Google Analytics

szerda, augusztus 22, 2007

Terhesgondozás ausztrál módra

Mar mult pentek ota nem voltam dolgozni, otthon voltam betegallomanyban. Megint ramtort ez a bena kohogos betegseg, ami normalis esetben nem veszes, de most nagyon feltettem a babakat, hogy nem lesz-e valami bajuk a folyamatos kohogesemtol… Egy csomo helyen utananeztem, es mindenhol azt irtak, hogy felteve hogy nincs magas lazam, a kohoges nem tesz kart bennuk. Hat nagyon remelem. Remelem, hallaskarosodast sem senvednek az ugatasomtol… ;o) Ma mar jottem melozni, bar meg kicsit kohecselek, de mar korant sem olyan rossz a helyzet, mint eddig, ugyhogy most mar nem birtam tovabb a lelkiismeretfurdalasommal es beevett a fene. :o)

A mult heten sikerult beszelnem a fonokkel, es bazi rendes volt, megprobalja elintezni, hogy oktober 1-tol otthonrol dolgozhassam!!! Az oriasi segitseg lenne, mert a legmegterhelobb igy pocakosan nem maga a munka es a gep elott valo ules, hanem a bejaras, a napi majd’ haromoranyi zotykolodes a buszon-vonaton, meg neha jolesne ledolni is egy fel orara napkozben. Igy ezeket majd mind megtehetem otthon. Jipiiii! :o)

Kedden voltunk antenatal class-on, az volt a tema, hogy mit csinaljunk a babaval, amikor hazavisszuk a korhazbol. Vicces volt. :o) Reszben. Egesz kedves tarsasag jott ossze, kb. 10-12 par. Mindenki a 33-35. hetben volt, en voltam csak ilyen fiatal babakkal (22. het), de meretben egyaltalan nem logtam ki kozuluk. (Valszeg pont ezert tettek ebbe a csoportba…) Az elejen el kellett mondani, hogy ki hol jar a terhessegben, es mit var, kisfiut vagy kislanyt. Szinte mindenki kislanyt vart, alig volt elvetve 1-2 fiu a mieinken kivul, ugyhogy ha ez most valami tendencia, akkor jo vilag lesz a sracokra! :o)

Rogton az ora elejen kiosztottak minden parnak egy csecsemot (muanyagot), nekunk mindjart kettot ugye :o), es a babakat tartani kellett egesz vegig a 2 es fel ora alatt. Hat mit mondjak, kabe az elso ora vegere mar majd’ leszakadt a karunk… Minek nezunk elebe?!? :o)

Aztan volt egy resz, amikor le kellett vetkoztetni aztan fel kellett oltoztetni a babat, kezben tartva, mikozben magnorol folyamatosan egy nagyon szivszaggato gyereksirast jatszottak be, de nem csak olyan monoton gepit, hanem igazit, amit a szuleszeten vehettek fel, egyre szaggatottabb, stresszesebb, elkeseredettebb lett a siras, amikor erezni, hogy mar majd megfullad szegeny, meg el-elcsuklik a hangja, a szivem szakadt meg, a vegere mar en is sirtam. :o( Pedig a muanyag gyerekek nem is probaltak poliposat jatszani, mikozben oltoztettuk oket…

Egy csomo erdekeset mondtak egyebkent, peldaul a kozvetlen bõrkontaktusrol a szules utan, hogy mennyire fontos, hogy a mamara tegyek a bebit szuletes utan, ugy ahogy van, magzatmazasan, mert igy all helyre leggyorsabban a homerseklete es a szivverese is, nem is beszelve arrol, hogy mennyire megnyugszik ott. Hihetetlen, hogy ha pl a bebi testhomerseklete nem eleg meleg, akkor az anyae 2 fokkal is felmelegszik, hogy a kicsit jobban felmelegitse, ha viszont tul meleg a pici, akkor az anya homerseklete csokken 1-2 fokot. Dobbenet. Ugyhogy nem is viszik el a gyereket, fel se oltoztetik, semmi, hanem egy jo felorat-orat a maman hagyjak, mielott barmit csinalnanak vele.

A szoptatast is mondtak, hogy mennyire jo, mennyivel jobb, mint a tapszer, de erre nem fektettek most tul nagy hangsulyt, mert errol lesz egy kulon ora legkozelebb. A pelenkazassal kapcs itt is azt mondtak, hogy az elso hetekben semmikepp se gondoljunk a textilpelenkara, maradjunk a sima eldobhatosnal, meg akkor is, ha harcos Greenpeacesek vagyunk. Aztan kesobb at lehet szokni, ki ahogy akar. Mi egyelore az eldobhatosra szavazunk, egyreszt azert, mert a ket gyerekre egyfolytaban moshatnam a trutyis pelusokat, masreszt pedig azert, mert nalunk ugye komoly vizkorlatozas van, ugyhogy ezert is javasoljak az eldobhatosat gondolom.

Ja, es kaptunk poo-chart-ot is, kaki-tablazatot. :o) Hogy melyik idoszakban milyen kakira lehet szamitani a pelusban. Megprobalom majd letolteni a netrol, es feltenni ide, eleg erdekes... :)

Neztunk nehany videot furdetesrol, errol-arrol, erdekes volt. Meseltek az oltasokrol, szules utani idoszakrol a korhazban es otthon, jo volt tenyleg. Kaptunk hazit is, ki kell tolteni egy kerdoivet, amin fel van sorolva egy csomo dolog (pl. kettesben toltott ido a baba nelkul, babaval toltott ido, szex, szorakozas, ilyesmik), es 1-5-ig kell rangsorolni, hogy mennyire tartjuk fontosnak ezeket az elso 6 hetben, aztan az elso 3 honapban. :o)
A masik kerdoiv pedig felsorolja az osszes gyerek koruli teendot, meg a haztartassal kapcsolatos dolgokat, es be kell irni, hogy melyik kinek legyen a feladata. (Mindket kerdoivet kulon-kulon kell kitolteni, fejenkent, es majd a vegen vetjuk ossze, hogy a par mennyire ert egyet a kulonbozo dolgokban. Erdekes lesz. ;o)

Minden heten lesz egy most meg 4 hetig. (Osszesen 6 alkalom, 6 x 2,5 ora). Jovo heten a szoptatas lesz, aztan a szules, aztan a varatlan dolgok a szules korul (csaszarmetszes, koraszules, komplikaciok es tarsai), aztan egy fizio, hogy hogyan epuljunk fel a szules utan konnyen-gyorsan. :o)

Szoval ‘elmeletben’ kivalo szuloket nevelnek belolunk, gyakorlatban meg majd meglatjuk… Mindenesetre asszem elkezdek konnyeden sulyzozni… ;o)

2 megjegyzés:

Moki & Rudi írta...

Sziasztok! Sok sikert es kitartast a terhesseg vegeig, no meg majd a kissracokhoz! :) Azt a kerdoivet, ha esetleg be lehetne szkennelni... :) Ha csak nem nagy keres, de nagyon kivancsi volnek ra en is! :) Na de csak akkor, ha mar raersz es otthonrol dolgozol! Neztuk egyik nap a kajas kepeiteket valami kirandulasokrol... Hmmm... Csorgott a nyalunk! :)
Udv es minden legeslegjobbat!

Lilla írta...

Szio! Okesz, megprobalom feltenni a kerdoivet is, meg majd a poo-chart-ot is. :o)))