Google Analytics

csütörtök, április 27, 2006

Gazdag országban élünk(?)

Tegnap nagy dráma volt a miniszteriumban. Rendszerint minden második szerdan kapunk fizetést, de tegnap - gondolom a sok munkaszuneti nap miatt - valahogy elcsuszott a dolog, es nem erkezett meg szerda reggelre a fizu. Nekem mondjuk fel sem tunt, de rogton reggel nehanyan azzal fogadtak, hogy lattam-e, hogy nem jott meg a penz. (Nem lattam.) Reggel 9 korul kaptunk egy emailt, hogy adminisztracios hiba folytan majd csak valamikor delutan fog megerkezni a szamlankra a fizetes, es hogy elnezest kernek. Ekkorra mar az egesz miniszterium errol beszelt, tobben nem is jottek be dolgozni(!), mert hogy nem volt penzuk, hogy bejojjenek!!!! Alig tudom elhinni. Még onnan tolunk kenyabol is max 4 dollar bejonni, hogy lehet az, hogy valakinek nincs 4 dollarja, hogy bejojjon dolgozni?!? Es ezek az emberek nem keveset keresnek, 50-60-70ezer dollaros eves fizetes mellett nullazzak igy le magukat minden kethetben. Teljesen hihetetlen.

Tegnap bucsuztattuk a fonokunket, aki magasabb beosztast kapott egy masik miniszteriumban, es kozosen elmentunk ebedelni. Vagy 5-en nem jottek el, mert nem tudtak volna kifizetni az ebedet. (Pedig nem valami puccos helyre mentunk, csak $5.60 volt az ebed fejenkent, ez meg azert szerintem otthoni szemmel sem szamit draganak, hat meg itteni fizetesek mellett. Kifejezetten olcso ebed volt szerintem. Szoval az egesz nap ebben a szellemben telt tegnap, komolyan mondom, olyan erzesem volt, hogy az iroda egy reszet ehhalal fenyegeti.

Aztan persze mára megerkezett rendben a fizu, helyreallt a rend, es holnapra persze mar nagy kozos penteki pezsgozest szervez az osztaly, mar nyoma sincs a tegnapi ketsegbeesesnek. Kerdeztem az egyik foszervezo lanyt, aki tegnap még kolcsonkert az ebedre, hogy ha most megint elpezsgozi a fizujat, akkor jovo heten kedden mar megint minuszban lesz a szamlaja? De csak nevetett, es nem is ertette a kerdest szerintem. :)

Egy masik kolleganom azt ujsagolta valamelyik nap nagy orommel, hogy nyitott maganak egy savings account-ot, azaz egy megtakaritasi szamlat, es hogy eddig mindig kifutott a penzbol, de most mar majd lesz sporolt penze, hiszen ott van neki a takarekossagi szamla. Kerdeztem, hogy de ha nem sporol, akkor honnan lesz rajta penz? Azt mondta, azt nem tudja, de most mar megnyugodott, mert most mar majd biztos lesz mindig penze, hiszen ott a szamla. No comment.

Valahogy ugy tunik, hogy a legtobb embernek - fuggetlenul attol, hogy mennyit keres - valahogy kifolyik a keze kozul a penz. Ez persze nyilvan reszben azert is van, mert nincs letbizonytalansag, az embereknek nem kell félteniuk folyamatosan az allasukat, nem kell feltetlenul takarekoskodniuk a 'jovore', hiszen a jovo itt mindig biztosnak latszik, hanem szepen folyamatosan felélik minden penzuket, megveszegetnek szepen mindig mindent rogton, ahogy megkivanjak, hiszen nem erzik szukseget a sporolasnak. Erdekes. Lehet, hogy ezert gazdag az orszag? :)

(Amugy - a latszat ellenere - nem kontrollalom a tobbiek penzugyi helyzetet az irodaban, ezek a fenti beszelgetesek csak ugy mellekesen zajlottak, es nem is egyidoben. :o) Csak most igy egyszerre irom meg oket. :o)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes, hogy jólétben mennyire rendszerfüggők tudnak lenni az emberek. Mert ha mondjuk - ne legyen így - összeomlik a gazdaság, mindenki egyik napról a másikra szegénnyé válik. Brrr. De döbbenet, nekem bolt olyan, hogy 2 hónapig(!) nem kaptam fizetést itthon, és eleinte nem is nagyon pampogtam...Sarkamra kell állni:) Sziasztok!

Nyári Z.

Névtelen írta...

Szia Zoli! Isten hozott! ;o) Nekem is rémlenek ilyen nem rendesen fizetett idoszakok meg a kozos munkahelyunkrol, de azert nem okozott gazdasagi vilagvalsagot, nem? :o)

Névtelen írta...

Szep kis csokor, de nem csodalkozom...kollegaim kozul ebedvasarlas elott szamolgatjak utolso centjeiket rendszeresen...;)

byetib