magától nem múlik el. Nem vagyok orvos, csak gyakorló anyuka. A legfontosabb az orrcsepp, (rá van írva, hogy naponta hányszor kell cseppenteni, utána pedig az orrszívás. A panadol, vagy nurofen (M.o.-on), 3-4 napig. És én szoktam nekik adni kalciumot is ilyenkor (M.o.-on calcium sandoz formájában, vagy calcimusc ampulla, amit simán meg lehet inni, ízetlen).
Sok sikert, Gréta.

Barus írta...

Szia Lilla,
Eltuntem de megint itt vagyok, most mar Max-szel egyetemben, aki 7 hetes a heten! Szerencsere o meg nem volt megfazva, de az orra mar volt bedugulva...akkor a gyogyszeresz azt ajanlotta hogy vegyunk egy parologtatot (humidifier), ami mehet a gyerekszobaban napi 24 oraban is. Jo paras levegot csinal, bar nektek valamilyen fokon az idojarassal jar, de szerintem ez effektivebb. :-) Nekunk meg eucalyptus olajat is adtak hozza, amibol eleg egy par csepp es szerintem rasegit a gyerek lelegzesehez. Ha ez az otlet nem tetszik, akkor mit szolsz az inhalalashoz, na nem huslevest, de egy kis kamilla teat?
Kulonben a masik otlet: ha a gyereknek nem tetszik az orrcsepp, ill. az ize, akkor egy kis anyatejet is becsepegtethetsz az orraba es az is feloldja a boogie-t es meg jo ize is van! Nekunk mukodott.. Remelem hamarosan meggyogyultok!

bogdanovits írta...

Szia,
No, porszívó probléma, van egy kis kézi kütyű elemmel műkődik. Sokan mondták nem jó, de én esküszöm rá! Bíztos arrafele is lehet kapni, egyszemélyessé vállik tőle az órszívás, és nincs olyan iszonyú hangja. Más, két dolog segített nálunk, az egyik az anyatej csepegtetése a nóziba. Később pedig a homeopátia: Euphorbium Hell, csodás cucc, simán megoldja a mai napig a legtöbb órrcsorgással és tüsszögéssel indulo cuccot. Ja, én semmi szín alatt nem adnék panadolt vagy ilyesmit, amíg nincs láz és komolyabb gondra utaló jel! Főleg ilyen pici legénynek. Valahogy a gyógyszer szerintem kerülendő amig tényleg nem kell... Ha a homeopátia érdekel, van odalent is képviseletük, írj!
Puszi,
Ildi

Lilla írta...

Koszonjuk a jotanacsokat, nagyreszuket be is epitettunk a betegszobank kinalataba. :o) Idokozben Bence is csatlakozott a gyengelkedokhoz (sot Balazs is), de mar mindenki a gyogyulas utjara tert! Mindjart irok updatet! :)

Koszi megeccer!