Google Analytics

kedd, október 30, 2007

Orvosi csoda lettem?

Vagy csak allatorvosi lo, az is lehet... Tortent ugyanis, hogy hetfon mentem az esedekes ultrahangra, hogy megnezzek, hogy ezen a heten mennyit rovidult a mehszaj. A mult heten 7-8mm-nek mertek, es azt mondtak, hogy olyan nincs, hogy majd ujra meghosszabbodik, a legjobb, ami tortenthet, hogy megall a zsugorodas. Erre most hetfon 13mm-t mertek. Hihetetlen.

Az eset utan ketten is bejottek az agyamhoz, es kerdezgettek, hogy mi tortent es hogy hogy csinaltam (amirol persze fogalmam sem volt, en csak fekudtem szepen es neztem okosan), es azzal viccelodtek, hogy majd csinalnak fotot rolam az orvosi szaklapok szamara. :o))) Na meg csak az hianyzik... :o)

A masik eshetoseg viszont az, hogy siman csak elmertek a dolgot, vagy most, vagy a multkor... Ugyhogy lehet, hogy a vizsgalo orvosok kozul vagy a mostani, vagy a multkori csak tanulo volt, es csak elmerte. (Innen az allatorvosi lo allegoria, meg ha nem is egeszen talalo...) :o)

Szoval ezek a johirek nalunk. A nem annyira jo hir viszont az, hogy viszont a fajasok, vagy inkabb az osszehuzodasok egyre surusodnek, es egyre erosodnek is, ugyhogy lehet, hogy mar nem nagyon sok van hatra, de azert remenykedunk, es tovabbra is december 1-jere kondicionaljuk a kicsiket, akkor lesznek 36-37 hetesek, az lenne nekik a full term, azaz a teljes ido. A mostani meres alkalmaval egyebkent 1.8kg-snak mertek mindkettojuket, ami nagyszeru suly. Hogy hogy is merik oket? Igazabol a sulyukat nyilvan nem tudjak merni a hasamon belul, hanem vannak kulonbozo adatok, amiket mindig mernek: a fej kerulete, a labszar csont hossza, a has kerulete, a felkar csont, es a baba hossza a fejetol a fenekeig. Ezek alapjan az adatok alapjan a gep kiszamolja a hozzavetoleges sulyt valami keplet alapjan, gondolom. Nem a legmegbizhatobb meres persze, de arra azert jo, hogy lassak, hogy gyarapodnak-e szepen. Amiota ez a hulye cukorbetegsegem van, extran oda kell figyelni, hogy azert minden tapanyagot megkapjanak, ugyhogy sok tejet es sajtot eszem, ami nem bantja a cukromat nagyon, viszont nekik szukseguk van ra. Remelem, eleg lesz ahhoz, hogy elerjek a 2kg-t, mielott megszuletnek.

Jaj, tegnap ejjelre egy nagyon gaz novert kaptam!!!! Mar egyik nap itt volt a heten, es veszekedett velem az inzulin miatt, hogy ok nem adhatjak be, mert 'ez a torveny', hogy magamnak kell, meg minden, holott eddig harom hetig mindig ok adtak be, ez meg csak itt okoskodott. Aztan amikor elment, akkor a masik noverke bejott es siman beadta, es mondta, hogy ne torodjek a ven boszorkaval. :o) Na, de most ejjelre meg a boszorka volt az ugyeletes nover, es hal'istennek reggelig nem is lattam, de a szokasos 6.30 helyett hajnali 5-kor (!) bejott, hogy akkor o most megcsinalja a reggeli ellenorzeseket. (Egy idosebb, nagydarab (~250kg), harsany, ellenszenves norol van szo, tusi osz hajjal.) Hat a szemem alig birtam kinyitni, de vegul azert kinyitottam, es jogyerek leven kitartottam a kezem a vernyomasmeresre, pulzusra, nyitottam a szam a lazmeresre, felalomban. Aztan hozta a dopplert (ami egy mikrofonszeru kis kezikeszulek, amivel a gyerekek szivhangjat nezik a hasamon keresztul), es en mar huztam is fel a polomat, ahogy kell. Es altalaban mindenkinek eltart nehany percig, amig megtalaljak a babakat, de ennek a nonek egyaltalan nem sikerult, pedig vagy 20 percig hajkuraszta oket... Mondjuk eleve ugy kezdte, hogy leult az agyamra, es ezzel egyidejuleg a labamra, es teljesen kilapitott... Nagy nehezen kirancigaltam a labam a szaz mazsaja alol, de tovabbra is ram tehenkedett a traktor testevel, hogy elerje a hasamat a masik oldalon is. De persze a gyerekek 'elszaladtak' elole folyton, nem birta oket becserkeszni, egy pillanatra sem, egyikuket sem. (En kozben belul mosolyogtam magamban, hogy lam, lam, a fiainknak mar most van humoruk! :o) Aggodalomra persze nem volt okom, mert mindketten folyamatosan mozogtak/boxoltak/rugdostak, szoval tudtam, hogy ott vannak es jol vannak, csak a debella csajszival nem akartak egyuttmukodni. :o) A csaj kozben folyamatosan szidta oket, hogy milyen rendetlenek, meg hogy majd csapjak ezert a fenekukre, ha kijonnek, amikor ilyen rosszak, meg hogy mindig legyek veluk kemeny, meg ilyenek. Persze... Lehet, ha nem eroskodott volna velem nehany nappal korabban az inzulinon, meg ha nem veri fel a kicsiket legedesebb almukbol velem egyutt hajnali 5-kor, meg ha nem tehenkedik ram, akkor ok se szaladtak volna el elole... De halistennek aztan feladta, hazament ,es jott a valtas, es a nappalos csajszi gond nelkul 'befogta' a kicsik szivet semmi perc alatt, es minden rendben volt. :o)

Kulonben azt vettem eszre, hogy a gyerekeknek mar van egy kis napirend szeruseguk, mindig ugyanakkor kelnek, es fekszenek. Utana is neztem, es valoban, a 30. het korul mar sokszor van a gyerekeknek kialakult alvos-ebrenlevos ritmusuk. Remelem, ugyanezt a ritmust szepen megtartjak majd a szuletes utani idoszakra is, mert nagyon kenyelmes lenne!! :o))) Reggelente 6 korul kelnek, kicsit mocorognak, rugdosodnak, aztan 9 fele visszaszunyalnak, es csak delutan 2 fele ebrednek meg ujra, egy ujabb focizasra a vesemmel. Aztan nem sokkal kesobb visszaalszanak, es este 6 korul kezdik az ejszakai eletet, (ami pont tokeletes, mert ilyenkorra szokott ideerni Balazs, es tud veluk jatszani, zenet hallgattatni, ilyesmik), es aztan 8-9 kozott ujra nyugovora ternek. Teljesen idealis napirend nekem! :o))) Hogy ez mennyire marad meg a kesobbiekre is, arrol majd a kesobbiekben szamolok be. :o)

hétfő, október 22, 2007

Megfejtettek a baba sirast?

Tovabbra is minden rendben van velunk, es egyben vagyunk a picikkel, ezt gyorsan leirom, hogy nyugodtan tudjatok olvasni a tobbit. :o) Ha nincs hir, az jo hir (no news is good news) a mi esetunkben most.

Szombaton kicsit elkeseredtem, mert a reggeli viziten elbucsuzott tolem az a dokim, aki eddig volt es nagyon megkedveltem. Mondta, hogy nehany havonta forgo rendszerben mas-mas foorvos ala tartoznak, es epp most van a valtas, ugyhogy hetfotol mar masik dokim lesz, mondta. (Itt az a fajta rezidensi rendszer van, amit mi leginkabb csak a Veszhelyzetbol vagy a Dr. House-bol ismerunk... Vannak a foorvosok (consultant), ok a legidosebb, legmagasabb rangu dokik egy-egy teruleten belul, egy osztalyon tobb is van beloluk, de ezeket gyakorlatilag egyaltalan nem latni, nem tartanak jarobeteg ellatast, terhesgondozast, es az osztalyon (ward) se talalkozni veluk sose, leginkabb csak a nevuket latni asszem. Aztan oalajuk tartoznak a registrar-ok, akik mar szinten vegzett dokik, de meg nehany evig 'gyakorlo' statuszban vannak, talan 3-4 evig, de ebben nem vagyok biztos. Ezek a leghasznosabbak szerintem, hiszen ok tartjak a terhesgondozast, es az osztalyon is ok jonnek vizitelni, meg minden. A legfiatalabbak pedig a rezidensek (mint Carter doki volt ugye annak idejen), ok a frissen vegzett orvosok, es ok a gyakornokok. Ok egyedul nem nagyon csinalnak semmit, a nevuket se nagyon tudjuk, rendszerint egyutt jonnek vizitelni a registrarokkal es toluk tanulnak. Ezt is egy jo 4 evnyi periodusra tippelem, de szintne nem tennem ra a fejemet. Szoval a sok evnyi egyetem es a doktoratus megszerzese utan eloszor rezidenskent dolgoznak az orvosok nehany evet (ekkor meg egyebkent nem tudjak azt sem, hogy milyen teruletet is valasszanak, forgo rendszerben toltenek el nehany honapot a kulonbozo osztalyokon az elso evben, es aztan az alapjan dontik majd el, hogy merre is specializalodnak tovabb), aztan nehany evre registrar lesz beloluk, majd ha mindezen tul vannak, akkor valnak teljes jogu, igazi orvossa, vagyis consultant-ta. Na, ennyit az oktato-nevelo reszrol. :o) (Azt azert el kell mondjam, hogy ebben a temaban nem most, ezalatt a ket het alatt muvelodtem igy ki :o), hanem meg annak idejen, amikor a korhazban dolgoztam Redcliffen, ott sokat beszelgettem a rezidensekkel, registrarokkal, es akkor vazoltak fel ezt a helyzetet. De az evek sajnos osszefolytak, ugyhogy arra nem emlekszem, hogy mire hany ev van, es most lusta is vagyok utananezni.)

Na, szoval szombaton elbucsuzott az eddig megszokott, nagyon lelkiismeretes es szimpatikus dokim, aminek persze nem nagyon orultem, es azon gondolkoztam, hogy lehet, hogy akkor inkabb megprobalom valahogy a privat biztositason keresztul kerni ot mint valasztott orvost. Ez fokent kepbe kerult, amikor a vasarnapi vizitet egy olyan doki tartotta, akivel egyszer mar talalkoztam a terhesvizsgalatok alkalmaval, es nagyon ellenszenves volt, es a tudasat se tartottam tul sokra, mert vitaztam egyszer vele a toxoplazmozisrol, (mert en annak mar ennek jol utananeztem :), leven duplan veszelyeztett benne az ikrek miatt, valamint amiatt is, hogy a terhessegem elso honapjaban, amikor meg nem tudtuk a babakat, boszen tragyaztunk es kerteszkedtunk mazsaszam, marpedig a toxo egyik legfobb okozoja a talajjal, tragyaval valo erintkezes. (Meg a macskaurulek is, de az nalunk nem jatszott.) Szoval rakerdeztem, es szerettem volna szuretni is, de nem ertett velem egyet semmiben, hogy mi ertelme lenne, stb, aztan kiment beszelni nehany masik orvossal, es amikor visszajott, akkor mondta, hogy hat igazam volt minden pontban. Ezek utan ki a feneben bizzon az ember??? Szoval ezt a dokit semmikepp sem akartam. De aztan ma reggel (hetfon) hal'Istennek egy nagyon szimpatikus europai doki jott es mutatta be magat mint az uj orvosom. (Szerintem szerb lehet, vagy valami ilyesmi, Bogdan-nak hivjak.) Nagyon kedves volt es lelkiismeretes es reszletes, ez nagyon tetszett. Megnezte a tegnapi ultrahang eredmenyeket, es annak alapjan azt mondta, hogy szamitsak a babakra ezen a heten, vagy legkesobb a jovo heten.... (De en meg arra gondoltam, hogy mar 2 hete ezt mondjak, es a babak meg vigabbak bent, mint valaha. :o) Szoval hatha lesz meg nehany extra hetem, ebben bizom. Minden este az esti mese utan Balazzsal elmondjuk nekik, hogy meg jo lenne, ha 34-et (aztan 33-32-31-stb.) aludnanak bent, mert az nagyon fontos, es nekik is jobb lesz igy, stb. Eddig bevalt! :o)

(Mindjart irok a cimben szereplo bebi nyelvrol is, maradjanak velunk!) :o)

A masik, amirol akartam irni, az a szteroid injekciok. Asszem, azt mar irtam korabban, hogy kaptam nehany adag szteroidot, hogy segitse a gyerekek tudejenek mielobbi fejlodeset. Kozben anyukamek kuldtek egy cikket, amiben arrol irnak, hogy egy amerikai kutatas szerint a tul sok ilyen cellal beadott szteroid a kesobbiekben fejlodesi, mozgasszervi, izombeli problemakat okozhat a gyerekekben. Meg is ijedtem kicsit, es gondoltam, hogy akkor tobbet mar nem kerek.

Ma reggel, mikor jott az orvos, el is mondtam neki az aggodalmam, es rendkivul szimpatikus modon leult az agyamra, es szepen elmagyarazta az egeszet aprora. Mondta, hogy o szeretne, ha kapnek meg egyet, mert 4 injekciorol szolnak a kutatasok, es mivel koran van meg, es ikrek is, dupla veszelynek vannak kiteve, ezert o mindenkepp javasolja. Kozben Balazs is letoltott mindent a netrol, amit talalt ebben a temaban, es megmutattam a dokinak ezeket a kutatasokat is. Ebben cerebral palsy-rol volt szo (nem tudom, mi magyarul, de ez egy fajta izombetegseg, talan izomsorvadas?), amirol a cikkben irtak, hogy azt okozhat a szteroid, arra azt mondta a doki, hogy az az igazsag, hogy az izmoknak tobbek kozott elegseges oxigenellatasra van szukseguk ahhoz, hogy megfeleloen fejlodjenek, es ha a tudot nem erositjuk meg kelloen, akkor csak annyira lesz jo az elso hetekben-honapokban, hogy epp csak az eletfunkciokat ellassa (legzes plusz agymukodes), es az izmokra nem lesz kapacitasa, es pont hogy attol alakulhat ki ez az izomsorvadas meg a tobbi nyavaja, ha nem tamogatjak meg a tudot ezzel a szteroiddal, es gyenge marad. Azt mondta, hogy megerti, ha ellene vagyok, es ha nem akarom, akkor nem adjak be, de o teljes szivebol es eszebol javasolja. Mondtam, hogy koszonom, es meggondolom.

Aztan felhivtam Balazst, es o rakeresett arra az amerikai orvosra, aki a cikkben a kutatasokat vegezte, es semmi nyoma sincs a fickonak a neten ezen a cikken kivul, marpedig ha komoly kutato lenne, tobb kutatassal a hata mogott, akkor millio talalat lenne ra. Ugyhogy vegul ugy dontottunk, hogy inkabb az orvosra hallgatunk, es inkabb az izmaik ne legyenek esetleg annyira erosek, de az oxigeneallatasuk legyen tokeletes, amennyire csak lehet. Mindezt csak azert irom, hogy ha barki hasonlo helyzetbe kerul, es koraszulessel veszelyeztetett, akkor ne ijedjen meg ezektol. Korbekerdezgettem ismerosoket, itteni betegtarsakat, stb, es nagyon sokan kaptak, otthon is, bevett gyakorlat, es senki babajanak nem lett hosszu tavon sem semmi baja. Remelem, hogy senkinek nem lesz koraszulott babaja, de azert jobb felkeszulni az ilyesmikre is, sose lehet tudni.

Az egyetlen hatranya gyakorlatilag az, hogy a szteroid felnyomja a vercukrot (minek kovetkezteben terhessegi cukrom lett), amire viszont inzulint adnak, ami miatt agyban kell maradnom, amire viszont verhigitot adnak a folyamatosan, es persze a vercukromat is folyamatosan merik. Ez osszessegeben napi atlag 16 injekciot jelent, ebbol 7 csak az ujjbegybe, de mondjuk az se orom. Most mar odaig 'fejlodtem', hogy az ujjbegyes bizniszt en csinalom magamnak egyedul, de az inzulint meg ok adjak. Ugyhogy most mar tiszta tuparna vagyok, kesz, nincs mit tenni. Ez mar hivatalos. :o(

Mindenesetre haza nem engedett a doki, most mar valszeg maradok a szulesig, amit nem is nagyon banok vegul is, mert amig itt vagyok, jo kezekben vagyok, es kozel a segitseg, es raadasul full ellatnak, es legalabb Balazs is tud dolgozni jarni. Tegnap azt beszeltuk, hogy ha nem a korhazban lennek, mar meglennenek a kicsik, nem tudtuk volna ilyen sokaig bent tartani oket, mert itt bent sokkal tobbet pihenek, mint otthon tennem... Es ez igaz... Meg akkor is, ha otthon is fekudnek azert, de azert otthon csak fel kell kelni kajat csinalni, melegiteni, ezt-azt, biztos nem lennek vizszintesben ennyit, mint itt. Szoval eljen a korhaz. :o) De azert egy kicsit mar vagyom haza. Balazs szokott behozni kepeket a hazrol, kertrol, amiket csinal otthon, tok aranyos. :) Most vett uj viragokat, elultetgette, es lefenykepezte, es behozta. Igy azert legalabb raismerek majd a hazra. :o)

A szomszedban volt egy baba, 36. hetre szuletett, de teljesen rendben volt ,azota mar haza is ment, de az 5 napig, amit itt voltak, napkozben mindig athoztak ide az en oldalamra, mert nalam van az ablak, es a koraszulotteknek elvileg kell a napfeny, talan hogy ne sarguljanak be (?). Az anyja reggelente mindig ugy tolta at ide hozzam, hogy 'na gyere, atmegyunk a nagynenihez'. :o)

(A cimben szereplo bebi nyelv meg mindig a fejemben van! Maradjanak velunk!) :o)

Irtatok paran a babak csillagjegyerol. Hat, ha tenyleg megszuletnek 2 heten belul, akkor skorpiok lesznek, aminek nem nagyon orulok (bar nem nagyon hiszek ebben, meg semmi), de a skorpio nem valami baratsagos jegy... Na nem baj, majd jol baratsagosra neveljuk oket. :) Errol is van egy elmeletem. :o) (Bar tudom, hogy az elmeleteim nagy resze tokre csodot mond, lasd a babak nemerol szolo elmeletem is, de atmenetileg erdekes rajtuk gondolkodnom raero idomben.) :o) Szoval ezzel kapcs az az elmeletem, illetve inkabb a kerdesem igazabol, hogy a csillagjegyeket tekintve vajon mi szamit? Hogy mikor fogannak, hogy mikor szuletnek, vagy hogy mikor 'kellene' szuletniuk a babaknak, ha minden rendben lenne. Ez annal is inkabb erdekes, mert a mai modern vilagban, a nyugati orvoslas mellett mesterseges beavatkozasokkal akar honapokkal, de hettekkel mindenkeppen meg tudjak hosszabbitani a szules idotartamat. Tehat pl. nalunk a babaknak ugye elvileg december vegen kellene szuletniuk (bak), de ikrek leven december elejere vartuk oket (nyilas), de ok maguktol mar sokkalta hamarabb ki akartak jonni ket hete (merleg), es vegul ugy nez ki, hogy a skorpio havaban fognak vilagra jonni. Ilyenkor mi van? Vagy peldaul mi a helyzet programozott csaszar eseten? Amikor gyakorlatilag a mama tobbe kevesbe meg tudja hatarozni (+/- egy csillagjeggyel), hogy minek is szulessen a baba. Akkor mi szamit? Az eredeti, vagy a beavatkozott datum? Szoval szazmillio dolgon gondolkozom itt a koriban fekve, asszem, tul sok idom van... :o)

IGEN, IGEN, eljott a megfejtett babasiras temaja is! :o) Jo nehany honapja lattunk egy musort a teveben, ahol egy csajszi (P. Dunstan) azt allitotta, hogy hosszas kutatas utan sikerult megfejtenie a babak egyetemes sirasat 0-3 honapos korig. Be is mutattak, sot azota mar tobb helyen is lattunk ra hivatkozast, meg DVD-t, konyvet, meg mindent, tenyleg nagyon hiheto es logikus volt. A musorban bemutatott anyak mind el voltak ajulva es mind sikerrel alkalmaztak a 'szotarat'. (Ez mondjuk nem meglepo, a teveben mindig csak olyanokat mutatnak, akiknel bevalt az eppen bemutatott termek, nyilvan...)

Mindenesetre a dolog amugy nem nagyon bonyolult, azon alapszik, hogy az ilyen 0-3 honapos babaknak nem lehet tul sok okuk a sirasra, ezert mindossze 5 kulonbozo fajta sirast kulonboztetnek meg. Egyet az ehsegre, egyet az almossagra, faradtsagra, egyet a diszkomfort erzetre ugymint bekakilt/bepisilt/fazik/melege van/szorit a ruha, egyet a hasfajasra/pukira/bufizesre, es egyet arra, amikor unatkozik, nincs eleg inger. (Remelem, jol emlekszem az 5 kategoriara...) Ezekhez kulonbozo hangu siras tarsul. Nem akarok hulyeseget mondani teljesen, mert igy fejbol most csak az ehseget jelzore emlekszem, ami pedig ugy hangzik kabe, hogy NAH, NAH, mikozben a kis nyelvet a baba felnyomja a szajpadlasahoz (nyilvan, igy lesz belole N.) A hasfajos az olyan siras, amiben R hang van, olyan AAARR, AAARR szeru, es van olyan is, ami meg rovid, szaggatott EH, EH szeru siras, de arra nem emlekszem, hogy ez melyikhez is tartozik konkretan... De azert biztos ami biztos, leirtuk a musor kozben, es kitettuk a hutore, igy minidg hamar megtalaljuk majd. Hatha nalunk is mukodni fog. Volt nehany napnyi alkalmunk tesztelni a dolgot Borikan, Anett es Tibor kislanyan, aki egyben a mi pici keresztlanyunk is, amikor itt voltak nalunk a keresztelon, es csont nelkul bevalt! Foleg Balazs jeleskedett a dologban, o volt a fo kiserletezo. :o) Aztan most, hogy itt nap, mint nap hallok babakat sirni, a legtobbjuk tenyleg eszerint a minta szerint sir, hihetetlen. Itt a baba a mi szobankban a masodik naptol kezdve tisztan megkulonboztethetoen kulonbozo felekeppen sirt, es bar nem mondtam semmit az anyjanak (negyedik gyereke leven szerintem o kivaloan tudta Mrs. Dunstan tanacsai nelkul is, hogy mikor miert sir a kicsi), de szamomra az volt az elmeny, hogy en is tudtam!!! :o))) Tok jo!!! Ez megnyugtat kicsit. Balazst megjobban. O regen mindig azt mondta, hogy az elso 2-3 evtol tart leginkabb, amig nem tudnak beszelni, mert addig nem tudjuk, hogy mi van, ha sirnak, miert sirnak, stb. De ez a modszer, foleg amiota Borikan olyan nagy sikerrel alkalmazta, nagy onbizalommal toltotte el, ugyhogy most mar nem fel az elso honapoktol-evektol sem. :o)

Bovebb info a Dunstan modszerrol itt.

csütörtök, október 18, 2007

A Suttogo es egyeb nevelesi elmeleteink

Koszi mindenkinek a szurkolast, az emaileket, a kommenteket, mindent. Akkor megnyugodtam, hogy nem csak a sajat szorakoztatasomra irogatok ;), ugyhogy akkor folytatom.

Meg mindig 3-in-1 allapotban vagyok, ami ugye nagyon jo, a kicsik naprol napra nonek, erosodnek, minden bennem toltott extra napjuk ajandek. De azert, hogy ne legyen annyira egyszeru a helyzet (meg gondolom azert is, hogy legyen mirol irnom :o), hetfon kiderult, hogy terhessegi cukrom van (gestational diabetes). Eddig nem volt, de a doki szerint a gyerekek mielobbi fejlodeseert kapott szteroid injekciok sajnos felnyomtak a cukromat az egig, igy aztan most mar van. Hetfon jottek, megmondtak, aztan jott harom kulonbozo dietetikus (minden oraban egy), az egyik elmondta, hogy mi ez az egesz terhessegi cukor, mik a veszelyei, eselyei, stb... No extra, igazabol allitolag nagyon gyakori, ikerterhessegnel szinte elkerulhetetlen, de amennyiben karban van tartva, semmi veszellyel nem jar, es a szulessel altalaban el is mulik.

Aztan jott a kovetkezo, aki elmeselte, hogy akkor hogyan is alakul majd az eveszetem innentol. Na ez nem volt valami rozsas... Eddig tartott az arany eletem az isteni korhazi kajaval... Elmagyarazta, hogy egy-egy etkezesre a szenhidratot csak 15 grammos adagokban ehetem, azaz egyszerre pl csak egy fel marek rizst, vagy krumplipuret lehet enni (az 15g kb.) a hushoz (a hus korlatlan, jipi!), ehetek egy fel marek parolt zoldseget is, plusz ehetek egy gyumolcsot, es mondjuk ihatok egy fel (!) pohar juice-t vagy tejet, vagy valamit, amit akarok. Ez egy foetkezes. A foetkezesek kozott pedig egy-egy egyseg valamit ehetek, mondjuk megint lehet egy pohar tej, vagy egy banan, vagy egy szem alma. Nem sok. :o( Mondjuk igy, hogy agyban fekszem egesz nap, nem veszes, nem vagyok nagyon ehes, de a szivem szakad meg a finom kaja felet rendszeresen visszakuldeni, es ne is beszeljunk arrol, hogy a finom sutiket, amiket desszertre hoznak, meg se szagolhatom. :o( A vacsi meg istenes, mert akkor a maradekot megetetem Balazzsal :o), de az ebed es a reggeli finomsagai teljesen karba vesznek.

A jo hir viszont azt, hogy reggelire eddig mindig csak hideg kaja volt, nekem viszont a dietetikus rendelt minden napra ket tojast! Az elso nap isteni finom lagy tojas volt muffin formaban sutve, azt ettem meg egy zsomlen, isteni volt. Azt mondjuk mondanom sem kell, hogy a finom sargaja az elso harapasnal a hasamra folyt... :o)

A harmadik dietetikus pedig hozott egy gepet, amivel az ujjamat tudom szurkalni es a vercukromat merni, mert hogy most mar ezt is kell, minden etkezes elott es utan.
Na, nagyjabol meg is baratkoztam az uj helyzettel, amikor is a delelotti meres utan azonnali hatallyal infuziora kotottek, es ugy kaptam az inzulint. Es innentol kezdve 2 orankent vettek vert es mertek a cukrot, ejjel nappal. Egy szemet nem aludtam, es a szobatarsam se szegeny, mert pont mire elaludtam volna, jottek az ujabb meresert.

Amugy nem volt gaz az infuzio, az egyetlen problemam akkor adodott, amikor a reggelivel letojasozott pizsamafolsomet gondoltam atcserelni a zuhanyzas utan... Ebben gyakorlatilag ket problema volt: a zuhany maga (mivel az infuzios vackot magammal kellett cipelnem es azt a kezemet kinthagyni a zuhanybol), valamint a teny, hogy a polot nem tudom lecserelni, mert nem tudom athuzni az egesz nagy gurulos infuzios vackon. Kerdeztem a noverkeket, hogy most mi legyen, es mondtak, hogy huzzam le a polot a csovekre, zuhanyozzak, aztan huzzam vissza, mert levenni es masikat felvenni nem lehet. Ugyhogy klafa tojasos poloban leledzettem ket napig...
De mara mar hal'Istennek levettek az infuziorol (pedig ma mar le se ettem magam), ugyhogy ma mar at tudtam oltozni, es tudtam rendesen ket kezzel zuhanyozni! Hihetetlen, hogy milyen bena az ember egy kezzel... Nem is gondoltam volna. (Most mar csak naponta 8x nezik a cukrot, es injekcioban kapom az inzulint a hasamba. Ez eleg ijeszto, de meg lehet szokni. Ma mar pedzegettek, hogy nem akarnam-e magamnak beadni, de ellenalltam ennek a javaslatnak.)

Na, most, hogy mar teljesen ugy irok, mintha ha az SZTK varotermeben hallgatnam az oreg nyugdijasokat, inkabb most mar masrol irok.

Meli behozta tegnap a Suttogo c. konyvet, amirol mar sokat hallottam-olvastam, hideget is, meleget is, ugyhogy kivancsi voltam ra. Ma kiolvastam, es arra jutottam, hogy tenyleg jo konyv, sok erdekeset talaltam es tele van esettanulmanyokkal is, ami tok jo, de azert igazan spanyolviasz jellegu infot nem talaltam benne. Nagyresze foleg logikus tudnivalokat taglal, mint pl a napirend fontossaga, amivel mi amugy is egyetertettunk, es igy probaljuk majd alakitani az eletunket. Nekem a legmeglepobb a konyvben a babak besorolasa volt, nem is gondoltam volna, hogy van olyan, hogy egy baba 'morcos' vagy 'mimoza' termeszetu szuletesetol (sot inkabb fogantatasatol) kezdve, fuggetlenul attol, hogy hogy neveled... Erdekes. Remelem, a mieink Kisangyalok, vagy max Mintababak lesznek. :o) Amen.

Van egy kulon blokk benne az ikrekrol, ami leginkabb csak azt irja, hogy ikrekkel joval nehezebb a helyzet. :o) Hurra. :o) Ja, es azt is irja, hogy az ikrek szulei legkevesbe akarnak masok egyes gyerekere tokeletesen mukodo tanacsokat meg olyasfele megjegyzeseket hallani, hogy "Na nektek aztan kijutott a jobol!" meg hogy "Dupla munka, dupla orom", meg ehhez hasonlo eletbolcsessegeket. :o) Mi egyelore elvagyunk a tanacsokkal, meg nem zavarnak, bar azt hiszem elmeletben mar felkeszultunk es minden tolunk telhetot megtettunk, es elmeletben nincs is nalunk jobb szulo. :o) Amikor valaki olyan tanacsot ad, amivel nem ertek egyet, vagy mar most tudom, hogy mi nem ugy fogjuk csinalni, akkor mindig arra gondolok, hogy korulottunk senkinek nincsenek ikrei, senkinek nem lesz nalunk tobb tapasztalata benne, ugyhogy gyakorlatilag nem mondhatja senki, hogy rosszul csinaljuk, amit majd csinalunk. Aki meg igen, annak az isten irgalmazzon! :o) (Es majd jol a hormonokra hivatkozom a birosagon...!) :o)

kedd, október 16, 2007

Korhazi elmenyeim

Ne hari, hogy csak most irok, de kozben egy kicsit felporogtek az esemenyek nalunk. A mult vasarnapi szokasos 4 hetes rutin ultrahangon kiderult, hogy megindult a szules (nem akarok gusztustalankodni, a lenyeg, hogy a mehszaj elkezdett rovidulni, ez meg a tagulas elott szakasz), es azt mondtak, hogy akar 2 napon belul megszulhetek... Ez nagyon ijeszto volt persze, mert meg csak 28 hetes voltam (a 40-bol), ugyhogy ez nagyonnagyon korai meg, teljesen ketsegbe is estunk, hogy akkor most mi lesz. Azert is ert sokkent minket a hir, mert semmi erre utalo jel nem volt, es amugy is az egesz terhessegem tok problemamentes volt vegig, nem szamitottunk semmi sokkolora, egy sima rutin ultrahangra jottunk. Vasarnaptol mindennap bent voltunk a korhazban kulonbozo vizsgalatokon, kaptam szteroid injekciokat, hogy segitsen a gyerekeknek, hogy hamar kifejlodjon a tudejuk, aztan kedden be is fektettek, azota itt vagyok, most mar egy hete. Azota minden rendben, a szules tovabbra sem indult meg jobban, ugyhogy egyelore mindannyian egyben vagyunk, de fekudnom kell, es meg egyelore bent is tartanak a biztonsag kedveert.

Terveztem, hogy megirom majd az egesz terhesseges-szuleses-korhazas elmenyeimet, (bar azt nem gondoltam, hogy ennyire koran...), de akkor most, hogy van egy kis ralatasom a public korhazra, meg is irom jol. :o) Hatha segit valamit valakinek. :o)

Egyelore nagyon jok a tapasztalataim, nem is kivanhatnek semmi jobbat. A noverek-orvosok allati rendesek, kedvesek, bar nincsenek valami sokan, ugyhogy mondjuk eltartott egy darabig, mire ideert valaki, amikor csongettem. De nem tudom, hogy ez jobb lenne-e privat korhazban... (Ja, mert hogy en most public korhazban fekszem, public betegkent.) Az ellatas allati jo, ugyan en otthon csak egyszer voltam korhazban, de osszehasonlithatatlan!!!! Egy ketagyas szobaban fekszem (sajnos egy nagyon siros babaval, de hat ezt nem lehet felroni a rendszernek) :o), szoval ketagyas szoba, kulon furdovel-vecevel. A szoba tagas, vilagos, es fuggonyt lehet huzni az agyak koze. Minden agyhoz kulon telefon, es a laptopot is tudom hasznalni. (Eljen a munkahelyi tavhozzaferes!) :o)

Az elso ejjel egyedul voltam a szobaban, de aztan masnap hoztak egy masik csajszit is, aki akkor szult egy kislanyt. No extra, ott van koztunk a fuggony ugye, ugyhogy nem nagyon lattam oket, de tahitirol vannak, es franciaul beszel a csalad. (A kislany is biztos franciaul sir...) :o) A kislany allati siros volt (akarmilyen nyelven is csinalta a musort), ugyhogy amig itt voltak, nem nagyon aludtam, Balazs hozott fuldugot, hogy azert legalabb par orat tudjak aludni ejjel... Ugyhogy most mar ez megoldodott es kivaloan alszom. :o) (Kozben mar ok haza is mentek - normal szulessel 3 napot, csaszarral 5 napot lehet maradni altalaban.)

Az ellatasrol: napi 5x van etkezes, 3x rendes + tizorai meg uzsonna. Ezeket elozo nap kell 'megrendelni' egy etlap szerusegrol, hihetetlen jo kinalatbol, van leves, ket fele masodik (rendes komoly fott etel), egy harmadik fogas (valami hideg kaja, vagy salata), desszert es gyumolcs. Es persze gyumolcsle. Vacsorara kabe ugyanez a felallas, csak mas kajakat lehet valasztani. Uzsonnara meg altalaban csak valami ital van (tea/kave/tej/kakako) meg sajt, meg keksz. Ez inkabb csak olyan falatka. Mindenesetre tanulmanyos, szemben azzal, hogy otthon egy vadaszfelvagottas kenyeret kaptam reggelire, ha szerencsem volt...
Tegnap vacsorara isteni gombakremes palacsinta volt parolt zoldsegekkel (meg persze gyumolcs, puding, ilyesmik), ma meg ebedre grillezett hal szinten gyumolccsel, joghurttal utana. Tok jo. :o) (A grillezett halat egy kicsit magamra ontottem, meg kell tanulnom nagy hassal agyban felig fekve enni...) A kajat mindig egy nappal elore kell valasztani egy menusorbol, hoznak egy papirt mindne reggel, hogy toltsem ki, hogy mit kerek reggelire-ebedre-vacsorara. Egesz komoly valasztek van, majd felteszek egy kepet a menurol, ha lesz alkalmam.

Vizsgalni sokat jonnek, szinte minden 1-2 oraban van valami, de ki se kell mozdulni az agybol, idehoznak minden gepet, vervetelt, ultrahangot, mindent. Naponta 2-3x rakotnek egy gepre (CTG), ami figyeli es nyomtatja a gyerekek szivmukodeset, plusz az en meh osszehuzodasaimat. (Azert nem mondom, hogy a fajasokat, mert ez meg az egeszen gyenge osszehuzodasokat is meri, ami meg korant sem nevezheto 'fajasoknak'.)

Adtak egy par nagyon szexi terdharisnyat, ami verkeringest serkenti, mivel hogy egesz nap fekszem, nehogy esetleg trombozist kapjak, vagy valami. Eleg viccesen nez ki, a tobbiek mondtak is, hogy amig ezt kell hordanom, nemigen lesz harmadik gyerekunk... :o)

Egyik este Balazs epp itt ult nalam, este 8 ora fele jart, mar epp indult volna haza, es akkor kerdeztek, hogy nincs-e kedvunk lemenni egy 'turara' a bebi-intenzivre, hogy ismerosek legyunk ott, es ne rettegjunk tole, es ne erjen varatlanul, majd ha menni kell, meg minden. Es lementunk, es nagyonnagyon megnyugtato volt. Korbevezettek minket, elmondtak mindent, megneztuk a picurokat, akik epp bent voltak, es nagyon megnyugtato volt tenyleg. Olyan kis falatnyi bebik is voltak, hogy hihetetlen, es oket is teljesen egeszsegesen engedik majd ki a vegen, ezt jo volt latni-hallani. Persze, azert mi inkabb bent tartjuk meg a mieinket egy kicsit, ha lehet... :o)

Szoval eddig minden a legnagyobb rendben, es ugyan nem hasznaltuk meg a privat biztositast, mert nem kellett, de azert megnyugtat, hogy van. (Es azert azt mondjuk nem tudom, hogy ha nem veszelyeztetett terhes lennek, akkor is ugyanennyire figyeltek volna-e ram vegig a terhesgondozas alatt.) Amikor mar bent van az ember a korhazban, akkor mar ugyanaz az ellatas szerintem, de mondjuk a terhesgondozasnal normalis esetben a 9 honap alatt ketszer van ultrahang, 2x lat az orvos, az osszes tobbi vizit a szulesznokkel van. Nekem viszont veszelyeztetettkent 4 hetente volt ultrahangom, 2-3 hetente latott az orvos, es mindig az orvos, sosem a nover. De lehet, hogy ha nem veszelyeztetett az ember, akkor nem is szukseges ennyi vizsgalat meg minden turo. De az peldaul nagyon tetszett az elejetol fogva, hogy nem kuldozgetnek vervetelre, vizeletvizsgalatra, kutyafulere mindenfele, hanem mesz erre az egy-egy idopontra, es akkor ott helyben megcsinalnak mindent, nem kell menni sehova, nem kell szaz helyen sorba allni, stb... Szoval szerintem eleg jo a rendszer.

Balazs nagyon draga, minden este itt van velem munka utan este 8-ig, es reggel munka elott is bejon, hoz otthonrol frissen facsart dzsuszt, plusz szed viragot a kertbol, es behozott meg egy rajzat is, hogy kituzzuk az agyammal szemben, igy most kicsit otthon erzem magam. :o)

A masik, amirol feltetlenul irni akartam ennek az egesznek a kapcsan, az az itteni 'pot csalad': a baratok. Mindig mondjak, hogy bajban ismerszik meg, meg mifene, hat a mieink jol megismerszodtek, mert elso pillanattol kezdve velunk aggodott mindenki, itt volt mindneki latogatni, teherautonyi olvasnivalot hoztak, cedet egettek, dvd-ket hoztak, tarsasjatekot, gyumolcsot, csokit, mindenfelet! Aki szemelyesen nem tudott itt lenni, azok is hivtak telefonon, vagy emailen, szoval nem maradtunk magunkra, az biztos. Meg a kollegaim es fonokeim is naponta jelentkeznek, hogy hogy vagyok, es hogy minden rendben van-e, es hogy mire van szuksegem, stb. Kicsit fura ez, mert egy reszrol kimondhatatlanul orulok, hogy ennyi mindenkire szamithatunk, ha baj van, es amugy is allati jolesik, hogy velunk vannak a barataink, joban-rosszban, tisztara mint a meseben, de ugyanakkor meg nem akarok senkinek sem gondot okozni azzal, hogy a latogatast 'elvartnak' erezzek, igy aztan nem is tudom, hogy mi a jo. Maga a korhazi let nem olyan elviselhetetlen, mint esetleg gondolna az ember, sokat alszom, olvasok, a kovetkezo nehany evben gondolom ugyse igen lesz alkalmam elolvasni egy regenyt... :o) Meg rejtvenyt is fejtettem! Jipi! :o)

Na, hat ennyit a korhazrol. Royal Brisbane rulez! :o) Mivel kulfoldikent nem nagyon ertettuk meg eddig az itteni egeszsegugyi rendszert (szerintem az itteniek se ertik egeszen pontosan), ezert mindig parakent elt bennem az, amikor meg kell tapasztalnunk a korhazat, mert nem nagyon tudtuk, hogy mire szamitsunk. Mindig beszelnek arrol, hogy milyen hihetetlen sokba kerul az, ha az ember korhazba kerul, hogy kell vigyazni, mennyi rengeteget kell varni, meg minden, szoval volt boven bennunk felsz. Ez a mostani elmeny mindenesetre megnyugtatott afelol, hogy azert nem annyira gaz a helyzet, mint az gondolnank, legalabbis a szules koruli dolgokat ugyesen csinaljak. Es egyetlen fillerunkbe (centunkbe) se kerult.

Hogy egy kis kerti update is legyen: kedden oriasi jegveres volt nalunk, es a kert nagy reszet lepusztitotta. :o((( A mult hetvegen a szolo tokeken mar egy csomo szolofurt volt, es ugy orultunk neki, most meg nincs egy se, leverte az egeszet a jeg. :o((( A viragok egy reszet is tovig lepusztitotta, a gyonyoru es mar nagy trombitavirag bokorkat es a sarkantyucska bokrokat is tovig. :o( Hulye jeg. :o(

Hat ezek vannak mifelenk. Irjatok Ti is commentet, hogy lassam, hogy olvassa-e valaki egyaltalan a blogot... :o)

vasárnap, október 14, 2007

Festo tanfolyamon jartam

A szuletesnapomra kaptam egy harom napos festo tanfolyamot a baratainktol. A Feri aki a kolbaszt tolti, es egyutt dolgoztam vele a FlightCentre-nel meselte hogy o volt ugyanezen a tanfolyamon es megmutatta a kepeket amiket ott csinalt, es nagyon jok lettek. Szoval meg akkor megbeszeltuk Lillaval hogy majd egyszer en is elmegyek. De aztan ennyiben is maradt a dolog. A baratkak meg kozben jol megleptek vele, szoval jo volt.

A tanfolyam csutortok pentek szombaton volt ugyhogy sajnos ket szabadnapot el kellett hasznalnom, ez nem volt jo, de megerte. A tanfolyamot egy festo tartotta, igazabol nem tudom hogy tanar-e vagy muvesz inkabb, ez nem derult kis sajnos. Egy iskola termeben volt a varos masik vegeben, kb egy oranyira tolunk.

Jo koran menten egyreszt hogy elkeruljem a csucsforgalmat masreszt hogy jo helyem legyen. Elso lettem. Szepen megkerestem a legjobb helyet a teremben es vartam. Szepen kezdtek gyulekezni az emberek. 70 eves nenikeket hoztak, gondolom a gyerekeik es segitettek nekik felallitani az allvanyt, meg kipakoltak a cuccokat. Kicsit ugy ereztem magam mint aki egy nyugdijjas klubba kerul. Aztan kezdes elott 10 percel mondtak hogy a masik teremben halado ora lesz, es aki akar menjen oda. Kerdeztem hogy ki szamit haladonak. Erre mondtak hogy az aki mar festett valaha. Remek, en mar festettem 5 kepet, akkor menjek at? Persze. Ugyhogy osszepakoltam es persze szinte a legrosszabb helyet sikerult megszereznem. Na jol kezdodik. Nem baj, vittem kamerat hogy felvegyem. Vegul is szerencsem lett, mert az festo bacsi a mi termunkben egyszerre ket kepet csinalt, mert persze annyian voltak hogy a kezdok nem fertek el a masik teremben.

Lepesenkent mutogatta hogy mit fessunk, mi meg masoltuk. Ugy kezdte hogy huzott harom vonalat a kepre, elmondta hogy ez a hegy vonal, ez a viz, ezek a fak. Majd elment elmutogatni a masik terembe. 10 perc mulva jott vissza. Majd festette egy hallvanykek hatteret a legfelso vonaltol felfele, majd ujabb 10 percre atment a masik terembe. Es igy ment az elso nap. Az egesz kep kb 45 perc alatt keszult el, de ez sajnos a sok varakozassal eltartott egesz nap.

Ezt sikerult csinalnom. Sajnos nincs befejezve, azt mondta a festobacsi hogy majd masnap reggel befejezzuk. Nem fejeztuk.
















Es ez igy folytatodott a masodik nap is. A harom nap alatt 6 kepet kellett volna csinalni. Az elso nap vegen egy minuszban voltunk. Nem baj, majd csinalunk 5-ot., egye fene.

Masodik nap ket kis kepet csinaltunk amik egymashoz csatlakoznak.

Hat az enyem nem nagyon csatlakozott, es a szine is buta lett. A kereteket lehetett vasarolni ott helyben. Nem akartam eztra penzt kolteni de amikor lattam, hogy az egyik ficko rendkivul pocsek kepe mennyire jol nezet ki a keretben, gondoltam, ez biztos segit az enyemen. Hat nem segitett :-( Majd lekaparom es csinalok ra valami szep szines kepet es elarverezem a munkahelyen.


A masodik napon tehat ket kepet csinaltunk, de ez igazabol egy. Na mindegy. Majd a harmadik napon biztos csinalunk legalabb kettot.

Kozben a festobacsi kepeit amit csinalt napkozben tombolan elosztogatta. En is nyertem egyet. Nem tudom mennyire hires ez a festo, vagy hogy hany kepet osztogatott eddig el, de gondoltam bekereteztetem es elrakom. Hatha ezzel fizetem ki az utolso

5 evet a hazbol :-) Ha megsem er sokat akkor legalabb van egy keretem ami pont ra illik az egyik festmenyemre majd. Es johet a szokasos, atfestem, es beviszem a melohelyre.


Harmadik nap, nem lett ketto, egy lett. Sajnos a tema nem nagyon tetszik de tanulsagos volt. Eleg lassan keszult el es raadasul korabban is vegeztunk aznap mert takaritani kellett. De azert jovolt. (A harmadik kepet nem sikerult feltoltenem mert vacakol a blog de majd toltom amint meggyogyult.)




Itt a vege fuss el vele.

Ja es ha valakit erdekel, es mar a gyerkocok kicsit nagyobbak akkor szivesen eljatszom a tanarbacsit es csinalok egy festo delutant. Hoztok allvanyt, meg vasznat, meg festeket, keresunk valami jo kepet es megmutatom hogy en hogy csinalom, aztan lehet masolni.