Google Analytics

kedd, október 16, 2007

Korhazi elmenyeim

Ne hari, hogy csak most irok, de kozben egy kicsit felporogtek az esemenyek nalunk. A mult vasarnapi szokasos 4 hetes rutin ultrahangon kiderult, hogy megindult a szules (nem akarok gusztustalankodni, a lenyeg, hogy a mehszaj elkezdett rovidulni, ez meg a tagulas elott szakasz), es azt mondtak, hogy akar 2 napon belul megszulhetek... Ez nagyon ijeszto volt persze, mert meg csak 28 hetes voltam (a 40-bol), ugyhogy ez nagyonnagyon korai meg, teljesen ketsegbe is estunk, hogy akkor most mi lesz. Azert is ert sokkent minket a hir, mert semmi erre utalo jel nem volt, es amugy is az egesz terhessegem tok problemamentes volt vegig, nem szamitottunk semmi sokkolora, egy sima rutin ultrahangra jottunk. Vasarnaptol mindennap bent voltunk a korhazban kulonbozo vizsgalatokon, kaptam szteroid injekciokat, hogy segitsen a gyerekeknek, hogy hamar kifejlodjon a tudejuk, aztan kedden be is fektettek, azota itt vagyok, most mar egy hete. Azota minden rendben, a szules tovabbra sem indult meg jobban, ugyhogy egyelore mindannyian egyben vagyunk, de fekudnom kell, es meg egyelore bent is tartanak a biztonsag kedveert.

Terveztem, hogy megirom majd az egesz terhesseges-szuleses-korhazas elmenyeimet, (bar azt nem gondoltam, hogy ennyire koran...), de akkor most, hogy van egy kis ralatasom a public korhazra, meg is irom jol. :o) Hatha segit valamit valakinek. :o)

Egyelore nagyon jok a tapasztalataim, nem is kivanhatnek semmi jobbat. A noverek-orvosok allati rendesek, kedvesek, bar nincsenek valami sokan, ugyhogy mondjuk eltartott egy darabig, mire ideert valaki, amikor csongettem. De nem tudom, hogy ez jobb lenne-e privat korhazban... (Ja, mert hogy en most public korhazban fekszem, public betegkent.) Az ellatas allati jo, ugyan en otthon csak egyszer voltam korhazban, de osszehasonlithatatlan!!!! Egy ketagyas szobaban fekszem (sajnos egy nagyon siros babaval, de hat ezt nem lehet felroni a rendszernek) :o), szoval ketagyas szoba, kulon furdovel-vecevel. A szoba tagas, vilagos, es fuggonyt lehet huzni az agyak koze. Minden agyhoz kulon telefon, es a laptopot is tudom hasznalni. (Eljen a munkahelyi tavhozzaferes!) :o)

Az elso ejjel egyedul voltam a szobaban, de aztan masnap hoztak egy masik csajszit is, aki akkor szult egy kislanyt. No extra, ott van koztunk a fuggony ugye, ugyhogy nem nagyon lattam oket, de tahitirol vannak, es franciaul beszel a csalad. (A kislany is biztos franciaul sir...) :o) A kislany allati siros volt (akarmilyen nyelven is csinalta a musort), ugyhogy amig itt voltak, nem nagyon aludtam, Balazs hozott fuldugot, hogy azert legalabb par orat tudjak aludni ejjel... Ugyhogy most mar ez megoldodott es kivaloan alszom. :o) (Kozben mar ok haza is mentek - normal szulessel 3 napot, csaszarral 5 napot lehet maradni altalaban.)

Az ellatasrol: napi 5x van etkezes, 3x rendes + tizorai meg uzsonna. Ezeket elozo nap kell 'megrendelni' egy etlap szerusegrol, hihetetlen jo kinalatbol, van leves, ket fele masodik (rendes komoly fott etel), egy harmadik fogas (valami hideg kaja, vagy salata), desszert es gyumolcs. Es persze gyumolcsle. Vacsorara kabe ugyanez a felallas, csak mas kajakat lehet valasztani. Uzsonnara meg altalaban csak valami ital van (tea/kave/tej/kakako) meg sajt, meg keksz. Ez inkabb csak olyan falatka. Mindenesetre tanulmanyos, szemben azzal, hogy otthon egy vadaszfelvagottas kenyeret kaptam reggelire, ha szerencsem volt...
Tegnap vacsorara isteni gombakremes palacsinta volt parolt zoldsegekkel (meg persze gyumolcs, puding, ilyesmik), ma meg ebedre grillezett hal szinten gyumolccsel, joghurttal utana. Tok jo. :o) (A grillezett halat egy kicsit magamra ontottem, meg kell tanulnom nagy hassal agyban felig fekve enni...) A kajat mindig egy nappal elore kell valasztani egy menusorbol, hoznak egy papirt mindne reggel, hogy toltsem ki, hogy mit kerek reggelire-ebedre-vacsorara. Egesz komoly valasztek van, majd felteszek egy kepet a menurol, ha lesz alkalmam.

Vizsgalni sokat jonnek, szinte minden 1-2 oraban van valami, de ki se kell mozdulni az agybol, idehoznak minden gepet, vervetelt, ultrahangot, mindent. Naponta 2-3x rakotnek egy gepre (CTG), ami figyeli es nyomtatja a gyerekek szivmukodeset, plusz az en meh osszehuzodasaimat. (Azert nem mondom, hogy a fajasokat, mert ez meg az egeszen gyenge osszehuzodasokat is meri, ami meg korant sem nevezheto 'fajasoknak'.)

Adtak egy par nagyon szexi terdharisnyat, ami verkeringest serkenti, mivel hogy egesz nap fekszem, nehogy esetleg trombozist kapjak, vagy valami. Eleg viccesen nez ki, a tobbiek mondtak is, hogy amig ezt kell hordanom, nemigen lesz harmadik gyerekunk... :o)

Egyik este Balazs epp itt ult nalam, este 8 ora fele jart, mar epp indult volna haza, es akkor kerdeztek, hogy nincs-e kedvunk lemenni egy 'turara' a bebi-intenzivre, hogy ismerosek legyunk ott, es ne rettegjunk tole, es ne erjen varatlanul, majd ha menni kell, meg minden. Es lementunk, es nagyonnagyon megnyugtato volt. Korbevezettek minket, elmondtak mindent, megneztuk a picurokat, akik epp bent voltak, es nagyon megnyugtato volt tenyleg. Olyan kis falatnyi bebik is voltak, hogy hihetetlen, es oket is teljesen egeszsegesen engedik majd ki a vegen, ezt jo volt latni-hallani. Persze, azert mi inkabb bent tartjuk meg a mieinket egy kicsit, ha lehet... :o)

Szoval eddig minden a legnagyobb rendben, es ugyan nem hasznaltuk meg a privat biztositast, mert nem kellett, de azert megnyugtat, hogy van. (Es azert azt mondjuk nem tudom, hogy ha nem veszelyeztetett terhes lennek, akkor is ugyanennyire figyeltek volna-e ram vegig a terhesgondozas alatt.) Amikor mar bent van az ember a korhazban, akkor mar ugyanaz az ellatas szerintem, de mondjuk a terhesgondozasnal normalis esetben a 9 honap alatt ketszer van ultrahang, 2x lat az orvos, az osszes tobbi vizit a szulesznokkel van. Nekem viszont veszelyeztetettkent 4 hetente volt ultrahangom, 2-3 hetente latott az orvos, es mindig az orvos, sosem a nover. De lehet, hogy ha nem veszelyeztetett az ember, akkor nem is szukseges ennyi vizsgalat meg minden turo. De az peldaul nagyon tetszett az elejetol fogva, hogy nem kuldozgetnek vervetelre, vizeletvizsgalatra, kutyafulere mindenfele, hanem mesz erre az egy-egy idopontra, es akkor ott helyben megcsinalnak mindent, nem kell menni sehova, nem kell szaz helyen sorba allni, stb... Szoval szerintem eleg jo a rendszer.

Balazs nagyon draga, minden este itt van velem munka utan este 8-ig, es reggel munka elott is bejon, hoz otthonrol frissen facsart dzsuszt, plusz szed viragot a kertbol, es behozott meg egy rajzat is, hogy kituzzuk az agyammal szemben, igy most kicsit otthon erzem magam. :o)

A masik, amirol feltetlenul irni akartam ennek az egesznek a kapcsan, az az itteni 'pot csalad': a baratok. Mindig mondjak, hogy bajban ismerszik meg, meg mifene, hat a mieink jol megismerszodtek, mert elso pillanattol kezdve velunk aggodott mindenki, itt volt mindneki latogatni, teherautonyi olvasnivalot hoztak, cedet egettek, dvd-ket hoztak, tarsasjatekot, gyumolcsot, csokit, mindenfelet! Aki szemelyesen nem tudott itt lenni, azok is hivtak telefonon, vagy emailen, szoval nem maradtunk magunkra, az biztos. Meg a kollegaim es fonokeim is naponta jelentkeznek, hogy hogy vagyok, es hogy minden rendben van-e, es hogy mire van szuksegem, stb. Kicsit fura ez, mert egy reszrol kimondhatatlanul orulok, hogy ennyi mindenkire szamithatunk, ha baj van, es amugy is allati jolesik, hogy velunk vannak a barataink, joban-rosszban, tisztara mint a meseben, de ugyanakkor meg nem akarok senkinek sem gondot okozni azzal, hogy a latogatast 'elvartnak' erezzek, igy aztan nem is tudom, hogy mi a jo. Maga a korhazi let nem olyan elviselhetetlen, mint esetleg gondolna az ember, sokat alszom, olvasok, a kovetkezo nehany evben gondolom ugyse igen lesz alkalmam elolvasni egy regenyt... :o) Meg rejtvenyt is fejtettem! Jipi! :o)

Na, hat ennyit a korhazrol. Royal Brisbane rulez! :o) Mivel kulfoldikent nem nagyon ertettuk meg eddig az itteni egeszsegugyi rendszert (szerintem az itteniek se ertik egeszen pontosan), ezert mindig parakent elt bennem az, amikor meg kell tapasztalnunk a korhazat, mert nem nagyon tudtuk, hogy mire szamitsunk. Mindig beszelnek arrol, hogy milyen hihetetlen sokba kerul az, ha az ember korhazba kerul, hogy kell vigyazni, mennyi rengeteget kell varni, meg minden, szoval volt boven bennunk felsz. Ez a mostani elmeny mindenesetre megnyugtatott afelol, hogy azert nem annyira gaz a helyzet, mint az gondolnank, legalabbis a szules koruli dolgokat ugyesen csinaljak. Es egyetlen fillerunkbe (centunkbe) se kerult.

Hogy egy kis kerti update is legyen: kedden oriasi jegveres volt nalunk, es a kert nagy reszet lepusztitotta. :o((( A mult hetvegen a szolo tokeken mar egy csomo szolofurt volt, es ugy orultunk neki, most meg nincs egy se, leverte az egeszet a jeg. :o((( A viragok egy reszet is tovig lepusztitotta, a gyonyoru es mar nagy trombitavirag bokorkat es a sarkantyucska bokrokat is tovig. :o( Hulye jeg. :o(

Hat ezek vannak mifelenk. Irjatok Ti is commentet, hogy lassam, hogy olvassa-e valaki egyaltalan a blogot... :o)

5 megjegyzés:

KM írta...

Lilla, olvaslak rendesen és Veletek izgulok. Alig várom hogy a babák megérkezzenek, persze azért még ne!!! Balázs festményei nagyon tetszenek.. Sok puszit küldök NSW-ből. Klári xx

Gergo Bacskai írta...

Kedves Lilla, olvassuk, naná, minden sorodat! Ez a téma főleg nagyon érdekes számomra (nem mintha a blog teljes egészét nem olvastam volna el :)!! Nagyon drukolunk Nektek, igazi ügyes, kiscsákók vannak odabennt, nem kell izgulni. Vigyázz magatokra!
Üdv
Ági
Dublinból

Névtelen írta...

Kedves Lilla! Nagyon tetszik a blogotok . Érdeklődve olvasom amit írsz. Most ugy érzem a második gyermekünket adalent szeretném megszülni./a vízumkérelmünket már beadtuk/ Én is veszélyeztetett terhes voltam elég sokszor feküdtem korhazban, de amiket te írsz az nekem csak az álmomban jelent meg. Várom a további beszámolóidat. Vigyáz magadra és a pocaklakókra! Üdv Ani

Névtelen írta...

Én is olvaslak ám Lilla! És innen izgulok érted Bp ről....Hasonló izgalmakról nem tudok beszámolni, de van egy jó új munkahelyem ez is valami. Sok puszi Ádám (a bölcs)

Lilla írta...

Koszi mindenkinek! :)

Adam, grat az uj melohoz!