Google Analytics

kedd, január 31, 2006

Korcsolyazas 40 fokban


Csak egy rovidke hiradas a korcsolyazos kalandunkrol. :o) Ki gondolna, hogy itt, hogy a 40 fokban is lehet jegkorizni? Nyilvan mujeg persze, de akkor is. Poszaek felvetettek az otletet, hogy nem akarunk-e elmenni veluk valamikor korizni, es de. Igy aztan elmentunk. Hat, en reszemrol nem voltam a palya ordoge, de azert nagyon jol ereztem magam, es szerintem a tobbiek is. Erdekes volt, hogy kint eget a nap, es amikor atjonnek az emberek a kapun, akkor felveszik a sapkat-kesztyut-salat... :o)

De a legerdekesebb meg csak most jon! :o) Amirko mar belefaradtunk a nagy korcsolyazasba, akkor jol beultunk az ottani kis vendeglatoipari helyisegbe forrocsokizni. Es ahogy ott horpolgetjuk a jo meleg kakaot, latjuk am, hogy az emberek nagy egyforma dobozokkal jonnek mennek. Balazs hamar kideritette, hogy korcsolyakat osztogatnak! Csak ugy, ingyen! Oda is mentunk megerdeklodni a dolgot kozelebbrol, es valoban, nem volt benne semmi csapda, ingyen korcsolykat osztogattak. Az emberek persze szepen kulturaltan alltak sorba egysoros vonalban (semmi egymas letaposasa, elore furakodas, vagy ilyesmi...), es mindenki atvett egy-egy par korit. Mi is. Sajnos a mi meretunkben mar nem volt, mire odaertunk, kaptunk egy eggyel nagyobbat, ami viszont egyikonknek sem volt kenyelmes, ugyhogy visszaadtuk oket koszonettel. Mindenesetre maga a gesztus ertekelendo volt! Persze biztosan nem vadiujak voltak, vagy nem a legdragabb modellek ertelemszeruen, de egesz normalisnak latszodtak, es viszonylag ujnak is. Hat, ilyenek tortennek, igy nem lettunk gazdagabbak egy korcsolyaval. :o) Viszont legalabb volt egy szep delutanunk!

csütörtök, január 26, 2006

Allampolgarok lettunk

Igazi citizenek. Mintapolgarok. ;o) Na jo, az azert nem. Mindenesetre iden januar 26-an, Australia Day-en, reggel kilenckor unnepelyesen letettuk az allampolgari eskut. Ott voltak velunk Berciek, Melindaek meg Anita is, tanunak. (Ha esetleg kesobb le akarnank tagadni a dolgot...) ;o)

Maga a ceremonia nem volt semmi extra, az esku elott diszpolgarokat vagy miket avattak, volt kozos enekles, ez-az-amaz, aztan egyesevel mindenkinek mondtak a nevet, fel kellett allni, es unnepelyesen eskut tenni, hogy most aztan jo gyerekek leszunk. Istenengemuccsegeljen. Ez az istenes dolog is vicces volt, mert meg amikor jelentkeztunk az allampolgarsagert, ki kellett tolteni, hogy _isten elott_ akarunk-e eskudni, vagy csak ugy 'a foldon'. Es mi persze az istenes verziot valasztottunk (sose lehet tudni...), es igy aztan kaptunk Bibliat is a szekunkre az unnepsegen, es a Bibliat kezunkben tartva kellett mondani az eskut. Szinten meg elotte telefonon vissza kellett igazolni minden adatunkat, valamint megmondani, hogy hogyan is ejtik pontosan a nevunket (ez resze a protokollnak, hiszen az uj allampolgarok nagy resze ertelemszeruen kulfoldi, mindenfele kiejthetetlen nevekkel...). Fel is hivtam oket, meg is mondtam, hogy hogy ejtik a nevunket, le is irtak fonetikusan, ennek ellenere az en nevemet siman 'csoki'-nak ejtettek... :oD De a tobbiek neveivel is megszenvedett szegeny ficko rendesen! ;o)



Aztan az esku utan egyesevel szolitottak megint mindenkit, es elore kellett menni a podiumhoz, kezetfogni a polgarmesterrel, es atvenni az 'allampolgari oklevelet', vagy mit, valamint a szavazashoz szukseges papirokat. (Mert most mar teljes jogu szavazo allampolgarok vagyunk am! - Bar a politikarol lovesunk nincs....)

Ja, es minden uj allampolgar kapott egy ausztral oshonos fat! (A mieink egyelore itt laknak itthon a konyhaasztalon, mert meg nem talaltunk nekik helyet a kertben...)

A vendegsereg egyebkent erdekes volt, mert valahogy ugy ereztuk, hogy az emberek nem adjak meg a 'tiszteletet' az alkalomnak, mindenfele osszevissza ruhakban voltak, sima poloban, rovidgatyoban, papucsban sokan. Gyakorlatilag ugy igazan szepen feloltozve egyedul mi voltunk... Erdekes volt. Jo, hogy meleg van, meg nyar van, meg mifene, de akkor is. Ez kicsit furcsa volt. Ugyanakkor persze a kotetlen, csaladi osszejovetel hangulatat keltette kicsit, es gondolom eppen erre akartak torekedni. Vagy valami. De az biztos. :o)

Volt meg egy erdekes momentum: A vendegeket arra batoritottak, hogy drukkoljanak, hurrazzanak, ovaciozzanak az uj allampolgaroknak, es akinek a nevenel a legjobban orditottak az emberek, az kapott extra fat. :o) Osszesen korulbelul 80-100 ember tett fogadalmat, ebbol kb. 80% brit volt, volt nehany amerikai, szingapuri, egy csomo mindenfele kulfoldi, es rajtunk kivul meg egy magyar. (Mert hogy amikor kihivtak a gratulaciohoz, akkor a nevvel egyutt felolvastak a szarmazasi orszagot is.)

Az egesz ceremonia utan pedig volt egy kis allofogadas szeru az uj allampolgaroknak es a vendegeknek, suti, udito, miegymas, valamint volt egy nagy Ausztralia alaku torta is. Sajnos Tazmaniaba beleult az egyik vendeg...

A fogadas utan pedig mind elmentunk skandinav lottot jatszani. Nem is, hanem mentunk a beachre Noosa-ba. :o)

hétfő, január 23, 2006

27 eves lettem en...

Beoregedtem. :o( Most mar elmultam 27 is, konyortelenul kozeleg a harmadik X. :o( Asszem, utalom a romai szamokat. :o(

Viszont a szulinapom az valami fantasztikus volt!!!! Ugy volt, hogy Melinek mar reg megigertem, hogy segitek neki megirni az oneletrajzat, mert szeretne o is rendes munkat keresni. Mivel Balazsnak a szulinapomon epp valami kotelezo jellegu ceges rendezvenye volt ott bent a city-ben, ezert megbeszeltem Melivel, hogy akkor aznap delutan munka utan atmegyek hozza, es megcsinaljuk az oneletrajzat.

A szulinapom nem is nagyon jutott eszembe, illetve eszembe jutott, de semmi komoly, mert unneplesre nem nagyon volt alkalom, igy, hogy mindketten dolgozunk. Viszont mar elkezdtem szervezni, hogy tartok majd egy bulit a kovetkezo hetvegen, mar meg is mondtam a tobbieknek, meg minden.

Es nagyban irogatjuk Melieknel az oneletrajzokat a szamitogepnel, hattal az ajtonak, erre egyszer csak bejott az egesz itteni magyar barati tarsasagunk, egy nagy viragcsokorral meg isteni turotortaval, es rakezdett a Hepi Borszdejre!!!!!! ANNYIRA meg voltam lepodve, hogy el sem tudom mondani. Fantasztikusak voltak. (Legnagyobb meglepetesemre nemsirtam el magam, ami nagy szo tolem... Bezzeg most, hogy visszaemlekszem ra es leirom, most bezzeg mar elszorul a torkom...) :o) De tenyleg. Annyira aranyosak voltak, hogy hihetetlen. Kesobb kiderult, hogy Balazs hivta fel oket aznap reggel, hogy mivel ugyis jovok a Melindaekhoz, akkor jojjon mar ide mindenki egy par percre, es huzgaljak meg a fulemet. Es mindenki jott is, munka utan, egyenruhasan, eszmeletlenul jolesett, el se tudom mondani. Es nem is terek magamhoz azota sem. Mert tudom, mindig vannak 'meglepetes partik' mindenhol, de legtobbszor az ember nagyon jol tudja, hogy buli lesz, es aztan latvanyosan meglepodik a tobbiek kedveert. De en egyaltalan nem szamitottam ra, hiszen mar meg volt szervezve egy masik buli egy het mulvara, es en arra keszultem. Es erre meg ezek a gyerekek teljesen megleptek. Nagyon jo, hogy vannak nekunk.

péntek, január 20, 2006

Az elet a FlightCentre-nel.

Mar harom hete dolgozom, de egyelore egyetlen egy igazi munkat nem csinaltam. Bizonyos szempontbol lehet, hogy jol hangzik es irigykednek egyesek, hogy milyen jo dolgom van es nem is panaszkodom, de nem annyira jo ez.

A fizetes eleg trukkosen van megallapitva, a repulojegy arusitokhoz hasonloan nekunk is 'jutalekos' rendszer van. A szerzodesben leirt fizetesem 2/3-at kapom meg havonta egy osszegben (itt Ausztraliaban egyebken normalisan kethetente szoktak fizetni). Tehat most, januar 16-an megkaptam az eddig ledolgozott idot valamint a kovetkezo ket het fizeteset. Ennek nagyon orultem is. Viszont a masik 1/3-ert meg kell dolgozni. Ez megint csak egy ausztral "mindenki egyenlo" felfogas. Mivel a ceg egy resze (a repulojegy ertekesitok leginkabb) igy kapja a penzet, teljesitmeny aranyosan, ezert akkor mindenkinek igy fizetnek, nehogy mar ne legyen egyenloseg. Bizonyos szempontbol ertheto, de azert kicsit furcsa hogy minden honap vegen le kell ulnom a fonokkel, es meg kell beszelni, hogy en bizony meg csinaltam mindent amikor o majd arrol akar meggyozni hogy nem teljesitettem az elvarasoknak megfeleloen. Remelem azert nem lesznek nagy harcok. De a fonokom azt mondta, hogy ha rendesen dolgozik az ember, es nem egesz nap csak nezgelodik a neten, vagy valami, akkor nincs gond.

Minden egyes orat, amit dolgozom, el kell konyvelni az adott projektre amin dolgozom, ez esetben mivel meg az elodom itt van, nem sok mindent produkalok. Az egyik gond, hogy nem kapkodjak el a donteseket. Masodik hetemen hetfon megjelent egy holgy, es azt mondta hogy majd lesz valami programmodositas, roviden vazolta a feladatot es mondta, hogy meg egyeztetnie kell valakivel, de hamarosan jon. Legkozelebb szerdan lattam a holgyet es azt mondta, meg nem beszelt az illetekes elvtarssal. Majd penteken megjelent egy uriember egy kinyomtatott feladat leirassal aminek nagyon megorultem, vegre valami kezzelfoghato igazi munka. A miutan atadta a listat, hozzatette, hogy nezzuk at es mondjuk meg, hogy mennyi ido ezeket a feladatokat megoldani es kedden uljunk le hogy megbeszeljuk. hmmm... az oldalon 5 feladat illetve program hiba volt. Kb 1 ora alatt felderitettem a kodbol, hogy mi a gond es hogy nagyjabol volt oltetem, hogy mikent lehet kijavitani, de sajnos keddig nem sikerult ezt megvitatnom. Majd a megbeszeles utan az ot feladatbol 3-at kihuztunk, es a maradek kettobol egynek csak a felet kell kijavitani, a maradek egy pedig egy korulbelul 7 perc alatt megoldhato problema. Hat most mit mondjon erre az ember.

Amikor elmeseltem a fonokomnek, hogy kb 4 orat gondoltam erre az egyegeszottized feladatra akkor megkerdezte hogy a teszteles benne van, mire mondtam hogy nincs, hiszen erre van kulon csapat, erre azt valaszolta, hogy jo akkor legyen ra 3 nap.

Nem kapkodjak el a dolgokat. Biztosan meg van az oka hogy miert igy csinaljak csak ehhez en meg kicsi vagyok. A legrosszabb csak az, hogy ott kell ulni 8:30-tol 5:30-ig es ugy kell csinalni mintha kemenyen dolgoznek. Es ez nagyon nehez.

De ahogy mondtam korabban semmi okom a panaszkodasra. Egyelore ez most a legjobb munkahely ahol valaha dolgoztam Ausztraliaban.

hétfő, január 16, 2006

Gondoltam, most mar en is irok, mert Balazs teljesen atvette a szot. :) Tole egyebkent teljesen szokatlan, amde el nem itelheto modon. :o)

En is elkezdtem a munkat az uj helyen. Kormanyzati munkat akartam, most aztan tessek, itt van. :o) Web publisher lettem az itteni Igazsagugyi Miniszteriumban, bent vagyok a city-ben egy 25 emeletes uveghaz 22. emeleten. A kilatas gyonyoru, ez volt az elso, ami megragadott. :o)
Az allomas is kozel van, (reggelente vonattal jarunk be), es egymastol is csak 3 percre vagyunk. Ebedelni pedig az en epuletemmel szemben szoktunk, ahol a Meli meg Anita dolgozik egy kebab shopban, es szerintem ok csinaljak a varosban a legjobb kebabot. De hogy a legolcsobbat, az biztos. ;o)

Maga a munka: A Strategic Policy & Services osztalyon vagyok, ahol a torvenyjavaslatokat, modositasokat, ilyesmiket csinaljak. Barmi modositas van, miutan elfogadtak es alairtak, akkor jon hozzam, es nekem fel kell tennem az intranetre vagy az internetre, vagy mindkettotre - tartalmatol fuggoen. Meg kell csinalni rajtuk a millio linket, hogy minden mukodjon, es archivalni a regi verziokat. Fel kell tolteni minden kapcsolodo dokumentumot is (mellekletek, stb) , valamint az egesz dokumentumrol kell irni egy osszefoglalo szeruseget, hogy mirol is szol, illetve ha modositas, akkor mennyiben modosult az elozo verziohoz kepest. Na ez nekem a mumus., mert ahhoz, hogy ezt meg tudjam irni, el kell olvasni az egesz anyagot, meg is kell erteni, es aztan meg is kell fogalmazni ezt a kivonatot. Korulbelul ez a napi rutin. Eleg sok torvenymodositas van, szinte mindennap van egy. Ezen kivul mindennap jonnek emailek kollegaektol, birosagtol, innen-onnan, es kernek anyagokat (linkeket anyagokhoz), vagy szolnak, hogy van egy-egy nem mukodo link, stb... Ezzel is elmegy 1 jo oram naponta szinte mindennap.

De a legjobb, hogy - mivel azt mondjak, hogy eleg gyorsan es hatekonyan dolgozom, plusz valamiert ugy neznek ram, mint valami nagy webes ászra, nem tudom miert - ezert belevontak egy nagy projektbe, amiben nagyon nagy kedvem lelem: ujra akarjak tervezni az osszes torvenyjavaslatnak meg ilyeneknek a formatumat, a kinezetet, plusz egyidejuleg a Miniszterium kulso es belso honlapjanak a kinezetet es a strukturajat is. Es ezt velem akarjak csinaltatni. :oDDD Ez nagyon komoly feladat, napi 2-3 meetingem van most ezzel kapcsolatban, es komoly nagy fejesek akarnak beszelni velem. :o) Eloszor kicsit megijedtem, de most mar belejottem, es ket het mulva tartok egy prezentaciot a javaslataimrol. :o) Jo hivatalosan hangzik... :o) Most aztan mondtak is, hogy ne is torodjek a torvenyjavaslatok publikalasaval, hagyjam az egeszet atmenetileg, es most ket hetig non stop csak ezen a design-on dolgozzak. Ezer orommel! :o) Neha elakadok technikai, programozasi kerdesekben, de akkor csak kuldok egy emailt Balazsnak, es rogton erkezik is a megoldas. ;o) Szoval, most mar nagyon jo az egesz!!!

Mondjuk, ugy erzem, hogy a kapott feladatokhoz kepest egy kicsi alulfizetnek, de azt gondolom, hogy most majd jol bizonyitok egy nagyot, es aztan majd jol felemelik a fizumat. :o) Amen.

Ennyi volt a mese mara, probalok kicsit surubben irni ennel. :o)

csütörtök, január 05, 2006

Az uj munkam

FlightCentre nem elirtam, ez a neve. A cegnek Brisbane-ben van a kozpontja vagyis ha jol tudom van valami Sydney-ben is de ez a resze egyelore nem vilagos meg.

Szoval a munkam az, hogy az utas nyilvantarto programot, amit az irodakban hasznalna, nekem kell karbantartani es fejleszteni. Hmmm... nem gond, piece of cake, mondja az angol.

Csak nehany ismerv a programrol es a szituaciorol es a dontest az olvasora bizom.
A program Omnis fejleszto kornyezetben irodott. Annak is egy igen regi legalabb 7 eves verziojaban, ha nem regebbi. A programot kb 10 eve fejlesztik es legalabb 25-30 ember dolgozott rajta ezalatt a 10 ev alatt. Szoval a kod egy nagy dzsama. kb 2001-ben elkezdtek fejleszteni egy uj rendszert, hogy ezt lecsereljek de negy evi munka utan tavaly, amikor kiraktak 20 irodaba, hogy megnezzek, hogy megy, visszavontak az egeszet, mert nem lett jobb es dragabb is lett. Szoval igy nezek ele az elkovetkezendo nehany evnek. Azt mondjak, hogy talan 2-3 eve mulva lecserelik. Ugy nez ki, hogy en leszek az egyetlen ember aki ezt a borzalmat fogja fejlesztgetni es javitgatni.

Ez reszben jo nekem, ugyanis most hosszutavu munkat keresek, a penz nem rossz, de bizom benne, hogy idovel meg jobb lehet, ja es ami a legfontosabb, hogy programozo munka amit tanultam es amit akartam csinalni es remelem, ha atadjak a programot nekem, akkor nem igen lesz mas aki foglalkozzon vele, ugyhogy ha nagy hulyeseget nem csinalok, akkor jo nehany evre megvan a szekem meg az asztalom. Ami meg emellett a munka mellett szol, hogy Lillatol 5 percre dolgozom, tehat egyutt megyunk es jovunk, sot meg egyutt is ebedelunk, ugyhogy azt hiszem ennel tobbet mar nem is kivanhatok.

Kovetkezo alkalommal beszamolok a reszletekrol.

hétfő, január 02, 2006

Karacsony 2005

A legszebb ajandek szamunkra az volt, hogy 2006 Januar 3-an mind a ketten kezdunk a varosban egymastol kb 5 percre, szakmabeli munkaban, egesz jo fizetesert.

Azt hiszem, ennel nagyobb ajandekot nem tudtunk volna venni. :-)

December 24-en delelott befejeztem a pergola alatti resz kavicsozasat, majd este nagyon finom halvacsorat ettunk kettesben, es orultunk az uj munkanknak.

December 25-ere athivtuk a magyar barataink egy reszet. 20-an gyultek ossze. A menut mar korabban leegyeztettuk es mindenki szepen keszulodott. Delutan elmentunk Noosa-ra furdeni egyet, majd utana vacsora otthon. Jo magyar szokas szerint mindenki kitett magaert es mindenki legalabb 6-8 fore elegendo adagot hozott. Lehet szamolni. kb 10 csalad szorozva atlagosan 6 fovel az 60 embernek elegendo finomsag volt. Mondanom sem kell hogy megmaradt az egesz ,ugyhogy kutya harapast szorevel modjara uto-partit rendeztunk masnap estere, ahol a megmaradt maradekokat ettuk meg (reszben). Meg harmadik nap is volt mit enni a Krisszeknel.
De nagyon jo erzes volt, hogy ilyen sokan osszejottunk, hiszen senkinek nincs itt senkije es igy kicsit konnyebb volt a karacsony.

Csak hogy ebbe a mesebe is jusson "last minute"
A kocsi hutovize felforrt mikor indultunk szilveszterezni, es epp vissza akartunk fordulni amikor visszament a homerseklet. Az autopalyan jol ment, meg ha visszakapcsoltam 3-asba, akkor is. Vegul is ugy dontottunk, elindulunk es oda is ertunk epsegben normal homerseklettel.

Szilvesztert a Melieknel toltottuk, persze itt is rengeteg kaja volt, ugyogy elsejen este ismet partiztunk. Ejfelkor megneztuk a tuzijatekot a toronyhaz tetejerol, majd lementunk es magyar himnusz es koccintas.

Hat elteltek az unnepek, es igazabol mar vartuk is, mert teljesen be voltunk zsongva az uj munka miatt.

Hamarosan folytatas az uj munkarol.