Google Analytics

péntek, május 26, 2006

Munkások a házban

Asszem mar irtam korabban, hogy mostanaban volt esedekes a 12 honapos ellenorzes a hazunkon, amit az epito ceg bonyolit, es minek kereteben kertek tolunk egy listat azokrol a dolgokrol, amikkel nem vagyunk megelegedve, es azota folyamatosan kuldik a kulonbozo munkasokat (tradie - ejtsd: trédi), hogy kijavitsak a hibakat. Igazabol nem volt sok panaszunk, csak aprocska hibak voltak, mint peldaul itt-ott kimaradt a festes, kicsit kotyog a padlo egy ponton az emeleten, a konyhaablakot a masik iranyba szerettuk volna, hogy nyiljon, ilyesmik. Semmi igazan komoly.

Mindenesetre azota szinte minden hetre bejelentkezik valamilyen trédi munkavegzesre. Ma szabadnapot vettem ki, mert ma ketten is jottek, egy festo, es egy villanyszerelo, hogy beszereljen egy ventillatort az egyik emeleti vecebe, mert azt az epitkezeskor elfelejtették. A villanyos reggel 7.30-ra igerkezett, a festo is delelottre. A villanyszerelo sracok reggel 7.31-kor kopogtak, halal almosan mindketten, de szepen koszontek, levettek a cipojuket (!), felmentek, beszereltek, kiporszivoztak (!), es 8-kor mar ott se voltak, nyomuk nem volt az emeleten. (Ertsd: gyonyoruen kitakaritottak maguk utan, pedig furtak-faragtak-csiszoltak, csak ugy szallt a gipszpor.)

9.30-kor telefonalt a festo, hogy fel ora mulva itt van, mondtam oke, ugy is lett, 10-kor bejott, megmutogattam neki, hogy hol mit kellene festeni, es mar csinalta is a munkat. (Cipot szinten le, butorokat leteritette, ahol kellett, stb.) Nehany ora mulva vegzett, megkerdezte, hasznalhatja-e a furdoszobat, mondtam persze, negyed ora mulva gyonyoruen megfürödve atöltözve előjött. Láthatta, hogy meglepodtem, mire mondta, hogy mindig tisztan es uj tiszta poloban megy egyik munkatol a masikig, mert ez nagyon fontos, hogy az ember ne koszosan-budosen allitson be valakinek az otthonába. Teljesen egyetertettem vele, vegul is hozzank is tisztan erkezett, csak ez akkor nem tunt fol...

Azert irom csak ezeket, mert sokszor hallani, hogy szidjak a trédiket, hogy nehez megbizhatot talalni, meg hogy ilyen-olyan munkat vegeznek, stb, de ezek a fickok, akikhez az utobbi idoben szerencsenk volt - marpedig volt nehany, mar az epitkezes alatt is, meg azota is jonehany mindenfele munkakra a haz korul - szinte kivetel nelkul kifogastalan szakemberek voltak, semmi panasz nem lehetett rajuk. (Pedig legnagyobb részüket csak úgy hasraütésszerűen találtuk a helyi yellow pagesben vagy a neten.)

Még az ausztral eletunk elejen hallottuk, hogy itt az emberek kicsit mashogy viszonyulnak egymashoz, mint otthon, es hogy nem nezik le egymast, fuggetlenul attol, hogy ki mit csinal, milyen beosztasban van, vagy ki hol el, vagy ilyesmi. Mondtak peldaul, hogy ha taxiba szallsz, akkor erdemes elore ulni (a protokollal ellentetben), mert a soforok szeretnek beszelgetni, es kedvessegnek veszik, ha odaulsz. Vagy ha barmilyen trédi jon ki, szivesen veszi, ha beszelgetsz vele. Ezt a 'varosi legendat' csak alatamasztani tudjuk, tenyleg erdemes beszelgetni ezekkel a figurakkal, mert mindenfele hasznos tanacsokkal latnak el, vagy egyszeruen csak meselnek valami erdekeset, amit maskulonben nem tudnal meg. (A munkat igy is, ugy is elvegzik, ezt nem befolyasolja a cseveges.) Mi például nem egy érdekes kirándulóhelyről szereztünk így tudomást, de például így tudtuk meg azt is, hogy ha 4WD autót vennénk, akkor melyik márkától óvakodjunk.

De peldaul az is erdekes, hogy - ahogy anyukamtol lattam eveken at - mindig megkinalom a munkasokat valamivel, ha van otthon valami suti, akkor azzal, de innivaloval mindenkepp. Es SOHA nem fogadnak el semmit. Meg egy pohar vizet se, mindig mondjak, hogy van nekik az autoban hutotaskaban. Egyetlen egyszer sikerult hideg vizet rátukmálnom egy csapatra, de akkor is csak azert, mert egesz nap itt dolgoztak a 40 fokban a napon, (talán a keritést csinálták asszem) és már elfogyott a saját vizük. De lehet, hogy csak megunták, hogy 10 percenként kimegyek, és megkérdem, nem kérnek-e inni... Érdekes.

Nincsenek megjegyzések: