Google Analytics

kedd, november 25, 2014

G'day mate

Ezt talaltam tegnap a konyvespolcon. Egy kek mappa benne pontosan 123 oldal Aussie slang.


Mielott indultunk 2002-ben Ausztraliaba, akkor nyomtattuk ki, hogy majd a repulon elolvassuk. Gondoltuk, hogy a 36 ora utazas az rengeteg lesz. Es rengeteg is volt, igy hogy valami 7 orat vartunk Frankfurtban es 9-et Koreaban. 
Igy 12 evvel a tervezett elfogyasztasa utan egesz jol esik. Kicsit poros, de jol csuszik, erezni rajta a hordo izet, igazi inyencseg. De csak modjaval ajanlott. 

Kell mondanom hogy mikor olvastuk el? Most olvasom. Miert nyomtattuk ki? Mert azt gondoltuk, hogy majd konnyebb lesz beilleszkedni, ha mar ismerjuk ezeket. Az egyik legkedvesebb magyar teherautos ismeros, mikor itt volt mar egy eve, gondolta hogy mar itt az ideje beolvadni a helyi kornyezetbe. Begurult a teherautojaval a raktarhoz, ahol fel kellett vegye az arut es azt mondta:
- G'day mate - ami kabe annyit tesz, hogy "szevasz haver". Klasszikus ausztral bekoszones. Mit gondoltok mi volt ra a valasz? 
- Where are you from? 

Szerencsere vicces volt a srac es jot nevetett az egeszen, es azota nem probal Aussie slanget hasznalni, mert amig nem tudjuk levetkozni a "jo kelet-europai akcentusunkat", addig bizony kilog a lolab :-)

Szerintem a legjellegzetesebb slang itt a rovidites, bar azt nem tudom, hogy ez mitol alakult ki, mert itt aztan mindenki ugy le van lassulva hogy boven lenne ido elmeselni mindent egesz szavakkal is. 

Ime egy kis kostolo:

arvo - afternoon
Brissie - Brisbane
barra - barramundi
brekky - breakfast
pressie - present (or presentation)
kindy - kindergarten (ovoda)
undies - underwear

Itt van egy hasonlo oldal, ahol ossze van szedve par slang, inkabb csak hogy megertsuk hogy mirol is beszelnek:

Csak hogy egy kis izelitott adjak abbol, hogy milyen is az amikor ugy jol eleresztik magukat a helyiek, egy igazi Aussie bloke - Nick The Honey Badger. 
1:35-nel lehet figyelni :-) 
Erdemes youtube-on meghallgatni par interjujat. 






Nincsenek megjegyzések: