Google Analytics

szombat, január 06, 2007

Ujevi fogadalmak es a piac

Ujevkor a kovetkezo fogadalmakat tettuk Balazzsal (igazabol nem is 'fogadalom' volt, csak atbeszeltuk az elmult evet, megprobaltuk megtervezni az elottunk allot, es a kovetkezokre jutottunk):

Ebben az evben megprobalunk sokkal tobb idot tolteni egymassal, 'quality time'-ot, ahogy itt mondjak, azaz ertekes idot, tobbet jarunk kirandulni, kempingezni, es tobb idot szanunk kozos nyaralasra, hosszuhetvegekre, ilyesmikre.

A masik lenyeges pedig, hogy ismet valtoztatunk az etkezesunkon, bar mar eddig is egeszsegesen etkeztunk a szonak abban az ertelmeben, hogy nem ettunk sok zsirosat, nem ettunk sok szenhidratot, sok gyumoclsot-zoldseget ettunk, megittuk a napi 2 liter folyadekot, meg minden, de most erot vett rajtam az organikus laz, es most szeretnem, ha csak olyanokat ennenk, amiket a piacon, kistermeloktol veszunk, es nincs telenyomva hormonnal es minden egyeb vacakkal, amitol amugy is faj a hasam, szoval probalunk ovakodni a muanyag kajaktol.
(Az en szokasos na-iden-aztan-mar-tuti-biztos-hogy-lefogyok fogadalmamat mar nem is emlitem...)

Ennek oromere ma el is mentunk egy kollegam altal ajanlott organikus (=bio) piacra, ami tolunk kabe egy jo oranyi autokazasra volt, a Sunshine Coast-tol nyugatra a Glass House hegyekben. Sajnos nem ertunk oda idoben, (7-tol 12-ig van piac minden szombaton, mi olyan 11 korul ertunk ki, mert elotte a szerelohoz kellett vinni az autot), szoval az aru egy resze mar vagy elkelt, vagy mar elpakoltak. De azert meg igy is volt kinalat boven, bar szerintem ez nem az organikus piac volt, hanem a sima farmer's market. Meg kell mondjam, hogy nem olcso, de legalabb jo. Meg lehetett kostolni a gyumolcsoket, vettunk is isteni edes feher belu nektarint, es voros belu szilvat, negy hatalmas mangot, es nehany paradicsomot. Mindezert fizettunk 17 dollart. Ez meg itteni viszonylatban sem mondhato olcsonak, de legalabb jo minosegu aru volt, es nem muanyag, izetlen, zolden szedett, hormonnal novesztett, gazzal erlelt fajta, amelyik kivulrol szep, de amugy se ize, se buze. Remelem... ;o)

Vettunk Balazsnak ket viragot is :o), olyan nagy trombitavirag bokrokat a kertunkbe (persze ezek most meg tok kicsik, de majd megnonek), amilyeneket otthon lattunk, ez lett neki a vasarfia. Neki nem volt nagy indittatasa ket orat autozni szombat reggel nehany csaffadt zoldsegert, de azert jo gyerek volt, es szo nelkul elvitt, de most igy, hogy o is kapott valami kis vasarfiat, igy mar lelkesebb kicsit, es megyunk jovo heten is. :o)
(Ez a trombitavirag itt jobbra, de ez a kep meg nem a mienkrol keszult, a mienk meg icuripicuri tenyleg.)

A piac amugy erdekes volt, mert en mar nagyon regota vagytam olyan igazi otthoni fajta 'piac-elmenyre', de valahogy itt nem ismerik azt a fajta intezmenyt, ugy tunik. Legalabbis en meg nem talaltam meg... (Ha valaki tud itt Brisbane kornyeken olyan igazi Lehel teri, vagy Istvan teri piachoz hasonlo zoldseg-gyumolcs-hus piacot, sikitson pliz.) Szoval ez se olyan volt persze, de azert nem volt rossz. Az viszont nagyon tetszett, hogy pl. ki volt irva a barackoknal, hogy 8 db 5 dollar. Es akkor szepen osszeszedtem a 8 darabot, odaadtam a fickonak, beletette a zsakba, es beletett meg vagy 3-4-et, mondvan, hogy hat nem valami nagyok most a barackok, ugyhogy ad nehany extrat. :o) Kedves volt tole, mert igazabol mar nem kellett 'eladnia' nekem magat, hiszen mar megvettem volna azt a 8-at is annyiert, szoval rendes volt. Ugyanigy jartam a paradicsomosnal is, hogy adott egy extrat a ficko, es azt a parat, amit kertem, azt is olyan gonddal valogatta, egyesevel megtorolgette oket, meg minden. Maga az elmeny ossze se hasonlithato azzal, amikor az ember bemegy a Coles-ba a masik szaz ember melle, es ugy vasarol. Itt tobb volt a 'szemelyes elmeny'.

Szoval ezek voltak a nagy fogadalmaink. Kulonben ez a 'vissza a termeszethez' elmelet eleg nagy reneszanszat eli most, egyre masra latni az ujsagokban-teveben ilyen temaju musorokat, hogy mi minden borzalmakat csinalnak a nagyobb bevasarlo kozpontok a zoldseg-gyumolcsokkel. (Otthon a hussal valo csalas most a nagy 'divat', nalunk arra meg nem derult feny.)

BUEK mindenkinek! :o)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bár nem vagyok brisbane-i lakos, de az organic téma iránt érdeklődöm én is egy kicsit. Keresés közben leltem ezt, talán még nem ismered:http://www.brisbaneorganicmarket.com/
üdv: Krisz

Névtelen írta...

Szia Krisz, megnezem, koszi! Igazabol nem az a bajom, hogy nincs piac, vagy hogy nincs organikus piac, hanem hogy nem olyan, mint az otthoni. :) Van nehany nagyon jo piac kulonben, csak valahogy a valasztekkal nem vagyok kibekulve, de majd megszokom. Vagy meg szököm. ;) Na jo, nem. Melbourne-ben van igazi jo piac? (Husvetkor megyunk valszeg!) :)

Névtelen írta...

Ezek után elbizonytalanodtam, hogy vajon mi a jó piac? :) Mert eddig itt két piacot láttam, és mindkettővel max elégedett vagyok, engem mindkettő emlékeztetett a Lehel csarnokra mondjuk. Kr.