Google Analytics

szerda, június 21, 2006

Y Generacio

Ma az egesz napot egy Smart Future (~Okos, tudatos jovo) cimu konferencian toltottem, ahova a miniszterium kuldott - leven az egyetlen valamelyest gyakorlati munkatars az osztalyon. Az uuuuugy volt, hogy Research & Planning (Kutatas & Tervezes) osztaly munkatarsai négyen mentek valami konferenciara, de irtak egy emailt a mi igazgatonknak, hogy ha legalabb oten mennének, akkor kapnanak kedvezmenyt, ugyhogy erdeklodnek, hogy kozulunk nem akar-e menni valaki. Es akkor a mi dirink kerdezte, hogy en nem akarok-e menni erre a modern technologiarol es egyeb ehhez hasonlokrol szolo konferenciara, es en mondtam, hogy dede. Es ugy is lett. Nagyon erdekes volt, szegeny Balazsnak egesz hazafele azokat meseltem, amiket ott hallottam.

Szamomra a legerdekesebb annak a szociologusnak az eloadasa volt, aki a mostani munkaeropiacon levo baby-boomer, X es Y generaciokat hasonlitotta egymassal, mindenfele szempontbol. (Baby boomer-ek 1946-1962 kozott szulettek, X generacio 1963-78, Y generacio 1979-1994) A csajszi fokent munkaero megvilagitasbol elemezte a helyzetet, valamint elorevetitette, hogy azok alapjan korulbelul mi varhato az elkovetkezo nehany evben. Ebbol kiderul, hogy peldaul en az Y generaciohoz tartozom, mig Balazs az X-hez, tehat generacios kulonbsegekkel kell megkuzdenunk nap mint nap! :o)

Es hogy peldaul mig a mostani idosebb korosztaly (baby-boomers) altalaban csak 1-2-3-szor valtoztat munkahelyet elete folyaman, addig az Y generacioba tartozoak akar karriert is valtoztatnak 3-4-szer. A mi generacionk (Y) sokkal 'turelmetlenebb', es hamarabb is ervenyesul, nagyon tiszta es kreativ gondolkodasu, nem ragaszkodik a regi modszerekhez, hanem uj megoldasokat keres, innovativ es nagyon hatekony munkaero, mig peldaul az X-esek - bar szinten innovativak - "félosebbek", jobban biztonsagi jatekosok, de ezaltal a vallalatok szempontjabol megbizhatobbak is. (Mert mi kis ipszilonosok siman ott hagyjuk a munkahelyet, ha valami nem tetszik, es nem akarunk eletunk vegeig egy munkahelyre jarni.) Viszont peldaul azt is mondtak, hogy a baby-boomer-ekkel szemben az ipszilonosok eleg elviselhetetlen tarsasag, mert arrogansak, de szerintem hatha nem mindenki... :o) Meg hogy mig a regiek nagyon komolyan vettek a hierarchiat, addig az ujak mar siman elmennek sorozni a vezerigazgatoval is, es nem erzik feszengve magukat.

Az peldaul egy nagyon jo osszegzes volt a kulonbozo generaciok munkahoz valo viszonyarol, hogy a baby-boomerek még azt kerdeztek a kapott feladatrol, hogy 'hogyan' kell megoldani, az X generacioba tartozoknak csak annyit kell mondani, hogy 'mit' kell csinalni, a hogyant mar tudjak ok is, az Y-osok viszont inkabb azt firtatjak, hogy 'miert' vagy 'miert ugy' kell az adott feladatot megcsinalni, amikor lehetne mashogy is, jobban, gyorsabban, stb. Meg hogy a BB-sok altalaban csak egyfele feladatkort latnak el, az X-esek mar komplexet, az Y-osok pedig mar multitask-osak, azaz tobbfele feladatot, feladatkort vegeznek parhuzamosan. Szoval erdekes volt.

Meg szo volt egy csomo masrol is, de mar lefagy a labam itt gepnel, mert ugye tel van es hideg, es most mar inkabb megyek es fozok egy jo meleg csipkebogyo teat, amit most vettunk. :o) Balazs szerint jellybean szagu. Pedig nem is.

Nincsenek megjegyzések: