Google Analytics

hétfő, október 22, 2007

Megfejtettek a baba sirast?

Tovabbra is minden rendben van velunk, es egyben vagyunk a picikkel, ezt gyorsan leirom, hogy nyugodtan tudjatok olvasni a tobbit. :o) Ha nincs hir, az jo hir (no news is good news) a mi esetunkben most.

Szombaton kicsit elkeseredtem, mert a reggeli viziten elbucsuzott tolem az a dokim, aki eddig volt es nagyon megkedveltem. Mondta, hogy nehany havonta forgo rendszerben mas-mas foorvos ala tartoznak, es epp most van a valtas, ugyhogy hetfotol mar masik dokim lesz, mondta. (Itt az a fajta rezidensi rendszer van, amit mi leginkabb csak a Veszhelyzetbol vagy a Dr. House-bol ismerunk... Vannak a foorvosok (consultant), ok a legidosebb, legmagasabb rangu dokik egy-egy teruleten belul, egy osztalyon tobb is van beloluk, de ezeket gyakorlatilag egyaltalan nem latni, nem tartanak jarobeteg ellatast, terhesgondozast, es az osztalyon (ward) se talalkozni veluk sose, leginkabb csak a nevuket latni asszem. Aztan oalajuk tartoznak a registrar-ok, akik mar szinten vegzett dokik, de meg nehany evig 'gyakorlo' statuszban vannak, talan 3-4 evig, de ebben nem vagyok biztos. Ezek a leghasznosabbak szerintem, hiszen ok tartjak a terhesgondozast, es az osztalyon is ok jonnek vizitelni, meg minden. A legfiatalabbak pedig a rezidensek (mint Carter doki volt ugye annak idejen), ok a frissen vegzett orvosok, es ok a gyakornokok. Ok egyedul nem nagyon csinalnak semmit, a nevuket se nagyon tudjuk, rendszerint egyutt jonnek vizitelni a registrarokkal es toluk tanulnak. Ezt is egy jo 4 evnyi periodusra tippelem, de szintne nem tennem ra a fejemet. Szoval a sok evnyi egyetem es a doktoratus megszerzese utan eloszor rezidenskent dolgoznak az orvosok nehany evet (ekkor meg egyebkent nem tudjak azt sem, hogy milyen teruletet is valasszanak, forgo rendszerben toltenek el nehany honapot a kulonbozo osztalyokon az elso evben, es aztan az alapjan dontik majd el, hogy merre is specializalodnak tovabb), aztan nehany evre registrar lesz beloluk, majd ha mindezen tul vannak, akkor valnak teljes jogu, igazi orvossa, vagyis consultant-ta. Na, ennyit az oktato-nevelo reszrol. :o) (Azt azert el kell mondjam, hogy ebben a temaban nem most, ezalatt a ket het alatt muvelodtem igy ki :o), hanem meg annak idejen, amikor a korhazban dolgoztam Redcliffen, ott sokat beszelgettem a rezidensekkel, registrarokkal, es akkor vazoltak fel ezt a helyzetet. De az evek sajnos osszefolytak, ugyhogy arra nem emlekszem, hogy mire hany ev van, es most lusta is vagyok utananezni.)

Na, szoval szombaton elbucsuzott az eddig megszokott, nagyon lelkiismeretes es szimpatikus dokim, aminek persze nem nagyon orultem, es azon gondolkoztam, hogy lehet, hogy akkor inkabb megprobalom valahogy a privat biztositason keresztul kerni ot mint valasztott orvost. Ez fokent kepbe kerult, amikor a vasarnapi vizitet egy olyan doki tartotta, akivel egyszer mar talalkoztam a terhesvizsgalatok alkalmaval, es nagyon ellenszenves volt, es a tudasat se tartottam tul sokra, mert vitaztam egyszer vele a toxoplazmozisrol, (mert en annak mar ennek jol utananeztem :), leven duplan veszelyeztett benne az ikrek miatt, valamint amiatt is, hogy a terhessegem elso honapjaban, amikor meg nem tudtuk a babakat, boszen tragyaztunk es kerteszkedtunk mazsaszam, marpedig a toxo egyik legfobb okozoja a talajjal, tragyaval valo erintkezes. (Meg a macskaurulek is, de az nalunk nem jatszott.) Szoval rakerdeztem, es szerettem volna szuretni is, de nem ertett velem egyet semmiben, hogy mi ertelme lenne, stb, aztan kiment beszelni nehany masik orvossal, es amikor visszajott, akkor mondta, hogy hat igazam volt minden pontban. Ezek utan ki a feneben bizzon az ember??? Szoval ezt a dokit semmikepp sem akartam. De aztan ma reggel (hetfon) hal'Istennek egy nagyon szimpatikus europai doki jott es mutatta be magat mint az uj orvosom. (Szerintem szerb lehet, vagy valami ilyesmi, Bogdan-nak hivjak.) Nagyon kedves volt es lelkiismeretes es reszletes, ez nagyon tetszett. Megnezte a tegnapi ultrahang eredmenyeket, es annak alapjan azt mondta, hogy szamitsak a babakra ezen a heten, vagy legkesobb a jovo heten.... (De en meg arra gondoltam, hogy mar 2 hete ezt mondjak, es a babak meg vigabbak bent, mint valaha. :o) Szoval hatha lesz meg nehany extra hetem, ebben bizom. Minden este az esti mese utan Balazzsal elmondjuk nekik, hogy meg jo lenne, ha 34-et (aztan 33-32-31-stb.) aludnanak bent, mert az nagyon fontos, es nekik is jobb lesz igy, stb. Eddig bevalt! :o)

(Mindjart irok a cimben szereplo bebi nyelvrol is, maradjanak velunk!) :o)

A masik, amirol akartam irni, az a szteroid injekciok. Asszem, azt mar irtam korabban, hogy kaptam nehany adag szteroidot, hogy segitse a gyerekek tudejenek mielobbi fejlodeset. Kozben anyukamek kuldtek egy cikket, amiben arrol irnak, hogy egy amerikai kutatas szerint a tul sok ilyen cellal beadott szteroid a kesobbiekben fejlodesi, mozgasszervi, izombeli problemakat okozhat a gyerekekben. Meg is ijedtem kicsit, es gondoltam, hogy akkor tobbet mar nem kerek.

Ma reggel, mikor jott az orvos, el is mondtam neki az aggodalmam, es rendkivul szimpatikus modon leult az agyamra, es szepen elmagyarazta az egeszet aprora. Mondta, hogy o szeretne, ha kapnek meg egyet, mert 4 injekciorol szolnak a kutatasok, es mivel koran van meg, es ikrek is, dupla veszelynek vannak kiteve, ezert o mindenkepp javasolja. Kozben Balazs is letoltott mindent a netrol, amit talalt ebben a temaban, es megmutattam a dokinak ezeket a kutatasokat is. Ebben cerebral palsy-rol volt szo (nem tudom, mi magyarul, de ez egy fajta izombetegseg, talan izomsorvadas?), amirol a cikkben irtak, hogy azt okozhat a szteroid, arra azt mondta a doki, hogy az az igazsag, hogy az izmoknak tobbek kozott elegseges oxigenellatasra van szukseguk ahhoz, hogy megfeleloen fejlodjenek, es ha a tudot nem erositjuk meg kelloen, akkor csak annyira lesz jo az elso hetekben-honapokban, hogy epp csak az eletfunkciokat ellassa (legzes plusz agymukodes), es az izmokra nem lesz kapacitasa, es pont hogy attol alakulhat ki ez az izomsorvadas meg a tobbi nyavaja, ha nem tamogatjak meg a tudot ezzel a szteroiddal, es gyenge marad. Azt mondta, hogy megerti, ha ellene vagyok, es ha nem akarom, akkor nem adjak be, de o teljes szivebol es eszebol javasolja. Mondtam, hogy koszonom, es meggondolom.

Aztan felhivtam Balazst, es o rakeresett arra az amerikai orvosra, aki a cikkben a kutatasokat vegezte, es semmi nyoma sincs a fickonak a neten ezen a cikken kivul, marpedig ha komoly kutato lenne, tobb kutatassal a hata mogott, akkor millio talalat lenne ra. Ugyhogy vegul ugy dontottunk, hogy inkabb az orvosra hallgatunk, es inkabb az izmaik ne legyenek esetleg annyira erosek, de az oxigeneallatasuk legyen tokeletes, amennyire csak lehet. Mindezt csak azert irom, hogy ha barki hasonlo helyzetbe kerul, es koraszulessel veszelyeztetett, akkor ne ijedjen meg ezektol. Korbekerdezgettem ismerosoket, itteni betegtarsakat, stb, es nagyon sokan kaptak, otthon is, bevett gyakorlat, es senki babajanak nem lett hosszu tavon sem semmi baja. Remelem, hogy senkinek nem lesz koraszulott babaja, de azert jobb felkeszulni az ilyesmikre is, sose lehet tudni.

Az egyetlen hatranya gyakorlatilag az, hogy a szteroid felnyomja a vercukrot (minek kovetkezteben terhessegi cukrom lett), amire viszont inzulint adnak, ami miatt agyban kell maradnom, amire viszont verhigitot adnak a folyamatosan, es persze a vercukromat is folyamatosan merik. Ez osszessegeben napi atlag 16 injekciot jelent, ebbol 7 csak az ujjbegybe, de mondjuk az se orom. Most mar odaig 'fejlodtem', hogy az ujjbegyes bizniszt en csinalom magamnak egyedul, de az inzulint meg ok adjak. Ugyhogy most mar tiszta tuparna vagyok, kesz, nincs mit tenni. Ez mar hivatalos. :o(

Mindenesetre haza nem engedett a doki, most mar valszeg maradok a szulesig, amit nem is nagyon banok vegul is, mert amig itt vagyok, jo kezekben vagyok, es kozel a segitseg, es raadasul full ellatnak, es legalabb Balazs is tud dolgozni jarni. Tegnap azt beszeltuk, hogy ha nem a korhazban lennek, mar meglennenek a kicsik, nem tudtuk volna ilyen sokaig bent tartani oket, mert itt bent sokkal tobbet pihenek, mint otthon tennem... Es ez igaz... Meg akkor is, ha otthon is fekudnek azert, de azert otthon csak fel kell kelni kajat csinalni, melegiteni, ezt-azt, biztos nem lennek vizszintesben ennyit, mint itt. Szoval eljen a korhaz. :o) De azert egy kicsit mar vagyom haza. Balazs szokott behozni kepeket a hazrol, kertrol, amiket csinal otthon, tok aranyos. :) Most vett uj viragokat, elultetgette, es lefenykepezte, es behozta. Igy azert legalabb raismerek majd a hazra. :o)

A szomszedban volt egy baba, 36. hetre szuletett, de teljesen rendben volt ,azota mar haza is ment, de az 5 napig, amit itt voltak, napkozben mindig athoztak ide az en oldalamra, mert nalam van az ablak, es a koraszulotteknek elvileg kell a napfeny, talan hogy ne sarguljanak be (?). Az anyja reggelente mindig ugy tolta at ide hozzam, hogy 'na gyere, atmegyunk a nagynenihez'. :o)

(A cimben szereplo bebi nyelv meg mindig a fejemben van! Maradjanak velunk!) :o)

Irtatok paran a babak csillagjegyerol. Hat, ha tenyleg megszuletnek 2 heten belul, akkor skorpiok lesznek, aminek nem nagyon orulok (bar nem nagyon hiszek ebben, meg semmi), de a skorpio nem valami baratsagos jegy... Na nem baj, majd jol baratsagosra neveljuk oket. :) Errol is van egy elmeletem. :o) (Bar tudom, hogy az elmeleteim nagy resze tokre csodot mond, lasd a babak nemerol szolo elmeletem is, de atmenetileg erdekes rajtuk gondolkodnom raero idomben.) :o) Szoval ezzel kapcs az az elmeletem, illetve inkabb a kerdesem igazabol, hogy a csillagjegyeket tekintve vajon mi szamit? Hogy mikor fogannak, hogy mikor szuletnek, vagy hogy mikor 'kellene' szuletniuk a babaknak, ha minden rendben lenne. Ez annal is inkabb erdekes, mert a mai modern vilagban, a nyugati orvoslas mellett mesterseges beavatkozasokkal akar honapokkal, de hettekkel mindenkeppen meg tudjak hosszabbitani a szules idotartamat. Tehat pl. nalunk a babaknak ugye elvileg december vegen kellene szuletniuk (bak), de ikrek leven december elejere vartuk oket (nyilas), de ok maguktol mar sokkalta hamarabb ki akartak jonni ket hete (merleg), es vegul ugy nez ki, hogy a skorpio havaban fognak vilagra jonni. Ilyenkor mi van? Vagy peldaul mi a helyzet programozott csaszar eseten? Amikor gyakorlatilag a mama tobbe kevesbe meg tudja hatarozni (+/- egy csillagjeggyel), hogy minek is szulessen a baba. Akkor mi szamit? Az eredeti, vagy a beavatkozott datum? Szoval szazmillio dolgon gondolkozom itt a koriban fekve, asszem, tul sok idom van... :o)

IGEN, IGEN, eljott a megfejtett babasiras temaja is! :o) Jo nehany honapja lattunk egy musort a teveben, ahol egy csajszi (P. Dunstan) azt allitotta, hogy hosszas kutatas utan sikerult megfejtenie a babak egyetemes sirasat 0-3 honapos korig. Be is mutattak, sot azota mar tobb helyen is lattunk ra hivatkozast, meg DVD-t, konyvet, meg mindent, tenyleg nagyon hiheto es logikus volt. A musorban bemutatott anyak mind el voltak ajulva es mind sikerrel alkalmaztak a 'szotarat'. (Ez mondjuk nem meglepo, a teveben mindig csak olyanokat mutatnak, akiknel bevalt az eppen bemutatott termek, nyilvan...)

Mindenesetre a dolog amugy nem nagyon bonyolult, azon alapszik, hogy az ilyen 0-3 honapos babaknak nem lehet tul sok okuk a sirasra, ezert mindossze 5 kulonbozo fajta sirast kulonboztetnek meg. Egyet az ehsegre, egyet az almossagra, faradtsagra, egyet a diszkomfort erzetre ugymint bekakilt/bepisilt/fazik/melege van/szorit a ruha, egyet a hasfajasra/pukira/bufizesre, es egyet arra, amikor unatkozik, nincs eleg inger. (Remelem, jol emlekszem az 5 kategoriara...) Ezekhez kulonbozo hangu siras tarsul. Nem akarok hulyeseget mondani teljesen, mert igy fejbol most csak az ehseget jelzore emlekszem, ami pedig ugy hangzik kabe, hogy NAH, NAH, mikozben a kis nyelvet a baba felnyomja a szajpadlasahoz (nyilvan, igy lesz belole N.) A hasfajos az olyan siras, amiben R hang van, olyan AAARR, AAARR szeru, es van olyan is, ami meg rovid, szaggatott EH, EH szeru siras, de arra nem emlekszem, hogy ez melyikhez is tartozik konkretan... De azert biztos ami biztos, leirtuk a musor kozben, es kitettuk a hutore, igy minidg hamar megtalaljuk majd. Hatha nalunk is mukodni fog. Volt nehany napnyi alkalmunk tesztelni a dolgot Borikan, Anett es Tibor kislanyan, aki egyben a mi pici keresztlanyunk is, amikor itt voltak nalunk a keresztelon, es csont nelkul bevalt! Foleg Balazs jeleskedett a dologban, o volt a fo kiserletezo. :o) Aztan most, hogy itt nap, mint nap hallok babakat sirni, a legtobbjuk tenyleg eszerint a minta szerint sir, hihetetlen. Itt a baba a mi szobankban a masodik naptol kezdve tisztan megkulonboztethetoen kulonbozo felekeppen sirt, es bar nem mondtam semmit az anyjanak (negyedik gyereke leven szerintem o kivaloan tudta Mrs. Dunstan tanacsai nelkul is, hogy mikor miert sir a kicsi), de szamomra az volt az elmeny, hogy en is tudtam!!! :o))) Tok jo!!! Ez megnyugtat kicsit. Balazst megjobban. O regen mindig azt mondta, hogy az elso 2-3 evtol tart leginkabb, amig nem tudnak beszelni, mert addig nem tudjuk, hogy mi van, ha sirnak, miert sirnak, stb. De ez a modszer, foleg amiota Borikan olyan nagy sikerrel alkalmazta, nagy onbizalommal toltotte el, ugyhogy most mar nem fel az elso honapoktol-evektol sem. :o)

Bovebb info a Dunstan modszerrol itt.

8 megjegyzés:

Gergo Bacskai írta...

Szia Lilla!
Én is hallottam már erről a sírásmegfejtős módszerről, a hölgyet láttam is egyik nap az Prah Winfrey showban. Remélem hasznotokra lesz! És szorítooooooooooooooooook!

Üdv
Ági
Dublinból

Névtelen írta...

Szia,
Bíztatni szeretnélek. Amikor Lucát szültem, azaz végül császárral megjött, volt a korteremben egy kismama, akinek ikrei voltak. Nagyok! 3kg/gyerköc, minimum, azaz normál súlyú gyerekek, veszélyeztetve fektették be kb úgy mint téged és kihúzták a 40 hetet. Egy napon születtek meg az én Lucámmal. Tehát, bár az ikrek korábban szoktak jönni, de ez nem azt jelenti, hogy tényleg túl korán jönnek! Szóval kitartás, mi szurkolunk, és épp most mondja András mögöttem, már eltelt annyi idő?! Ja, ami a gyereksírást illeti, te majd tudni fogod hogy mikor mi a dörgés, csak ne hagyd, hogy más elbizonytalanítson! :)
Üdv,
Ildi még Magyarországról

Lilla írta...

Koszonjuk a biztatast mindkettotoknek, dragak vagytok!!!

Névtelen írta...

Jópofa ez a megkülönböztető dolog, nem is hallottam még róla. :)
De nem is ez a lényeg, drukkolok nektek. Szerintem olyan jól érzik magukat bent a picurok, hogy tuti maradnak még egy darabig.

Üdv,
Zs. (aki egy barátságos Skorpió) :)

Névtelen írta...

Szia Lilla!
En is olvaslak am, csak regen jartam erre, merthogy idokozben egy picit kozelebbrol irok: Brisbane - Underwoodbol! :)
sokat gondolok Ratok igy ismeretlenul is, megy a drukk a bebiknek, hogy minden rendben legyen!
Minden jot Nektek: Kallo Judit

Moni írta...

Szia Lilla! Mi is szurkolunk nagyon, hogy meg benn maradjanak a fiuk egy darabig! A csillagjegyes temahoz szeretnek hozzaszolni egy privat eszmefuttatast, de csak roviden: szerintem a vilagon mindennek megvan az oka es semmi nem tortenik veletlenul! :) Igenis az a nap szamit, amikor megszuletnek, sot: meg annal is inkabb az ora!!! Hogy hanykor! A nap, az a csillagjegyuk, az ido (ora, perc, mp) pedig az aszcendensuk, ami olyasmi, mint a tortaban a krem! :) Az a LENYEG! :) Ha beavatkozas is kellene (ne kelljen, de ha...), annak is megvan az oka! Nem mindent ert az ember az eszevel, sok mindent nem lehet felfogni esszel, de szerintem van egy tolunk meg a dokiktol is nagyobb ERO, ami mindent "kezben" tart! Ez intezi ugy a dolgokat, ahogy kell, annak kovetkeztmenyekepp, hogy hol tartasz az eleteddel, mi a Karmad (sorsfeladatod) erre az eletedre, mit kell megtapasztalnod, megtanulnod... Na, ennyi! Most jobb ha egybol "megszakitom" magam, mert nagyon belemelyedek es kisregeny lesz a vege! :)
Ha meg erdekel a tema, irj es dumcsizunk rola! (Ajanlanek egy konyvet is: "Lelki koldokzsinor" a cime... Arrol ir, hogyan tudsz rajuk "hatni", megkerni oket, hogy meg varjanak kicsit a megszuletessel vagy forduljanak maskepp, mert nyomjak a vesedet! :) Minden jot! Moni es Rudi Dalmaciabol!

Moki & Rudi írta...

Hoppaaa!!! Moni vagyok, meg nem "anyuci" :), egyszer elkezdtem irni egy blogot a majdan szuletendo gyerekeinknek, de abbahagytam es masikba vagtam... Most veletlenul, arrol a cimrol ment az elozo eszmefuttatas... Bocsi...
Udv! M

Lilla írta...

Koszonom Moni, ez jol hangzik, kivancsian varjuk, mikor szuletnek. :) A konyvet nem olvastam ugyan, de tenyleg az a tapasztalatom eddig, hogy nagyon jol lehet a kicsikkel kommunikalni, es meggyozni oket errol-arrol, lasd az orvosi elorejelzest majd' 4 hettel ezelott, hogy 2 nap mulva szulok, aztan azota meg minden nap bent maradtak! :)
Koszi a biztatast!!!