Google Analytics

csütörtök, január 26, 2006

Allampolgarok lettunk

Igazi citizenek. Mintapolgarok. ;o) Na jo, az azert nem. Mindenesetre iden januar 26-an, Australia Day-en, reggel kilenckor unnepelyesen letettuk az allampolgari eskut. Ott voltak velunk Berciek, Melindaek meg Anita is, tanunak. (Ha esetleg kesobb le akarnank tagadni a dolgot...) ;o)

Maga a ceremonia nem volt semmi extra, az esku elott diszpolgarokat vagy miket avattak, volt kozos enekles, ez-az-amaz, aztan egyesevel mindenkinek mondtak a nevet, fel kellett allni, es unnepelyesen eskut tenni, hogy most aztan jo gyerekek leszunk. Istenengemuccsegeljen. Ez az istenes dolog is vicces volt, mert meg amikor jelentkeztunk az allampolgarsagert, ki kellett tolteni, hogy _isten elott_ akarunk-e eskudni, vagy csak ugy 'a foldon'. Es mi persze az istenes verziot valasztottunk (sose lehet tudni...), es igy aztan kaptunk Bibliat is a szekunkre az unnepsegen, es a Bibliat kezunkben tartva kellett mondani az eskut. Szinten meg elotte telefonon vissza kellett igazolni minden adatunkat, valamint megmondani, hogy hogyan is ejtik pontosan a nevunket (ez resze a protokollnak, hiszen az uj allampolgarok nagy resze ertelemszeruen kulfoldi, mindenfele kiejthetetlen nevekkel...). Fel is hivtam oket, meg is mondtam, hogy hogy ejtik a nevunket, le is irtak fonetikusan, ennek ellenere az en nevemet siman 'csoki'-nak ejtettek... :oD De a tobbiek neveivel is megszenvedett szegeny ficko rendesen! ;o)



Aztan az esku utan egyesevel szolitottak megint mindenkit, es elore kellett menni a podiumhoz, kezetfogni a polgarmesterrel, es atvenni az 'allampolgari oklevelet', vagy mit, valamint a szavazashoz szukseges papirokat. (Mert most mar teljes jogu szavazo allampolgarok vagyunk am! - Bar a politikarol lovesunk nincs....)

Ja, es minden uj allampolgar kapott egy ausztral oshonos fat! (A mieink egyelore itt laknak itthon a konyhaasztalon, mert meg nem talaltunk nekik helyet a kertben...)

A vendegsereg egyebkent erdekes volt, mert valahogy ugy ereztuk, hogy az emberek nem adjak meg a 'tiszteletet' az alkalomnak, mindenfele osszevissza ruhakban voltak, sima poloban, rovidgatyoban, papucsban sokan. Gyakorlatilag ugy igazan szepen feloltozve egyedul mi voltunk... Erdekes volt. Jo, hogy meleg van, meg nyar van, meg mifene, de akkor is. Ez kicsit furcsa volt. Ugyanakkor persze a kotetlen, csaladi osszejovetel hangulatat keltette kicsit, es gondolom eppen erre akartak torekedni. Vagy valami. De az biztos. :o)

Volt meg egy erdekes momentum: A vendegeket arra batoritottak, hogy drukkoljanak, hurrazzanak, ovaciozzanak az uj allampolgaroknak, es akinek a nevenel a legjobban orditottak az emberek, az kapott extra fat. :o) Osszesen korulbelul 80-100 ember tett fogadalmat, ebbol kb. 80% brit volt, volt nehany amerikai, szingapuri, egy csomo mindenfele kulfoldi, es rajtunk kivul meg egy magyar. (Mert hogy amikor kihivtak a gratulaciohoz, akkor a nevvel egyutt felolvastak a szarmazasi orszagot is.)

Az egesz ceremonia utan pedig volt egy kis allofogadas szeru az uj allampolgaroknak es a vendegeknek, suti, udito, miegymas, valamint volt egy nagy Ausztralia alaku torta is. Sajnos Tazmaniaba beleult az egyik vendeg...

A fogadas utan pedig mind elmentunk skandinav lottot jatszani. Nem is, hanem mentunk a beachre Noosa-ba. :o)

Nincsenek megjegyzések: